Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az elkövetkező néhány hétben a különböző táplálékérzékenységekkel, -allergiákkal foglalkozunk majd. Ennek két legfontosabb oka, hogy egyre több olyan ember van, akinek szervezete nem tolerál bizonyos ételfajtákat, illetve viszonylag sok olyan is él közöttünk, aki születésétől fogva képtelen megemészteni mondjuk a tejet vagy bizonyos – nagyon fontos – keményítőféléket. A másik ok az, hogy ha nem is küszködünk mi magunk ilyen emésztőrendszeri problémával, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy főznünk kell valakire - akár csak egy vacsorát is -, akinek ilyen jellegű betegsége van. No és persze az ismeretterjesztést is fontosnak tartjuk, hátha pont ezektől a cikkektől hiszi majd el valaki, hogy ismerőse, kollégája nem finnyás és válogatós, hanem komoly problémái adódnának abból, ha megkóstolná az irodában körbekínált süteményt.
A múlt héten a tejérzékenységről értekeztünk itt az Íz-i rovatban, abból a meggondolásból, hogy nagyon sok olyan ember él közöttünk, akik valami oknál fogva nem tudnak megbirkózni a tej és tejszármazékok bizonyos alkotóelemeivel. A másik nagy, megdöbbentően nagy számú érintettel bíró halmaza a táplálék érzékenyeknek azok, akik a gluténnal állnak hadilábon. Nem mondhatjuk hogy allergiásak, mert annak, hogy a betegek szervezete nem tud elbánni a gluténnal több oka is lehet, ebből csak az egyik a kifejezett allergia. A glutén tulajdonképpen egy gabonafehérje (pontosabban kettő, de ez most egy kajarovatba kicsit bonyolult lenne), ami megtalálható a búzában, rozsban, árpában, sőt a komlóban is, és a gabona feldolgozása során nem bomlik el. Az egészséges szervezet növényi fehérjeként hasznosítja, akik komolyabban foglalkoznak az egészséges étkezéssel esetleg a vegetarianizmussal, pontosan tudják, hogy a gabonafélék többek között ezért is nagyon fontosak a teljesértékű táplálkozáshoz.
A glutén- vagy más néven lisztérzékenység leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik, gyakorlatilag azonnal, amint a babát először kezdik kínálgatni gabonakészítményekkel, kenyérfélékkel, bár van olyan beteg, akinél később mutatkoznak a tünetek, de ők elenyészően kevesen vannak. A roppant kellemetlen tünetek mellett az a legnagyobb probléma, hogy a glutén bontására képtelen szervezetben a vékonybél fala megváltozik és alkalmatlanná válik egy vagy több tápanyag felszívására. Minél több olyan tápanyag van, ami nem jut át a bélfalon, annál komolyabb hiánytüneteket produkál a beteg. A legfeltűnőbb természetesen a nagymértékű fogyás, gyengeség, de mivel például a D vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, súlyos csontproblémák is jelentkezhetnek, illetve a gyerekeknél természetesen nagyon komoly fejlődési rendellenességeket is okozhat a lisztérzékenység, sőt nagyon súlyos - kezeletlen - esetben halált is okozhat.
Manapság szerencsére eléggé felkészültek az orvosok – talán leginkább azért, mert igencsak megszaporodott a lisztérzékenyek száma – régen azonban komoly kálváriát járhattak a betegek, mire kiderült problémáik valódi oka. Egyébként a hosszútávú terápia nem más, mint a glutén kivonása a menüből, és a bélfal gyakorlatilag azonnal regenerálódni kezd. Igen ám, de innentől kezdve életprogram a cimkeböngészés, mert számtalan készételt, felvágottat, szószt dúsítanak gabonafélékkel, és persze a sörtől is egy életre el kell búcsúzniuk az érintetteknek.
A búzalisztet leginkább rizs- vagy kukoricaliszttel lehet kiváltani, és jó szolgálatot tehet a gluténmentes háztartásban a burgonyapehely is. Sajnos tisztán kukoricalisztből készült, kelesztett kenyérhez nem nagyon lehet hozzájutni, ennek ára nem térne el nagyon egy normál fehérkenyérétől, a gluténmentes kenyereket kevés helyen és elképesztő áron adják. Édességekhez, süteményekhez a liszt remekül helyettesíthető finomra darált dióval, mákkal, no persze ez sem olcsó.
Mi most egy gyors sós keksszel, borkorcsolyával készültünk, ha tudjuk, hogy gluténérzékeny vendégünk lesz, pillanatok alatt elkészíthető, és nem csak magában, hanem különböző kencékkel is nagyon finom.
Sós keksz kukoricalisztből
Harminc deka kukoricalisztet egy tálba teszünk, hozzá keverünk egy evőkanál sót, apróra belereszelünk harminc deka zsírosabb sajtot, ami lehet füstölt is. Beleütünk két egész tojást, és alaposan összegyúrjuk.
Ha nagyon száraz, adagolhatunk hozzá egy kevés tejet, esetleg joghurtot, de ne lágyítsuk el a tésztát. Kidolgozzuk, egy keveset pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk esetleg formára szúrjuk, és nagyon vastagon vajazott tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Tetejüket megszórhatjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, majd 200 fokos sütőben gyorsan megsütjük.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!