Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
NINCS ANNÁL BOSSZANTÓBB, MINT AMIKOR ELŐRE GONDOSKODUNK HETI BANÁN ADAGUNKRÓL, ÁM HIHETETLEN GYORSAN MEGBARNULNAK. SZERENCSÉRE A BARNA GYÜMÖLCSÖKET SEM KELL KIDOBNI, HISZEN TELJES BIZTONSÁGGAL FOGYASZTHATÓAK.
Ráadásul a kutatások szerint még könnyebben is emésztődnek, magasabb rezisztens keményítő és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.
MIÉRT IS BARNUL MEG A BANÁN?
Mind a héja, mind maga a gyümölcs képes megbarnulni, azonban különböző okokból. A héja azért válik barnává, mert az érési folyamat során etiléngáz termelődik. A gáz lebontja a savakat és a zöld klorofill pigmenteket, így válik a gyümölcs először sárgává, majd, ahogy még több termelődik, barnává. Ha a banán az érés során szétnyílik, vagy leszedjük a héját, a levegővel érintkezve oxidációs folyamat indul be, amelynek hatására megbarnul a gyümölcs is.
HOGYAN KÉSLELTETHETJÜK A BARNULÁST?Megfelelő tárolással könnyedén meghosszabbíthatjuk a banán tárolási idejét. Ha nem akarjuk, hogy az energiabomba gyümölcs hamar barnuljon, már a boltban kezdjük az erről való gondoskodást. Semmiképp se rakjuk műanyag zacskóba, mert az jelentősen gyorsítja az érési folyamatot. Természetesen, ez az otthoni tárolásra is igaz, csak magába tegyük a polcra vagy a hűtőszekrénybe. Mindenképp hagyjuk egy fürtben, ezáltal is lassítva az etiléngáz termelődését. Hiszen minél több gáz szabadul fel, annál gyorsabban érik meg a gyümölcs.
Érdekesség, hogy nemcsak a banán termel etiléngázt. Emiatt célszerű a banántelkülönítve tárolni a többi, szintén gázt felszabadító gyümölcstől, mint például az alma és az avokádó. Továbbá, ha a fürtben csupán egy-két darab barnult meg, azt is érdemes eltávolítani, hogy a többi érési folyamatát ne gyorsítsa.
ÉRDEMES-E HŰTŐSZEKRÉNYBEN TÁROLNI?A banán hűtőszekrényben történő tárolása egyáltalán nem rossz ötlet. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg még zöld és éretlen, majd ha elkezd pöttyösödni és barnulni, berakjuk a hűtőbe. A hidegben is gyorsan fog barnulni, ám ez nem jelenti azt, hogy túl is érik. Ha túl nagy mennyiséget vásároltunk fel, érdemes megfontolni a fagyasztását. A fagyasztott banánszeleteket ráadásul még könnyebben is fel tudjuk használni smoothie-khoz, turmixokhoz vagy egészséges fagylalt alapanyagaként.
HA MÁR NAGYON MEGBARNULT A BANÁN, KI KELL DOBNI?Nem! Bár a nagyon barna, plöttyedt banán nem túl bizalomgerjesztő, a sötétbarna, szinte már fekete színű gyümölcs is ehető. Mivel ilyenkor már nem gusztusos az állaga, illetve kiemelten magas a cukortartalma, leginkább banánkenyérbe vagy egyéb süteményekbe javasolt felhasználni.
Forrás:https://wellandfit.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Banánérlelés egy óra alatt