Sütés főzés: Végre megtudod, hogyan is készítik a tökéletes majonézt!

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5231 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2977 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 533 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Az emulziós mártások olajat vagy vajat oszlatnak el egy másik folyadékban, gyakran tojássárgáját is tartalmaznak, amely stabilizálja az elegyet. Elkészítésük nagyobb kihívást jelent, mint a többi mártásé, mivel könnyen kicsapódnak, vagyis szétválnak összetevőikre, ha az olajat túl gyorsan adjuk hozzájuk, vagy ha nem szobahőmérsékletű hozzávalókat használunk.

A robosztusabb, aromásabb olajokat fele-fele arányban keverjük el semleges ízű, például napraforgó- vagy földimogyoró-olajjal, hogy ne legyen túl erőteljes az ízük. A házilag készített majonéz lefedve három napig tárolható hűtőben.

Hozzávalók 3 dl majonézhez: 2 tojássárgája (biotojásból), 1 teáskanál dijoni mustár, 1-2 evőkanál fehérborecet, 2,5 dl olívaolaj, só és bors.

Elkészítés: Tegyük a tojássárgákat, a mustárt, 1 evőkanálnyi ecetet és egy kevés sót, borsot egy tálba, és kézi habverővel verjük fel. Állandó keverés mellett fokozatosan, vékony, folyamatos sugárban öntsük hozzá az olajat, amíg a mártás sűrűsödni kezd. Addig adagoljuk hozzá az olajat, amíg az állaga sűrű és fényes nem lesz. Ne öntsük hozzá túl gyorsan az olajat, különben a keverék kicsapódhat. Kóstoljuk meg, és ha nem elég ízes, adjunk hozzá még több sót, borsot, egy kevés ecetet. A majonézt tálalhatjuk akár így is, vagy különféle módokon ízesíthetjük.

Egyéb változatok

A turmixolt majonézhez robotgépben vagy turmixgépben dolgozzuk össze a tojássárgákat, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Járó motor mellett öntsük bele az olajat folyamatos, vékony sugárban. Kóstoljuk meg, és ízesítsük. Figyeljünk, hogy ne ne öntsük az olajat túl gyorsan, mert úgy nehezebb a mártás állagát megítélni. Tenger gyümölcseihez tálalt mártáshoz keverjünk bele 2 evőkanál szárítottparadicsom-pürét, 4 evőkanál tejfölt, 1 teáskanál Tabasco szószt és ízlés szerint 1 evőkanál brandyt. Tartármártáshoz keverjünk bele 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet vagy turbolyát, 4 kicsi, apróra vágott csemegeuborkát, és 1 evőkanál leöblített, lecsepegtetett és apróra vágott kapribogyót. Fokhagymás majonézhez adjunk hozzá 1-2 zúzott fokhagymagerezdet a tojássárgákkal.

A kicsapódott majonéz megmentése: Ha összement a majonéz, próbáljunk meg belekeverni 1 evőkanál forró vizet. Ha még ekkor sem válik simává, egy újabb tojássárgáját verjünk fel különben egy nagy tálban, és fokozatosan adjunk hozzá az összeugrott keveréket.

Készítsünk pecsenyemártást is!

A tiszta pecsenyemártás vagy jus készülhet bor és/vagy alaplé együttes beforralásával is, amitől csökken a mennyisége és besűrűsödik, noha a hagyományos pecsenyemártások rántásalappal készülnek. Túl sok liszt hozzáadásával könnyű túlsűríteni a mártást, ezért óvatosan adagoljuk. Jobb, ha kissé hígabb, de ízletes pecsenyemártásunk van, mint egy sűrű, de lisztes ízű.

Tegyük át a megsült húst egy tányérra, és tartsuk melegen. Döntsük meg a serpenyőt, hogy a húslé és a zsiradék az egyik végében gyűljön össze. Egy nagy fémkanállal merjük le a zsír nagy részét, de körülbelül 1 evőkanálnyi maradjon a serpenyőben a húslével.  Keverjünk bele 2-3 teáskanál lisztet, kaparjuk fel a serpenyő aljára ragadt darabkákat, és kis lángon kavargassuk 1-2 percig, amíg a liszt kezd elszíneződni. Öntsünk hozzá 3 dl vörös- vagy fehérbort, vagy bor és alaplé keverékét, és forraljuk fel, alaposan kevergetve. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szűrjük át egy mártásoscsészébe.

Variációk: almabort is használhatunk a bor helyett sertéshúshoz és csirkeételhez, míg a madeira és a marsala bor szárnyashoz, vadhúshoz és borjúhoz jó, a portói pedig vadhúshoz és kacsához illik. Ezeket az erősített borokat keverjük el az alaplével, mert önmagában használva túl erőteljesek lennének. A zöldségek főzőlevét is hozzáadhatjuk, de ezt alaposan be kell forralni, hogy intenzív ízet kapjunk.

 

 

Forrás:http://delina.hu

Címkék: majonéz recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu