Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Albán krémes
1 tábla étcsokoládé | ||||||
2 csomag habfixáló | ||||||
5 evőkanál kakaópor | ||||||
4 evőkanál porcukor | ||||||
5 dl tejszín | ||||||
Lehet mélyhűtött levelestészta |
||||||
Levelestészta:
|
||||||
1 kávéskanál só | ||||||
1 teáskanál ecet | ||||||
50 dkgvaj | ||||||
50 dkg liszt | ||||||
a |
Sárgakrém
1 csipet só | ||||||
1 db vaníliarúd | ||||||
15 dkg liszt | ||||||
3 db tojásfehérje | ||||||
5 db tojás | ||||||
25 dkg cukor | ||||||
1 liter tej (2.8%) | ||||||
Készíthetjük a tésztát
magunk is, de bolti leveles tésztából is finom. A tésztát késfok
vastagságúra nyújtsuk ki és így süssük meg, a leírás szerint. A
tésztalapot, szükség szerint körbevágva, fektessük sütőkeretbe. A lapra
öntsük rá, a forró sárgakrémet, majd simítsuk el a tetejét és hagyjuk
kihűlni. A tejszínt a kakaóporral elkevert porcukorral és a habfixálóval
verjük kemény habbá, majd kenjük a megdermedt sárgakrémre. A tetejére
reszeljük rá az étcsokoládét. Vágjuk kockára és tálalásig tartsuk
hűtőben.
Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj
hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci
vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet
gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon
meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük
és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a
vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen
behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd
ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd
újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe
tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő
részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk,
úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a
két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint
egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra
elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél
óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy
feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk
alulra, előmelegített, 230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt,
pirosra.
Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a
fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá
verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre
verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások
sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat
beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a
vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a
tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A
keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a
tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal,
forrón használjuk fel.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!