Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
125 ml (1/2 csésze) liszt,
1 kk szódabikarbóna,
2 tojás,
250 ml nutella (1 csésze),
125 ml cukor (1/2 csésze),
2 cs.vaníliás cukor,
125 ml olvasztott langyos vaj (1/2 csésze),
csipet só.
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sóval,szódabikarbónával.
Másik edényben a tojást,nutellát,cukrot,vaníliás cukrot,vajat keverjük robotgéppel addig míg homogén nem lesz.Majd belekeverjük lisztet is.
Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
50 deka lisztet 1 egész tojással, 1 csomag Váncza sütőporral, 25 deka cukorral, 25 deka zsírral, 1/2 csomag Váncza vanillincukorral, 1 dkg fahéjjal, 1 evőkanál kakaóval és annyi tejfellel vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen.
Zsírozott tepsibe a tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett szilvaízt kenünk.
A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot rakunk a lekvárba belenyomkodva. Tojással kenjük, és közepes tűznél sütjük.
|
|
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
18 dkg vaj,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojás,
tejföl,
só.
A töltelékhez:
20 dkg sovány főtt sonka,
20 dkg túró,
5 dkg vaj,
só,
a kenéshez tojás.
Sós omlós tésztát készítünk:
A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk.
Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt,
3 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
4 dkg cukor,
40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka,
3-4 dl tej
kevés só.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg fehérbab,
2 fej hagyma,
1 evőkanál vaj,
5 dkg füstölt szalonna,
40 dkg bárányhús,
4 sárgarépa,
1 zeller,
3 burgonya,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.
A babot előző nap beáztatjuk. A kockára vágott hagymát a szalonnával megpirítjuk.
A húst, a répákat, a zellert feldaraboljuk. Az egészet 1,5 l vízben 1 órát főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, sót, borsot, a babérlevelet, és még 20 percig főzzük.Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db kisebb pritaminpaprika,
1 doboz olajos hering,
3 dkg liszt,
2 dl tej,
só, őrölt bors,
1-1 csokor petrezselyem és snidling.
Az olajos halkonzervet fölnyitjuk, az olajt egy kis lábosba öntjük, a hal húsát villával összetörjük. A fölforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet, á tejjel fölöntjük és folyamatosan keven3etve sűrűre, főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk az összetört halhúst meg a fölaprított petrezselymet és snidlinget.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 8 személyre:
1 db uborka (kb. 30 dkg),
5 dkg vaj,
3 evőkanál joghurt,
2 evőkanál borecet,
só, petrezselyem,
snidling és bazsalikom,
őrölt bors,
1-1 csokor kapor,
1 evőkanál zselatinpor,
1,5 dl tejszín.
Az uborkát meghámozzuk, és finomra reszeljük, megsózzuk. A puha vajat a joghurttal, a borecettel meg a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, őrölt borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott, reszelt uborkát.
Hozzávalók 16 szelethez:
80 dkg-os dagadó,
1 fej fokhagyma,
2 evőkanál édes pirospaprika,
1 evőkanál só,
4 evőkanál olaj.
A dagadót úgy vágjuk föl, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a pirospaprikával, kevés sóval és 3-4 evőkanálnyi vízzel elkeverjük. A fokhagymás krémmel megkenjük a kissé kivert húst, fölcsavarjuk és zsineggel átkötözzük. A felforrósított olajon megforgatjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, lefedve előmelegített sütőbe tesszük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 8 személyre:
8 db tojás,
20 dkg csiperkegomba,
10 dkg vaj,
só, őrölt bors,
1-1 csokor petrezselyem és kakukkfű,
2 evőkanál tejföl.
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és kettévágjuk.
A csiperkegombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, és a gombát addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. A tűzről levéve kihűtjük, majd a tojások sárgájával meg a tejföllel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 12 személyre:
1 nagy csirke (kb. 1,5 kg),
1 kg csirkeláb,
2 nagyobb sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 zeller, só,
1 kiskanál bors,
3-4 ecetes uborka,
4 tojás.
A csirkét megtisztítjuk és a csirkelábakkal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, föltesszük főni. Sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön addig főzzük, míg a hűs a csontról leválik. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk és egyórányi főzés után a fövő húshoz, adjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 12 személyre:
1 kg burgonya,
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dl húsleves (lehet kockából is),
4 evőkanál borecet,
só,
4-5 db csemegeuborka,
2 csokor snidling,
20 dkg kolozsvári szalonna,
10 dkg majonéz,
1 dl tejföl.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 8 személyre:
16 szelet gépsonka (kb. 30 dkg),
50 dkg brokkoli,
3 dkg vaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl tej,
só, őrölt bors és szerecsendió.
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük, majd burgonyatörővel pépesítjük. A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, tejjel fölöntjük, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd a brokkolipürét is hozzákeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megkenjük a kihűlt krémmel, fölcsavarjuk és behűtve kínáljuk.
Hozzávalók 8 személyre:
40 dkg aszalt szilva, mag nélkül,
20 dkg tejszínes krémsajt,
1 kiskanál reszelt citromhéj,
4 evőkanál tejszín,
4 kifli.
Az aszalt szilva felét egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk. A megpuhult szilvákat lecsöpögtetjük a másik felét finomra, daráljuk. Hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a tejszínt, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és simára keverjük. A kifliket fölkarikázzuk, és az aszalt szilvás krémsajttal vastagon megkenjük, a tetejére pedig egy-egy puha aszalt szilvát tűzünk fogpiszkálóval.
12 éve | Barna Pap Mónika | 6 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 közepes nagyságú főtt burgonya,
3 dkg élesztő,
15 dkg főtt-füstölt sonka ledarálva,
1,5 dl tej,
1 tojás,
1 tk cukor,
1 tk só,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Langyos tejbe,belekeverjük a cukrot,szétmorzsolt élesztőt,majd felfuttatjuk.
Az áttört burgonyát a liszttel elmorzsoljuk,hozzáadjuk a többi hozzávalót,annyi langyos tejet adunk hozzá hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Cipót formázunk belőle,beletesszük egy nagyobb liszttel meghintett tálba,tetejét is belisztezzük.Tiszta konyharuhával beborítva,langyos helyen duplájára kelesztjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 szép birsalma (vagy birskörte),
2 db egész tojás,
2 dl kefir (vagy házi aludttej),
15-20 dkg finomliszt,
10-15 dkg porcukor,
1 csapott teáskanál sütőpor,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
csipetnyi só,
a tálaláshoz birsalmabefőtt (vagy almabefőtt).
Elkészítés:
A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. (Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie.)
Ezután a birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, ismét megmossuk, és kicsumázva belereszeljük a tésztába.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csomag (40 dkg) fagyasztott leveles vajas tészta,
1 tojás.
A töltelékhez:
1 kg tehéntúró,
10 dkg vaj,
20 dkg tejszínes krémsajt,
2 tojássárgája,
2 ek. mustár,
1 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors,
1 ek. paradicsompüré,
1 kk. pirospaprika,
1 húsos paradicsompaprika,
2 ek. apróra vágott, petrezselyem; metélőhagyma; kapor; zellerzöld (lehet egyféle, vagy akár vegyesen is).
A díszítéshez:
3 dkg vékony lapocskára vágott sós mandula, vagy durvára tört mogyoró,
16 szem konzerv gyöngyhagyma,
16 kis szelet füstölt sonka,
1 paradicsompaprika.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20-20 dkg vaj és porcukor,
15 dkg dió,
1 tojás + 3 tojássárgája,
fél citrom héja,
fahéj.
A lisztet, vajat, porcukrot és a tojások sárgáját összegyúrjuk. Őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a darált diót. Kinyújtjuk és kerek formával (nagy pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk. Megkenjük a felvert tojással, és kivajazott tepsiben, közép - meleg sütőben, megsütjük. Vigyázzunk, nehogy megégjen.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: a tésztához:
30 dkg liszt
3 tojás,
22 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor
2,5 dl tejszín,
1/2 zacskó sütőpor,
a tepsi kikenéséhez margarin,
a tetejére:
1 kis doboz körszeletes ananászkonzerv
17 dkg kókuszreszelék,
22 dkg cukor,
2-3 evőkanál tej,
12 dkg vaj vagy margarin,
a díszítéshez friss mentalevelek
Elkészítés: A tésztához a tejszínt robotgéppel félkemény habbá verjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
25 dkg cukorport /porcukor lehet / 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.
Hozzávalók (6 sz.):
1,3 kg csontozott csirkehús,
5 szelet baconszalonna,
4 ek olívaolaj,
Chambertin vagy egyéb minőségi száraz vörösbor,
2 dl csirkeleveslé,
1 paradicsom,
3 gerezd fokhagyma,
1 ek kakukkfű,
1 babérlevél,
3 marék gyöngyhagyma,
25 dkg gomba,
3 ek vaj,
2 ek liszt,
só, bors.
A bacont vágja 2,5 cm hosszú darabokra, párolja vízben 10 percig, hogy sótalanodjon.
A papadicsomot hámozza meg, magját vágja ki, a fokhagymát törje át, a gombát negyedelje.
Hozzávalók:
2 kis csirke vagy 4 mell,
4 sárgarépa,
4 póréhagyma,
1 hagyma1 szegfűszeggel megtűzve,
4 zeller vagy petrezselyem,
1 csokor fűszernövény (petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél),
2 liter víz,
2,5 dl tejszín,
2 csirkeleveskocka,
2 ek petrezselyemzöld,
2 ek turbolya,
6 dkg vaj,
2 ek liszt,
só, bors.
A csirkét vagy felezett melleket tegye fazékba, hozzá a fele sárgarépát, pórét és zellert nagy szeletekben, a hagymát, fűszernövényeket, leveskockát és borsot.
Hozzávalók (4 sz.):
1 csirkemell,
4 fej cikóriasaláta (kínai kellel helyettesíthető),
2 ek citromlé,
6 ek vaj,
2 ek liszt,
1,2 dl csirkeleveslé,
1,2 dl tejszín-tej keverék fele-fele arányban,
1 db szerecsendió őrölve,
2 szelet főtt sonka,
1 tojás sárgája,
3 dkg reszelt sajt (Gouda ajánlott),
só, bors.
A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra. A cikória közepét vágja ki. Kis fedhető sütőedényt vajazzon ki, tegye bele a cikóriát, szórja meg sóval, citromlével, kenje meg kevés vajjal.
Előhevített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 1 órát.
12 éve | Barna Pap Mónika | 3 hozzászólás
50 dkg liszt,
2 tojássárga,
1 evőkanál cukor,
1-2 evőkanál tejföl,
csipetnyi só,
3-4 evőkanálnyi kemény meggydzsem.
a tetejére vaníliás porcukor,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A lisztet, a tojássárgát, a cukrot és a sót annyi tejföllel gyúrom össze, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Vékonyra kinyújtom, és kis négyszögekre vágom. Mindegyik tészta közepére egy kis meggydzsemet teszek, majd átlósan összehajtva, széleit körben jól lenyomkodom.
Hozzávalók:
80 dkg sonka,
4 dl vörösbor,
2 szál sárgarépa,
1 fej vöröshagyma,
2 ág friss rozmaring,
3 db babérlevél,
néhány ág kakukkfű,
80 dkg salátaburgonya,
10 dkg újhagyma,
1 dl olívaolaj,
só.
Elkészítés:
A megtisztított durvára darabolt zöldségeket a fűszerekkel sonkával együtt feltesszük főni a vörösborban.
Időközben a burgonyát is beletesszük,amint megfőtt ki is vesszük,olivaolajjal meglocsoljuk,megszórjuk a felkarikázott újhagymával,sózzuk,összeforgatjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 db kb 2 kg-os füstölt sonka,
1 fej fokhagyma,
2 fej vöröshagyma,
10 db friss chilipaprika.
Elkészítés:
A sonkát 3 órára hideg vízbe áztatjuk,majd löntjük róla az áztatóvizet.
Fazékba tesszük felöntjük vízzel,hozzáadjuk a többi hozzávalót és puhára főzzük.
Mellé apróra vágott szikkadt kenyérből,finomra vágott petrezselyemből,zöldpaprikából,olivaolajjal meglocsolt salátát kínálunk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 db tojás,
25 dkg spenót,
2 ek majonéz,
1 kk dijoni mustár,lehet csípős is,
1 gerezd fokhagyma,
só,bors,
szerecsendió.
Elkészítés:
A tojásokat sós vízben keményre főzzük,kihűtjük,meghámozzuk.
Közepénél vagy a háromnegyedénél éles késheggyel körbe cakkosan bevágjuk és óvatosan kettévesszük.
A ságáját kivesszük,tálba tesszük.
A spenótot megmossuk,sós vízben 2 percig főzzük,lecsöpögtetjük,hideg vízzel leöblítjük,kihűtjük.Hozzáadjuk a tojássárgájához majd pépesítjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg mirelit leveles tászta,
1 liter tej,
4 csomag vaníliás puding,
10 db tojás fehérje,
25 dkg cukor,
1 üveg lecsepegtetett felezett barackbefőtt,
fél rúd vanília.
Elkészítés:
A leveles tésztát felengedjük,majd kiválasztunk egy 25 * 25 cm-es tepsit.
Akkorára nyújtsuk ki a tésztát hogy két db tepsiméretű lap jöjjön ki belőle.
Sütés előtt hagyjuk pihenni őket 1 órát (hogy ne ugorjanak össze).Megszúrkáljuk őket,előmelegített 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
12 éve | tenyi irenke | 0 hozzászólás
Kedves olvasok,ha vendeget varunk akar egy delutanra,vagy csak a csaladnak kedveskedunk, ime egy jo recept;
Sos rudak
1kg. liszt,2,5dl. tej,egy eleszto,1 margarin,20dkg,zsir,2 eg.tojas,3kiskanal so, 2 kisk. cukor,
aki tud sutni,tudja a folyamatokat,pici tejben felfuttatjuk az elesztot,hazzaadjuk a tojasokat,cukrot ,sot,margarint zsirt,a tobbi tejet es a lisztet,ez a masza all 15 percig,aztan ujnyi vastag rudakat formalunk,lekenjuk tojassal es raszorhatunk,borsot komenyt,180c.
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj,
15 dkg füstölt főtt sonka,
4 ek reszelt torma,
1 dl tej,
1 ek. liszt,
só,
olaj.
Elkészítés:
4 ek olajat melegítünk egy lábosba,hozzáadjuk a lisztet,világosra pirítjuk,feöntjük a tejjel,sózzuk,majd sűrűre főzzük.Kihűtjük,majd hozzákeverjük a tormát.
A karajból nyitott szeleteléssel 4 szeletet vágunk vagyis vágunk egy kb 7 dekás szeletet az egész húsból,de nem vágjuk végig,a következő szeletet is 7 dekásra vágjuk de azt már végigvágjuk,így kapunk egy dupla szeletet.
Hozzávalók
6 db tojás |
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Tészta:
8 dkg vaj vagy zsír,
1 dl víz,
11 dkg liszt,
4 tojás,
csipet só.
Töltelék:
30 dkg natúr krémsajt,
2,5 teáskanál reszelt torma,
15 dkg spenótlevél,
só,citromlé,bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A tésztához a vizet, vajat, sót feltesszük forrni. Felforrt egyszerre beleöntjük a lisztet, alacsonyra vesszük a hőt alatta,keverjük folyamatosan míg el nem válik az edény falától. Tálba öntjük, hűlni hagyjuk. Egyessével alaposan elkeverjük benne a tojásokat,nem szabad túl lágynak lennie.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja vagy csülök,
2 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
negyed-negyed zeller és karalábé,
nagyobb szelet kelkáposzta,
maréknyi gomba,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 dl száraz vörösbor,
1 dl tejföl,
1 dl tejszín,
kb. 1 ek reszelt torma,
1 púpozott teáskanál liszt.
Elkészítés:
A füstölt hús előzőnap hideg vízben beáztatjuk.
Másnap az áztatólevet leöntjük róla és kb 2 liternyi hideg vízben feltesszük főni.Ha felforrt kis lángon addig főzzük míg a villa hegye könnyen beleszalad.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 szeletelt főtt sonka,
1 csomag mirelit leveles tészta,
1 fej vöröshagyma,
4 db főtt tojás,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
20 dkg reszelt sajt,
1 ek.-nyi zsiradék,
bors.
Elkészítés:
A kiolvadt leveles tésztából formázzunk 2 db torta nagyságú tésztalapot.Az egyiket tegyük egy kikent tortaforma aljába.
Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megpirítjuk,hozzáadjuk a feldarabolt paprikát,paradicsomot.
Majd ezt a lecsós alapot a tésztalapra öntjük.Rátesszük a karikára vágott tojásokat,befedjük a sonka szeletekkel,megszórjuk a reszelt sajt felével.Befedjük a másik tésztalappal és megszórjuk a reszelt sajt másik felével.
Hozzávalók:
25dkg. csirkemáj
25dkg. gomba- elhagyható
20dkg. zöldborsó konzerv- vagy fagyasztatt amíg nincs
25dkg. rizs
1 fej vöröshagyma
só, bors,olaj
Elkészítése:
A rizst megfözzük, a felaprított hagymát, gombát olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat és tovább pirítjuk, sozzuk borsozzuk, beletesszük a zöldborsót. Az igy kapott ragut elkeverjük a rizzsel.
Medvehagyma bor
Hozzávalók: nagy csokor medvehagyma, 5 deciliter száraz bor
Elkészítés: vágjuk apróra a medvehagymát, és tegyük egy 5 decis üvegbe, majd
öntsük
rá a bort. Vízfürdőben forraljuk fel gyöngyözésig. Vegyük le a tűzről,
zárjuk le az üveget, és hagyjuk egy hétig állni. A hét elteltével
szűrjük le, és tegyük sötét, hűvös helyre!
A medvehagymabor keringésjavító hatása tizenkétszerese a fokhagymáénak, és nincs kellemetlen szájszag a fogyasztása után.
Medvehagyma saláta
Hozzávalók: nagy csokor medvehagyma-levél, egy fej saláta, egy kígyóuborka, csipet cukor, bors, só, bazsalikom ecet
Elkészítés:
a medvehagyma- és a saláta-leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, és
laskára vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, és felkockázzuk. A medvehagymát,
salátát és az uborkát egy tálban összekeverjük, ízesítjük a cukorral,
sóval és a bazsalikom-ecettel.(a fűszereket ízlés szerint használjuk, a
cukor elhanyagolható)
Ezt a receptet ilyen nagy adagban érdemes elkészíteni
Elkészítés:
könnyen észben is tartható,hisz így mondták el :
sárgarépából 2 kg,
minden más zöldségből 1 kg ,
sóból is 1 kg összesen együtt 10 kg legyen.
Valamikor régen Nagyi ilyen nagy adagban készítette, elég volt az egész családnak télire.
Akkoriban nem volt annyi kicsi tároló üveg és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra kövén tartotta, onnan kanalazott minden ételbe.
Sokan nem szeretik a mákot, azoknak diós gubát készítsünk.
Hozzávalók:
12 kifli
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1+1 l tej
2 cs vaníliás puding
3 cs vaníliás cukor
1 tojás
Elkészítés:
1 l tejet összekeverem a vaníliás cukorral elkevert tojáshoz. A kifliket
felkarikázom, ráöntöm a tejes keveréket, rászórom a cukorral elkevert a diót.
Összeforgatom és egy
tűzálló tálba teszem. Kb 180 fokon 20 percig sütöm.
Közben a másik liter tejből megfőzöm a pudingot hígabbra hagyom, ez inkább öntet szerű legyen.
Hozzávalók:
fél kg burgonya
4 db tojás
2 fej lia vagy vöröshagyma
5 dkg sajt
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só, pici őrőlt bors, tört paprika a tetejére amikor kész a sajt szórás előtt.
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk kis kockákra vágjuk. Egy mély serpenyőben az olajon megpirítjuk a felkarikázott hagymát, majd hozzáadjuk a burgonyát, fedő alatt puhára pároljuk. Beletesszük az ízesítőket, és ráütjük a 4 db tojást egymás mellé.
Tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg margarin
3 evő .k tejfől
1 db tojás
só
Töltelékhez:
kb. 40 - 50 dkg pörköltmaradék
1 nagy pohár tejfől
olaj, liszt a gyümölcstorta forma kikenéséhezHozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt,
15 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 tojás,
1/2 csomag sütőpor,
kevés tejfől,
Töltelékhez:
50 dkg túró,
4 tojás,
2 cs. vaníliás cukor,
2 dl tejföl,
20 dkg cukor,
10 dkg liszt,
0,5 l tej,
6 evőkanál cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a kivajazott tepsibe belenyomkodjuk, egyenletesen.
A túróhoz hozzáadjuk a tojás
sárgákat, a cukrokat, lisztet, tejfölt és jól összekeverjük, majd
hozzáöntjük a tejet.
A tojást a vajjal keverd habosra. Szórd bele a porcukrot, keverd simára, és add hozzá a tej felét is. A lisztbe vegyítsd bele a sütőport, és lassan adagold hozzá a tejet, valamint a tojásos masszát.
Ha az egészet simára keverted, akkor öntsd a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe.
Az egész diókat és a csokit törd durvára, és szórd rá a sütemény tetejére.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás