Sütés főzés: ÍGY ÓVD MEG A BANÁNT A BARNULÁSTÓL

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 NINCS ANNÁL BOSSZANTÓBB, MINT AMIKOR ELŐRE GONDOSKODUNK HETI BANÁN ADAGUNKRÓL, ÁM HIHETETLEN GYORSAN MEGBARNULNAK. SZERENCSÉRE A BARNA GYÜMÖLCSÖKET SEM KELL KIDOBNI, HISZEN TELJES BIZTONSÁGGAL FOGYASZTHATÓAK.

 

Ráadásul a kutatások szerint még könnyebben is emésztődnek, magasabb rezisztens keményítő és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.

 

MIÉRT IS BARNUL MEG A BANÁN?

Mind a héja, mind maga a gyümölcs képes megbarnulni, azonban különböző okokból. A héja azért válik barnává, mert az érési folyamat során etiléngáz termelődik. A gáz lebontja a savakat és a zöld klorofill pigmenteket, így válik a gyümölcs először sárgává, majd, ahogy még több termelődik, barnává. Ha a banán az érés során szétnyílik, vagy leszedjük a héját, a levegővel érintkezve oxidációs folyamat indul be, amelynek hatására megbarnul a gyümölcs is.

HOGYAN KÉSLELTETHETJÜK A BARNULÁST?

Megfelelő tárolással könnyedén meghosszabbíthatjuk a banán tárolási idejét. Ha nem akarjuk, hogy az energiabomba gyümölcs hamar barnuljon, már a boltban kezdjük az erről való gondoskodást. Semmiképp se rakjuk műanyag zacskóba, mert az jelentősen gyorsítja az érési folyamatot. Természetesen, ez az otthoni tárolásra is igaz, csak magába tegyük a polcra vagy a hűtőszekrénybe. Mindenképp hagyjuk egy fürtben, ezáltal is lassítva az etiléngáz termelődését. Hiszen minél több gáz szabadul fel, annál gyorsabban érik meg a gyümölcs.

Érdekesség, hogy nemcsak a banán termel etiléngázt. Emiatt célszerű a banántelkülönítve tárolni a többi, szintén gázt felszabadító gyümölcstől, mint például az alma és az avokádó. Továbbá, ha a fürtben csupán egy-két darab barnult meg, azt is érdemes eltávolítani, hogy a többi érési folyamatát ne gyorsítsa.

ÉRDEMES-E HŰTŐSZEKRÉNYBEN TÁROLNI?

banán hűtőszekrényben történő tárolása egyáltalán nem rossz ötlet. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg még zöld és éretlen, majd ha elkezd pöttyösödni és barnulni, berakjuk a hűtőbe. A hidegben is gyorsan fog barnulni, ám ez nem jelenti azt, hogy túl is érik. Ha túl nagy mennyiséget vásároltunk fel, érdemes megfontolni a fagyasztását. A fagyasztott banánszeleteket ráadásul még könnyebben is fel tudjuk használni smoothie-khoz, turmixokhoz vagy egészséges fagylalt alapanyagaként.

HA MÁR NAGYON MEGBARNULT A BANÁN, KI KELL DOBNI?

Nem! Bár a nagyon barna, plöttyedt banán nem túl bizalomgerjesztő, a sötétbarna, szinte már fekete színű gyümölcs is ehető. Mivel ilyenkor már nem gusztusos az állaga, illetve kiemelten magas a cukortartalma, leginkább banánkenyérbe vagy egyéb süteményekbe javasolt felhasználni.

Forrás:https://wellandfit.hu

Címkék: banán barnulás

Kapcsolódó cikkek:

  Banánérlelés egy óra alatt

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu