Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Torták betöltése:
A tortalapokat soha ne töltse be addig, amíg az teljesen ki nem hűlt, különben ellágyítja a krémet!
....................................................................
Ha a tortalapot töltés előtt megszórja habfixálóval. Így nem ázik át olyan gyorsan krémektől vagy zseléktől.
....................................................................
Kemény tojáshab:
Ahhoz, hogy a tojásfehérjét kemény habbá tudjuk verni, mind a keverőedénynek, mind a habverőnek teljesen zsírmentesnek kell lennie, a tojássárgája nyomokban se kerüljön a fehérjébe.
....................................................................
A tojásfehérjét mindig közvetlenül a felhasználás előtt verjük fel, és ne hagyjuk állni. Álláskor elveszti a feszességét, folyóssá válik, és újból már nem lehet felverni.
....................................................................
A tojáshab állaga akkor megfelelő, ha a késsel ejtett vágás szemmel látható.
A tojáshab lazává teszi a süteményeket, krémeket, pudingokat, soufflékat, felfújtakat. Minél frissebb tojást használunk, a hab annál keményebbre verhető.
....................................................................
A tojáshabot mindig óvatosan forgassuk hozzá a hozzávalókhoz, ne keverjük, mivel a kevergetés által kiszorítjuk a levegőt, mely megváltoztatja a tészták állagát.
....................................................................
Ha a tojáshabot zsírtartalmú hozzávalókhoz adjuk hozzá, akkor is óvatosan aláemelve vegyítsük el, ne keverjük, különben a hab összeesik.
....................................................................
A tésztához adandó cukorból egy-két kanállal hozzákeverhetünk a már felvert tojáshabhoz és tovább keményre verjük, az cukor feszesebbé teszi a tojáshabot.
....................................................................
Töltelék tippek:
A gyümölcs darabok nem süllyednek le a piskóta aljára, ha a lisztből kiveszünk egy kis adagot. Megforgatjuk benne a gyümölcs darabkákat, és így szorjuk a pikóta tetejére. ----------------------------------------------------------- Nem szárad ki a diós vagy mákos töltelék, ha izlés szerint - egy kevés mézet keverünk. Ha valaki nem szereti a mézet, használhat helyette barackízt is. Vagy pédául a mákosnál reszelt almát. ----------------------------------------------------------- Nem puhul fel a gyümölcsökkel díszített torta, ha dekorálás előtt a torta lapot megszórjuk kevés zsemlemorzsával, vagy édes morzsával. ----------------------------------------------------------- Amikor vajkrémet készítünk, gyakran összeáll és vizenyős lesz., mert a vaj túl hideg volt. Ilyenkor vegyünk ki a krémbőlegy kis adagot (az egész mennyiség 10 -15% -át) majd melegítsük meg a gázon, és tegyük vissza a krémbe. Ezután már csak jól ki kell habosítani. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Csokoládékarikák – krumplihámozóval
Lehetőleg vastagabb szelet csokoládét válasszunk, amelynek legalább egyik oldalán a kockák nincsenek kijelölve, hiszen ott elvékonyodik a csokoládé, nehezebb dolgozni vele. A sima feléről a burgonyahámozóval, mintha zöldséget tisztítanánk, szép sorjában lehántjuk a csokoládészeleteket.
A karikák méretét, pontosabban vastagságát aszerint tudjuk változtatni, mennyire mélyen és milyen erővel nyomjuk rá a csokoládéra a hámozó élét.
-----------------------------------------------------------
Tejszínvirágok – hurkapálcával
Lapos tetejű torták, pudingok ideális díszítője, mert nem túl sok tejszínhabból igazán fantáziadús dekoráció készíthető. A habzsákból (vagy egyszerűen csak egy igen kicsit levágott sarkú nejlonzacskóból) kinyomjuk a tejszínhabot, és hurkapálcával ízlés szerint széthúzzuk a tejszíncsíkot.
A dekoráció nagy előnye, hogy teljesen ránk van bízva: spirál vonallal, négyzethálóval vagy bármilyen formával dolgozhatunk.
-----------------------------------------------------------
Tippek:
Nem bőrösödik a puding Ha a pudingot elkészítése után poharakba töltjük, mielőtt a hűtöszekrénybe tennénk, befedhetjük a pohár száját celofánnal. Így a puding sokkal lassabban kezd el bőrösödni, tovább megőrzi a teteje folyós, krémes állagát.
-----------------------------------------------------------
Nem ég le a tej A tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblíti, vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatja, utána önti rá a tejet (nem keverjük meg), és úgy forralja fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.
-----------------------------------------------------------
Ha a tortát csokival akarjuk bevonni, állítsuk a tortánkat rácsra.teítsünk alája alufoliát. A
folyékony tortabevonót öntsük a tortánk közepére, és gyors mozdulatokkal kenjük egyenletesen a széle felé a mázat.
-----------------------------------------------------------
a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük. A zserbóhoz is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít a fényesen csillogó massza. -----------------------------------------------------------
Csokoládékrém készítésekor:
Csokimáz
A hideg csoki recept
Hozzávalói:
20 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaópor,
diónyi nagyságú vaj,
3,5 evőkanál forró víz.
A csoki recept annyiból áll, hogy a hozzávalókat simára keverjük, és máris bevonhatjuk vele a süteményünket.
-----------------------------------------------------------
Főtt csokimáz recept
hozzávalói:
3 evőkanál víz,
5 evőkanál cukor,
1,5 evőkanál kakaópor.
5 dkg vaj
A hozzávalókat felfőzzük, amikor khűlt, a vajjal jól kikeverjük.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!