Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A grillezésnek is megvan a maga tudománya, megvannak a maga fortélyai, amik egyáltalán nem magától értetődőek, és sokszor csak "szájról szájra" terjednek, mint a népmesék.
Vannak köztük olyanok, amik belegondolva teljesen logikusak, és vannak olyanok, amiket máskülönben csak akkor vennénk észre, mikor már túl késő. Most mutatunk pár tippet és trükköt, amire ha odafigyelünk, biztos, hogy tökéletesen sikerül a nagy sütés! A Friss blog összeállítása.
Csak semmi kapkodás!
Mindent készítsük elő sütés
közben, amire csak szükségünk lesz, mert ha egyszer belekezdtünk, már
nem tudunk csak úgy elrohangászni a sütőtől. Alapszabály, hogy a tüzet
és az ételt nem hagyhatjuk magára. Készítsük elő grillezendőt, a
fűszereket, minden szükséges tálat, kelléket. Legyen minden kéznél!
Villa helyett csipesz, lapát, vagy fogó
A villa nem jó húsok grillezéséhez, mert ha szúrjuk a húst, kifolyatjuk belőle az értékes szaftot.
Semmi más ne legyen a közelben!
Sütéskor ne
legyen a közelünkben semmi más, éghető, gyúlékony anyag. Fő a biztonság,
mert könnyű balesetet okozni, miközben az ember a húsokkal,
zöldségekkel pepecsel. Inkább a lehetősége se legyen meg a bajnak.
Semmit nem öntünk a grillre, soha!
Olajat,
páclevet szigorúan tilos az égő grillre önteni, mert fröcskölve égési
sérülést okozhat. Ráadásul a frissen az ételre öntött olaj, fűszer
azonnal megég, ezzel elrontva a húsok, zöldségek ízét. Vizet pedig akkor
se öntsünk a grillre, ha az fellángolt, mert különösen veszélyes. A
parázsra spriccelt, öntött víz minden irányba hamut "lő ki", ezáltal
azonnal tönkre téve az ételeket, a grillsütő fém alkatrészei pedig
megrepedhetnek a hirtelen bekövetkező lehűlés hatására. A fellángolást a
túl magas hőmérséklet és a felgyülemlett olaj/zsír okozza, ilyenkor
vagy vegyük le az ételeket gyorsan a rácsról, vagy csak mozgassuk olyan
helyre, ahol nincsenek lángok, és várjuk meg míg lejjebb hagy a tűz.
A pác az pác
Pácolás során a húsokat ne tegyük
műanyag edénybe, mert "bepállanak". Helyette használjuk fém edényeket,
és ne zárjuk le légmentesen őket. A húspácokhoz ne adjunk hozzá sót,
mert nedvességet vonnak el, helyette közvetlenül a grillezés előtt
sózzuk meg a húsokat!
Ne csak a tányért törölgessük!
A készre pácolt
húst törölgessük szárazra, és távolítsuk el róla a nagyobb
fűszermaradványokat. A felesleges nedvesség a húson csak lassítja,
akadályozza a sütést, míg a pácmaradványok a sütés során megéghetnek,
ezzel rontva a vacsoránk ízét.
Ne féljünk belevágni!
Az inakat, nagyobb
zsírereket vágjuk át itt-ott, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy a
sütés folyamán túlságosan összeugorjon a hús.
Mennyi az ideális pác-idő?
Húsoknak 2-6 óra, halaknak bőven elég 1 óra is, zöldségek számára pedig fél óra.
Próbálkozzunk több féle páccal!
Több időt kell
rászánni, ha nem csak egy ízvilágban gondolkodunk a sütés alatt, de a
végeredmény miatt megéri. Legtöbbször olajban elkevert fűszerekkel,
fűszernövényekkel pácolunk, párosítva ezeket valamilyen savasabb
anyaggal: citromlé, bor, balzsamecet. A savas anyagok - főleg a vörös
húsok esetében - fellazítják a hús szerkezetét, porhanyósabb lesz tőle a
végeredmény. Próbálkozhatunk olajmentes pácokkal, vagy száraz pácokkal
is!
Mi legyen a száraz húsokkal?
Ha van rá
lehetőségünk, akkor a szárazabb húsokat, mint a szűzpecsenye vagy a
csirkemell, grillezés előtt csavarjuk be szalonnával.
A leggrill-barátabb zöldségek
A cukkinivel, a
gombával, a paprikával, padlizsánnal, édes burgonyával, paradicsommal
biztosan nem vallunk kudarcot a sütésnél, és tetszés szerint
variálhatóak. A hagyma, fokhagyma szintén jól mutat a nyárson és isteni
finom!
Kismamáknak csak jól átsült húst
Ha kismamák is
vannak a vacsoraközönségben, figyeljünk oda, hogy semmiképp ne
fogyasszanak nyers, vagy nem teljesen átsült húst, mivel az ő, terhelés
alatt levő szervezetükre ez veszélyt jelenthet.
Ne várassuk meg a vendégeket!
Ha vendégeink
jönnek, célszerű háromnegyed-egy órával azelőtt nekiállni a sütésnek,
mint amikorra várhatóak, így nem kell kopogó szemekkel várjanak arra,
mikor végzünk már a sütéssel.
Ne hagyjuk kihűlni!
Ha a tálalandó húsok egy
része már kész van, de a másik fele még nem, semmiképp ne vegyük le csak
úgy a kész húsokat egy hideg tányérra, hogy kihűljenek, amíg a többit
várjuk. Ha elég nagy a grillrács, akkor toljuk ki őket a legszélére,
csak hogy a hő melegen tartsa őket.
A szél nem jó barát
Bár a sütő mellett gyöngyöző
homlokkal állva lehet, hogy a szakács hálás tekintettel üdvözölne némi
nyári szellőt, nagyon fontos, hogy szélvédett helyen grillezzünk: a
légmozgás ugyanis ráfújhatja a hamut az ételekre, ami egészségtelen, és
az ételek ízét is rontja.
Oszlassuk el a parazsat!
Igyekezzünk egyenletesen
eloszlatva tartani a parazsat, így a hőelosztás is egyenletes lesz, és
nem következik be az a kellemetlen helyzet, hogy a középen levő húsok
már réges-rég kész vannak, amikor a szélén levő még el se kezdett
átsülni.
Forrás:http://www.anna.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsony plusz kilók nélkül?
Újabb gasztroközösséget épít a Nosalty
Banánérlelés egy óra alatt
Guinness rekordot állítottak fel a kelt tésztás süteménnyel