Sütés főzés: Kis szendvicstörténet és sok recept!

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Két szelet kenyér, és némi hozzávaló - a legegyszerűbben talán így lehetne leírni egyik legnépszerűbb fogásunkat, a szendvicset. De ennél azért kalandosabban kezdődött...

 

A szendvics szó angol megfelelője a XVIII. században, Edward Gibbon angol történész és parlamenti képviselő naplójában jelent meg először, „hideg étel falatka”-ként.

Nevét egy XVIII. századi angol arisztokratáról, John Montagu, Sandwich negyedik grófjáról kapta, aki előszeretettel választotta ezt az étkezési formát, egyes vélemények szerint azért mert így nem kellett félbehagynia egyetlen egy kártyapartit sem, hiszen keze nem lett koszos, zsíros az ételtől.

Pierre-Jean Grosley egy 1770-es London című könyvében bátran ajánlja a szendvics fogyasztását katonák, tengerészek, politikusok körében, hiszen így nem kell megszakítani az asztal melletti munkát az ebédlőben töltött idővel.

A hivatalos verzió

A kenyér más ételekkel való fogyasztása a Neolitikus - új kőkorszakbeli - időkről ered. Később, a középkorban vékony szelet kenyereket használtak tányérnak. Az étkezés után, ezeket az étellel jól átitatott „tányérokat” vacsora közben elfogyasztották, vagy koldusoknak, kutyáknak adták. Ezek a szeletek voltak a nyitott szendvicsek elődjei.

A következő mérföldkövet John Ray, XVII. századi természettudós találta a mai Hollandia területén, ahol a kocsmákban a gerendákról lógó marhákat „vékony szeletekre vágták és kenyérrel és vajjal ették, úgy hogy a szeleteket a vajra tették”.

A szendvics, amelyen eleinte férfiak osztoztak éjszakába nyúló játékok és ivászatok alkalmával, lassan kedvelt társasági késő éjjeli étellé vált az arisztokrácia körében. Népszerűsége drámaian nőtt Spanyolországban és Angliában a XIX. században, amikor az iparosodó világban a munkásosztálynak gyors, hordozható és nem túl drága ételre lett szüksége. Ezzel egy időben tűnt fel Európán kívüli területeken is ez az étel.

Az Egyesült Államokban, a szendvics először vacsoraként tálalt ételként vált népszerűvé. A XX. század elején, ahogy kenyér vált az amerikai étkezés fő alkotóelemévé, úgy vált a szendvics népszerű, gyorsan elkészíthető, minden napszakban fogyasztott fogássá. Könnyű súlya, kis mérete, egyszerű szállíthatósága miatt ma már nagyon népszerű, igen gyakori eleme étrendünknek, legyen szó akár kirándulásról, vagy akár egy egyszerű, gyors ebédről. Variációinak száma gyakorlatilag végtelen.

 

Forrás: http://www.anna.hu/

Válogass a legjobb szendvicskrémek, feltétek között itt!http://www.anna.hu/gasztronomia/receptgyujtemeny/szendvics-42

Címkék: recept szendvics

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu