Sütés főzés: Spenótos tojás pite

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A tésztából nyújtáskor érdemes egy keveset félretenni díszítésre. A töltelékhez használjunk friss spenótot a mirelit helyett. Ha kedvünk tartja, a ricottát helyettesíthetjük túróval is.

Hozzávalók a tésztához:

- 450 g liszt
- 70g vaj
- 1dl víz
- 1 dl olaj
- 2 tojás
- 1 mokkáskanál só
a kenéshez:

+1 tojás

a töltelékhez:

- 1 kg spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint használhatunk többet is)
- 30 g vaj
- 300 g ricotta
- 100 g reszelt parmezán
- 2 tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- kb. 10 főtt tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, nyújtható anyagot kapjunk. Akkor jó, ha a tészta nem ragad már a kezünkhöz, de könnyen cipót formálhatunk belőle és nem morzsalékos. Ha túl ragacsosnak találjuk, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ha épp ellenkezőleg, túl száraz a tészta és nem akar összeállni, némi langyos víz hozzáadásával megoldhatjuk a problémát. Ha megfelelő az állag, gyúrjunk cipót belőle és tegyük 30 percre a hűtőbe.

A spenótleveleket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a felesleges szárakat és vágjuk fel apróra. Nem kell órákig aprítani, hiszen a hő hatására a levelek úgyis összeesnek, de érdemes egy nagyobb késsel néhányszor átmenni a spenótkupacon, hogy ne maradjanak benne túl nagy levelek. A hagymát és a fokhagymagerezdeket vágjuk fel apróra, majd a vajon pirítsuk üvegesre, a hagyma így áttetszőbb színű lesz.

A hagymához ekkor hozzáadhatjuk a spenótot. Nyersen ez a mennyiségű spenót rengetegnek tűnhet, de pár perc alatt összeesik az egész. Amint a spenótlevelek megfonnyadtak, le is húzhatjuk a lábast a tűzről. Hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Majd főzzünk keményre 10 tojást sós vízben (ha sót teszünk a vízbe, könnyen lejön a tojások héja). Amikor a spenót kihűlt, amennyire tudjuk, nyomkodjuk ki belőle a levet, hogy az később ne áztassa el a tésztát. Keverjük hozzá a ricottakrémet és a parmezánt, valamint a két nyers tojást. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd reszeljünk rá friss szerecsendiót. Nagyjából egy szerecsendió fele elég ehhez a mennyiséghez.

Ha a töltelék elkészült, válasszuk szét a tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a nagyobb darab tésztát, és béleljünk ki vele egy lehetőleg kapcsos, lisztezett, vajazott tortaformát. Ne aggódjunk, ha a tészta elszakad, nyomkodjuk össze a szakadásokat és pótoljuk a hiányzó darabokat a leszakadó részekből. Biztos, ami biztos, szórjuk meg a kibélelt formát egy kevés zsemlemorzsával, hogy a spenót ne áztassa el a pite alját. Töltsük bele a spenótos krémet, és a tetejére, körbe helyezzük el a főtt tojásokat.

A kisebbik tésztát is nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük a forma tetejére. Próbáljuk a széleket összenyomkodni és a felesleges darabokat levágni. A dekorációnak félretett tésztából készítsünk kedvünk szerint díszeket a pitére. Ha kész, alaposan kenjük meg felvert tojással a tetejét, hogy szép fényes felületet kapjon a sütőben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha túl hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu