Sütés főzés: Hamisméz:gyermekláncfű,pitypang,pimpimpáléméz.

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gyermekláncfű, pitypang, pongyola pitypang, kutyatej, pimpimpálé és ki tudja más - más vidékeken hogyan nevezik még a tavasz citromsárgán pompázó gyógynövényét. Arról most itt nem fogok írni, hogy milyen kiemelkedő gyógynövény annak ellenére, hogy sokan és sok helyen csak egyszerű gyomnövénynek tartják. Pedig a gyökerétől egészen a virágjáig felhasználható és a népi gyógyászat használja is jótékony tulajdonságait. Zsenge leveleit még a virágzás előtt szedve friss salátának elkészítve értékes, tisztító hatású étel.

 

Nagymamám minden tavasszal mézet - Ő csak hamis méznek hívta -  főzött belőle, amelyet aztán felhasznált süteményei, tészta ételei édesítésére. Nyári melegekben a citromos limonádét ezzel a mézzel édesítette, így egy különleges zamatú, semmihez sem hasonlítható üdítőital is kerekedhet a gyermekláncfűből készített mézből. Csak megjegyzem

tartósítószermentesen!

Az idén első virágzása a nagy melegnek köszönhetően három héttel is előbbre tevődött, de a gyermekláncfű egészen őszig is virágzik. Úgy hogy semmi nincs veszve lehet majd még szedni.


1 adag gyermekláncfű méz receptjének hozzávalói:

10 dkg virág,

2 citrom,

9 dl tiszta csapvíz,

1,5 kg kristálycukor,

2 csomag vaníliás cukor.


Egy kis figyelmeztetés mindjárt itt az elején. Úgy ütemezd főzését a méznek, hogy szedés után azonnal állj neki, mert a virágok gyorsan bezárulnak és ilyenkor már nem érvényesülnek sem szín sem zamatanyagai  a mézben olyan intenzíven, mint amikor kinyílt virágokból készíted.

Tedd szűrőszitába a virágokat, tiszta csapvíz alatt öblítsd át őket és öntsd egy megfelelő nagyságú fazékba. Karikázd fel a citromokat, de előtte jó alaposan mosd meg.

Citromkarikákat add hozzá a virágokhoz és mérd hozzá a tiszta csapvizet. Közepes lángon kezd el főzni a virágokat úgy, hogy csak lassan bugyogva forrjon.

30 - 35 perc főzés után szűrőszitán szűrd át egy másik edénybe és jól nyomkodd ki a benne maradt folyadékot.

Öntsd hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrokat és lassan bugyogva főzd 1,5 órát, hogy a hamis méz jól besűrűsödjön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öntsd üvegekbe, zárd le jól a tetejét és fordítsd fejre az üvegeket  de így sokkal jobban lezáródnak az üvegek, habár kizárt, hogy ennyi cukortól megromolna. Készen is vagy. Tehát a fent megadott mennyiségből kb. 10 kis üveg gyermekláncfű mézre számíthatsz. Mindenképpen érdemes kipróbálnod, megfőznöd. Íze, illata semmihez sem hasonlítható. 

 

Forrás:egeszsegmegoldások.hu

Víghné Csák Margit receptje

Címkék: egészséges könnyű

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

szabo gina üzente 9 éve

sziasztok.igen en ezt kiprobaltam es nagyon finom valoban,es nagyon jo a gyerekeknek.en az enyemnek vajaskenyerre is kentem,neki is izlett.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu