Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Érik a bodza, a som, a homoktövis is. Ne hagyjuk elveszni, amit ingyen kínál a természet. Készítsünk ízletes lekvárt a vitamindús bogyókból. S hogy miként? - Szabó Zsuzsa Rugonfalváról kipróbált, erdélyi recepteket ajánl mindegyikhez. Aki pedig jövő hét végén esetleg Székelykeresz-
túr környékén jár, az október 2-3-án
megrendezésre kerülő gyümölcsfesztiválon meg is kóstolhatja az ízes lekvárokat.
Bodzabogyó
Csak egészen érett, bordó-feketére színező-
dött bogyókból készülhet, miután a kocsá-
nyokat is eltávolítottuk róla. Egy adag gyümölcsöt egyharmadnyi cukorral (például 3 kg bodza, 1 kg cukor) felfőzünk, közben kifacsart citromlével, a citrom reszelt héjával (1 kilónyi bodzához kb. 1 citrom) ízesítünk. Húsz perc főzés után üvegekbe töltjük, tete-
jére kevés tartósítószert szórunk, lezárjuk, s száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A lekvár almával, áfonyával, szederrel vegyítve is készíthető.
Homoktövis mézben
A bogyókat lemossuk, leszárítjuk, kisebb üvegeket körülbelül háromnegyed részig töltünk velük, majd mézzel felöntjük, s lezárjuk. Hetente egyszer-kétszer megfor-
gatjuk, s mielőtt kibontanánk, legalább egy hónapig hagyjuk összeérni. Kitűnő téli vitaminpótló, immunerősítő, a meghűléses betegségek megelőzésére is rendkívül alkal-
mas. A vadon termők védettek, csak a termesztett növények bogyói gyűjthetők!
Som
A gyümölcsöt megmossuk, lecsepegtetjük, szitán áttörjük, lemérjük. Amennyi a som, annyi cukorral habosra kikeverjük, végül üvegekbe töltjük, lezárjuk. Akár évekig is eláll. Hazánkban főleg a szatmári, somogyi, zalai, baranyai területeken fordul elő. C-vitamin-tartalma igen jelentős.
Szeder
A gyümölcsöt mossuk meg, majd csepeg-
tessük le, kissé törjük meg, s tegyük fel egy edénybe főni. Tíz perc után adjunk hozzá cukrot - valamivel többet, mint a bodzához, 3 kiló gyümölcshöz körülbelül 1,5 kilónyit -, s így főzzük még 10-15 percig. Végül ezt is üvegekbe töltjük, kevés tartósítószerrel megszórjuk, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Forrás: Blikk magazin
2009-09-25 03:55:00
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!