|
"Fekete erdő" muffin Hozzávalók: 20 dkg meggybefőtt, 26 dkg liszt, ½ teáskanál szódabikarbóna, 2 ½ teáskanál sütőpor, 3-4 evőkanál kakaópor,4-5 evőkanál, csokoládés tortadara, 2 tojás, 12 dkg cukor, 12,5 dkg puha vaj/margarin, 2,2 dl kefír Díszítéshez: 6 evőkanál meggylé, 2 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 12 szem meggy csokoládés tortadara
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral. A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefirt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek. Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével. Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Karamellás muffin Hozzávalók: 12 dkg vaj/margarin, 12 dkg cukor, 18 dkg durvára vágott dió, 20 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 2 ½ teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg cukor, 12,5 dkg vaj/margarin, 2,5 dl kefír
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A formákat alaposan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk. A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük. A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.
"Túró Rudi" muffin Hozzávalók: 10 dkg csoki,3 tojás,15 dkg cukor,5 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál tej, 25 dkg túró, porcukor, tejföl Elkészítés: A csokit összetörjük és összekeverjük a liszttel és a sütőporral. Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal. Majd elkészítjük a túrót palacsintatöltelék-szerűen: porcukor+tejföl, de ne legyen túl folyós. Ezt a masszát is beletesszük a tésztába. Majd tejjel lazítjuk egy kicsit, beletesszük a vaníliás cukrot. A tojásfehérjékből csipetnyi sóval kemény habot verek, és egy részét először erőteljes fakanálmozdulatokkal, durván belekeverem a tésztába, majd a többit csak nagyon óvatos, laza mozdulatokkal. Ha ez megvan, akkor mehet bele a sütőporos, csokis liszt. Az egész masszát belekanalazzuk a kivajazott horpadásokba, és megsütjük 30 perc alatt (175 fokon, gázsütőn 4-es fokozat).
Citromos-mandulás muffin
Hozzávalók: 2 alaposan megmosott citrom, 3 tojás, 15 dkg őrölt mandula, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor Elkészítés: A citromokat beletesszük egy kis lábosba, és annyi vizet öntünk rájuk amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt húsz percig kis lángon forraljuk a gyümölcsöket. (Ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kell még további harminc perc hogy kezelhető hőmérsékletűvé hűljenek.) A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, közben elkészítjük a tésztát: A citromokat félbevágjuk, a magokat egy kés hegyével kipiszkáljuk belőlük, és a mag nélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágjuk. (héjával együtt!) Elővesszük a késes betétű robotgépet, és máris beletehetjük a citromdarabokat. Ehhez jönnek a tojások, és addig keverjük, míg szinte sima massza lesz belőle. Maradhatnak benne helyenként kis citromhééjdarabkák de azok nagyon finomak lesznek a kész muffinokban. Hozzászórjuk még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport és cukrot, és megint jöhet a gép. Ezzel kész van a tészta, és mehet a horpadásokba, majd a meleg sütőbe. 25-30 perc alatt sülnek meg, és több napig nagyon finomak.
Gesztenyés muffin Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál baracklekvár, 5 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipetnyi só, 5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor Tetejére: tejszínhab , őrölt fahéj Elkészítés: A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk. A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral. A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk. Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig. Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.
Meggyes-mákos muffin Hozzávalók: 10 dkg meggybefőtt, 15 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, fél teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált mák, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom, 4 evőkanál tej fehércsoki mázhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín,10 dkg porcukor tetejére: lecsöpögtetett magozott meggybefőtt Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.
Sztracsatella muffin Hozzávalók: 10 dkg tej- vagy étcsokoládé, 15 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 2 teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 3-4 evőkanál tejszín 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor Elkészítés: A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A csokit apróra vágjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vaníliaaromával, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól összedolgozzuk. A masszát kevés tejjel vagy tejszínnel fellazítjuk, és hozzákeverjük (fakanállal) a sütőporos lisztet és az apróra vágott csokit. A tésztát a formába kanalazzuk, és 30 perc alatt készre sütjük.
Pirított kókuszos muffin Hozzávalók: 1 ½ csésze liszt, 1 csésze kókuszreszelék, ½ csésze cukor, 1/3 csésze aprított pörkölt mandula, 1 ½ teáskanál sütőpor, ¾ teáskanál narancshéj, ½ teáskanál szódabikarbóna, ¼ teáskanál só, ¾ csésze kókusztej*, 2 tojás, ¼ csésze olvasztott vaj, 1 teáskanál vaníliakivonat Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A kókuszreszeléket serpenyőben megpirítjuk. A lisztet összekeverjük a pirított kókuszreszelékkel, a cukorral, a mandulával, a sütőporral, a narancshéjjal, a szódabikarbónával és a sóval. A kókusztejet a tojásokkal, a vajjal és a vaníliakivonattal simára keverjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát az előkészített formákba töltjük, és kb. 15 percig sütjük (tűpróba!) * a kókusztejet helyettesíthetjük: 1 csésze tejet forraljunk fel 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Töltött mákos muffin
Hozzávalók: 10 dkg darált mák, 10 dkg zabkorpa,10 dkg rétesliszt, 1 dl olaj, 2 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromhéj, ½ teáskanál fahéj, ½ teáskanál szerecsendió, 2 tojás, 10 dkg cukor A pudingtöltelékhez: 4 dl tej, 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 csomag pudingpor (csokis)
Elkészítés: A tölteléket elkészítjük: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradék ½ dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd ezt a forró tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A darált mákot összekeverjük a zabkorpával, a rétesliszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szerecsendióval. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Kis adagokban felváltva adagoljuk a masszába a lisztes keveréket és a tejet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. A tésztából kb. egy evőkanálnyit a formák aljára kanalazunk, erre jön kb. ¾-1 evőkanálnyi töltelék, majd ismét massza. 15-20 percig sütjük.
Barackos muffin Hozzávalók: 10 dkg aszalt barack, 5 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál kardamom , 2 dl cukor, 1 dl barnacukor,4 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 2 dl joghurt, 3 evőkanál narancs koncentrátum
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A barackokat apróra vágjuk, és összekeverjük a szárazanyagokkal. A tojásokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal összeverjük elektromos habverővel. Belekeverjük a többi hozzávalót, a formákba kanalazzuk, és kb. 12 percig sütjük. Csodás csokis muffin Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál barackíz, ½ csomag sütőpor, 5 dkg kakaópor, 5 dkg tört étcsokoládé Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat kikeverjük a vajjal, a cukorral, majd hozzáadjuk a barackízt. A masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd belekeverjük a törtét étcsokit. A tésztát a formába kanalazzuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós muffin Hozzávalók: 7,5 dkg törökmogyoró (megpirítva, ledarálva), 4 teáskanál kakaópor (nem cukrozott!), 1 teákanál sütőpor, 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 12 dkg Nutella, 1 ½ evőkanál tejföl Elkészítés: Az egyik keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor, kakaópor). Egy másik edénybe először kimérjük a vajat (néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb). Végül a Nutellával és a tejföllel is összekeverjük. Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, és most már lyukacsos fakanálra váltunk át botmixer helyett. A kész muffinmasszát ezután beleadagoljuk a kivajazott sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de bevonhatjuk csokimázzal is. Kókuszos-csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 csésze kókuszreszelék, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 2 tojás, ¾ csésze barnacukor, 2 dl tej, 1 teáskanál vanília aroma, 10 dkg étcsokoládé Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A csokoládét apró darabokra vágjuk. A lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral, a sóval, és hozzákeverjük a csokoládét is. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A cukros masszához kis adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tejet, végül hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük. Tipp: A muffinok tetejére sütés előtt tegyünk egy-egy darabka csokoládét!
Diós-almás muffin
Hozzávalók: 2 tojás, 3 (nagy) evőkanál méz, ½ csésze olaj (3dl-es csésze), ½ csésze darált dió, 1 ¼ csésze liszt, 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint), 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, ½ csésze reszelt alma, 1-2 evőkanál tej
Elkészítés: A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna). A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk. A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tipp: a muffinok tetejét díszítsük negyed dióval! Marcipán muffin
Hozzávalók: 1 ½ csésze liszt, ½ csésze őrölt mandula, 1 csomag sütőpor, ½ csésze cukor (barna és kristálycukor keverve), ½ csésze folyékony növényi margarin (olvasztott), 1 csésze ásványvíz, marcipángolyócskák Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral. A cukort elkeverjük a margarinnal és az ásványvízzel, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a formák aljába, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat. 20 percig sütjük. Tipp: A muffinok tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát.
Narancsos-mákos muffin Hozzávalók: 3 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál só, ¼ csésze mák, 3 tojás, 1 csésze tejföl ½ csésze olaj 1,5 csésze narancslé, 2 teáskanál narancs aroma (helyette használhatsz kandírozott narancshéjat) Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát, majd összekeverjük a két tál tartalmát. 25-30 percig sütjük.
Earl Grey muffin
Hozzávalók: 1/3 csésze víz, 2 csapott evőkanál Earl Grey tea, 12,5 dkg vaj, ½ csésze cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 2 tojás, 1 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor Tetejére: 1 doboz mandarin, 2 tojásfehérje, ¼ csésze cukor, ½ csésze őrölt mandula Elkészítés: A vizet felforraljuk, a teára öntjük, 5 perc múlva leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, egyenként a tojásokat. Beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet és a teát kis adagokban. Félig töltjük a formákat. A mandarint lecsöpögtetjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandulát. A mandarint elosztjuk a tészta tetején, rásímitjuk a mandulás habot. 25 percig sütjük.
Mákos muffin
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg lágy margarin, 15 dkg cukor, 4 evőkanál meggydzsem, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált mák (nem cukrozott!) 1 kávéskanál fahéj Elkészítés: Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a fahéjjal. A vajas masszához hozzákeverjük a meggydzsemet, majd a lisztes keveréket is. Végül kiveszünk egy keveset a masszából, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd ezt keverjük az egész masszához. (így nem fog annyira összetörni a hab!) A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük. Tipp: A muffinok tetejére tehetünk meggybefőttet, így jobban fognak kinézni! :)
Citromos-joghurtos muffin Hozzávalók: 1 ¼ csésze vaj, 2 csésze cukor, 5 tojás, 5 ¼ csésze liszt, ¾ evőkanál szódabikarbóna, 1/8 csésze sütőpor (kb. 1,5 csomag) 1 teáskanál só, 3 ½ csésze natúr joghurt, ¼ csésze citromlé, 2 evőkanál reszelt citromhéj Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat (egyszerre!) belekeverjük. Egy külön edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A lisztes keveréket a joghuttal felváltva a vajas masszához adjuk (liszttel kezdjük, és fejezzük be!), majd belekeverjük a citromlevet- és héjat is. A tésztát a formákba kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük!) 10-12 percig sütjük. Tipp: Keverjünk a tésztába 1,5 csésze mogyorót vagy mandulát és/vagy 2 evőkanál mákot, így még különlegesebb lesz!
Marcipános muffin Hozzávalók: 15 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 10 dkg őrölt mandula, 1,5 dl tejszín, kb. 1 kiskanál mandula aroma, 20 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 rúd marcipánmassza (20 dkg-os, csokival bevont, feldarabolva)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és a mandula aromát. A lisztet elkeverjük a mandulával és az élesztővel. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A vajas masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje habot. A masszát a formába kanalazzuk, mindegyik közepébe nyomunk egy-egy marcipándarabkát, és hagyjuk fél órát pihenni, hogy az élesztő kifejthesse a hatását. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Raffaello muffin
Hozzávalók: 22 dkg Raffaello (feldarabolva), 25 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 9 dkg cukor, egy csipet só, 11 dkg vaj, 1,3 dl ananászlé, 4 cl fehér rum
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darabos Raffaello-t, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot. A tésztát a formába töltjük (csak félig legyenek a mélyedések!), és 15-20 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
Tojásmentes csokis muffin
Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1 csésze kristálycukor, 3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál só 1/3 csésze növényi olaj, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál vanília kivonat/aroma (vagy: 1 csomag vaníliás cukor), 1 csésze víz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vanília kivonatot és a vizet. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Tipp: A tésztához adhatunk apróra vágott csokit vagy diót.
Tojásmentes kávés-mazsolás muffin
Hozzávalók: 3 csésze liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 csésze kifőzött kávé, 1 ½ csésze kristálycukor, ½ csésze vaj, 1 csésze mazsola, 2 teáskanál fahéj Elkészítés: A sütőt 175°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral. Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, a cukrot, a vajat, a mazsolát és a fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük. A kávés masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 percig sütjük.
Sonkás-fűszeres muffin
Hozzávalók: 6 szelet húsos szalonna, 3 pohár liszt, 6 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma, 2 evőkanál apróra vágott friss oregano, 3/4 pohár reszelt parmezán sajt, 2 tojás enyhén felverve, 1 pohár tej Elkészítés: A szalonnát kis kockákra vágjuk, kis serpenyőben, közepes lángon ropogósra sütjük, szalvétán lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a fűszereket, a szalonnát és a sajtot, végül a tojással elkevert tejet. A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Fagyis muffin Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 5 dkg lágy vaj, 500 ml fagylalt (ízlés szerint)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A tojást habosra keverjük a vajjal és a fagylalttal, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig (tűpróba!) sütjük.
Olaszfűszeres muffin Hozzávalók: 1 csésze liszt,
2 teáskanál cukor,
1 teáskanál olasz fűszerkeverék,
1 teáskanál fűszerkeverék,
teáskanál só, ½
csésze tej,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
csésze olvasztott vaj,
1 tojás, ½ csésze apróra vágott szárított paradicsom, 5 dkg apróra vágott kecskesajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát. A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot. A tésztát a formákba töltjük (csak ¾-ig!) 10-12 percig sütjük.
|
Kommentáld!