Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Maga a recept egy hagyományos egyszerű halászlé elkészítését mutatja
be. Azonban előtte bemutatnám, hogyan is kell egy pontyot konyhakész
állapotba hozni. Sok háziasszonynak okoz gondot a az élő ha elkészítése, gyakran ezért nem is készítenek halászlevet. BekÜLDTE: KonyhBEKatündér és Öcsi |
Elkészítési idő: kb 180 perc
Hozzávalók (kb 4 adaghoz)
1 db közepes méretű ponty (1-1,5 kg)
kb 1.5 l víz
1 fej közepes vöröshagyma
1 db nagy paprika
ílzés szerint só
kb 5 evőkanál fűszerpaprika ízlés szerint
A levesbetéthez:
500 g száraztészta kifőzve
Elkészítés
1. A halat feldolgozás előtt, mindenképpen kábítsuk el, de ha
van rá lehetőségünk már a vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogy ezt
tegye meg helyettünk és így jobban járunk mi is meg a hal is, mint hogy
a konyhapulton kelljen vele megküzdenünk.
Szükségünk lesz "egy buzogányra" a kábításhoz, egy éles késre a
bontáshoz és a tisztításhoz, de lehetőség szerint szerezzünk be egy
"halpucolót".
2. A pikkely növekedési irányával ellenkező irányban kezdjük el lekaparni róla a pikkelyt (farkától a feje felé) a pikkelyezővel. Alaposan kaparjuk át az egész halat, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne maradjon rajta egy darab pikkely sem.
3. Ezután a már letisztított halat leöblítjük, majd felvágjuk a hasát. A feje alatti résznél szúrunk be és a farka felé vágunk. Próbáljunk egyenesen vágni és arra ügyeljünk, hogy ne szúrjuk mélyen a kést, mert könnyen kivághatjuk az "epéjét", ami keserűvé teszi a húsát.
4. Következő lépésben egy határozott, de óvatos mozdulattal "kézzel kifordítjuk a belső részeit", amely kis szerencsével egyben marad. Ügyeljünk arra, hogy ne cafatokban szedjük ki.
5. Majd ha ezen túl vagyunk válasszuk le róla a ponyty ikrát vagy tejet ha van benne.
6. Ezt követően a halat ismét alaposan mossuk meg, majd egy éles hosszabb pengéjű késsel vágjuk le a farkát.
7. Ha ez megvan a fej felé haladva egy-másfél centis szeletekre vágjuk. Ez attól függ, hogy halászlét készítünk, vagy rántani akarjuk. A halászléhez célszerű kissé vastagabbra vágni, hogy ne főljön szét olyan könnyen a szelet. Ha rántjuk célszerű vékonyra vágni, hogy könnyebben átsüljön.
8. Amikor a "nyakáig" eljutottunk, itt jön talán a legnehezebb rész, a fej levétele.
A hal fejét "hátára" fordítjuk, majd a mellső űszó és a fej között található legvékonyabb részt a kép alapján felfelé elvágjuk.
9. Utána a kopoltyú mögött ide-oda oldalra mozgatva a kést, bevágjuk a gerincéig.
10. Ezután a haldarabot visszafordítjuk a has részére (mintha úszna), és felülről egy határozott mozdulattal levágjuk a fejét.
11. Most következik a kopoltyú eltávolítása. Benyúlunk a fejébe a kopoltyú mentén és egy erős és határozott mozdulattal kitépjük azt.
12. Itt találkozunk a "hírhedt" ponty méregfoggal (ami valójában garatfog), melynek általában több jelentősséget tulajdonítanak, mintsem kéne. Azért az a legbiztosabb, ha eltávolítjuk. Egy hegyes késsel alányúlunk és egyszerűen kipattintjuk.
13. Ezzel be is fejeztük a ponty előkészítését.
14. Először besóztuk az összes halszeletet és az alaplének
valót (ami most a hal feje és farka). A besózott fejet, belerakjuk egy
nagyobb fazékba. Külön zsiradék hozzáadása nem szükséges.
Felaprítjuk hagymát, majd a zöldpaprikát és hozzáadjuk az edényben lévő halhoz.
15. Nagyjából egy óra múlva kiszedjük az összes megfőtt halhúst egy tányérra és miután picit kihűlt, a csontokról lefejtett halhúst visszatesszük az alaplébe. Így már csak csontmentes halhús főtt tovább az alaplében. Elővesszük a botmixert és jó alaposan összeturmixoltuk a húsokat, és így egy sűrű levet kaptunk.
16. Miután forraltunk így rajta egyet, következik a fűszerpaprika hozzáadása.
Ehhez a mennyiséghez körülbelül 4 nagy evőkanál paprikát adjunk hozzá, így nagyon szép színe lesz és jól kiadja az ízeket.
Így is forralunk rajta egyet és ezután adjuk csak hozzá a többi halat, végül ezzel együtt főzzük még kb egy órát.
Fontos! Kevergetni nem nagyon szabad ezért csak rázogassuk a fazekat.
Ezidő alatt elkészíthetjük a gyufatésztát is külön edényben, ha tésztával esszük.
17. Főzés közben még egyszer kóstoltjuk és ha kell sóztuk a halászlevet.
18. Mikor már isteni illatok terjengenek az egész környéken, nincs más hátra minthogy kimerjük a tésztára a halászlevet és hozzálássunk az evésnek!
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!