Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
meleg októbernek köszönhetően még sokfelé burjánzik a szabad ég alatt a
petrezselyem és a kapor. Egy ismerősünk egy egész vödörrel kapott
ajándékba, hiszen kinn sokáig már nem maradhat, mivel vasárnap érkeznek a mínuszok. A legokosabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy elraktározunk belőle a téli hónapokra, amennyit csak tudunk.
A
lágyabb levelű növényeknek nem tesz jót, ha egy zacskóban bevágjuk a
mélyhűtőbe. Csinálhatunk például jégkockákat a fűszernövényeinkből, de
ennek is megvan a tudománya. Mi már befürödtünk egyszer azzal, hogy a
majoránna kis leveleit próbáltuk így lefagyasztani, mivel a harmaduk
felúszott a víz felszíne fölé, és ami kilógott, az csúnyán megbarnult.
Most többek között Margaret Roach amerikai kertészguru tanácsait alapul véve mutatunk be pár egyszerű módszert.
Jégkockát
készíthetünk például petrezselyemből, snidlingből, bazsalikomból,
oregánóból, zsályából, korianderből, tárkonyból vagy mentából. A
fűszernövényt ehhez először aprítsuk fel mixerrel vagy aprítóval, és
adjunk hozzá egy kis vizet közben, hogy pürés állaga legyen. Ezt a
masszát töltsük bele a jégkockatartóba, majd pár órával később üssük ki
belőle, és tegyük át egy műanyagzacskóba, amiből jól kinyomkodjuk a
levegőt. Ha nincs kéznél jégkockatartó, akkor műanyag zacskók csücskébe
is fagyaszthatjuk. Ezt használhatjuk később levesbe, ragukba, párolt húsokhoz, tojásrántottához, vagy salátaöntetekhez.
Jégkockák pesztósan |
A
jégkockánkat pesztósíthatjuk is, ha víz helyett olívaolajat használunk.
Ezt még tovább bolondíthatjuk, ha aprítunk bele fokhagymát, valamilyen
olajos magvat, esetleg reszelt parmezánt. Így egy egész kis ízbombát
vehetünk majd télen elő a fagyasztóból, ami kenyérre, pizzára, tésztára is használható.
A petrezselymet egész levelekként is lefagyaszthatjuk, és egy egyszerű trükkel gyönyörű és jól kezelhető fagyasztott fűszernövényhez juthatunk. Ebben a galériában lépésről lépésre követheted a folyamatot!
Íme a levélhenger. Kattints a képre a lépésekhez! Forrás: awaytogarden.com |
A
lényege, hogy lecsipegetjük a leveleket a szárról, és megszárítjuk
őket, mert nedvesen nem fagy le szépen. Aztán beletesszük egy műanyag
zacskóba, a leveleket összetömörítjük az aljába, amennyire lehet, majd a
zacskót az aljától kezdve elkezdjük összehengergetni. Közben nyomkodjuk
ki a levegőt. Amikor ezzel megvagyunk, szorítsuk le befőttesgumikkal,
és mehet a fagyasztóba. Ha később szükségünk lesz rá, csak előkapjuk, és
késsel vágunk belőle egy szeletet.
Ha
nincs fagyasztónk, akkor a sózós megoldást is választhatjuk. Ehhez
először lógassuk fel pár napra száradni a petrezselymet, aztán aprítsuk
jól össze a leveleket, majd keverjük össze sóval. Száz gramm levélhez
nagyjából húsz gramm sót számoljunk. Utána töltsük kis üvegekbe, és a
tetejét is hintsük meg sóval. Ez a módszer még kaporral is működik, csak
nehogy megsózzuk külön az ételt, amikor használjuk.
Ami simán is jó
A
kakukkfüvet és a rozmaringot sokkal egyszerűbben is eltehetjük, mivel
ezeknek a levelei jobban bírják a fagyasztást. Még a leveleket sem kell
levagdosni, a szárukkal együtt tegyük őket sütőpapírra, és így
fagyasszuk meg. Miután megdermedtek, zacskókba pakolhatjuk őket. Bő egy
héttel később kivehetjük, és lehúzhatjuk a leveleket kézzel, vagy úgy,
hogy végigmegyünk rajtuk gyúródeszkával, aztán mehet vissza a mélyhűtőbe
zacskókban vagy kis dobozkákban.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!