Sütés főzés: Bejgli lépésről - lépésre

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tészta 4 félkilós bejglihez:

100 ml tej,

2 db tojás sárgája,

10 g élesztő,

520 g liszt,

50 g porcukor,

2 csipet só,

160 g vaj,

100 g mangalica sertészsír,

1 rúd vanília kikapart belseje,

1 citrom és 1 narancs reszelt héja.

 

Mák vagy diótöltelék 2 db 450 g-os bejglihez:

120 ml víz,

125 g cukor,

1 citrom reszelt héja,

1 narancs reszelt héja,

1 rúd vanília kikapart belseje,

1 csipet fahéj,

1 marék mazsola,

210 g darált mák vagy dió,

30 g édesmorzsa.

 

 

 

Elkészítés:

A töltelékhez keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy diót.Az összes többi anyagot tegyük fel forrni,majd forrázuk le vele a diót vagy mákot,keverjük össze.Kihülés után mérjünk belőle 240 g-os darabokat.


 

A tésztához:

Az összes hozzávalót érdemes előhűteni a tészta elkészítése előtt.A tejet,tojássárgáját,vanília kikapart belsejét,élesztőt csomómentesre elkeverjük és félretesszük,de nem szükséges felfuttatnunk.

A lisztet,porcukrot összeszitáljuk,belekeverjük a sót,reszelt citrom és narancshéjat.

Majd elmorzsoljuk a vajjal és zsírral.

Végül összegyúrjuk a tejes résszel.

Pár mozdulattal,minél gyorsabban próbáljuk összegyúrni,hogy a zsiradék ne olvadjon el a kezünk melegétől.

Amint a tészta összeáll osszuk 4 db 245 g-os darabra,majd formázzuk gömb alakra és letakarva pihentessük a hűtőben.

 

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20×25 cm-es téglalapokká.

A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk,hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen.A tészta két szélét hajtsuk befelé,majd tekerjük fel buborékmentesen.

 

Kenjük le a bejgliket 2 db sárgája és 1 db egész tojás keverékével.Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni,míg meg nem szárad rajta a tojás.

Ekkor kenjük meg tojásfehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni.Ha megszáradt szúrkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre.

Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat.

Hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható.

 

 

 

 

Mitől reped a bejgli a sütőben?

Figyeljünk oda,hogy a tészta és a töltelék azonos keménységűre készűljön.Ha túl lágy a töltelék,akkor a belőle kisülő vízgőz kirepeszti a tésztát.Ha túl kemény a töltelék,akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.

Az is a probléma ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék.Ilyenkor sütés közben kiolvad,mivel a többi összetevő már nem tudja felszíni az aránytalanul sok cukrot és szétcsapja a tésztát a sütőben.

Ugyanez a probléma lép fel ha túl zsíros tölteléket készítünk.

A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet.Ez akkor fordulhat elő ha túl vékonyra nyújtottuk a tésztát vagy ha a töltelék szétosztása közben durván megnyomkodva megsértjük a tésztát.

Illetve ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni.

Sütés közben is probléma lehet ha túl forróra állítjuk a sütőt.Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik,és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.

 

A lényeg viszont ha kireped ha nem hogy finom legyen.:)

 

 

 

 

Aki szeretné megnézni lépésről-lépésre hogyan készül a linkre kattintva találja a videókat :


http://www.laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=3342&sw_29_folder=303#Bejgli

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu