Sütés főzés: Kovászom a 6-dik napon (kép)

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5807 fő
  • Képek - 5469 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2964 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 455 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5807 fő
  • Képek - 5469 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2964 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 455 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5807 fő
  • Képek - 5469 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2964 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 455 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5807 fő
  • Képek - 5469 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2964 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 455 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Kovászom a 6-dik napon

1 nap.:
Alaposan elmosunk egy nagy befőttesüveget és lemérjük a súlyát,feljegyezzük magunknak.Ha ez megvan mérünk az üvegbe (az üveget átöblítettem meleg vízzel hogy ne legyen hideg) 50 g langyos vizet és 50 g rozslisztet (én bl.130 -at használtam),alaposan elkeverjük.Az üveg tetejét csak lazán rátettem.Tegyük meleg helyre én a radiátor közelébe tettem.24 óra múlva már mutatkoznia kell némi buboréknak a kovászunkban.Ha 24 óra múlva semmi jele annak hogy beindult a kovászunk akkor várhatunk még egy 24 órát,de tovább nem érdemes várni legkésőbb a második nap végén érdemes tovább lépnünk.

2 nap.:
Kezdjük reggel a kovászolást.Mérlegre tettem üvegestől és kivettem belőle 50 g-ot (kiöntjük vagy élesztővel kipótolva fel is használhatjuk).Hozzáadunk 50 g langyos vizet,elkeverjük és hozzáadunk 50 g rozslisztet,majd alaposan összekeverjük és a tetőt rátéve meleg helyre tesszük 12 órára.12 óra múlva ismét vegyünk ki belőle 50 g-ot és mérjünk bele 50g langyos vizet és 50 g rozslisztet.És tegyük újra 12 órára meleg helyre.

3-9 nap.:
Ezt ismételjük meg a 8-9-dik napig.A kovászunk egyre magasabbra nő és buborékosabb lesz,az illata pedig kellemesen savanykás.8-9-nap lesz kész az érett kovászunk amely már önmagában is élesztő nélkül képes a tésztát megkeleszteni.

Innentől már elég naponta egyszer megetetni ha rendszeresen használjuk.Nyáron vagy nagyon meleg konyhában érdemes betartani a 12 órás etetési időt a túlérés elkerülése végett.
9 naptól emelem a kovász mennyiségét 200 g kovászt etetek 100 g langyos vízzel és 100 g liszttel,így mindig van elegendő kovászom a sütéshez.Ha hetente csak egyszer sütünk érdemes betenni a hűtőbe.Ha hétvégén sütünk kenyeret szerdán,csütörtökön vegyük ki és kezdjük el etetni hogy kellően legyen érett a hétvégére.Aki jobban szereti a fehér lisztet etetheti ezután fehér liszttel is.Hűtőben akár hetekig is eláll,de érdemes hetente átkeverni esetleg kevés liszttel megetetni,figyeljünk az üveg szája körül nehogy bepenészedjen.
A kovász nagyon jól szárítható csak össze kell keverni liszttel vagy korpával majd szétmorzsolni,kiterítve szárítani,vászonzacskóban tárolni.sütés előtti napon beáztatni majd etetni.
Állítólag fagyasztható is de én még sosem próbáltam.

Kiegészítve még a tapasztalataimmal.Én a hűtőben tartom a kovászom,amikor sütni akarok akkor előző este kiveszem a hűtőből megetetem 100 g szobahőmérsékletű vízzel és 100 g liszttel,elkeverem és meleg helyre teszem,másnap reggelre gyönyörűen felfut és használhatom is.Itt a víz és a liszt aránya a lényeg,ha több kovászt szeretnék akkor kettéveszem a kovászom és mindkettőt 100-100g liszttel és vízzel etetem.Általában 200 g kovászom van mindig a hűtőben.Amikor kivettem belőle amennyire szükségem van azután megetetem liszttel és vízzel elkeverem és beteszem vissza a hűtőbe.Ha sokáig nem használjuk érdemes átkeverni hetente.

Aki most akarja kipróbálni a kovász készítést ajánlom neki a nemvagyokmeszterszakács blogját és Limaráét is.Én is tőlük tanultam.

Látta 632 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Barna Pap Mónika üzente 5 éve

Tóth Andrásné itt a kovászom receptje.

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 5 éve

Szarka Emília itt az aktív kovászom receptje.

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 5 éve

Pedig a kenyeret fel sem akartam tenni ,köszi Marcsi :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 5 éve

szépen hízik :))
Köszönjük sok sikert, akartam kívánni, de már látom és megyek a kész kenyeredhez.
Köszönjük neked.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu