Sütés főzés: Ismerd meg jobban a kókuszzsír és kókuszolaj előnyeit!

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Az ázsiai országok régóta kedvelik és használják a kókuszzsírt, a 20. század végére pedig Amerika és Európa is felfedezte maga számára ezt a zsiradékot. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy különféle kutatásokkal kimutassák, milyen egészséges a kókuszzsír használata.

Már néhány éve él a köztudatban, de mostanában hódít igazán teret magának a kókuszzsír. A kókusz gyümölcséből kivont zsiradék újszerű alapanyagnak tűnhet, pedig nem az. A szanszkrit szövegek tanúsága szerint már 4000 évvel ezelőtt is használtak kókuszolajat, kókuszzsírt, igaz, ezekben a szövegekben ennek az anyagnak az egészségre gyakorolt pozitív hatásait említik, s nem a konyhai helytállását méltatják.

Sokáig eltartható, nem avasodik és a többi zsiradékhoz képest kevesebb kalóriát is tartalmaz a kókuszzsír Sokáig eltartható, nem avasodik és a többi zsiradékhoz képest kevesebb kalóriát is tartalmaz a kókuszzsír

Bár a kókuszzsír több mint 85%-a telített zsírsav, ennek ellenére kifejezetten ajánlott epe és emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára, mivel a kókuszzsírban lévő telített zsírsavak szerkezete más, könnyebben emészthető, könnyebben ég el, a szervezetben nehezebben raktározódik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a különféle diétás étrendekhez is kiválóan illeszkedik a kókuszzsír. A kókuszzsír kevesebb kalóriát tartalmaz a többi zsiradékhoz képest, de ha számításba vesszük a korábban leírtakat, akkor már nagyfokú eltérést tapasztalhatunk a kókuszsír és a többi zsiradékféle között.

A kókuszzsír, a kókuszolaj és a kókuszvaj csak megnevezésben térnek el egymástól, ugyanarról az alapanyagról van szó. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, 28-30 fokon viszont már folyékony, ebből is adódik a többféle elnevezés. A kókuszzsír rengeteg módon használható a konyhában: növényi pástétomok alapanyaga lehet, nyers sütemények esetén is ideális kötőanyag. Állaga sokban emlékeztet az állati zsiradékokra, így ügyes fűszerezéssel vega módon is hozzájuthatunk a kedvenc libazsírunkhoz, pecsenyezsírunkhoz. De a kókuszzsír friss kenyérre kenve, kis sóval hintve is kifejezetten finom.

Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig), ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, így sült krumplit, rántott húst, lángost vagy épp fánkot is süthetünk benne. De nem csak a bő olajban sütendő fogásokhoz ideális, a kókuszzsír segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást vagy éppen tócsnit is. Kókuszolajjal készíthetünk rántást, a krumplipüréhez, zöldségkrémekhez, tepsiben sült köretekhez is tökéletes zsiradék, de a sütőbe szánt csirke bőre alá is tehetünk egy keveset belőle, ha azt szeretnénk, hogy az szaftos maradjon sütés közben.

A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: a kókuszzsír süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz, de kelt tésztákba is tehetjük. Kókuszzsírral készülhet kalács, de túrós vagy épp krumplis pogácsában is tökéletesen megállja a helyét. A sütést kívánó sütemények esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.

Amíg a bő zsiradékban sütésnél nem különösebben izgalmas, addig a kimért alapanyagokon nyugvó ételeknél érdemes tudni, hogy a kókuszsírból kevesebbre van szükség, mint más zsiradékokból, így ezeket a recepteket ennek fényében kissé át kell dolgozni. A kókuszzsír nem igényel hűtőben való tárolást. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, épp ezért leszűrve többször is felhasználható.

Te használtál már kókuszvajat, -zsírt vagy -olajat?

Forrás:http://delina.hu/gasztro/ismerd-meg-jobban-a-kokuszzsir-es-kokuszolaj-elonyeit

 

Címkék: kókuszolaj kókuszzsír recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu