Sütés főzés: Csülök bográcsban - kezdőknek is

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hozzávalók:

2 kg kicsontozott, húsos hátsócsülök kockára vágva

1 sertésköröm darabolva

20 dkg füstölt sertéstarja csíkokra vágva

15 dkg kissé húsos szalonna apróra kockázva

2 nagyobb lecsópaprika csíkokra vágva

1 közepes paradicsom darabolva

2 fej vöröshagyma apróra vágva

7-8 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 chilipaprika behasítva

bors

majoranna

őrölt pirospaprika

száraz fehérbor

kb. 1 dl étolaj.

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A szalonnát étolajjal együtt a bográcsba betesz, kisüt, kiszedeget, félretesz. Helyébe a vöröshagyma, chilipaprika, a hagyma üvegesedéséig süt, bele a paprika, paradicsom, fokhagyma, só, összepárol. Utánaenged az ízlés szerint adagolt borsot, majorannát, bele a csülök és a köröm, átforgatva megpirít (a húsok fehéredéséig). Bele a tarja, felenged kevés vízzel, bele az őrölt paprika, felforral, átkever, megpróbálja a tüzet mérsékeltebbre bírni, és fedő alatt hagy addig, amíg a hús levet ereszt. 

Felenged vízzel (ne lepje el teljesen), újra felforral, megkóstol, utánízesít. Tüzet mérsékel, fedő rá, a szomszédok által riadóztatott tűzoltókat megkínál egy kis léleknyugtatóval, az aggódó szomszédot is, meggyőzi őket, hogy ennyi embernek már nem fog jutni, bezár utánuk kaput, és újra megrak a közben kialudt tüzet. Időnként megkever, amikor félig puha a hús, le a fedőt, bele a bort ízlés szerint (ne domináljon, harmonikus egységben legyenek az ízek). Gyakorta kevergetve, a szünetekben tüzifát aprogatva elfőz, besűrít a levét, kóstol, ha kell, utánízesít. 

Amikor már vajpuha a csülökbőrke, a hús is élvezhetőre puhul. Tetszés szerinti mennyiségű, sűrű levet hagy (mi pl. minimálisat, ami akár kenyérre is kenhető), kész, félre a bográcsot. A miénk per sacc 2-2,5 óra alatt főtt meg. 

Levesz a gázálarcot, levereget a hamut magáról, és elporzik fürödni, hajat, ruhát mosni. Mire végez, hűl a kaja, szel néhány nagyobb méretű házilag alkotott fokhagymás, őrölt köménymagos kenyérszeletet, és nekilát (előtte a szomszédnak kisebb tányérban ajánlatos átnyújtani a kerítésen egy keveset, hátha akkor nem nézi a tiedet).

Megjegyzés:

A reci alapja a Kerti parti c. könyvből csent, persze variálva. Azért kezdőknek, mert ez volt az első alkalom, h nem kiskuktaként, v nézőként, hanem főszereplőként vettünk részt bográcsos alkotásában. Nekünk és a szűkebb felmenői körnek nagyon ízlett, a sok fokhagyma, fűszer, a bor, stb. finom, csípős ízorgiát eredményeztek. A paprika és a paradicsom héjastól teljesen eltűnt a sűrű szaftban. Nem mestervizsga darab, de nem is vagyunk profik, viszont szeretjük a hasonló kategóriás műveket.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu