Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Két szelet kenyér, és némi hozzávaló - a legegyszerűbben talán így lehetne leírni egyik legnépszerűbb fogásunkat, a szendvicset. De ennél azért kalandosabban kezdődött...
A szendvics szó angol megfelelője a XVIII. században, Edward Gibbon angol történész és parlamenti képviselő naplójában jelent meg először, „hideg étel falatka”-ként.
Nevét egy XVIII. századi angol arisztokratáról, John Montagu, Sandwich negyedik grófjáról kapta, aki előszeretettel választotta ezt az étkezési formát, egyes vélemények szerint azért mert így nem kellett félbehagynia egyetlen egy kártyapartit sem, hiszen keze nem lett koszos, zsíros az ételtől.
Pierre-Jean Grosley egy 1770-es London című könyvében bátran ajánlja a szendvics fogyasztását katonák, tengerészek, politikusok körében, hiszen így nem kell megszakítani az asztal melletti munkát az ebédlőben töltött idővel.
A hivatalos verzióA kenyér más ételekkel való fogyasztása a Neolitikus - új kőkorszakbeli - időkről ered. Később, a középkorban vékony szelet kenyereket használtak tányérnak. Az étkezés után, ezeket az étellel jól átitatott „tányérokat” vacsora közben elfogyasztották, vagy koldusoknak, kutyáknak adták. Ezek a szeletek voltak a nyitott szendvicsek elődjei.
A következő mérföldkövet John Ray, XVII. századi természettudós találta a mai Hollandia területén, ahol a kocsmákban a gerendákról lógó marhákat „vékony szeletekre vágták és kenyérrel és vajjal ették, úgy hogy a szeleteket a vajra tették”.
A szendvics, amelyen eleinte férfiak osztoztak éjszakába nyúló játékok és ivászatok alkalmával, lassan kedvelt társasági késő éjjeli étellé vált az arisztokrácia körében. Népszerűsége drámaian nőtt Spanyolországban és Angliában a XIX. században, amikor az iparosodó világban a munkásosztálynak gyors, hordozható és nem túl drága ételre lett szüksége. Ezzel egy időben tűnt fel Európán kívüli területeken is ez az étel.
Az Egyesült Államokban, a szendvics először vacsoraként tálalt ételként vált népszerűvé. A XX. század elején, ahogy kenyér vált az amerikai étkezés fő alkotóelemévé, úgy vált a szendvics népszerű, gyorsan elkészíthető, minden napszakban fogyasztott fogássá. Könnyű súlya, kis mérete, egyszerű szállíthatósága miatt ma már nagyon népszerű, igen gyakori eleme étrendünknek, legyen szó akár kirándulásról, vagy akár egy egyszerű, gyors ebédről. Variációinak száma gyakorlatilag végtelen.
Forrás: http://www.anna.hu/
Válogass a legjobb szendvicskrémek, feltétek között itt!http://www.anna.hu/gasztronomia/receptgyujtemeny/szendvics-42
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsony plusz kilók nélkül?
Újabb gasztroközösséget épít a Nosalty
Banánérlelés egy óra alatt
Guinness rekordot állítottak fel a kelt tésztás süteménnyel