Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tésztából nyújtáskor érdemes egy keveset félretenni díszítésre. A töltelékhez használjunk friss spenótot a mirelit helyett. Ha kedvünk tartja, a ricottát helyettesíthetjük túróval is.
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g liszt
- 70g vaj
- 1dl víz
- 1 dl olaj
- 2 tojás
- 1 mokkáskanál só
- a kenéshez:
+1 tojás
a töltelékhez:
- 1 kg spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint használhatunk többet is)
- 30 g vaj
- 300 g ricotta
- 100 g reszelt parmezán
- 2 tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- kb. 10 főtt tojás
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, nyújtható anyagot kapjunk. Akkor jó, ha a tészta nem ragad már a kezünkhöz, de könnyen cipót formálhatunk belőle és nem morzsalékos. Ha túl ragacsosnak találjuk, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ha épp ellenkezőleg, túl száraz a tészta és nem akar összeállni, némi langyos víz hozzáadásával megoldhatjuk a problémát. Ha megfelelő az állag, gyúrjunk cipót belőle és tegyük 30 percre a hűtőbe.
A spenótleveleket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a felesleges szárakat és vágjuk fel apróra. Nem kell órákig aprítani, hiszen a hő hatására a levelek úgyis összeesnek, de érdemes egy nagyobb késsel néhányszor átmenni a spenótkupacon, hogy ne maradjanak benne túl nagy levelek. A hagymát és a fokhagymagerezdeket vágjuk fel apróra, majd a vajon pirítsuk üvegesre, a hagyma így áttetszőbb színű lesz.
A hagymához ekkor hozzáadhatjuk a spenótot. Nyersen ez a mennyiségű spenót rengetegnek tűnhet, de pár perc alatt összeesik az egész. Amint a spenótlevelek megfonnyadtak, le is húzhatjuk a lábast a tűzről. Hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Majd főzzünk keményre 10 tojást sós vízben (ha sót teszünk a vízbe, könnyen lejön a tojások héja). Amikor a spenót kihűlt, amennyire tudjuk, nyomkodjuk ki belőle a levet, hogy az később ne áztassa el a tésztát. Keverjük hozzá a ricottakrémet és a parmezánt, valamint a két nyers tojást. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd reszeljünk rá friss szerecsendiót. Nagyjából egy szerecsendió fele elég ehhez a mennyiséghez.
Ha a töltelék elkészült, válasszuk szét a tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a nagyobb darab tésztát, és béleljünk ki vele egy lehetőleg kapcsos, lisztezett, vajazott tortaformát. Ne aggódjunk, ha a tészta elszakad, nyomkodjuk össze a szakadásokat és pótoljuk a hiányzó darabokat a leszakadó részekből. Biztos, ami biztos, szórjuk meg a kibélelt formát egy kevés zsemlemorzsával, hogy a spenót ne áztassa el a pite alját. Töltsük bele a spenótos krémet, és a tetejére, körbe helyezzük el a főtt tojásokat.
A kisebbik tésztát is nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük a forma tetejére. Próbáljuk a széleket összenyomkodni és a felesleges darabokat levágni. A dekorációnak félretett tésztából készítsünk kedvünk szerint díszeket a pitére. Ha kész, alaposan kenjük meg felvert tojással a tetejét, hogy szép fényes felületet kapjon a sütőben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha túl hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!