Sütés főzés: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A KETCHUPRÓL

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

IMÁDOD AZ ÍZÉT, MÉGSEM TUDSZ RÓLA SEMMIT? A CIKKÜNKBŐL MEGTUDHATOD, HOGY HONNAN IS SZÁRMAZIK EZ A FINOM SZÓSZ, AMIT EREDETILEG NEM IS PARADICSOMBÓL, HANEM GOMBÁBÓL ÉS DIÓBÓL KÉSZÍTETTEK. 

ÁZSIÁBÓL SZÁRMAZIK ÉS ERJESZTETT HALAK ÍZESÍTÉSÉRE HASZNÁLTÁK

Erre Dan Jurafsky, a Stanford Egyetem professzora jött rá, amikor részletesebben tanulmányozni kezdte a ketchup történelmét, ami egészen a kínai Liang-dinasztia koráig, azaz 544-ig nyúlik vissza. Liang Wudi császár állítólag annyira megkedvelte az erjesztett halakhoz használt gombával ízesített nedűt, hogy minden ételéhez fogyasztott a szószból.

EREDETILEG GE-TCHUP-NEK HÍVTÁK

A Kínában addig csak „ge-tchup-ként” emlegetett öntetet a 18. századi ópiumháborúk ideje alatt a brit hódítók is megkedvelték – olyannyira, hogy 1780-ra már egész Európában elérhetővé vált az angolosított elnevezésű ketchup, amit később bazsalikommal, sóval és borssal kezdtek el ízesíteni.

JANE AUSTEN IS NAGY RAJONGÓJA VOLT

Igaz, ő még a dióketchupért rajongott. Az angol regényírónő édesanyjával és jó barátjával, Martha Lloyd-dal élt Chawton kis településén, ahol rengeteg diófa állt az utak mentén. Martha – aki örömmel sütött-főzött – a darált diót ecettel és sóval ízesítette, aztán a pirospaprikával beszínezett szószhoz keverte. Online ti is rengeteg receptet találhattok a dióketchup elkészítéséhez!

AZ USA-BAN KEZDTÉK EL PARADICSOMMAL KÉSZÍTENI

A 19. század első felében terjedt el Amerikában az ketchupfajta, amit paradicsommal kezdtek el ízesíteni. John Cook Bennett a kor egyik legnagyobb orvosa is beleszeretett a nedűbe, aminek örömmel vizsgálgatta a jótékony hatásait. Többek között rájött, hogy a paradicsomban rengeteg antioxidáns és vitamin van, ami aktívan segíthet a kolera vírus ellen is. A kiadott közleménye óriási hatással volt a népre és hirtelen mindenki paradicsommal kezdte el készíteni a ketchupot – a hír persze a tenger túlra is eljutott, a ketchup pedig hivatalosan is paradicsomos szószként terjedt el a köztudatban.

 

SOKÁIG TARTALMAZOTT ALKOHOLT

Az első paradicsomos ketchup receptet 1812-ben készítette el James Mease doktor, aminek két fő összetevője a paradicsom és a brandy (vagyis az égetett borpárlat) volt. Egy 1901 recept még vörösbort is javasolt a ketchup receptjéhez, aztán pár évvel később rájöttek a készítők, hogy így annyira azért nem egészséges a szósz.

DIREKT RAKJÁK ÁTLÁTSZÓ ÜVEGBE A MAGAS PARADICSOMTARTALMÚ ÖNTETEKET

A 19. században a friss paradicsomok szezonja augusztustól októberig terjedt – nem tovább. A tartósítószerek széleskörű használata ekkor még nem volt elterjedt, a ketchup fogyasztása pedig veszélyeket hordozott magában: különböző baktériumokat is el lehetett kapni az erjedt, penészes paradicsomoktól. Henry J. Heinz ötlete volt, hogy a ketchupot átlátszó üvegekben tartsák, ami azonnal láthatóvá teszi, ha a szósz már nem fogyasztható – a Heinz a mai napig ilyen üvegekben gyártja a termékeit.

NAGYON EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTHETŐ OTTHON

Csupán pár óra alatt házi készítésű ketchupod lehet! Semmi más dolgod nincs, mint összeaprítani 3 kg paradicsomot, fél kiló paprikát, 1 hegyes paprikát és 4 gerezd fokhagymát, valamint hozzáönteni 2 dl olívaolajat, 2 dl fehérborecetet, 15 dkg cukrot, 10 dkg tengeri sót és egy evőkanál fekete borsot – a masszát közepes lángos főzd három órán át. A végén érdeme leszűrni a ketchupot, hogy ne legyen olyan sűrű, szükség esetén pedig vízzel tudod hígítani.

Forrás:http://wellnesscafe.hu

Címkék: ketchup recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Lazacleves_annatol_2190950_7156_s

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu