Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hal lé
Hozzávalók:
* 1 db 5 kg feletti ponty
* 1 kg makói hagyma / 5 kg hal
* házi pirospaprika (szegedi vagy kalocsai)
* só
* 1 l víz / 1 kg halhús
Elkészítés:
Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem
maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói
hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a
fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 db-t), úszókat és a csontot.
Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és Kb 5-6 órát lassú tűzön
főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Ahogy Matula
bácsi is mondta: a halászlé akkor jó, ha ragad a gőze... Főzés vége
előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután át
paszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács
aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet
kiforraljuk, belerakjuk az édes nemes házi paprikát (a bolti nem jó,
mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan
mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk
az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban
a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), és 10
percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell. A jó halászlé egyszer
melegítve az igazi. Az erős paprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.
Megjegyzés
Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig
egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet
mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez
nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes
egyszerűségében verhetetlen.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!