Sütés főzés: Itt az új szuperélelmiszer: erre fogjuk lecserélni a tehéntejet?

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

A legtöbb magyar szívesen fogyaszt tejet: akár reggelire, kávéhoz, főzéshez vagy csak szimplán magában. De miért van az, hogy tehéntejjel vannak tele a boltok polcai, más állatok tejeit nem dolgozzák fel nagyobb mennyiségben, és nem is terjedtek el a köztudatban? A kecsketejnek pedig fantasztikus hatásai vannak az emberi szervezetre, kiváló alternatívát nyújthat a laktózérzékenyeknek, sőt, még az üvegházhatás csökkentéséhez is hozzájárulhat a kecsketej fogyasztása.

A kecsketej még mindig a tehéntej mögött kullog a piacon: sokkal kevesebbet dolgoznak fel belőle és nem épült be a köztudatba, hogy a tehéntej helyett azt is lehetne fogyasztani. Miért van ez így, és vajon letaszíthatja valaha a tehéntejet a trónról?

A kecsketej külföldön egyre nagyobb karriert fut be: az elmúlt évtizedekben újra a reneszánszát éli, ez pedig számos tényezőnek köszönhető. Bár a tehéntejtől kémiailag nem nagyon különbözik, több kalciumot, magnéziumot, káliumot és C-vitamint tartalmaz, ami a kecsketejfogyasztás fellendülését pozitívan befolyásolta.

Az is a kecsketej fogyasztása mellett szól, hogy elenyésző mennyiségű laktózt tartalmaz, ezért az egyre növekvő számú laktózérzékenyek számára kitűnő alternatívát nyújthat.

A kecsketejnek a fehérjeszerkezete is kicsit más, a zsírmolekulái kisebbek: a tehéntejhez hasonlítva sokkal jobban hasonlít az anyatej szerkezetéhez, ami miatt könnyebben emészti meg az emberi szervezet a kecsketejet. Míg a tehéntejet átlagosan 2 órán keresztül lehet megemészteni, a kecsketej esetében ez csupán 30 perc. A gyomorproblémákkal szenvedők számára jó hír, hogy a kecsketej enyhén lúgos, szemben a tehéntejjel, ami enyhén savas kémhatású.

A kecsketej mentheti meg a világot?

Más ok miatt is fellendülhet a kecsketej-fogyasztás. Az elmúlt években egyre jobban előtört az a fogyasztói trend, ami a tudatosságra és fenntarthatóságra sarkallja a vásárlókat. Mivel a kecsketej-előállításnak még rendkívül alacsony a piaci részesedése, nincsenek olyan tömeges kecske-fejőüzemek, mint a tehének esetében. A mai fogyasztónak már fontos az, hogy tudja, honnan jön az élelmiszer, ezért azok, akik nem szimpatizálnak a nagyüzemi fejéssel és tömegtermeléssel, azok egyre inkább a kecsketej felé fordulnak.

A kecskék kevesebb trágyát és metánt termelnek, ezért sokkal kedvezőbb a kecsketartás környezeti hatása, mint a teheneké.

Hátrányként lehet felhozni, hogy a kecskék teste jóval kisebb, ebből kifolyólag kevesebb tejet adnak, ugyanakkor termelői oldalról nézve kecskét tartani olcsóbb, valamint fejni is könnyebb. A fogyasztás tendenciáit nézni a jövőben jövedelmező lehet a háztáji gazdáknak a kecsketejre fókuszálni, mivel az Egyesült Álltamokban az elmúlt évtizedben egyharmados emelkedést lehetett megfigyelni a kecsketej fogyasztásával, emellett az értékesítés is 15 százalékkal emelkedett. Egyes helyeken egyre több kecskét tartanak a növekvő igények kiszolgálásra. Iowa állam például tízszeresére növelte a kecsketenyésző gazdaságainak a számát, így Kalifornia és Wisconsin után a harmadik legnagyobb kecsketej-termelő állam lett.

Bár látszódik, hogy elindult némi emelkedés, a kecsketejnek még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy lekörözze a tehéntejet. De ki tudja, ha ilyen ütemben halad a növekedés, akkor még az is elképzelhető, hogy néhány évtized múlva nem néznek rád furán, ha kecsketejjel fogyasztod a reggeli gabonapelyhet.

Forrás:https://www.hellovidek.hu

Címkék: kecsketej élelmiszer

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 23 órája új képet töltött fel:

Lazacleves_annatol_2190950_7156_s

Keczánné Macskó Piroska írta 6 napja itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu