Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sok kezdő háziasszony teszi fel ezt a kérdést, hiszen a palacsinta az egyik legfinomabb desszertünk, amelynek az elkészítését tényleg érdemes korán megtanulni. Milyen serpenyőben süssük a palacsintát?
Speciális palacsintasütőben. Ez elengedhetetlen a palacsinta sikeréhez - nem véletlen, hogy a profik a saját palacsinta-sütőjüket ereklyeként kezelik.
Legjobb a rétegelt anyagból vagy vasból készült serpenyő, amelyet sohasem tisztítottak fémsúrolóval. Mosogatószert se használjunk, sütés után töröljük ki a serpenyőt, és egy öreg konyharuhával dörzsöljük szárazra.
Ötlet: Az új palacsintasütőt használat előtt így kezelhetjük: szórjunk egy marék sót a serpenyőbe, és ezt forrósítsuk fel jól, vagyis "égessük ki" az edényt. Ezután puha papírral töröljük szárazra. Így nem fog lesülni a palacsinta (feltéve, ha semmi másra nem használjuk a sütőt.
Milyen zsiradékot használjunk a palacsintasütéshez?Legjobb a jól felforrósított és leszűrt, savómentes vaj.
Hogyan lesz hajszálvékony a palacsinta?A jó érzék és a megfelelő hozzávalók sikeres találkozása elengedhetetlen. Az eljárás a következő: keverjük össze habverővel a tojást, a lisztet és a tejet, enyhén sózzuk meg, és addig keverjük tovább, míg krémsűrűségű nem lesz. Ha a kanál hátsó felén végigcsorgatjuk a masszát, és az, vékony filmszerű bevonatot képez rajta, akkor a tészta jó. Tíz percig hagyjuk állni.
Vigyázat! Ha a tíz perc elteltével a tésztát túl hígnak találjuk, adjunk hozzá még egy kevés lisztet!
Hogyan süssük a palacsintát?Vékonyan kenjük meg a palacsintasütőt a zsiradékkal, forrósítsuk fel, merőkanállal csorgassuk bele a tésztát, és közben egyenletesen forgassuk körbe. Várjuk meg, amíg megsül a teteje, és egy lapáttal fordítsuk meg a palacsintát. A profik feldobják, és a levegőben fordítják meg a tésztát, ezt azonban előbb gyakorolni kell.
Egyszerű palacsinta alapmassza45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 db-hoz 20 dkg liszt (lehetőleg rétesliszt), 2,5 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 2 egész tojás, fél dl olaj, csipetnyi só, 1 teáskanál porcukor (ez el is maradhat).
Keverőtálba ütöm a tojást, és kevés tejjel habosra felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, a többi tejet, sót, cukrot. Habverővel alaposan felverem. (Gyorsabb készítési mód, ha turmixgépbe egyszerre beöntve a hozzávalókat, egy-két percig keverem az egészet.) Ha van időm, akkor legalább egy óráig pihentetem a tésztát. A palacsinta sütéséhez szerintem legjobb az öreg, feketére égett, "patinás" palacsintasütő, amelyet az első palacsinta sütése előtt egy mokkáskanálnyi olajjal kikenek, a többi palacsintához már nem szükséges külön olaj, mert a masszában lévő már "önmagát olajozza". A jól felforrósított serpenyőbe beleöntök egy kis tejmerőkanálnyi masszát, majd a serpenyőt megdöntve hagyom, hogy körülfolyjon a tészta benne. (Tehát folyékonynak, tejföl sűrűségűnek kell lennie a masszának. Ha túl sűrű, akkor kevés szódavízzel hígítom, ha túl híg, akkor kevés liszttel sűrítem.) A híg tészta a serpenyő alját egyenletesen bevonja, és szép vékony rétegben szétterül. Közepes lángon egy-két percig sütöm az alsó felét, majd vagy széles pengéjű késsel megfordítom, vagy feldobom. és a levegőben fordítom meg. (Ez utóbbi igen nagy gyakorlatot kíván.
Forrás:http://news.noinetcafe.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsony plusz kilók nélkül?
Újabb gasztroközösséget épít a Nosalty
Banánérlelés egy óra alatt
Guinness rekordot állítottak fel a kelt tésztás süteménnyel