Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Tökéletes piskótatekercs
Amint a piskótatészta megsült, rögtön vágjuk körül a tepsi szélei mentén, a sütőpapír segítségével emeljük ki tepsiből, és fordítsuk egy porcukorral enyhén megszórt sütőpapírra vagy munkalapra.
Ha a piskóta tartalmaz tojássárgáját (pl. 4 tojás és 1 tojássárgája), akkor rögtön tekerjük hengerré. A kihűlt tészta ugyanis már könnyen törik. A süteményt a sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni, így a nedvesség a süteményben marad, és rugalmas szerkezetet kölcsönöz neki.
Amint a sütemény kihűlt, kenjük meg a recept alapján dzsemmel vagy krémmel, és tekerjük ismét hengerré.
A piskótatekercset tálalhatjuk a felületén keletkezett hártyával porcukorral vagy cukrozatlan kakaóporral meghintve.
A felületén lévő hártya nélkül a piskótatekercs jobban mutat. Ehhez sütés után a tésztát rögtön fordítsuk rá a munkalapra, így a tészta felső rétege a munkalapra ragad.
A felületén lévő hártya nélküli piskótatekercset kenjük meg baracklekvárral.
----------------------------------------------------------------------------
A tojás ne legyen hideg. A lisztet és a cukrot is átszitálhatjuk. A liszt átszitálásától a tészta lazább lesz. A cukor lehet porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor. Ha nem is szitáljuk át a porcukrot, csomós ne legyen.
A piskóta átsült, ha tetejét óvatosan megnyomva rugalmasnak érezzük (vattaszerű), és a tepsi vagy sütőforma szélétől elvált. Természetesen tűpróbát is végezhetünk.
Ha szétválasztott tojásokkal dolgozunk, mindig óvatosan válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, sárgája ne kerüljön a fehérjébe, így ugyanis nem tudjuk kemény habbá verni. Ha mégis megtörtént, próbáljuk meg kiskanállal kiszedni. A hab legyen valóban kemény.
Ha kisebb méretű tortát készítünk, vagy olyat, amelybe vastag krém kerül, csökkentsük a tojások mennyiségét pl. a felére és ennek megfelelően (tojásonként 3-mal szorozva) használjunk lisztet és cukrot.
A piskótához alapesetben nincs szükség sütőporra, a felverés közben a masszába kerülő levegő emeli meg a tésztát. Ezért is fontos, hogy a lisztet óvatosan forgassuk a masszába, hogy a levegő ne illanjon el.
Csak a már teljesen kihűlt piskótát szeleteljük és töltsük. Tortáknál érdemes ideális esetben akár 1 napot is várni ezzel.
A tésztába a liszt mennyiségét megfelelő adaggal csökkentve 3 ek szitált kakaót is tehetünk.
A tésztát igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani és sütőbe juttatni. Az állástól a levegő elillan belőle.
A sütőforma alját vajazzuk-lisztezzük ki, vagy borítsuk be megfelelő méretű sütőppapírral.
Csak tiszta, zsírmentes eszközöket használjunk a massza készítéséhez.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!