Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A napfény fogyatkozásával párhuzamosan kezdünk egyre inkább bekuckózni, és bár egy-egy szebb napon még szívesen járunk egyet, de hazaérve a kirándulásról inkább a tartalmasabb kajákat választjuk már. Vágyunk a meleg levesekre, akik egész nyáron kerülték a húsokat, azok is szívesen fogadnak most már húsos fogásokat. Tényleg kevés jobb dolog van, mint egy erdei sétáról vagy biciklizésből megérkezve forró levest enni, aztán a kanapén olvasgatni néhány pokróc alatt. (Ilyenkor persze jöhet valami süti is.)
A tárkonyos-citromos csirke-színhúsból készült leves tökéletesen megfelelő egy ilyen hűvös őszi napon melegedéshez, hiszen fűszeres, forró, savanykás, és ha elég sok zöldséggel készítjük, simán megállja a helyét egytálételnek is, tényleg nem hiányzik utána már semmi komolyabb fogás. Ráadásul viszonylag gyorsan elkészül, nem kell órákig várni rá, mint a klasszikus húslevesre. Egyébként vannak, akik húsleves maradékot javítanak fel egy kis tejszínnel, tárkonnyal citrommal, maradékhasznosításnak nem rossz ötlet, de simán megéri elkészíteni direkt ilyen formán a levest. Megfázás, influenza és egyéb hidegrázós betegségek esetén is jól jöhet a forró, savanykás-édes leves, a tárkony gyógyhatásairól nem is beszélve.
A tárkonyt még százötven évvel ezelőtt is gyakrabban használta a magyar konyha, mint most, aztán szép lassan kikopott az általános repertoárból, pedig jellegzetes édeskés íze nagyszerű párja nem csak húsoknak – elsősorban szárnyasokhoz, bárányhoz és nyúlhoz remek -, de édes és savanyú káposztához, babhoz és más hüvelyesekhez, ecet vagy olaj ízesítésére is remekül felhasználható. Az erdélyi konyha egyik legnépszerűbb fűszere. Mivel eredetileg Ázsia pusztáin honos valószínűleg már a népvándorláskor megérkezett a Kárpát-medencébe. A változékony, kontinentális időjárást remekül tűri, de akkor hajt a legjobban és lesz leginkább illatos, ha megfelelő mennyiségű vizet és napfényt kaphat a növény. Erkélyládában remekül megél, simán kibírja a fagyokat, úgyhogy egy növény akár 10-12 éven keresztül is hajt. Tavasszal érdemes ültetni, de jobb ha a magcsíráztatással nem bajlódunk, vegyünk inkább tövet – a piacokon minden fűszeres néni árul tárkonyt – azt ültessük át cserépbe vagy ládába.
Azért is érdemes saját tárkony növényt nevelni, mert a szárított változat meglehetősen kényes, nagyon könnyen illan el az aromája, mindenképpen tartsuk zárható edényben. Arról nem is beszélve, hogy néha egészen gyenge minőségű, halovány illatú szárítmányokba lehet beleszaladni. Közvetlenül virágzás idején a legjobb szedni, ekkor félárnyékos helyen szárítsuk meg, és üvegbe zárva lehetőleg összemorzsolás nélkül tegyük el, csak akkor dörzsöljük szét a leveleket, amikor már az ételbe tesszük. Pompás étvágygerjesztő és epehajtó hatása miatt a tárkonyos leveseket érdemes lábadozó betegeknek adni, ráadásul erőteljes aromája miatt más fűszert a són, borson kívül nem is nagyon szoktak mellé használni, mindemellett édeskés íze miatt nagyon jól harmonizál a citrommal, ecettel, tejföllel és minden más savanykás ízesítővel.
A tárkonnyal ízesített csirkeragu leves megint egy olyan étel egyébként, amihez nem kell túl nagy konyhai tudás, simán lehet első leves bárkinél, aki még csak most tanul főzni.
Így készül
Egy nagyobb kicsontozott és lebőrözött tyúkmellett felkockázunk, valamint megtisztítunk két nagyobb szál sárgarépát és egy kövér fehérrépát, valamint egy kis ökölnyi zellert. Aki szereti a gombát az két-három darabot szintén tisztítson meg és kockázzon fel. Egy póréhagyma fehér részeit felkarikázva kezdjük kevés olajon dinsztelni, majd dobjuk rá a húst és a zöldségeket is. Nagylángon kevergessük addig, amíg a hús teljesen kifehéredik. Ekkor szórjuk meg egy evőkanálnyi liszttel, azt is forgassuk át, majd eresszük fel először egy kevés hideg vízzel, majd másfél liternyi húslevessel vagy leveskockából készült lével. (Az sem baj egyébként, ha simán csak vízzel eresztjük fel, úgy egy kicsit gyengébb lesz az íze.) Sózzuk, szórjunk bele néhány egész színes borsot és két nagy karika citromot, mehet bele egy gerezd fokhagyma is.
Úgy húsz perc főzés után szórjunk bele szűk evőkanálnyi morzsolt tárkonyt. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük, félig lefedve, amíg a hús is és a zöldségek is teljesen megpuhulnak. Egy kevés levest kimerve, keverjük el egy evőkanál tejföllel és két evőkanál tejszínnel, majd öntsük vissza a levesbe. Még egyszer melegítsük fel és fűszerezzük még, ha szükséges. Az asztalnál további citrom karikákkal tálaljuk.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!