Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Tészta 4 félkilós bejglihez:
100 ml tej,
2 db tojás sárgája,
10 g élesztő,
520 g liszt,
50 g porcukor,
2 csipet só,
160 g vaj,
100 g mangalica sertészsír,
1 rúd vanília kikapart belseje,
1 citrom és 1 narancs reszelt héja.
Mák vagy diótöltelék 2 db 450 g-os bejglihez:
120 ml víz,
125 g cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 narancs reszelt héja,
1 rúd vanília kikapart belseje,
1 csipet fahéj,
1 marék mazsola,
210 g darált mák vagy dió,
30 g édesmorzsa.
Elkészítés:
A töltelékhez keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy diót.Az összes többi anyagot tegyük fel forrni,majd forrázuk le vele a diót vagy mákot,keverjük össze.Kihülés után mérjünk belőle 240 g-os darabokat.
A tésztához:
Az összes hozzávalót érdemes előhűteni a tészta elkészítése előtt.A tejet,tojássárgáját,vanília kikapart belsejét,élesztőt csomómentesre elkeverjük és félretesszük,de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet,porcukrot összeszitáljuk,belekeverjük a sót,reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Pár mozdulattal,minél gyorsabban próbáljuk összegyúrni,hogy a zsiradék ne olvadjon el a kezünk melegétől.
Amint a tészta összeáll osszuk 4 db 245 g-os darabra,majd formázzuk gömb alakra és letakarva pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20×25 cm-es téglalapokká.
A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk,hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen.A tészta két szélét hajtsuk befelé,majd tekerjük fel buborékmentesen.
Kenjük le a bejgliket 2 db sárgája és 1 db egész tojás keverékével.Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni,míg meg nem szárad rajta a tojás.
Ekkor kenjük meg tojásfehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni.Ha megszáradt szúrkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre.
Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat.
Hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható.
Mitől reped a bejgli a sütőben?
Figyeljünk oda,hogy a tészta és a töltelék azonos keménységűre készűljön.Ha túl lágy a töltelék,akkor a belőle kisülő vízgőz kirepeszti a tésztát.Ha túl kemény a töltelék,akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.
Az is a probléma ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék.Ilyenkor sütés közben kiolvad,mivel a többi összetevő már nem tudja felszíni az aránytalanul sok cukrot és szétcsapja a tésztát a sütőben.
Ugyanez a probléma lép fel ha túl zsíros tölteléket készítünk.
A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet.Ez akkor fordulhat elő ha túl vékonyra nyújtottuk a tésztát vagy ha a töltelék szétosztása közben durván megnyomkodva megsértjük a tésztát.
Illetve ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni.
Sütés közben is probléma lehet ha túl forróra állítjuk a sütőt.Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik,és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.
A lényeg viszont ha kireped ha nem hogy finom legyen.:)
Aki szeretné megnézni lépésről-lépésre hogyan készül a linkre kattintva találja a videókat :
http://www.laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=3342&sw_29_folder=303#Bejgli
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!