Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
IMÁDOD AZ ÍZÉT, MÉGSEM TUDSZ RÓLA SEMMIT? A CIKKÜNKBŐL MEGTUDHATOD, HOGY HONNAN IS SZÁRMAZIK EZ A FINOM SZÓSZ, AMIT EREDETILEG NEM IS PARADICSOMBÓL, HANEM GOMBÁBÓL ÉS DIÓBÓL KÉSZÍTETTEK.
Erre Dan Jurafsky, a Stanford Egyetem professzora jött rá, amikor részletesebben tanulmányozni kezdte a ketchup történelmét, ami egészen a kínai Liang-dinasztia koráig, azaz 544-ig nyúlik vissza. Liang Wudi császár állítólag annyira megkedvelte az erjesztett halakhoz használt gombával ízesített nedűt, hogy minden ételéhez fogyasztott a szószból.
EREDETILEG GE-TCHUP-NEK HÍVTÁKA Kínában addig csak „ge-tchup-ként” emlegetett öntetet a 18. századi ópiumháborúk ideje alatt a brit hódítók is megkedvelték – olyannyira, hogy 1780-ra már egész Európában elérhetővé vált az angolosított elnevezésű ketchup, amit később bazsalikommal, sóval és borssal kezdtek el ízesíteni.
JANE AUSTEN IS NAGY RAJONGÓJA VOLTIgaz, ő még a dióketchupért rajongott. Az angol regényírónő édesanyjával és jó barátjával, Martha Lloyd-dal élt Chawton kis településén, ahol rengeteg diófa állt az utak mentén. Martha – aki örömmel sütött-főzött – a darált diót ecettel és sóval ízesítette, aztán a pirospaprikával beszínezett szószhoz keverte. Online ti is rengeteg receptet találhattok a dióketchup elkészítéséhez!
AZ USA-BAN KEZDTÉK EL PARADICSOMMAL KÉSZÍTENIA 19. század első felében terjedt el Amerikában az ketchupfajta, amit paradicsommal kezdtek el ízesíteni. John Cook Bennett a kor egyik legnagyobb orvosa is beleszeretett a nedűbe, aminek örömmel vizsgálgatta a jótékony hatásait. Többek között rájött, hogy a paradicsomban rengeteg antioxidáns és vitamin van, ami aktívan segíthet a kolera vírus ellen is. A kiadott közleménye óriási hatással volt a népre és hirtelen mindenki paradicsommal kezdte el készíteni a ketchupot – a hír persze a tenger túlra is eljutott, a ketchup pedig hivatalosan is paradicsomos szószként terjedt el a köztudatban.
SOKÁIG TARTALMAZOTT ALKOHOLT
Az első paradicsomos ketchup receptet 1812-ben készítette el James Mease doktor, aminek két fő összetevője a paradicsom és a brandy (vagyis az égetett borpárlat) volt. Egy 1901 recept még vörösbort is javasolt a ketchup receptjéhez, aztán pár évvel később rájöttek a készítők, hogy így annyira azért nem egészséges a szósz.
DIREKT RAKJÁK ÁTLÁTSZÓ ÜVEGBE A MAGAS PARADICSOMTARTALMÚ ÖNTETEKETA 19. században a friss paradicsomok szezonja augusztustól októberig terjedt – nem tovább. A tartósítószerek széleskörű használata ekkor még nem volt elterjedt, a ketchup fogyasztása pedig veszélyeket hordozott magában: különböző baktériumokat is el lehetett kapni az erjedt, penészes paradicsomoktól. Henry J. Heinz ötlete volt, hogy a ketchupot átlátszó üvegekben tartsák, ami azonnal láthatóvá teszi, ha a szósz már nem fogyasztható – a Heinz a mai napig ilyen üvegekben gyártja a termékeit.
NAGYON EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTHETŐ OTTHONCsupán pár óra alatt házi készítésű ketchupod lehet! Semmi más dolgod nincs, mint összeaprítani 3 kg paradicsomot, fél kiló paprikát, 1 hegyes paprikát és 4 gerezd fokhagymát, valamint hozzáönteni 2 dl olívaolajat, 2 dl fehérborecetet, 15 dkg cukrot, 10 dkg tengeri sót és egy evőkanál fekete borsot – a masszát közepes lángos főzd három órán át. A végén érdeme leszűrni a ketchupot, hogy ne legyen olyan sűrű, szükség esetén pedig vízzel tudod hígítani.
Forrás:http://wellnesscafe.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsony plusz kilók nélkül?
Újabb gasztroközösséget épít a Nosalty
Banánérlelés egy óra alatt
Guinness rekordot állítottak fel a kelt tésztás süteménnyel