Sütés főzés: Gyümölcslekvárok - karácsonyra

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

A házi készítésű ajándékok mindig sokkal többet jelentenek a megajándékozottnak, mint más meglepetések. Mert aki adta, készült rá, tervezgetett, utána járt, hogy friss gyümölcsöt kapjon, s miközben készítette a lekvárokat, a megajándékozottra gondolt.

Befőzni pedig - a hiedelmekkel ellenben - nem csak nyáron lehet. Szerencsére ma már decemberben sem szűkölködünk gyümölcsökben, s a téli alma, narancs, citrom, kivi és grapefruit kiválóan alkalmas arra, hogy befőttet készítsünk belőlük. Az alábbiakban olyan, otthon is könnyűszerrel elkészíthető recepteket és ötleteket szeretnénk veletek megosztani, amely segíthet abban, hogy szeretteiteknek igazán személyre szóló ajándékot adjatok!

Vaníliával is ízesíthetjük a narancsdzsemet Vaníliával is ízesíthetjük a narancsdzsemet
Narancsdzsem

Hozzávalók: 12 narancs, 1 citrom, 0,5 l víz, 50 dkg cukor
Elkészítés: Alaposan megmossuk és meghámozzuk a narancsokat. (Nagyon fontos, hogy a narancs héjáról, belülről a fehér részt mindenképpen le kell kaparni, szedegetni. Igaz macerás, de csak így lesz igazán finom a dzsem.) Ezután a narancs héját vágjuk apróra. A narancsokat és egy citromot facsarjuk ki (pl. gyümölcscentrifugával), és keverjük össze 0,5 liter vízzel. Adjuk hozzá a narancsok héját, majd tegyük el az egészet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a fazekat takaréklángon főzzük egy órán át. Ismét tegyük el egy éjszakára a spejzba, majd a következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amíg a lekvár állaga bezselésedik. Kis üvegbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható.

Grapefruit dzsem

Hozzávalók: 3 grapefruit, 3,5 bögre víz, 4 bögre cukor, 1/4 bögre citromlé
Elkészítés: Megpucoljuk a grapefruitot, gerezdekre szedjük, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap fazékba öntjük, és 45-50 percig főzzük fedő alatt, amíg megpuhul. Amikor az egész pépesre főtt, egy bögrével megmérjük. Minden bögre grapefruitra egy bögre cukrot számítunk, és az egészet visszatöltjük a fazékba. Lassú tűzön addig kevergetjük a gyümölcsöt, amíg a ráöntött cukor teljesen felolvad. Belekeverjük a citromlét, és további 15 percen keresztül főzzük - kavargatás nélkül! A kész lekvárt apró üvegekbe töltjük, és még melegen lefedjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kamrában, vagy más hűvös, sötét helyen kb. 2-3 hónapig eláll.

Camparis citromzselé

Hozzávalók: 15 citrom, egy citrom reszelt héja, 1,5 dl Campari, 1 kg zselécukor
Elkészítés: A citromokat félbevágjuk, lepréseljük és leszűrjük és összekeverjük a Camparival. Hozzáadjuk a cukrot, és belereszeljük a jól megmosott citrom héját. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük, majd forrón apró üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Kivilekvár

Hozzávalók: 24 db megmosott, átpasszírozott kivi, 3/4 csésze ananászlé, 1/4 csésze friss citromlé, 3 (lehéjazott, félbe vágott) alma, 4 csésze cukor
Elkészítés: Egy nagy lábasba tegyük bele az áttört kivit, ananászlevet, citromlevet és az almát. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük addig, amíg teljesen fel nem olvad. Ezután kicsit erősítsünk a lángon és további 30 percig állandó kevergetés mellett főzzük. Vegyük ki a lekvárból az almákat, majd töltsük a még forró kivi lekvárt apró, steril üvegekbe. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Egzotikus lekvár

Hozzávalók kb. 2 db 2 dl-es üveghez: 2 citrom, 1 kis darab gyömbér (2 cm), 75 dkg banán, 50 dkg befőző cukor
Előkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A citromok levét kinyomjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A banánt meghámozzuk – 50 dkg gyümölcshúsra van szükségünk -, karikákra vágjuk. A banánt összekeverjük a citromlével, a befőző cukorral és a gyömbérrel. Az egészet kb. 1 óráig állni hagyjuk. A masszát lábosba tesszük, kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, öt percre fejtetőre állítjuk, és hűvös helyre tesszük. 

Szép és finom ajándék a különleges lekvár Szép és finom ajándék a különleges lekvár
Banánlekvár

Hozzávalók: 2 citrom, 40 dkg érett banán, 50 dkg befőző cukor, 2 evőkanál konyak
Elkészítés: A citromokat kifacsarjuk, a banánt meghámozzuk és áttörjük. A banánokat a citromlével egy fazékban összekeverjük a cukorral, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. 4-5 per alatt besűrítjük, majd belekeverjük a konyakot. A forró lekvárt üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Almalekvár

Hozzávalók: 1 kg savanyú alma, 1 kg befőző cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Negyedekre vágva, magházát kivájva szeleteljük fel héjastul. Vízben főzzük puhára, passzírozzuk át egy szitán, majd egy kiló befőző cukorral forraljuk négy-nyolc percig az egy kilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás cukorral ízesítve forrón töltsük üvegbe.

 

 Forrás:http://www.mindmegette.hu

Címkék: karácsony lekvár

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu