Sütés főzés: Bodzás receptek

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Bögrés bodzás pite
 
Hozzávalók a tésztához:
2 bögre liszt,
1 tk só,
2/3 bögre vaj,
6 ek hideg víz

A töltelékhez:
4 bögre bodza bogyó,
1 bögre cukor,
3 ek kukoricakeményítő,
1 ek citromlé

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, 2 gombócot formázva, fóliába csomagolva, 2 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, lábasba téve a megmosott gyümölccsel és cukorral felfőzzük. Hozzáadjuk a citromlét.
Az egyik tésztacipót kerek tortaformába nyújtjuk, elosztjuk rajta a gyümölcsöt, megszórjuk apró vajdarabkákkal, és a maradék tésztával berácsozzuk.
Kb. 40 percig sütjük.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodza muffin
 
Hozzávalók:
400g bodzabogyó,
300g puha vaj,
120g cukor,
1 tk vaníliás cukor,
½ citrom leve,
5 tojás,
100g csokoládé,
50 ml tej,
csipet őrölt gyömbér,
50g mandula,
2 tk sütőpor,
300g teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés:
A bogyókat megmossuk, lecsöpögtetjük. A vajat, cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd a egyesével tojássárgákat is hozzáadjuk. A csokit és a mandulát apróra vágjuk, és elkeverjük a liszttel, sütőporral, gyömbérrel. A lisztes keveréket felváltva a citromlével elkevert tejjel, apránként a vajas masszához adjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét, majd a bodzát is, beleforgatjuk.
A muffin-formákba sütőkupakokat teszünk, vagy kivajazzuk. A formákat ¾-ig töltjük a tésztával, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentessük a formában, mielőtt rácsra téve hűlni hagyjuk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Őzgerinc bodzás alma szósszal
 
Hozzávalók:
30g szárított vargányagomba,
4 dl húslé,
6 szikadt zsemle,
3 dl tej,
3 hagyma,
2 ek vaj,
2 ek petrezselyem,
3 tojás,
só, bors,
2 kg őzgerinc,
2 ek olaj,
1 alma,
300g bodza bogyó,
1 ek cukor

Elkészítés:
A vargányát a húslébe áztatjuk. A zsemléket kockára vágjuk és 20 percre meleg tejbe áztatjuk. Közben a hagymákat apró kockára vágjuk, a felét 1 evőkanál vajon megdinszteljük. A pirított hagymát az apróra vágott vargányával, a petrezselyemmel és a tojásokkal a zsemle-masszához adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük, és 12 gombócot formálunk belőle. Sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük.
A húst megtisztítjuk, megmossuk és letörölgetjük, fűszerezzük sóval, borssal. Forró olajon minden oldalát megpirítjuk. Tepsibe téve, 175 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
A bodzát megmossuk, az almát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk, és a maradék hagymával, a maradék vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bodzát is.
Egy lábasban felfőzzük a húslét, hozzáadjuk a gyümölcskeveréket, és 5 percig főzzük. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
A gerincet szeletekre vágjuk, a szósszal, gombóccal tálaljuk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodza leves
 
Hozzávalók:
150g bodza bogyó,
1 liter víz,
1,5 tk kukoricakeményítő,
1 meghámozott és kockára vágott alma,
1 citromhéj,
ízlés szerint cukor

Elkészítés:
A bodzabogyókat 240 ml vízzel felforraljuk, majd lassú tűzön további 10 percig főzzük. A tűzről levéve pürésítjük. Hozzáadjuk az 1 evőkanálnyi pürével elvegyített keményítőt. Az almakockákat a citromhéjjal és a maradék vízzel felforraljuk, majd lassú tűzön további 10 percig főzzük. Kivesszük belőle a citromhéjat, majd hozzáadjuk a bodzapürét, és ízlés szerint cukorral édesítjük.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodzás kompot

Hozzávalók:
8 körte,
1 liter víz,
1 citrom,
1,5 kg szilva,
1 kg bodza bogyó,
50 dkg cukor

Elkészítés:
A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és negyedeljük. A citromhéjjal ízesített vízben félkészre főzzük. Közben a szilvát felezzük és kimagozzuk, majd hozzáadjuk a körtéhez és 1-2 percig tovább főzzük. A gyümölcskeveréket a megmosott bodzával befőttes övegekbe töltjük. A cukrot a citrom levével felfőzzük (ha kell, kevés főzőlével hígítsuk), és a gyümölcsökre öntjük. A sütőt 80 fokra melegítsük elő, helyezzünk egy vízzel teli tepsit az aljára, majd helyezzük fölé a gyümölcsökkel teli üvegeket 30 percre.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodzás bólé
 
Hozzávalók:
16 bodza virág,
1 üveg félszára fehérbor,
1 üveg száraz pezsgő

Elkészítés:
A bodzavirágot megmossuk és lecsepegtetjük. A felét félretesszük. A többit 3 órára a borba áztatjuk. Felöntjük a pezsgővel, és a keveréket hűvös helyre tesszük. A félre rakott virágokat poharakba készítjük, azokban kínáljuk a már lehűlt italokat.

Címkék: Érdekes ételek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu