Sütés főzés: A 10 legjobb főzési praktika

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5822 fő
  • Képek - 5275 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 1. A tökéletes sültkrumpli: ne vágd fel a burgonyát sütés előtt, hanem hámozd meg, és főzd 3/4-ig puhára.  De fogj egy hegyes kést, vagy hústűt és főzés közben ellenőrizd az állagát, a közepe ha még kemény de már a felső 2-3 cm-n könnyen átmegy a kés vagy a tű akkor a művelettel elkészültél. Vedd ki a burgonyákat, és hűtsd le. Majd forrósítsd fel az olajat, közben szeleteld fel az általad kiválasztott formára, és tedd a forró olajba pár percre. Sokkal ropogósabb lesz a burgonya, és mivel már előfőzted, belül krémes puha. Ha kevés olajjal sütőben akarunk ropogós burgonyát készíteni, akkor ez a módszer erre is tökéletes. Ez esetben tegyük tepsire, locsoljuk meg olajjal, és toljuk forró tepsibe.

 

2. Összhang az ételeidben: biztos sokan hallottak már róla, hogy minden sós ételbe kell egy kevés édes és minden édesbe egy csipet só. Aki mégnem próbálta tegye meg! Nem észrevehető a süteményekben sem az a csipet só, ha csak nagyon keveset teszünk bele. És pl. egy pörköltben is jól mutat a cukor, de csak egy csipet szintén. Én a sós ételeknél a cukron kívül gyakran használok ecetet. De csak nagyon kis mennyiséggel, és nem a szokványos háztartási ecetet, hanem vörös vagy fehérbor ecetet. Amibe a fehér vagy vörösbor jó lenne, abba kiváló az ecet is. Pl. pirított hagymára ha teszel egy kevés fehérborecetet, és egy kevés cukrot egész egyedi lesz az íze. De a fehérborecet jó a sültekhez, fokhagymás húsokhoz. 3-4 csirkemellfiléhez kb. 1 evőkanál fehérborecet elég kezdésnek. Pörköltekbe pedig a vörösborecet. Akkor jó a fűszerezés ha nem érződik ki belőle markánsan 1-1 íz, de a végén összhangot alkot.

 

3. Gyors burgonyafőzés: Lehet másoknak evidens, de nekem nem volt az. Mikor először láttam, hogy van aki leszedi a habot a burgonya főzőlevéről, akkor kicsit meglepődtem. De mivel ezzel a keményítőt távolítja el róla, nagyságrendekkel gyorsabban fő meg a burgonya, és az íze is jobb lesz. Azóta ha köretet, vagy főzeléket készítek mindig leszedem a habot. Ha eddig nem tetted, eztán figyelj rá te is, megéri!

 

4. Gyorsítsd meg a bab főzési idejét! Hogyan? Szódabikarbónával! Nem kell sok, ha egy csomag száraz babbal van dolgunk, akkor egész egyszerűen ha már felforrt tegyünk a főzővízbe 1 teáskanál szódabikarbónát, ami felgyorsítja a főzési időt, de nem hagy mellékízt. Akár levest, akár főzeléket készítesz, ez a kis csavar mindig beválik. Továbbá csak a végén sózzunk, mivel a só viszont valamelyest lassítja a bab főzési idejét.

 

5. Egyenletes aranybarna szín, friss ízek! Nem kell más csak egy kis citrom. Akár olajban sült ételeknél, akár tepsiben sütéskor, nincs más dolgunk mint egy kevés lehetőleg friss citromlével meglocsolni a sütni kívánt hozzávalót. Burgonyához is nagyon jó. Nem lesz tőle markáns citrom íze, de lesz benne egy kis extra amitől biztos megkérdezik majd "ezt meg hogy csináltad?". A csirkénél is beválik, ha a felületét meglocsoljuk vele. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!

 

6. Fényes kalács, csodaszép egyenletesen barnára sült sütemények? Igen, ismét a citrom! Végy egy tojássárgáját, keverd el legalább 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál olajjal és ezzel kend meg a süteményeid, kalácsaid tetejét. A különbség szemmel látható lesz!

 

7. Extra gyors kelttészta! Hogyan? Egyszerű, a kelesztéshez meleg kell. Ha megvárjuk amíg a mi kis összedagasztott kenyértésztánk, vagy pizzatésztánk magától melegszik át a konyharuha alatt eltellhet 1 óra is. De ha az alapanyagaink megfelelő hőmérsékletűek akkor az 1 óra 15-20 percre csökkenthető. Ehhez fogd a lisztet, tett egy tálba, és dobd be a mikróba 1 percre. Majd a kezeddel keverd át alaposan, és ha nem érzed forrónak, akkor máris mehet hozzá a felfuttatott élesztő, és a többi alapanyag. Fontos, hogy forró azért ne legyen, mert attól kitikkadnak a kis élesztőink és nemhogy pizzánk nem lesz, de mehet az egész massza a kukába és kezdheted az egészet előröl. Ami meleget a kezünk elbír az általában 50 fok körül van. Ha kész vagy a dagasztással, fedd le egy konyharuhával, készítsd el a pizzafeltétet, vagy a kalácstölteléket, és mire ezzel megvagy már nyújthatod is a tésztád! Elképesztő? Próbáld ki!

 

8. Rizsfőzés konyhai "analfabétáknak"! Bocsánat a kifejezésért, de néha azoknak is főzni támad kedvük, akik igazán nem értenek hozzá. A rizsfőzés azért valamivel több tudást igényel mint egy rántotta elkészítése, de nem ezzel a módszerrel! Rendkívül egyszerű és mindig tökéletes lesz. Forraj fel 3-4 liter vizet, tegyél bele 2 evőkanák sót, pár evőkanál olajat, és ha forr mehet bele fél kg rizs. Ne zubogva főzzük, hanem olyan kis békésen forró vízben főzzük puhára, nyugodtan meg lehet keverni sőt kell is időnként, illetve kóstolni, hogy megfelelő-e a puhasága. Majd ha kész (kb 20 perc forrástól számítva), egyszerűen szűrjük le, tegyük egy tálba locsoljuk meg olajjal, esetleg vágott petrezselyemmel, keverjük át és máris kész. Nem ragad, nem ég le, nem kemény, nem túl puha, és nem száraz.

 

9. Fagyasztási tippek: biztosan sokan fagyasztanak le télre ezt-azt. Pl. tv paprikát, paradicsomot, petrezselymet, zellerlevelet, előkészített hússzeletet. De sokan találkozhattunk azzal a problémával, hogy a félbevágott paprika, és paradicsom, hússzelet hajlamos nagyon de nagyon összefagyni. Ha vásárolunk húst, előre kiklopfoljuk és egyben bedobjuk egy zacskóban a fagyasztóba, mondván, hogy majd valamikor megcsináljuk akkor azzal csan annyi baj van, hogy ha kivesszük elég soká fogjuk tudni felhasználni. De, ha a hússzeletek közé folpack-ot teszünk vagy sütőpapírt (utóbbi a legjobb), és úgy tesszük zacskóba, akkor sokkal gyorsabban ki tudjuk olvasztani az előkészített husikat, amik biztos nem szakadnak szét. A paradicsomból, és paprikából pedig 1-1 adagot fagyasszunk le vegyesen. Általában egy pörköltbe 1 paradicsomot és 1 paprikát használok fel. Ezt érdemes pici zacskókba így kiporciózni, és akkor nem kell azzal kínlódnunk majd a tél közepén, hogy az összetapadt papradicsom vagy paprika szeleteket szétszedjük. És a lényeg: tegyünk fél-fél citromot a fagyasztórekeszekbe, ha nem akarjuk, hogy a dolgok átvegyék egymás ízét.

 

10. Kenyérsütési praktikák: kacsasütő, római tál, jénai. Bizonyára keveseknek adatik meg, hogy kemencében süssenek kenyeret, vagy efféle pékárut. A gáz vagy villanysütővel az a baj, hogy párologtatják a vizet, nem sütnek egyenletesen, és nagy az esélye annak, hogy kiszárítják a kenyerünket. Ahelyett, hogy a gázsütő aljába vízzel teli edénykét tennénk, próbáljuk ki a tálba sütést. Egy kacsasütőbe pl. fél kg kenyértésztát érdemes betenni. A titka, hogy egyenletesen süt alul felül. Ez megvalósulhat fém, vagy üveg jénai használatakor is, mivel ezek ugyan úgy átforrósodnak és egyszerre adják le a hőt alul felül. Érdemes kipróbálni!

 

Forrás:https://gasztroeden.blog.hu/

Címkék: főzés praktika

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 3 napja új képet töltött fel:

Lazacleves_annatol_2190950_7156_s

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu