Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ember mindent képes szenvedéllyel csinálni: a munkát, az evést, a szerelmet… Hogy csak a konyhánál maradjunk, kinek az érzékei nem csábultak még el egy csodálatosan illatozó, aranyszínűre pirult sütemény vagy egy ropogós, mégis zamatos sült csirke láttán? S hogy a konyhai aromák hatással vannak párkapcsolatunkra is? Nézzünk körül kicsit az afrodiziákumok világában!
Bármerre utazzunk is, bármilyen konyhát is kedveljünk, lépten-nyomon illatos fűszerekkel, bódító gyümölcsökkel és zöldségekkel találkozunk. Habár a konyhában elsődleges feladatuk az ízhatás növelése, a harmónia és az egyensúly kialakítása ételeinkben, okos használatukkal sokat tehetünk szerelmi életünk jobbá tételéért is.
Érzéki fűszerek
A fűszernövények
már ősidők óta az ember érzékeinek szolgálatában állnak: különleges
aromát kölcsönöznek ételeinknek, gyógyítanak, illatosítják
környezetünket. A legismertebb afrodiziákumként számon tartott fűszerek:
Ánizs
A
keleti, közép-keleti ételek gyakori ízesítője. Aromája kellemesen
édeskés, fűszeres, frissítő. A szervezetre az epetermelés beindításával -
főleg nehéz, zsíros ételek esetén - van jótékony hatással, de köhögés
esetén is kiváló gyógyerő.
Afrodiziákumként ital formájában fogyasztandó, élénkítő hatású.
Babérlevél
A
Kis-Ázsiából származó növény íze enyhén keserű, adagolásával csak
óvatosan szabad bánni. A túladagolás akár tudatállapoti zavarokhoz is
vezethet. Kis mennyiségben étvágyjavító és a vérkeringést is
felpezsdíti.
Afrodiziákumként leginkább fűszerként, vagy teákban alkalmazhatjuk, élénkítő hatású.
Bazsalikom
A
fűszer eredetileg Indiából származik. Manapság a mediterrán, s főként
az olasz konyha klasszikus fűszernövényeként ismert. Jellegzetesen
édeskés, fűszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja.
Nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is.
Köztudott, a bazsalikom természetes mérget - estragolt - tartalmaz, de
egészen addig, amíg normál mennyiségben fogyasztjuk, nem lehet baj.
Afrodiziákumként fűszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.
Chili, cseresznyepaprika
Talán
az egyik legismertebb és leghatásosabb afrodiziákum. A nyálkahártya –
így a nemi szervek környékének – vérkeringését erőteljesen felpezsdíti,
melegérzetet ad és fertőtlenít.
Afrodiziákumként friss vagy szárított formában fogyasszuk, izgató hatású.
Fahéj
Erős
aromájú, édeskés-kesernyés, karakteres illatú növény. Melegségérzetet
ad a testnek, mindemellett méregtelenít, felfrissít, fájdalom- és
gyulladáscsökkentő.
Afrodiziákumként higított fahéjolajjal átdörzsölhetjük a testünket, de ételbe főzve is van hatása. Izgató hatású.
Gyömbér
Az
ázsiai eredetű növény finoman édeskés, de csípős aromájú, égető,
fűszeres ízű, melyet az illóolajaknak, a gyantasavnak és a gingerolnak
köszönhet. A gyömbér elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást,
csillapítja az émelygést, csökkenti a reumatikus és izomfájdalmakat,
csillapítja a megfázás tüneteit.
Afrodiziákumként fogyasszuk a gyökérzetet nyersen vagy forrázva, de reszelve akár teát is ízesíthetünk vele. Hatása izgató.
Kardamom
A
fűszert a sáfrány és a vanília után a harmadik legdrágább
fűszernövényként tartják számon. Eredetileg Dél-Indiából származik.
Illata citromos, friss, íze finoman fűszeres, édeskés. A kardamon
görcsoldó, emésztésjavító, a magok rágása pedig felfrissíti a leheletet.
Afrodiziákumként fűszerként kávéba, teába szórva fogyasszuk, süteménybe, levesbe is tehetjük. Élénkítő hatású.
Szegfűszeg
A
növény Indonéziából származik, jellegzetesen intenzív illatát és ízét a
benne található illóolajaknak köszönheti. Íze tüzes, erős és finoman
édeskés. A szegfűszeg elősegíti az emésztést, étvágyat csinál,
csillapítja a fájdalmat, fertőtlenít.
Afrodiziákumként olaj vagy fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.
Szerecsendió
Tüzes,
fűszeres, enyhén kesernyés ízű fűszer. A gyógyászatban erős
fájdalmakra, reumára alkalmazzák. A benne található illóolajak
idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak.
Afrodiziákumként magát a diót, illetve a növényből készített olajat fogyasszuk! Bódító hatású.
Vanília
Finom illatú, édeskés fűszer, hangulatjavító hatással, az egyik legerotikusabb virág, az orchidea rokona.
Afrodiziákumként oldat formájában vagy fűszerként fogyasszuk, hatása izgató.
Avokádó
Magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elősegítő E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Csokoládé
Koffeint
és theobromint tartalmaz. Mindkét alkotórész fokozza a jó hangulatot,
az életörömöt - és nem utolsó sorban a szexuális vágyat.
Datolya
Az
arabok legkedveltebb gyümölcse, hitük szerint növeli a férfiasságot.
Rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, melynek révén gyorsan juttat
energiához.
Füge
A vitalitást fokozó mediterrán gyümölcs, amely hazánk déli tájain is megterem. Erőt ad és elősegíti a koncentrációt.
Kaviár
A
kaviár mindig az elõkelőség, a gazdagság, a szexualitás egyik
szimbóluma volt. Kedv- és egyúttal erőnlétfokozó hatása jól ismert.
Különösen jótékony hatású potencianövelő, megszünteti a szexuális
fáradtságot.
Tojás
A születés szimbóluma jelentős fehérje- és tápanyagforrás. A hagyomány szerint az egyik legismertebb vágyfokozó.
Zeller és petrezselyemgyökér
Az
erőteljesen illatozó gumók izgatólag hatnak érzékeinkre. A húgyutakkal
együtt a méhet is izgatják, ezért sorolják őket az afrodiziákumok közé.
„Alkalmi teázás”
Egy meghitt teázás varázslatos bevezetése lehet az együttlétnek. De hogyan készítsük el a teákat?
Válasszunk ki egy számunkra kedves aromájú teafüvet a fenti növények közül. (Ajánlott a citromfűvel kezdeni, az ebből készült ital szinte mindenkinek ízlik, s minden tekintetben magas élvezeti értékkel bír.)
Forraljunk fel 1 liter tejet, és ezzel egy időben főzzünk 1 liter teát fekete teából, fahéjból, kardamommagból, szegfűszegből, szegfűborsból, ánizsból és gyömbérből. (A hozzávalók arányát mindenki ízlés szerint adagolhatja, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a fűszereket, mert a tea akkor ihatatlanul erős lesz!) A felforralt tejet öntsük a fűszeres teához, fedjük le, majd fél óra múlva szűrjük le és édesítsük mézzel.
Forrás:http://www.mindmegette.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 6 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma az ebédetek? fórumtémában:
A mai ebédünk: Alma leves, csirkemell roston, gombás...
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 hete a(z) Mi volt ma az ebédetek? fórumtémában:
A mai ebédünk: paradicsom leves pirított kenyérkockával, ...
Kőszeghy Anna írta 3 hete a(z) Mi volt ma az ebédetek? fórumtémában:
A mai ebédünk: Zöldborsó leves, diós metélt tészta ...
Kőszeghy Anna 4 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Filléres konyhai trükkök
7 konyhai trükk, amit minden háziasszonynak tudnia kell!
Karácsony plusz kilók nélkül?
MODERN KONYHÁT SZERETNÉL? EZEKET A SZEMPONTOKAT NE HAGYD FIGYELMEN KÍVÜL