Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ki mit eszik szenteste és karácsony napján? Öt ország jellegzetes fogásait mutatjuk most be.
Karácsonyi menük tekintetében ma már ahány ház, annyi szokás, és még a
hagyománytisztelőbb korokban sem feltétlenül volt egy-egy ország
étkezése teljesen egységes – de bizonyos nemzeti jellegzetességek azért a
mai napig megmaradtak. Ezeket keresve öt országban nézünk rá az ünnepi
asztalra.
Lengyelország
A
lengyelek ún. vigília-vacsorája szigorú tradíciók szerint zajlik. Az
étkezés akkor kezdődik, amikor a gyerekek meglátják az első csillagot az
égen, és első lépése mindig a jókívánságokkal egybekötött ostyatörés,
amelyet sorban minden jelenlévő végrehajt egymással. Maga a menü a böjti
hagyományokat idézi, vagyis a halételeket leszámítva szigorúan
húsmentes, és feltétlenül 12 fogásból kell állnia (bár vannak olyan
források is, amelyek 7, 9, vagy 11, netán 13 fogásról beszélnek). Az
ételek között a hallevesek és egyéb halas fogások uralkodnak (ezek
főként heringből, pontyból készülnek), de borscs, valamint gombás,
céklás, illetve káposztás falatok, kompótok és édességek is helyt kapnak
az asztalon – utóbbiak közül a legismertebb a mézes-mákos kutia, amit
az év más szakában nem is nagyon esznek a lengyelek.
Franciaország
Noha
a franciák vacsoráját jelölő réveille szó ugyanúgy virrasztást jelent,
mint a lengyeleknél a wigilia, a hasukat közmondásosan szerető gallok
természetesen karácsony idején sem fogják vissza magukat. Már
előételként potyognak a füstölt lazacok, kagylók és a tenger egyéb
gyümölcsei (na meg a libamáj), a következő körben pedig érkezik a
kappan, a pulyka vagy a kacsa, lehetőleg töltve (így a gesztenye is
gyakori vendég), és nem hiányzik az ünnepi asztalról a csiga sem. Az
igazi karácsonyi jellegzetesség azonban a desszert. A legismertebb fogás
a Bûche de Noël nevű édesség, amit magyarul fatörzs-tortának lehet
nevezni, és tulajdonképpen egy krémes piskótatekercs, illetve a pain
calendaeu nevű cipószerűség, amiből az első szeletet a hagyomány szerint
egy szegény embernek adják, de egyes területeken egyenesen 13 féle
desszertet szokás az asztalra rakni…
Finnország
(Vigyázat,
alacsonyan szállnak az umlautok, és sűrűn ütköznek a mássalhangzók!) A
finn karácsonyi vacsora neve Joulupöytä, és meglehetősen változatos.
Elengedhetetlen alapeleme a mustárral felszolgált sonka, a hal, valamint
a lattikkónak nevezett rakott étel, amely készülhet többek között
májjal, répával vagy krumplival (utóbbinak amúgy egy édes verziója is
ismert), de helyt kap az asztalon az ismert karéliai ragu, a saláta,
desszertként pedig a puding és a mézeskalács is. A menü és az egész
karácsonyi időszak elengedhetetlen kelléke a fűszeres skandináv forralt
bor, a glögg, amelyet gyümölcslevek használatával igény szerint
alkoholmentes verzióban is készítenek. Ezenfelül pedig némi söröcske is
lecsúszik.
Fülöp-szigetek
Mint
a spanyol nyelvterületeken és az egykori spanyol gyarmatokon általában,
itt is Nochebuenának nevezik a szentestét, és a szó tulajdonképpen
egyet jelent a nagy lakomával, amelyben a spanyol és a keleti konyha
vívmányai egészen természetes módon keverednek. A főfogás többnyire a
lechón nevű étel, amely a nyárson sült, szószokkal és almával a szájában
tálalt malacot jelöli, de kerül a terítékre a kínai hatásra született
tésztaételből, a pancitból, a pácolt csirke- és sertésfalatokat takaró
adobóból, a lumpia nevű töltött tésztából és rizsételekből is, a
desszertek közt pedig olyanokat találni, mint a yamgyökérből készülő ube
halaya és a bibingka néven futó sült rizstorta. Mindezt amúgy éjjel, a
mise után állnak neki beburkolni.
Görögország
A
görögöknél a húsvét jelentősebb ünnep, mint a karácsony, de ettől
függetlenül szépen rágyúrnak a december végi lakomára is. A főfogás a
burgonyával tálalt borjúcomb és a gesztenyével vagy fenyőmaggal töltött
pulyka, de a paradicsomleves, a sajtos-spenótos lepény és az ismert
görög saláták is gyakran szerepelnek a menüben, ünnepi édességekből
pedig komplett arzenáljuk van a görögöknek. A szokásos baklava és a
kataifi nevű rétesmetélt mellett ezek közé olyanok tartoznak, mint a
konyakkal, naranccsal, mézzel és dióval készülő melomakarona, a mandulás
koriabiedes, és a fügével, borral, naranccsal ízesített Christopsomo,
azaz Krisztus-kenyér.
Forrás:http://borsa.hu/nemzetkozi_karacsonyi_mennu/20111222
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsony plusz kilók nélkül?
Így tervezd meg a karácsonyi főzést
Újabb gasztroközösséget épít a Nosalty
Banánérlelés egy óra alatt