Sütés főzés: Amerikai barátságkenyér (amish sütemény)

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hozzávalók az alaptésztához:

1 csomag szárított élesztő,1/4 csésze (0,6 dl)langyos víz,
3 csésze (7,5 dl azaz 40-50 dkg)finomliszt,
3 csésze (7,5 dl azaz 70-75 dkg kristálycukor,
3 csésze (7,5 dl)langyos tej

Hozzávalók a barátságkenyérhez:

1 csésze (2,5 dl)alaptészta,2/3 csésze (1,65 dl)étolaj,
2 csésze (5 dl azaz 30-35 dkg)finomliszt,
1 csésze (2,5 dl azaz kb.25 dkg)kristálycukor,
3 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor,1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál őrölt fahéj,1 mokkáskanál só,1 zacskó vaníliás cukor.

Ezenkívül mehet még bele:1 csésze (2,5 dl azaz kb.15 dkg) darált dió,
vagy durvára vágott mogyoró,fél csésze apróra vágott aszalt gyümölcs.

        ---------------------------------------------------1/.
Elkészítjük az alaptésztát (amish alapot).Ehhez az élesztőt a langyos
vízzel símára keverjük,10-15 percig állni hagyjuk.Egy nagy tálban
összekeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,és 1 csésze langyos tejet.
Amikor már teljesen sima,a feloldott élesztőt is hozzáadjuk.
2/.
A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és ezt a kovászt szobahőmérsékleten
(nem kell hűtőbe tenni!)érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer
jól átkeverjük.Azután az ötödik napon 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot
és 1 csésze tejet keverünk hozzá.
3/.
A hatodik,hetedik,nyolcadik és a kilencedik nap újra az édes semmittevésé,
mindennap egyszer fakanállal megkeverjük a tésztát,és már készen is
vagyunk.Azután a tizedik napon ismét hozzákeverünk 1-1 csésze cukrot, lisztet,
és tejet.
4/.
Ezzel kész az alaptésztánk, amiből kiveszünk 1 csészényit (2,5 dl)és ezt
használjuk majd a barátságkenyér készítéséhez.A maradék tésztát csészényi
mennyiségekre elosztva mélyhűthetjük,ha bármikor sütni akarnánk csak
előkapjuk.
5/,
Barátságkenyérről lévén szó,1-1 csészényi alapot a barátainknak is
vigyünk át,hogy ők is süthessenek ilyen finomságot. A csészényi tésztát,
amivel dolgozunk,tálba öntjük.Az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat,
a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a sót és vaníliáscukrot
hozzáadjuk.
6/.
Ezzel kész a barátságkenyér tésztája, amit kedvünkre ízesíthetünk,
darált dióval, mazsolával,mogyoróval, aszalt gyümölccsel,párolt, vagy
reszelt almával,reszelt citrom,vagy narancs héjával,ami éppen kéznél van.
Jól elkeverjük,azután kivajazott,belisztezett kuglófformába, vagy
őzgerinc formába töltjük.
7/.
Előmelegített sütőben,közepes lánggal (180 fokon)kb. 55 percig,tűpróbáig
sütjük.20 percig hűlni hagyjuk,majd a formából tálra borítjuk és így
hagyjuk teljesen kihűlni.Készíthetjük úgy is, hogy a masszát kiolajozott
muffinsütőben, az üregeket kétharnadig megtöltve sütjük.Ilyenkor a
tetejére sütés előtt durvára vágott diót, vagy mandulát,esetleg színes
cukorreszeléket is szórhatunk.Kb. 20 perc alatt megsül.

Szaporítás:
Amerikai barátságkenyérhez az eltett adagokból egyet a "szaporításra"
is felhasználhatunk,ekkor a második napi teendőktől kell kiindulni,
azaz a tésztát 4 napon át érleljük,közben mindennap egyszer átkeverjük.
Az ötödik napon hozzákeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,1 csésze
tejet, és így tovább az alaprecept szerint.

Ha van mélyhűtött alaptésztánk,akkor azt onnan kivéve legalább 3 órán
át kell szobahőmérsékleten tartani,mielőtt felhasználjuk.

 

Ezt  receptet egy 2005. évi Príma Konyha újságban találtam.l

 

 

 

 

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kőszeghy Anna üzente 10 éve

Köszönöm a hozzászólást Éva!
Évek óta kerestem az alapreceptet, és végre rátaláltam!
Régen sokan sütötték!

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Szuper recept, imádom a bögrés sütiket.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu