Sütés főzés: Fenyőfakeksz (kép)

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5234 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2979 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 546 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5234 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2979 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 546 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5234 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2979 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 546 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5811 fő
  • Képek - 5234 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2979 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 546 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Fenyőfakeksz

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt+pici a nyújtáshoz, 1/2 teáskanál finom szemű só, 22 dkg puha vaj, 40 dkg cukor, 2 tojás,
2 teáskanál vaníliakivonat, zöld, piros (sajnos én csak málnapirosat kaptam) és sárga ételfesték.

1/. Egy közepes méretű tálbanösszekeverjük a lisztet a sóval. Egy nagyméretű tálban kézi robotgéppel közepes fokozaton kb. 4 percig habosítjuk a vajat a cukorral, amíg a cukor elolvad és a keverék kifehéredik. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. Alacsony fokozatra kapcsoljuk a gépet, aztán beleszórjuk a lisztes keveréket, és 1 perc alatt alaposan elkeverjük.

2/. Ezután megszinezzük a tésztát az ételszínezővel: a fenyőfához a tészta 2/3-át zöldre színezzük, majd a maradékot három részre osztjuk, és pirosra meg sárgára színezzük. Az utolsó részt színezés nélkül hagyjuk.

3/. A zöld tésztát végül további két részre osztjuk, majd mindegyik tésztarészt egyenként fóliába csomagoljuk, és 1 órára ( nálam egy éjszakára), vagy legfeljebb 3 napra a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

4/.Az egyik adag zöld színű tésztát egy enyhén lisztezett, 30x40 cm-es sütőpapírra fektetjük. Kissé meglisztezzük a tetejét is, és beborítjuk a másik sütőpapírral, majd sodrófával kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Megismételjük a másik zöld tésztával is, majd mindkettőről lehúzzuk a felső sütőpapírt.

5/.A piros színű tésztából enyhén lisztezett gyúródeszkán vékony kígyókat formázunk, majd tetszőleges alakzatban a zöld tésztára helyezzük. Ha a tészta túlságosan megpuhul, 10 percre tegyük vissza a hűtőbe, mielőtt folytatnánk a munkát.

6/. A sárga és a natúr színű tésztákból borsónyi (vagy kisebb-nagyobb) golyókat formázunk, és a piroshoz hasonlóan elrendezzük a tésztán.

7/. A sütőt előmelegítjük 180 fokra ( gázsütőn 4-es fokozat). A feldíszített tésztára újból sütőpapírt borítunk, és óvatosan végiggörgetjük a tetején a sodrófát úgy, hogy az alsó réteget díszítő tésztadarabok egy síkban legyenek a zöld tésztával.

8/. Óvatosan lehúzzuk a felső réteg sütőpapírt. Egymástól kb. 1 cm-re egy 10-12 cm magas kiszúróval fenyőfa alakú formákat nyomunk ( sajnos nekem kisebb kiszúróm van) a mintás tésztába, majd a tésztát úgy, ahogy van, sütőpapírral együtt egy lapos tepsire fektetjük, és kb 15 percre a hűtőbe (vagy más hűvös helyre) tesszük, amíg megkeményedik.

9/. Ezután gondosan eltávolítjuk a kivágott formák körül megmaradt felesleget, és a fenyőfakekszeket betoljuk a sütőbe. 12 percig sütjük, majd rácson pihentetve hagyjuk őket kihűlni. ( Légmentesen záródó dobozban kb. 1 hétig áll el.)

Tapasztalat:
az összeállítás után nagyon lágynak találtam a tésztát, de a hűtőből kivett tészta másnapra egy kicsit keményebb lett ( nagyon finom, könnyen kezelhető gyurmához hasonlított). Én egyszerre csak az egyik zöld tésztát díszítettem, addig a többi a hűtőben várakozott, mert amint kivesszük, hamar visszalágyul a tészta.Ne süssük túl, mert kemény lesz!

A receptet a Sthal magazin különszámában találtam.

Látta 435 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu