Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A legnagyobb klasszikusokra igaz leginkább, hogy ahány ház, annyiféle módon készítik. Nincs ez máshogy a brassóival sem, mindenki másképpen szereti. Ennek az egyébként méltán népszerű ételnek is létezik legalább négy elkészítési módja.
Így készül a brassói aprópecsenye
Ismerünk olyat, aki a húskockákat apróra vágott sült krumplival tálalja, olyat is, akinek kihagyhatatlan az ételből a zöldborsó, de vannak, akik az aprópecsenyét petrezselymes krumplival esetleg rizzsel teszik az asztalra. Utánanéztünk tehát egy kicsit mélyebben, és való igaz, a brassói aprópecsenye név eredetileg valójában a majorannás-fokhagymás húst jelentette, tehát "hivatalosan" mindenki azzal köríti, amit az ízlése vagy a helyzet diktál. Mindenki a maga ízlése szerint tálalja, ne legyenek problémáink például egy nagy salátával az asztalra tenni az aprópecsenyét.
Az étel egyébként eredetileg disznóhúsból készül, mégpedig a tisztább részekből, mint comb vagy karaj, de mióta a sertés kegyvesztett lett, egyre több helyen találkozhatunk pulykás, sőt csirkés variációval is. Ha szárnyasra adjuk a fejünket, akkor azért a csirkét és a pulykamellet érdemes hanyagolni, mert nagyon száraz lesz a hús, ha már madár, akkor inkább a pulyka felső combja, amiből érdemes nekiállni. Ez utóbbival egyetlen gond lehet, mégpedig az, hogy a hentesek nem szeretik kicsontozni, mert a jó nagy csont sokat nyom a mérlegen. Ha a húsbolti eladót nyugodtan kérjük meg, hogy csontozza ki - ez egyben azt is jelenti, hogy a hatalmas inakat is eltávolítja a húsból. A másik, amire érdemes figyelni az, hogy talán ez az egyetlen húsétel a magyar konyhában, ami nem tisztes mennyiségű vöröshagymával indít, ebben a fogásban ugyanis csak fokhagyma van, de abból jó sok. Ha van friss majorannánk, bátran használjunk azt, de akkor csak a főzés legvégén adjuk egészen apróra vágva az ételhez. Egyébként az elkészítése roppant egyszerű, nem kell hozzá semmilyen extra konyhatechnológiai ismeret, hogy elkészítsük.
Így készül
Fél kiló sertés vagy pulykacombot apró kockákra vágunk. Kevés forró olajon addig kavargatjuk, amíg teljesen kifehérednek a húskockák, sőt egy kis színt is kapnak. Megsózzuk, borsozzuk, és mellé szeletelünk négy-öt gerezd fokhagymát. Ha szárított majorannát használunk, akkor abból is bőven szórunk a húsra, majd nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve párolni kezdjük. A vizet mindig pótolgatva, addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz.
Nem szabad tocsognia a szaftban, de ne is főzzük el alóla teljesen. A végén ha szüksége utánaízesítjük, és a tetejét pirospaprikával megszórva tálaljuk. Ha sültkrumplival készítjük, akkor amíg a hús elkészül kis kockákra vágunk fél kilónyi burgonyát, és bő forró olajban kisütjük. A hússal összekeverve, de szintén megpaprikázva tálaljuk.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!