Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók 16 szelethez:
a tésztához:
4 tojás,
4 evőkanál kristálycukor,
4 evőkanál finomliszt,
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin,
finomliszt,
a tetejére:
15 dkg (kb. 1,5 dl) fényezetlen "A" rizs,
5 dl tej,
csipetnyi só,
3 dkg vaj vagy margarin,
5 evőkanál kristálycukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 púpozott evőkanál zselatinpor,
4 dl habtejszín,
4-5 evőkanál eperlekvár.
Plusz még a tetejére:
1 csomag (1,2 dkg) piros tortazselé por,
3 evőkanál kristálycukor,
fél kiskanál citromlé,
50 dkg eper (fagyasztott is lehet),
a díszítéshez:
tejszínhab,
8-10 szép szem eper.
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk. Két-három részletben a cukros tojássárgájához adjuk, közben részletekben beleszitáljuk a lisztet is.
Ezután egy margarinnal kikent, belisztezett, szív alakú tortaformába simítjuk, közepesen forró (180 C-fok, légkeveréses sütőben 165 C-fok) sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd 2 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. Lefödve, kis lángon addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Ekkor ráöntjük az időközben fölforralt tejet, csipetnyit sózzuk, a margarint beledobjuk. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, lefödve kb. 10 percig pároljuk. A tűzről lehúzzuk, a kétféle cukorral ízesítjük, majd a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így, saját gőzében hagyjuk kihűlni, teljesen megpuhulni.
A zselatint 1 deci tejszínben kevergetve addig melegítjük, míg fel nem oldódik benne, kissé hűlni hagyjuk. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és először a rizst, majd az olvasztott zselatint keverjük bele.
A formában lévő piskótát a meglangyosított lekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst rásimítjuk. Hűtőszekrényben dermesztjük 2-3 órán át.
A tortazselé port 3 deci vízzel kevergetve fölforraljuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük. Az epret lecsumázzuk, a tejszínes rizsre rakjuk, majd a már csak langyos zselét a torta tetejére öntjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a tortaformát leemeljük a süteményről, amit a szív alakját követve tejszínhabbal díszítünk, amibe cikkekre vágott epret tűzdelünk.
Tipp: Ha a formánk nem csatos, belülről béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a peremén. Beletesszük a sült tortalapot, majd így rétegezzük tovább. Ha megdermedt, a sütőpapírral könnyebb kiemelni a tortát a formából.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!