Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve
Itt a tavasz, jön a strandszezon, de az egészségünknek is jót tesz, ha leadunk pár kilót a tél után.
Mondjátok el tapasztaltaitokat, osszátok meg kalória szegény receptjeiteket.
Hozzászólások eddig: 7
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Egy finom fogyókúrás ebéd.
1 adag: 510 kalória
Májjal töltött csirkemelltekercs
Elkészítés:
A mellfilét megmossuk, lecsöpögtetjük, kettévágjuk, és enyhén kiklopfoljuk.
A hagymát olajon megpároljuk, felaprítjuk a májdarabokat, és a hagymával tovább sütjük.
A mellfilét a fűszersóval megsózzuk, borsozzuk, és minden darabra teszünk a hagymás májból. Összetekerjük, beborítjuk baconnel, megtűzzük, hogy szét ne essen. Sütőfóliába rakjuk, légmentesen lezárjuk, majd tepsibe tesszük, és 180 fokon sütjük. A sütés felénél a fóliát a tetején szétnyitjuk és készre sütjük.
Hozzávaló
só 1 kávéskanál
csirkemellfilé 4. db
szeletelt bacon 4 db
vöröshagyma 1 db
olívaolaj 2 dl
víz 2 dl
őrölt bors ízlés szerint
csirke fűszersó ízlés szerint
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
11. Ne együnk későn!
Az utolsó étkezésünk több mint három órával korábban legyen, mint ahogy aludni mennénk.
12. Teremtsünk divatot!
Mutassunk példát a gyerekeinknek (rokonainknak, barátainknak, üzletfeleinknek)! Egy gyerekzsúrra is lehet répatortát sütni, egy üzleti tárgyaláson is lehet szépen feldarabolt, ízlésesen tálalt zöldségeket, gyümölcsöket kínálni aprósütemény helyett.
13. Enni jó!
Azért soha ne feledkezzünk el arról, hogy az evés nagyszerű örömforrás és egyben fontos társasági esemény! Adjuk meg a módját: legalább naponta egyszer egyen együtt a család, terítsük meg szépen az asztalt, időnként hívjunk vendégeket, és hódoljunk közösen a kulináris élvezeteknek!
+1 Mozogjunk!
Ne feledjük: a táplálkozási reform csak a dolog egyik fele. Biztosabban elérjük a célunkat, ha a diéta mellé mozgás is társul. Végezzünk aerob mozgást - például futást, úszást, kerékpározást -, mégpedig hosszan, közepes vagy alacsony intenzitással. Ilyen igénybevétel mellett a szervezet először a glükogén-, majd a szénhidrát-, végül pedig a zsírraktárból merít energiát. Legyünk türelmesek: a zsírégetés csak egy bizonyos idő után kezdődik el. (Anaerob mozgásnál, erősítésnél a zsír mennyisége nem csökken, csak átalakul izomszövetté.) Sportoljunk heti két-három alkalommal! Ez persze nem kevés kitartást igényel - de meghozza a gyümölcsét!
Mi a jojó?
Nem szabad arra törekednünk, hogy pár nap alatt, hipp-hopp lefogyjunk. A hollywoodi típusú "gyorstalpaló" kúrák után, a megszokott táplálkozásra visszatérve hamar vissza is híznánk a leadott kilókat: ez az úgynevezett jojó-effektus. A magyarázat az anyagcsere-folyamatokban rejlik. Ha éhezünk, a szervezet a szokásosnál jóval kevesebb kalóriához jut: elkezd "takarékoskodni", azaz kevesebbel is beéri, és tartalékolni próbálja a tápanyagokat. A fogyókúrázó gyakran még többet szed fel a kúrát követően, mint amekkora súllyal korábban rendelkezett.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
6. Konyhai trükkök
Nem mindegy, hogyan készítjük el az ételt. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt vagy cserépedényben például alig kell zsiradékot használni. Inkább pároljuk a zöldséget főzés helyett, turmixolással, zabkorpával vagy egy kis főtt krumplival sűrítsük a főzeléket rántás vagy habarás helyett, és inkább süssük a húst, s ne panírozzuk! Használjunk sütőzacskót: ebben zsiradék hozzáadása nélkül is ízletesen készül el az étel, ráadásul különösebb odafigyelést sem igényel. Jegyezzük meg: egy szelet sertéskaraj natúrszeletként 160 ledolgozandó kilokalóriát jelent a szervezetünk számára, míg rántott húsként 280-at! Egy adag sült burgonya 363 kilokalóriát "ér", míg a fóliában sült burgonya csak 212-t. A salátaönteteket ne olajjal, hanem zsírszegény joghurttal készítsük!
7. Fantázia!
Merjünk kísérletezni! Találjunk ki új recepteket! A hagyományos magyar ételekről sem kell lemondanunk, de próbáljuk ki kevésbé kalóriadús összetevők felhasználásával. A hagymás-lecsós magyaros alapot például készítsük sokkal kevesebb zsiradékkal, a töltött káposztához válasszunk sovány húst. Felejtsük el köretként a krumpli-rizs-tészta kizárólagosságát. A régi magyar konyha számos egyéb variációt kínál: a hajdinát, a kölest, a tönkölyt
8. Együnk lassan!
Rágjuk meg jól a falatot: az emésztés már a szájban elkezdődik, segítsük a folyamatot! Így hamarabb lesz jóllakottság-érzésünk is, ami más esetben csak akkor érkezik, amikor már jól megtömtük a hasunkat.
9. Nem tilos az édesség
Édességet soha ne külön étkezésként fogyasszunk, inkább legyen egy szelet sütemény vagy csoki a desszertünk a főétkezés után! Csokoládéból jó minőségűt válasszunk: igaz, egy 70-80 százalékos kakaótartalmú csokoládé nem olcsó, ám már egy kocka valóságos ízorgiát jelent, míg kalóriatartalma nem olyan magas.
10. Igyunk sokat!
Napközben fogyasszunk el 2-3 liter ásványvizet, gyümölcslevet, szűrt zöldséglevet vagy cukor nélküli teát! Az étkezések közötti folyadékbevitel hígítja a gyomornedveket, így nem leszünk annyira éhesek. Az elfogyasztott rostos ételek pedig megduzzadnak a gyomorban a nedvességtől, s ez szintén teltségérzetet vált ki.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
13+1 tipp: Hogyan fogyókúrázzunk okosan?
Először is szögezzük le: a jó fogyókúrát nem is fogyókúrának kellene nevezni, hanem inkább életmódváltásnak. Végül is csak néhány szokásunkon kell módosítanunk, csak egy kissé kell áthangolnunk az evésről és a mozgásról alkotott nézeteinket, és meglepő változást érhetünk el. Lassabban, de biztosabban érhetjük el a célunkat, és ami legalább ilyen fontos: az eredmény tartós is marad. A legjobb ötleteket foglaltuk most csokorba.
2
1. Eldugni a mérleget
Ne méricskéljük magunkat kényszeresen: elég hetente egyszer mérlegre állni, lehetőleg ugyanabban az időpontban, reggel, üres hólyaggal. A legfontosabb céljaink valószínűleg egyébként sem a kilókhoz köthetők: inkább centikben mérhetőek és abban, hogy mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben.
2. Okosan vásárolni
Az alapos fogyúkórázó mindenre gondol, és már a bevásárlást is okosan Intézi. Írjuk össze, mit akarunk beszerezni, és ne hagyjuk magunkat eltéríteni! (Igen veszélyes lehet, ha éhesen megyünk vásárolni, így ezt lehetőleg kerüljük el.)
Mindig vegyük a fáradságot, hogy elolvassuk az élelmiszerek címkéjét: nézzük meg az összetevőit és azt, hogy milyen alap- és tápanyagok vannak bennük. Nem ördöngösség az sem, ha számon tartjuk, egy nap hány kalóriát fogyasztunk: ellenőrizzük a kiválasztott termékek energiatartalmát is!
Legyünk óvatosak a "nulla százalékos" élelmiszerekkel! Lehet, hogy zsírt nem tartalmaznak, de annál több szénhidrát van bennük. A "light" termékek is csalókák: a cukorszintjük alacsony ugyan, de "súlyos" kalóriákat jelentő szénhidrátokat, zsírokat azért tartalmazhatnak.
3. Többször keveset!
Nincsenek tiltott ételek, ellenben léteznek kerülendő mennyiségek.
Együnk naponta ötször! Mivel az emésztés is energiát igényel (egyfajta termogenezis), a többszöri étkezéssel több kalóriát égetünk el.
Ne hagyjuk ki a reggelit! Éjszaka kiürülnek a raktáraink, amelyeket reggel jó, ha újra feltöltünk! Aki reggeli nélkül indul neki a napnak, annak a legközelebbi étkezésnél többnyire nincs türelme megválogatni, mit eszik.
Fontos, hogy a főétkezéseink során mindhárom makrotápanyaghoz hozzájussunk, tehát ételeink tartalmazzanak fehérjét, zsírt és szénhidrátot is!
4. Mennyi a kis adag?
Ügyeljünk a porciókra! Egyszerű trükk, de hatásos: tálaljuk az ételt kisebb tányéron, az adag így nagyobbnak tűnik. Lehet a mércénk egy három decis müzlis tál. Ha ezt használjuk, összemérhetőek lesznek az adagok. Levessel vagy gyümölcslével félig legyen tele a tál, müzlivel a harmadáig (erre jöhet a tej), salátával, zöldséggel és gyümölccsel pedig dugig.
5. Zöldségek, gyümölcsök, természetes kivonatok
Együnk naponta 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt! (Ez lehet például egy alma, egy marék bogyós gyümölcs, saláta, zöldségleves, 100 százalékos ivólé is.)
Próbáljuk ki az ananászt, a zöld teát, a fenyőmagolajat: segítenek a méregtelenítésben, a tisztításban és az étvágy csökkentésében.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
TESTTÖMEG-INDEX SZÁMÍTÁS
Sokan nincsenek tisztában a normális testalkatukkal. Mielőtt még valaki elkezdeni keményen diétázni és/vagy edzeni, azoknak - és persze mindenkinek – ajánlom figyelmébe, hogy számolja ki a saját BMI indexét.
És az eredmény tükrében állítsuk össze a diétánkat és az edzéstervünket.
Nők Férfiak Testalkat
19-alatt 20-alatt sovány
19-25 között 20-26 között ideális testalkat
26-27 között 27-28 között kicsit túlsúlyos
28-32 között 29-31 között közepesen túlsúlyos
33-45 között 32-45 között nagyon túlsúlyos
45-felett 45-felett veszélyesen túlsúlyos
Testtömeg-index kiszámításának képlete:
BMI= Testsúly (kg ) / magasság (m2)
Például, ha 167 cm magas (1,67 m )vagy és testsúlyod 60 kg, akkor:
1,67 x 1,67 =2,79
60 /2,79 = 21.5 BMI
A kor előrehaladtával módosul a BMI értéke. Az egyre magasabb érték még normálisnak minősül.
Például, 50-éves korban a 27-ig terjedő BMI-érték még jónak mondható.
Hasonló a helyzet a sportolókkal is. Náluk az izomtömeg miatt a BMI eltérhet.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Böjti étrend:
1. nap: csak gyümölcs-, ill. zöldséglevet fogyasszunk sokszor a nap folyamán, de egyszerre csak egy-két deci mennyiségben. Lehet, hogy ez borzasztóan hangzik, de ki lehet bírni, hiszen tudjuk, hogy ez csak egy napig tart (ezzel a biztatással még nekem is sikerült!!).Testünknek-lelkünknek pedig ez egy markáns jelzés, hogy itt kezdődik a kúra, most egy ideig másként étkezünk, így könnyebb is átállni rá, mint ha napokon át alkudoznánk magunkkal arról, hogy ma még ebből is szabad egy kicsit, meg abból is, majd holnaptól szigorúbbak leszünk. Könnyebb az első napot átvészelni, ha hétvégére vagy szabadnapra időzítjük.
Zöldséglevek: répa-, cékla-, zeller-, burgonya-préslé és ezen levek keveréke.
Gyümölcslevek: Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs és zöldség egészséges és vegyszermentes legyen. A készen kapható levek helyett előnyösebb, ha mi magunk készítjük el gyümölcscentrifuga segítségével, és minél hamarabb - lehetőleg 20 percen belül -, lassan kortyolgatva meg is isszuk.
2. nap: nyers gyümölcsöket, zöldségeket beiktathatunk a folyadék mellé. (A lének ajánlottakból válogatva.)
3. nap: zsiradék nélkül párolt zöldségfélék, gyümölcsök, de már rizs (lehetőleg barna), egyéb gabonakásák, barna kenyér fogyasztását is bevezethetjük.
Következő napok: az előbbiekhez társulhat még minimális mennyiségben sovány szárnyashús, valamint sovány tej és tejtermék is, de aki hatékonyabb méregtelenítést szeretne, annak a hús fogyasztását nem ajánljuk a kúra végéig. Étkezésünk alapját végig a zöldségek, gyümölcsök és a gabonakásák képezzék (nagyon finomakat lehet készíteni zabból, kölesből, hajdinából, ezekbe bele lehet annyira szeretni, hogy később szívesen fogyasszuk őket kúrán kívül is).
A teljes kúra során hagyjuk el étkezésünkből a csokoládé, kávé, tartósított-, feldolgozott- és gyorséttermi élelmiszerek, alkohol, fehér cukor fogyasztását. Az édesítést is vegyük minimálisra. Ha úgy érezzük, hogy nagyon muszáj, akkor használjunk barna cukrot (vigyázat! nézzük meg az összetételt: a legtöbb boltban kapható barnacukor finomított fehér cukorból készül, karamellel festve) vagy mézet.
A böjt végén tartsunk 1-2 felépítőnapot. A felépítőnapokon fokozatosan térjünk vissza a teljes értékű táplálkozáshoz.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Böjttel az egészségért 1
Az emésztőrendszer tehermentesítéséhez két alapvető dolog tartozik: a belek kiürítése és a csökkentett/módosított táplálékbevitel.
Furának tűnhet, de működő dolog, hogy ha az ételmennyiség csökkentésének kiürített vastagbéllel kezdünk neki, kevésbé leszünk éhesek a kúra során, mint a székrekedéssel küszködők. Ezért a kúra előestéjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjünk bele két dl vízbe, majd azonnal igyuk meg. Akinek ez túl kevés, használhat keserűsót, vagy keserű gyógyvizet.
A kúra előtti napon már lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest vagy egyszerűbb salátát főtt krumplival.
Napközben igyunk sok folyadékot, de ne fogyasszunk kávét vagy alkoholt. Lefekvés előtt pedig vegyünk egy kellemes illóolajos lazító fürdőt (például levendula, citromfű és gerániumolajjal).
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás