Sütés főzés: Tévhitek- jó tanácsok milyen ételeket fogyasszuk. (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tévhitek- jó tanácsok milyen ételeket fogyasszuk.

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve

Biztosan sokan foglalkoztok azzal, melyik étel a hozzávalóikkal együtt jók, és hasznosak a szervezetünk számára.
Van egy jó, kúra szerűen használt recepted írd meg.
Pl. értisztító, méregtelenítő de ami fontos nem kelljen kínozni magad azzal, napokig nem ehetsz fogyaszthatsz ételt, vagy hetekig egyhangú vitaminban hiányosan táplálkozol.
Írd meg kérlek, fontos dolog amire oda kell figyelnünk. Soha nem késő.

Hozzászólások eddig: 24

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

A rák ellenszere: brokkoli tormával vagy wasabival


Kutatók szerint, ha tormával vagy wasabival ízesítjük a brokkolit, kiemeljük annak rákmegelőző hatását.

Ha könnyű párolás helyett túlfőzzük a brokkolit, csökkentjük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, ám ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha tormát vagy a wasabi nevű japán fűszert tesszük hozzá, mivel mindkettő tartalmazza a mirozináz nevű enzimet. Elizabeth Jeffery, az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi szakértője szerint ez azzal magyarázható, hogy a növény felszívja a fűszerek hasznos alkotóelemeit. „Fűszerezzük meg minél jobban brokkolinkat tormával, wasabival vagy mustárral.” – ajánlja.

A kísérlet során friss brokkolit és az ebből készült port fogyasztották el az alanyok, a szakértők pedig 30 perc elteltével megvizsgálták, mennyi volt megtalálható az étel összetevőiből a vérükben. A porrá őrölt zöldség nem tartalmazza ugyan a mirozináz nevű enzimet, ám található benne szulforafán, ami a rákellenes küzdelem egyik fontos összetevője. Ha együtt fogyasztották a friss és az őrölt brokkolit, az előbbi juttatott mirozinázt is a porba. A felsoroltak mellett még a káposzta és a vízitorma is hasonló hatást válthat ki.

A British Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Jenna Cramer kiemelte, hogy a vizeletvizsgálat eredménye összecsengett a vértesztével. „Ezzel bebizonyosodott, hogy még a túlfőzött brokkoliba is vissza lehet csempészni a fontos enzimeket.” – magyarázta. „Ezért is fontos a mirozinázt tartalmazó ételek fogyasztása, hiszen segíti a lágyékban a szulforafán felszabadulását, így jót tesz az emésztésnek. A felszívódás olyan gyorsan végbemegy, hogy már 30 perc múlva észlelhető.” – tette hozzá Jeffrey.

A szakemberek azt javasolják, hetente három-öt alkalommal fogyasszunk brokkolit, így érvényesül ugyanis a legjobban a zöldség rákmegelőző hatása. „Fűszerezzük azonban meg jól, így az is szeretni fogja, aki egyébként nem nagy rajongója. Én a szendvicsembe szoktam tenni, vagy a pizzám tetejére, miután kivettem a sütőből.” – tette hozzá Cramer.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Tíz indok a napi almafogyasztásra

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni.

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.
Az alma tele van oldható rosttal, ami csökkenti a bélrendszeri rendellenességek, a divertikulózis, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.
Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkenti a koleszterinszintet.
Egy tanulmány azt mutatta, hogy heti öt alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.
A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet, hidratálja a tüdőt, csökkenti a nyáktermelést, és növeli a testnedvek mennyiségét.
Az almaecet segít a vesekő megelőzésében.
Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszorítja.
Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztók.
Egy almában csupán 50-80 kalória van, és nem tartalmaz zsírt vagy nátriumot.
Az alma tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és flavonoidokkal, és kis mennyiségben foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz.
Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz a szívünk egészségének.

Hogyan használhatjuk ki a legjobban az alma hatását
Az almát héjastul érdemes fogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található).
A környezetvédelmi szervezetek vizsgálata szerint az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A nem bio almákat gyakran viaszozzák, ami nem emészthető. Lehetőleg bio almát vásároljunk, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk meg.

Figyelmeztetések
Az almamag nagy adagban mérgező, ezért terhes és szoptató nőknek, valamint gyermekeknek nem ajánlott.
Az almalé koncentrátum tele lehet arzénnal, ha nem bio alapanyagból készült.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Érdemes kipróbálni nem azért, hogy fogyjunk, hanem azért mert nagyon sok rétű a gyümölcs hatása a szervezetünkre.

Grapefruit diéta: 12 nap alatt 5 kg

Szerző: Lukács Kitti

Sokaknak nehéz megtalálniuk a testalkatukhoz, szervezetükhöz legjobban illő fogyási módszert. A grapefruit diéta garantáltan mindenkinek menni fog. Aki pedig még szereti is ezt a gyümölcsöt, annak gyerekjáték lesz az egész.

A gyümölcsben lévő rostok felgyorsítják az étel útját, az enzimek pedig zsírégető hatással bírnak. Ezek együttesen segítik elő a súly gyorsabb csökkenését. E diéta több fajtája is ismert. Létezik a csökkentett kalória bevitelű (napi 800kcal) és a normál étkezésű, de akár annyit is ehetünk, amennyi belénk fér. Az javasoljuk, hogy mindenki mérlegeljen, és maga döntse el, hogyan könnyebb végig csinálnia a fogyási tervet. Igaz, hogy többféle módszer létezik, de van, ami mindegyikben közös. Nagyon fontos, hogy napi szinten 1-1,5 l vizet el kell fogyasztani.

Grapefruit diéta: 12 nap alatt 5 kg

Reggeli: fél grapefruit kicsavarva vagy a boltban kapható cukormentes gyümölcslé kb. 2-3dl. Reggelire kizárólag tojást lehet fogyasztani, akár baconnel is, sőt a kávéról sem kell lemondani, bár nem árt csökkenteni a napi adagot

Ebéd: fél grapefruit kicsavarva vagy a boltban kapható cukormentes gyümölcslé kb. 2-3dl. Étkezési fajtától függően fogyasszuk el az ebédet, csökkentett bevitelnél pl. saláta bármilyen hússal, normál diétánál bármit tehetünk a tányérunkra, amit általában eszünk.

Vacsora: fél grapefruit kicsavarva vagy a boltban kapható cukormentes gyümölcslé kb. 2-3dl. Étkezési fajtától függően fogyasszuk el a vacsorát, de kicsit csökkentsük az adagot, lefekvés előtt ihatunk egy kis tejet vagy paradicsomlevet is.

A diétát 12 napon keresztül végezzük, majd 2 napos szünet után megismételhető. De a csaknem 2 hét alatt is garantált a változás, ha mindent jól csinálunk, -5 kg a várható eredmény.

bezs.hu oldalról

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Egy jó hír! Nem vagy nehezen mozgóknak, ami rossz hiába dolgozzuk magunkat agyónra a kertben, vagy otthon nem ugyanaz mint egy kiadós kocogás.

Sportolás helyett csokoládé!


A Journal of Physiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint, ha fekete csokoládét fogyasztunk, azzal ugyanúgy javíthatunk fizikai teljesítményünkön, mintha edzenénk. Ha pedig valaki a kis mennyiségű csokoládét rendszeres testmozgással párosítja, akár ötven százalékkal is megnövelheti erőnléti állapotát
Egereken végzett kísérletek során amerikai kutatók felfedezték, hogy a fekete csokoládéban található epicatechin nevű összetevő megnövelte a rágcsálók mitokondrium-termelését, ezáltal megnövekedett a kapillárisok száma, és így több oxigén jutott az izmokba. Az egerek energikusabbá váltak, és a mókuskerékben ugyanolyan jól teljesítettek, mint azok a társaik, akik korábban rendszeresen edzettek a szerkezeten.

A vizsgálat során az egereket három csoportra osztották, egy részük tizenöt napon át naponta kétszer kapott kakaóból kivont epicatechint, másik részük emellett még naponta harminc percet "edzett" is a mókuskerében, a harmadik csoport viszont csupán mókuskerekezett, de nem kapott epicatechint.

Dr. Moh Malek, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa így nyilatkozott: "Köztudott, hogy a futás vagy a kerékpározás növeli a mitokondriumok számát az izomsejtekben, a tanulmányunkból azonban arra is fény derült, hogy az epicatechinnek ugyanilyen hatása van, főleg a szívre és a vázizomzataira."

A kutatók abban bíznak, hogy embereken is ugyanilyen hatást fog kiváltani ez a fekete csokoládéban található összetevő, így az édességet a korral összefüggő izomgyengülések kezelésére is használni tudnák.Képgaléria: HáziPatika.com

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönjük, én aszaltam körtét, már megkóstoltam nagyon finom, nassolni nagyon jó, és nem hízlal.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönjük a jó tanácsot.
Magam is sokszor sütök így krumplit.
Remélem sokan olvassák ezeket a jó tanácsokat érdekességeket.

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 12 éve

Természetes orvosság - a körte:


A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat szervezetünkre. Magas ásványi anyag (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a vérszegénység, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető a fogyasztása által, sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza.

A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletet, de kúraszerűen is fel lehet használni: egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve pedig energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején. Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen, de emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását.

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de néhány fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz. A felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.

Készíthetünk belőle sajtot is. Az eljárás hasonlít a birsalmasajt készítési módjához. A meghámozott körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, majd a levet gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként egy fél citrom levével olyan sűrűre főzzük, hogy a kanálról fonalat eresszen. Aztán hozzáadjuk az áttört körtét, a kellő sűrűségűre főzzük vele. A sűrű masszát apró formákba öntjük és egy-két napig szárítjuk.

Aszalt körte:
A körtét meghámozzuk, a magházát kimetsszük, s mérettől függően daraboljuk. A kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedekre vágjuk, vagy egyszerűen fél ujjnyi körszeleteket vágunk a gyümölcsből. Az aszalást kifejezetten magas 90-100 °C-os hőmérsékleten kezdjük, s ezt később csökkentjük 75-80 fokra. Ha a szín megőrzésére használtunk előzetes citromsavas fürdőt, akkor elég lehet rögtön 75-80 fokon kezdeni a szikkasztást. (Egy kilogramm nyers körtéből 15-20 dkg szárítottat kaphatunk.)

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 12 éve

Régi idők finomsága- birsalma:

Nem véletlen, hogy a nevében is benne van az alma. Alakjában hasonlít rá, de színében és ízében jelentős eltéréseket mutat. Jellegzetes sárga színe, enyhén fanyarú, fűszeres íze miatt összekeverhetetlen a többi gyümölccsel. Két fajtája létezik; birsalma és a birskörte, melyek csak alakjukban különböznek.

Az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-,B1-,B2-,C-,E-, P-vitamin és több mint 27- féle ásványi anyag (foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.) található benne.

Rostjai az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. Segíti az anyagcserét és rendbe tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán.

Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását.

Nyersen ritkán fogyasztjuk, elsősorban lekvárt, befőttet, édességet készítenek belőle, de nagyon finom köretként is. Bár számtalan módon elkészíthető, mégis a legértékesebb, ha a héjával együtt fogyasztjuk, mert így tartalmazza a legtöbb rostot.

Birsalma sajt
Alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a birsalmát. Vágjuk ki a csumáját és a megtört részeket, a héját nem szükséges lehámozni. Majd mérjük meg a megtisztított mennyiséget – ez majd a későbbi folyamán lényeges lesz. Miután lemértük bő vízzel tegyük fel főni. Másik lábasba készítjük elő a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell. A lábasba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell. Jól felfőzzük, úgy, hogy a lábas szélén már kristályosodjon.

Közben a megfőtt birsalmát szűrővel szedjük ki és csepegtessük le, és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog. Az elkészült pépet formákba öntjük. Érdemes üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük.

Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán tovább száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba vagy folpakkba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy pl. püspökkenyérbe kis kockákban belesütni.


Forrás: http://www.vitaminsziget.com

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 12 éve

A naspolya:


Ez a nem túl bizalomgerjesztő gyümölcs akkor a legfinomabb mikor már túlérett és olyan puha, mint a kocsonya. Egészséges és fenséges lekvár készíthető belőle.

Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, terméséét október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny. Egyes források szerint Japánból származik, még máshol úgy tartják, hogy egy kínai kantonból lopták át Európába. Ám az biztos, hogy Kelet- és Délkelet-Európában erdőszéleken, cserjésekben vadon is megterem.

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Rokonaihoz hasonlóan magas a pektin tartalma. A pektin segíti az anyagcserét és rendbe tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet.
Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására is alkalmazták.

A naspolyából általában lekvárt készítenek, de lehet belőle zselét is főzni. Az ünnepnapok gyümölcstálját a naspolya is színesíti, sőt még a karácsonyfára is fel lehet függeszteni - ahogy régen a dióval és az aranyalmával gyakorolták.

Naspolyalekvár – ha egy kis különlegességre vágyik

Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya, 50 dkg nádcukorcukor.

A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik. Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül. Elkészült finomságot szinte bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.


Forrás: http://www.vitaminsziget.com

Válasz

Barna Pap Mónika üzente 12 éve

Az egészséges gesztenye:

Több mint finomság

A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája, amely nyálkahártyát megnyugtató hatású, hörghurut, valamint szamárköhögés esetén, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.

Gyógyászati célokra levelét és termését gyűjtik. Levelének teáját asztma, szamárköhögés és hörghurut esetén fogyasztják. Több köhögéscsillapító és köptető készítmény alkotója. A vénás vérkeringést serkentő hatása miatt visszér, aranyér esetén is alkalmazzák. Elsősorban görcsök és szamárköhögés ellen használják. Gyümölcse és kérge gyomor- és bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó gyakran használt gyógyszere. Gyümölcsének héja csersavtartalmánál fogva a hasmenés háziszere.

Szépítse magát gesztenyével!

A gesztenye kivonatából olyan hatóanyagot fejlesztettek ki, ami a bőr megfelelő vérellátását segíti, arcunkat védi a káros hatásoktól és kiegyenlíti a folyadék felhalmozódást. A gesztenye hatóanyagát főleg cellulit-elleni krémekbe vegyítik.


A vadgesztenye-kivonatot tartalmazó, hideg ellen védő krémek használata erősíti a hámréteget és eltünteti a nem túl szép pirosságot. Ugyanakkor, ha már irritációszerű bőrpírról van szó, nyugtató, gyulladáscsökkentő krémeket kell alkalmaznunk. Ha samponhoz keverik levelei kivonatát, aranyló fényt ad a hajnak.


Felhasználás

Néhol kenyérfélét is sütnek belőle, ezért a gesztenyét a szegények kenyerének is nevezik. A főtt és sült gesztenye kedvelt étel, főleg hideg, téli napokon, mert nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként. Egy XVI. századból származó francia recept szerint böjtös napokon is előszeretettel használták húspótlóként – tojás és sajt felhasználásával – vagdalt készítéséhez. Bizonyos ételekben akár a gabona és a burgonya is helyettesíthető vele.

Ne keverjük össze a vadgesztenyével, külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. A vadgesztenye gyümölcse nem ehető, sőt mérgező.


Forrás: http://www.vitaminsziget.com

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:

Lazacleves_annatol_2190950_7156_s

Keczánné Macskó Piroska írta 4 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu