Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
60-80 db lesz belőle.
Hozzávalók:
3 egész tojás,
10 dkg kristálycukor,
35 dkg méz,
5 dkg fagyos margarin vagy vaj,
70 dkg liszt,
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna,
dió, mogyoró.
A tojást, a cukrot, a mézet és a vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a szódabikarbónát és alaposan összedolgozzuk.
Meglisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, mindegyik tetejére 1-1 gerezd diót vagy mogyorót teszünk, és előmelegített, forró (200 C fok) sütőben, megsütjük. Vigyázat, gyorsan megsül! Ne égessük meg, mert keserű lesz! Levegőtől védve, jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt minél tovább érik, annál finomabb, puhább.
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
80 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 kanál zsír (margarin),
3 db tojássárgája,
2 dl tejben megáztatunk 2 dkg szalakálit (fel kell futnia),
1 dl vízben felforralunk 25 dkg cukrot és 20 dkg mézet.
Szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint.
Amikor a szirup kihűlt, összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ezért mielőtt kinyújtanánk tegyünk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon.
Kisebb pogácsaszaggatóval, vagy formával kiszaggatjuk. Óvatosan sütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét 24 dkg porcukorral 1 evőkanál citromlével gőz felett habbá verjük.
Ebben forgatjuk meg a kisült puszedliket.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dl méz,
30 dkg cukor,
2 evőkanál sárgabaracklekvár,
4 tojás sárgája,
1 doboz szalalkáli (2 dkg),
1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva),
ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg margarin.
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető.
Hozzávalók:
8 dl liszt,
1,5 teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál sütőpor,
2 teáskanál őrölt fahéj,
2 teáskanál őrölt gyömbér,
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,
2 dl vaj,
2,5 dl méz,
1/2 dl porcukor,
1 db tojás.
Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy kicsit.
A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat. Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.
3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 15 dkg cukorral kikeverünk. Ezután három kanál tejfölt, 1 tojásnyi zsírt, 2 és 1/2 dl mézet, két deka fahéjat, 2 kávéskanál szódabikarbónát és 60 dkg lisztet adunk hozzá. (A liszt fele étkezési korpa is lehet.) Jól kidolgozzuk, majd 12 órát állni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kisütjük. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl sötétre, mert keserű lesz.
Máz: 3 tojásfehérjét 15 dkg cukorral pár percig gőz fölött verjünk. Ebben forgatjuk meg a kisült puszedliket, azután szárítjuk.
70 dkg lisztet (lehet a fele étkezési korpa) 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4 tojással és egy kávéskanál szódabikarbónával, fahéjjal, szegfűszeggel összegyúrunk. Kis golyókat formálunk, és zsírozott, lisztezett tepsire tesszük. Negyed diót nyomunk a tetejére és megsütjük.
Mézespuszi másként
60 dkg lisztet 25 dkg cukorral, ízlés szerinti fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve, késhegynyi szódabikarbónával, 2 egész tojással, 1 evőkanál olvasztott zsírral, 3 dl forralt mézzel, kevés rummal összegyúrunk. Este állítsuk össze, és reggel süssük. Pogácsákat szaggatunk belőle. Zsírozott tepsiben sütjük. A pogácsákat dióval díszíthetjük.
Mogyorós banánpuszedli
A kis puszedlik pont kézbe valók, puhák és édesek a beledolgozott banántól, így a szokásosnál kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak. Íme, egy viszonylag ideális nassolnivaló!
Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz: 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2 banán, 20 dkg darált mogyoró vagy mandula, 15 dkg tortabevonó csokoládé, némi liszt és zsiradék a tepsik bekenéséhez (vagy helyette sütőpapír), 5 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a cukrot. A megtisztított banánokat villával összetörjük, majd a darált mogyoróval együtt apránként és óvatosan a felvert tojáshabhoz keverjük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Az előkészített, kizsírozott tepsikbe kis diókat formálunk a masszából, és kb. 20 percig sütjük. Ha azt akarjuk, hogy a puszedlik valamivel keményebbek, ropogósabbak legyenek, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 - 160 °C-ra, és a tepsit valamivel tovább, 30-35 percig hagyjuk a sütőben. a tortabevonó csokit kis lábaskában óvatosan felolvasztjuk (mikróban legfeljebb olvasztófokozaton, mert igen könnyen megég), azután a már kész és kihűlt puszedlikre kenjük. Befejezésül meghempergethetjük kókuszreszelékben is.
Tipp: A darált mogyorót vagy mandulát részben vagy egészen gabonafélékkel is helyettesíthetjük, pl. zabpehellyel, zabpehelyliszttel, búzakorpa és búzadara fele-fele arányú keverékével.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Édes-savanyú csirke
Mézes-diós linzerkarika
Diós kocka