Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Barna Pap Mónika | 13 hozzászólás
Hozzávalók:
3 tojás,
25 dkg porcukor,
3 dl tejföl,
30 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
citromhéj.
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, hozzáadjuk kanalanként a tejfölt, azzal tovább keverjük, végül a sütőporral elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk, és még jó 5 percig keverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, egyenletes középhőmérsékletű tűznél kb. 30 percig sütjük. Kiborítva, alapjára visszafordítjuk, ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, és gyümölcsízzel megkenjük, vagy bármilyen krémmel töltjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Piskóta:
2x6 tojásból diós piskótát sütünk,majd kettévágjuk (4 lapunk lesz).
30 dkg cukrot megpirítunk, és azt a 3 lap tetejére vékony sugárban rácsorgatjuk, majd szintén egyenletesen fél dl rummal meglocsoljuk.
Töltelék: 20 dkg cukrot, 25 dkg margarint habosra keverünk.
2,5 dl tejet, 4 tojás sárgáját, 12 dkg lisztet, 1 vaníliával összekeverünk, ebből sűrű krémet főzünk.
Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel, és 3 felé osztjuk.
Az 1.
|
|
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
15 dkg zeller,
fél citrom,
50 dkg tehéntúró,
10 dkg búzadara,
3 db tojás,
5 dkg vaj,
2 szál zeller zöldje,
só.
Elkészítés:
A megtisztított zellert egyforma, apró kockákra vágjuk és sós, enyhén citromos vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A főtt zeller egyik felét áttörjük. A túrót burgonyanyomón átnyomjuk, hozzákeverjük a búzadarát és a tojássárgákat, sóval ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Ezután belekeverjük a zellerpürét, valamint a főtt, kockákra vágott zellert.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kisebb fej fehér káposzta (kb. 50--60 dkg), 4 zsemle,
2 dl tejföl,
2 tojás,
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál kristálycukor,
1 mokkáskanál borsikafű (csombor),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
A káposzta külső, fonnyadt leveleit lebontjuk, a kemény torzsa alját levágjuk, és vagy lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Lábosba rakjuk. Ráöntjük az olajat és 4 evőkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül.
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta,
1 tojássárga,
3 gerezd fokhagyma,
fél dl tej,
5 dkg vaj,
só és törött fekete bors, ízlés szerint.
Elkészítés:
A megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, a sóval, a borssal. A felengedett tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és likőröspohárral kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot megkenünk a fűszeres vajjal, és ráillesztve egy másikat, kicsit összenyomjuk, Alufóliával bélelt sütőlemezre helyezzük, nem túl szorosan egymás mellé.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 közepes nagyságú főtt,áttört burgonya,
1 tojássárga,
1-1,5 dl tej,
1 teáskanál só,
3 dkg élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
1 kicsi padlizsán,
2 paradicsom,
1 gerezd fokhagyma,
1 kis tej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
törött bors bőven,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
70-80 dkg vöröshagyma,
1 csomag réteslap,
1 teáskanál pirospaprika,
1 tojás,
3 evőkanál búzadara,
mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió-virág,
1 púpozott teáskanál só,
ízlés szerint törött fekete bors,
3 evőkanál olaj + olaj a réteslap kenéséhez,
kevés mustár.
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, és a tűzről levéve jól összekeverjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
1 tojás,
15 dkg liszt,
2 dl tej,
2 dl szódavíz,
fél dl olaj.
A töltelékhez :
1 kis doboz paradicsompüré,
15 dkg vagdalt-hús (konzervből),
1 evőkanál olaj,
10 dkg reszelt parmezánsajt,
5 dkg füstölt szalonna,
mokkáskanálnyi rozmaring, kakukkfű, bazsalikom,
1 teáskanál szurokfű,
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A palacsintákat a szokásos módon megsütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
A tócsnihoz:
40 dkg burgonya,
10 dkg liszt,
1 dl tej,
1 db tojás,
fokhagyma,
ízlés szerint,
só, bors, majoranna,
olaj a sütéshez.
A töltelékhez:
60 dkg sertéshús,
20 dkg hagyma,
10 dkg szalonna,
1 db zöldpaprika,
20 dkg gomba,
2 db cseresznyepaprika,
só, bors, mustár, ketchup,
olaj a sütéshez.
A tócsni elkészítése:
A burgonyához hozzáadjuk a felvert tojást, sót, majorannát, fekete borsot, lisztet és a tejet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztává keverjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg ponty,
70 g hagyma,
100 g vaj,
120 g gomba,
1,5 dl tejszín,
1 db citrom,
fehérbor,
kapor,
finomliszt,
kevés citromlé,
ízlés szerint cukor és só.
Elkészítés:
A pontyra kevés citromlevet csöpögtetünk, lisztben megforgatjuk és megsózzuk.
Repce és napraforgóolaj keverékéből készült repceolajat használunk, amelyhez egy kis vajat teszünk.
A hagymát üvegesre pároljuk, ráhelyezzük a pontyszeleteket, és mindkét oldalát jól átsütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A bőrétől lefejtett és kicsontozott, sóval, törött borssal ízesített csirkemelleket, vajban félig megsütjük. Közben a szokásos módon galuskát készítünk, majd ha az megfőtt, akkor kivajazott tűzálló edénybe lerakjuk. Ráhelyezzük a hússzeleteket, reszelt sajttal vastagon megszórjuk, és 2 dl sört öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, míg az egészet befedő sajtréteg aranyszínű nem lesz.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 db tojás,
10 dkg kristálycukor,
2,5 dkg kakaó,
0,5 dl tejszín + 2 db habfix,
kókuszreszelék,
sütőpapír.
Elkészítés:
Először szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjébe egy csipet sót teszünk, mert így könnyebb kemény habbá verni. A kemény habhoz hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és a kakaót, majd óvatosan elkeverjük. Kiöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 190 fokra felmelegített sütőben pontosan 7 percig sütjük.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb,
10 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál rozmaring és bazsalikom,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A csirkecombokat megmosom, letörölgetem, és a forgóknál bevágom (nem kell teljesen elvágni). A paradicsompüréből az olajjal, a sóval, a borssal, a többi fűszerrel és a tisztított, zúzott fokhagymával mártást keverek, és azzal a combok mindkét oldalát bekenem.
Rétestorta.
12 szelet.
1 szelet súlya: 7.5 dkg.
Energiatartalma: 1087 kJ/260 kcal.
Szénhidrát: 22.48 g, ebből glukonon: 14.29 g.
Hozzávalók:
6 réteslap,
20 dkg máktöltelék,
20 dkg diótöltelék,
20 dkg almatöltelék,
3 tojásfehérje,
8 dkg glukonon,
10 dkg vaj,
3 dkg búzadara.
Egy kétrészes tortaformát, amelynek alja és pereme szétválasztható,
forró vajjal kikenünk.
Alulra 2 réteslapot fektetünk, a szélüket a
tortaforma peremén kihajtjuk.
Hozzávalók:
3 citrom,
10 db tojás sárgája,
30 dkg cukor,
5 dl hideg tejszín.
Elkészítés:
A citromokat meleg vízben alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük.
A megmosott citromok közül 2-nek a
héját megreszeljük, a reszelt héjat félretesszük, aztán az összes citrom
levét kifacsarjuk és átszűrjük.
A tojássárgákat, a cukrot és a reszelt citromhéjat robotgéppel 5-6
perc alatt összehabosítjuk, majd apránként hozzádolgozzuk a citromlevet.
A hideg tejszínből tiszta, száraz habverőkkel lágy habot verünk, és
fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a cukros-citromos tojáshabhoz.
A keveréket műanyagdobozba tesszük és 1 éjszaka alatt megfagyasztjuk
a mélyhűtőben.
Hozzávalók:
2 dl kefir
2 dl tejszín
15-20 dkg porcukor ízlés szerint
3 közepes nagyságú citrom leve
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
csipetnyi só
Elkészítés:
A citrom levét kipréseljük, majd összekeverjük a cukorral, a reszelt
citromhéjjal és a sóval. Beöntjük a turmixpohárba. Rátöltjük a kefirt,
és habos, egynemû masszává keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és
tovább keverjük még 1 percig. A citromos fagylaltmasszát beöntjük a
fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
2 dl tej
1 dl tejszín
10-12 dkg porcukor
2 nagyobb, érett banán
fél citrom leve
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A meghámozott banánokat kis darabokra vágjuk és betesszük a
turmixpohárba. Ráöntjük a citromlevet, beleszórjuk a sót, a cukrot és a
vaníliás cukrot, majd a tejjel teljesen simára, pépesre zúzzuk. Csak
ezután öntjük rá a tejszínt, és további 1 percig keverjük, amíg az egész
habos, egynemû nem lesz.
Kakakó Fagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
3 evõkanál kakaópor
12-14 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A kakaóport összekeverjük a sóval és a porcukorral, majd a vaníliás
cukrot is hozzáadjuk. Az egészet edénybe szórjuk, ráöntjük a tejet, és
kis lángon, folyamatos keverés közben felforraljuk. Teljesen simára kell
keverni, különben csomós lesz a fagylalt. Ezután hagyjuk kihûlni. A
tejszínbõl kemény habot verünk, majd a már teljesen kihûlt kakaós
folyadékot óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabba, és a fagylaltgépben
megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
1 dl tej
2 dl tejszín
30 dkg kimagozott és meghámozott sárgadinnye
3-4 evõkanál méz (ízlés szerint)
1 citrom leve
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 cl rum
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A sárgadinnyedarabokat apróra vágjuk, és betesszük a turmixpohárba.
Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a
sót, majd a rumot is ráöntjük. Péppé zúzzuk, ezután a tejjel még tovább
keverjük 1 percig.
6 db. tojás
14 ek. porcukor
3 pohár 20%-os tejföl
3 csomag tejszínhabpor
4,5 dl tej
4 csomag vaníliás cukor,
-
A tojássárgáját kikeverjük 4 kanál porcukorral.
A tejfölt szintén 4 kanál porcukorral néha megkevergetjük,
a tojás fehérjét jó keményre felverjük, és 4 kanál porcukorral tovább verjük.
A tejszínhabport port 4,5 dl tejjel jó keményre felverünk és 4-6 kanál porcukorral, és a vaníliás cukorral tovább verjük.
A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, a tojáshabbal, végül a tejszínhabbal, és tehetjük a fagyasztóba.
Kb.
A pürére önrjük a tejfölt, a mascarpone krémet, a vanília aromát és habosra keverjük turmixal, botmierrel kinek milye van otthon. |
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg étcsokoládé
18 dkg vaj
20 dkg finomítatlan nádcukor
1 ek vaníliaesszencia
3 tojás
1,5 dl görög joghurt
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
A krémhez:
12 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
35 dkg porcukor
0,9 dl görög joghurt
Tetejére:
tejcsoki a forgácsokhoz
Elkészítés:
Elsőként a tortaalap készül el. 200 fokra elımelegítem a sütőt. A puha vajat a cukorral
habosra verem. Hozzákeverem a vaníliát, a felvert tojásokat, a görög
joghurtot és a felolvasztott csokoládét, majd a sütőporral elkevert
lisztet.
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg vaj
22 dkg porcukor
csipetnyi só
6 tojás
13 dkg 50 %-os kakaótartalmú csokoládé
13 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
23 dkg vaj
12,5 dkg jó minőségű kakaópor
csipetnyi só
20 dkg porcukor
fél vaníliarúd
2 dl tejszín
Elkészítés:
A tésztát készítsd el előző nap, hogy megérjen, mire belekerül a finom csokikrém.
Keverd habosra a vajat, amit érdemes egy órával előtte
szobahőmérsékleten tartani, a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a
tojások sárgáját.
Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl rum
10 dkg sárgabaracklekvár
10 dkg száraz piskótamorzsa (vagy édes kalácsmorzsa)
1 evõkanál citromlé
2-3 evõkanál méz
csipetnyi só
Elkészítés:
A sárgabaracklekvárt a mézzel, a rummal, a sóval és a citromlével együtt
turmixgép poharába rakjuk. Kevés tejjel összekeverjük, majd az összes
tejet és a tejszínt is hozzáöntve, jó habosra keverjük. A
fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgépbe, és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
25 dkg rizs,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé),
25 dkg sovány, főtt sonka vagy tarja,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet, de legjobb a füstölt),
5 dkg vaj (vagy margarin),
5 dl füstölt hús leve, (vagy 1 csapott mokkáskanál füstízű só és 5 dl víz),
1 teáskanál currypor,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
Az átválogatott és többször váltott vízben megmosott rizst annyi tiszta,
hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi.
Hozzávalók:
5-6 nagyobb fej vöröshagyma,
40 dkg. tisztított burgonya,
2 evőkanál sertészsír,
5-6 dkg. füstölt szalonna,
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika,
1 mokkáskanál csípős fűszerpaprika,
1 kiskanál frissen
őrölt fekete bors, só.
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk és felszeleteljük.
A burgonyát megtisztítjuk, kisebb kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Forró zsíron előbb megsütjük a kockára vágott füstölt szalonnát, majd hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát és közepes tűzön - olykor megkavargatva - dinszteljük.
Hozzávalók:
50 dkg réteslap,
2 dl cukor,
2 dl natúr joghurt,
5 tojás,
2 dl étolaj,
50 dkg magozott meggy.
A sziruphoz:
4 dl víz,
4 dl cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
egy citrom leve.
Elkészítés:A tojást, cukrot, joghurtot, olajat alaposan kikeverjük, hogy homogén, csomómentes legyen.
Hozzávalók:
50 dkg patisszon,
15 dkg trappista sajt,
5 dl joghurt,
1 csokor friss kapor és snidling,
só és cukor, ízlés szerint,
1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
A patisszont meghámozom, félbe vágom, magját kikaparom (ha a patisszon még apró, zsenge, akkor a magja is felhasználható), és almareszelőn lereszelem. Jól megsózom, és 2 órán át, állni hagyom. Közben a joghurtot simára keverem a megmosott, leszárított és nagyon finomra metélt kaporral és snidlinggel, megborsozom, és kevés cukorral ízesítem.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
4 dl joghurt,
25 dkg félzsíros tehéntúró,
1 zacskó tejszínhabpótló por,
ízlés szerint mesterséges édesítőszer,
12 szem kimagozott meggy (vagy meggybefőtt),
2 evőkanál zselatinpor,
1 dl sovány tej,
1 teáskanál reszelt citromhéj.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a túrót áttöröm, és a joghurttal együtt turmixgép poharába teszem. Rászórom a reszelt citromhéjat, és annyi édesítőt szórok bele, amennyitől még nem lesz túl édes.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 pohár joghurt,
4-6 evőkanál sűrített, cukrozott tej (ízlés szerint),
1 citrom reszelt sárga héja és kicsavart leve.
A joghurtot, a sűrített tejet és a citromlevet turmixgépbe öntjük. Habosra keverjük, majd beleszórjuk a citromhéjat, és újból összekeverjük. Poharakba vagy kompótostálkákba osztjuk, tetejét tetszés szerint feldíszítjük citromkarikákkal, citromhéj-spirállal, tejszínhabbal stb. Jól behűtve tesszük az asztalra.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
30 dkg finomliszt, 2 egész tojás, 4 dl gyümölcsjoghurt, 1 narancs leve, 1-2 evőkanál porcukor, 1 csapott evőkanál sütőpor, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál só, a sütéshez olaj, a tetejére porcukor
A joghurtot mély tálba öntjük, simára keverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a lisztet, melyben elkevertük a sütőport. Belekeverjük az ízesítőanyagokat, a narancslét és két evőkanál olajat. Mély serpenyőben háromujjnyi olajat felforrósítunk, és evőkanállal kis fánkokat szaggatunk bele.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
4 szép, nagy szelet kicsontozott borda, 4 dl joghurt, 1 kisebb kígyóuborka, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.
Fogyasztás előtt egy nappal a hússzeleteket gyengén kiverjük, megsózzuk. Az uborkát megreszeljük és összekeverjük a joghurttal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, sóval, borssal és az olajjal. Ezt a mártást rácsurgatjuk a hússzeletekre, és lefedve a hűtőszekrényben érleljük. Másnap az egészet tűzálló tálba öntjük, a tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben nagy lángon 30 percig sütjük, ezután a lángot mérsékelve, még 30 percig sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A csirkét feldaraboljuk, és legalább 8 órát a páclében pihentetjük.
Páclé: 3 dl joghurtot elkeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, gyömbérrel, őrölt kurkumával, pirospaprikával, őrölt köménymaggal, darált babérlevéllel, törött borssal, kevés paradicsom pürével.
A csirkéket időnként forgassuk meg a páclében. Ezután a csirkéket a páclével együtt tűzálló edénybe helyezzük, és olvasztott vajjal leöntjük. Alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke,
20 dkg rizs,
10 dkg vaj,
1 csöves, csípős paprika,
3 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál currypor,
1 nagy fej vöröshagyma,
1-1 teáskanál őrölt gyömbér, sáfrányos szeklice (vagy 1 mokkáskanál sáfrány),
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
ízlés szerint só,
1 pohár joghurt.
Elkészítése:
A rizst váltott vízben jól átmosom és lecsöpögtetem, majd egy edénybe beleszórom. Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, és 25 percig állni hagyom.
Hozzávalók:
6 dl joghurt,
2 dl víz,
1 csokor friss zöld kapor,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál törött fehér bors.
Turmixgép poharába öntöm az összes hozzávalót, a fokhagymát természetesen összezúzva, a kaprot pedig finomra vágva. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű lesz. Leveses csészékben azonnal tálalom. Jó, ha a joghurtot előzőleg alaposan lehűtjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 5 személyre:
1 fej vöröshagyma,
1 kisebb sárgarépa,
1 nagy burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,
4 frankfurti virsli,
11/2 teáskanál őrölt paprika,
1/2 teáskanál kaporlevél,
1/2 l víz,
1/2 I húsalaplé,
1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom,
só, fekete bors.
A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és megmosás után szeletekre vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os),
1 liter paradicsom ivólé,
közepes nagyságú zellergumó,
10 dkg spagetti,
10 dkg reszelt parmezán sajt,
1 dl tejszín,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors,
bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,
2 evőkanál olaj,
ízlés szerint só.
A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 tojás, 1/2 l. tej, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom.
Elkészítés módja: A puha margarint, a cukrot, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk hozzá a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira szedünk, és gyengén sós vízben puhára főzzük. Ezután egy kisebb fej reszelt vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és kicsavart zsemlével, 1 dl tejföllel, a karfiollal és 1 tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük, és kis pogácsákat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Köretként, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók 6 személy részére:
1 kg csirkemell,
40 dkg baconszalonna,
1 db cukkini,
6 db zöldpaprika,
6 db hagyma,
olaj, só, bors, mustár, fólia
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
400 g burgonya,
150 g savanyú uborka,
400 g sovány sertéshús,
100 g füstölt szalonna,
100 g zsír,
150 g hagyma,
só, törött bors,
pirospaprika.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb karikára vágjuk, és tiszta konyharuhában megtörölgetjük. A sertéshúst, a hagymát, az uborkát és a szalonnát a burgonyához hasonlóan feldaraboljuk, megsózzuk, és a megforrósított zsírban először a burgonyát, aztán a húst és a szalonnát hirtelen megpirítjuk.
12 éve | kazinczy attila | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg félzsíros tehéntúró,
25 dkg tejszín krémsajt,
25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett is),
15 dkg sárgabaracklekvár,
4 egész tojás,
4 evőkanál búzadara,
1 tasak vaníliás pudingpor,
8-10 dkg porcukor,
csipetnyi só,
fél citrom leve és reszelt héja,
fél csomag sütőpor,
10 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg mazsola,
a forma kenéséhez 2 dkg vaj.
Elkészítés:
Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Elkészítése:
4 tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverünk, adunk bele citromhéjat, vaníliát, és a 4 tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert habot. Ezen kívül, 7 dkg grízes, nulláslisztet.
Kikent, lisztezett tepsiben sütjük, lehetőleg vékonyra, és még melegében barackízzel megkenve felhajtjuk. Ha teljesen kihűlt, felszeljük fél kisujjnyi vastag szeletekre.
Kerek tortaformát simán kibélelünk zsírpapírral, és a felvágott szeletekkel az oldalát és az alját kirakjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kész piskótatekercs-lap,
3 dl tejszín,
2 tojássárgája,
4 dkg porcukor,
5 dkg darált mák,
10 dkg sárgabaracklekvár,
reszelt citromhéj.
Elkészítés:
A lekvárt kevés forró vízzel elkeverjük, majd a piskótára kenjük. Szorosan feltekerjük, alufóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük.
A darált mákot 1,5 dl tejszínben 3 percig főzzük, kihűtjük, majd belekeverjük a citromhéjat.
A tojássárgákat és a cukrot gőz felett habosra keverjük. Hozzáadjuk a mákkrémet és jeges vízbe téve (az edényt, amiben az anyag van) tovább verjük, míg ki nem hűl.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
15 dkg rizs,
fél liter tej,
2 egész tojás,
3-4 evőkanál kristálycukor,
25-30 dkg vegyes gyümölcs (magvaváló szilva, ringló, sárgabarack stb.),
csipetnyi só,
Bundázáshoz:
liszt,tojás,zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez,
fahéjas porcukor.
Elkészítés:
A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, majd 20 percig tiszta, hideg vízben áztatom.
Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom és félbevágom.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4 személyre):
2 db hosszúkás padlizsán,
2 nagy fej vöröshagyma,
4 db zöldpaprika,
4 közepes nagyságú paradicsom,
10 dkg rizs,
4 dl tejföl,
10 dkg reszelt sajt,
4 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, és húsz percig hagyjuk állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A paradicsomot felkarikázzuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
30 dkg darált, maradék sülthús,
5-6 db karalábé,
15 dkg rizs,
1 fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
2 dl tejföl, zsemlemorzsa,
1 csokor petrezselyem, só.
Elkészítés:
A karalábékat meghámozzuk, kisujjnyi metéltre vágjuk és két evőkanál olajon sóval, petrezselyemmel megpároljuk. A rizst megmossuk, félpuhára főzzük, a hússal összekeverjük, sóval, reszelt vöröshagymával ízesítjük. Egy tűzálló tálat a maradék olajjal kikenünk, morzsával meghintjük, és a karalábé felét beletéve, a hús meg a rizs keverékét beleterítjük.
Tejföllel meglocsoljuk, a karalábé másik felével befedjük, és zsemlemorzsával megszórjuk, és a maradék tejföllel meglocsolva a sütőben szép pirosra sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 fej karalábé,
10 dkg rizs,
15 dkg gomba,
2 dkg vaj,
2 dl tejföl,
2 db tojás,
10 dkg reszelt sajt,
1 fej vöröshagyma,
petrezselyem,
zsemlemorzsa,
vegeta, bors, só.
Elkészítése:
A rizst a szokott módon megfőzzük. Az apró kockára vágott karalábét sós vízben (esetleg ételízesítővel) megfőzzük és leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és pörköltesen fűszerezzük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
3 deci rizst jól átmosunk, majd 4,5 deci vízzel leöntve, egy evőkanál Vegetával ízesítve addig párolunk, míg a levét ' el nem főtte.
Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a rizs egyharmad részét, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, erre 2 szép nagy zöldpaprikát ujjnyi csíkokra vágva fektetünk. Tovább rétegezzük a rizst. a sajtot, a paprikát, végül a tálat rizzsel fedjük be.
Tetejére vajdarabkákat hintünk.
Simára keverünk 2 deci tejfölt egy mokkáskanálnyi chili-porral (gyógynövényboltokban kapható!) vagy erős pistával, meg csipet sóval, és a rizsre öntve, a forró sütőben 25 percig sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávaló:
1 kg karfiol,
80 dkg burgonya,
4 tojás,
3 dl tejföl,
5 dkg zsemlemorzsa,
só, olaj.
Elkészítés:
A rózsáira szedett karfiolt jól megmossuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A héjában főtt burgonyát tisztítjuk, felkarikázzuk, a főtt tojásokat szintén. Olajjal kikent tepsibe rakjuk a karfiolt, sóval ízesítjük, tejföllel bevonjuk, majd a tojásokkal és a burgonyával betakarjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, tejföllel leöntjük, a tetejét meghintjük zsemlemorzsával, közepes hőmérsékletű sütőben pirosra sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 közepes, szeletekre vágott padlizsán felkarikázva,
1 nagy hagyma,
só,
4 db vastag karikákra vágott krumpli,
olaj a sütéshez,
3 karikára vágott paradicsom,
0,5 dl olaj,
0,5 kg kétszer átdarált hús,
1/4 tk. majoránna,
1/2 mk. őrölt fehér bors,
1 késhegynyi kakukkfű.
Mártás:
1 ek. vaj,
1 ek. liszt,
2 dl tej,
só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Elkészítés:
Készítsünk világos rántást a lisztből, vajból, kis adagokban öntsük hozzá a tejet.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 szál sárgarépa,
fél bontott csirke,
25 dkg paprika,
15 dkg paradicsom,
5 dkg füstölt szalonna,
15 dkg tészta,
3 gerezd fokhagyma,
10 dkg sajt,
3 db pörköltszaftkocka,
1 doboz tejföl.
Elkészítés:
A paprikát, paradicsomot alaposan megmossuk, majd nagyobb kockákra daraboljuk. A sárgarépát megtisztítjuk, szintén jól megmossuk és felkarikázzuk. A tésztát enyhén sós vízben félig megfőzzük.
A füstölt szalonnát kisebb kockákra vágjuk, kevés előhevített zsiradékon üvegesre kisütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 pár virsli,
8 szép nagy kelkáposztalevél,
1 púpozott evőkanál mustár,
liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
2 db egész tojás,
2 evőkanál tej,
kevés só.
Elkészítés:
A kelkáposztaleveleket forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vastag ereket úgy vágjuk le, hogy a levelet ne lyukasszuk ki.
A virslik bőrét lehúzzuk. A leveleket a mustárral bekenjük, a virslit rátesszük és felcsavarjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg vegyes, bármilyen zöldség: zellergumó, sárgarépa, petrezselyemgyökér karalábé stb., tetszés szerint,
1 db egész tojás,
8-10 dkg finomliszt,
másfél-két deci tej,
5 dkg reszelt sajt (lehetőleg óvári vagy trappista),
ízlés szerint só és törött fehér bors.
Elkészítés:
Először a "zsákot" készítjük el: a tojást habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket, majd simára keverjük. A masszába utoljára belekeverjük a reszelt sajtot, amelytől sűrűvé válik.
Hozzávalók:
4 kis cukkini,
2 db egész tojás,
kevés liszt,
1 mokkáskanálnyi só,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
A hagymához:
2 dl tejföl,
3 evőkanál olaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág,
ízlés szerint só, bors.
Elkészítés:
A cukkíniket megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók (kb. 0,8 literhez):
500 g érett sárgabarack,
3 szem szegfűszeg,
100 g cukor,
1/2 csomag vaníliás cukor,
0,7 1 vodka.
Elkészítése:
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, négyfelé vágjuk, és a többi hozzávalóval üvegbe tesszük, jól lezárjuk.
Világos helyen 2 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük és lezárjuk. További 2 hónapig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.
Hozzávalók: majdnem érett, de hibátlan, jó minőségű sárgabarack, tetszés szerinti mennyiségben. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése:
A sárgabarackot tálba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és fél órán keresztül áztatjuk. Ezután alaposan ledörzsöljük, majd váltott vízben addig mossuk, amíg teljesen tiszta nem lesz. Végül lecsöpögtetjük, félbevágjuk és kimagozzuk. Kisebb üvegekbe (amennyi egyszeri fogyasztásra elegendő) szorosan lerakjuk. Tenyerünkkel többször megütögetjük az üveg alját, hogy jól összetömörüljön a gyümölcs.
Nagyon érett, leveses sárgabarackot mossunk meg, és kimagozva szitán törjük át. 1 l áttört péphez tegyünk 2 dl vízben felforralt 25 dkg cukrot, jól keverjük el, öntsük üvegekbe, a tetejére szórjunk kevés nátrium-benzoikumot, az üvegeket kössük le, és gőzöljük kb. 30 percig. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Bármilyen gyümölcsből kívánunk lekvárt, ízt készíteni, igyekezzünk azt nyersen jól összezúzni, ezzel lecsökkentjük a főzési időt, így több ásványi anyag és vitamin marad benne. Az összezúzott gyümölcsöt addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri és csak az utolsó 4-5 percben ízesítjük kevés mézzel vagy cukorral, amivel még pár percig összeforraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, és dupla celofánnal (a két réteg közé kevés nátriumbenzoátot teszünk) lekötjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 kg érett sárga- vagy őszibarack tisztítva,
1.2 kg cukor,
néhány szem dió vagy mandula durvára törve.
Elkészítése:
A barackot megtisztítom, kettéválasztom, kimagozom, és hibátlan zománcú edénybe rakom. Az edényt vízgőzbe állítom, és a gyümölcsöt puhára főzöm, majd szitán áttöröm.
Minden kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot keverek, néhány szem darabos diót vagy mandulát is adok, és vízgőzben tovább főzöm, amíg a kanáltól elválik Kilisztezett, lapos edénybe öntöm, s ha megdermed, kiborítom.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 kg jó érett kajszibarack, 1,5 kg porcukor.
Elkészítése:
A gyümölcsöt nagyon gondosan, többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozom. Ledarálom, majd a porcukorral addig keverem, amíg az, teljesen elolvad benne.
Mire a cukor elolvad, addigra levet is enged.
Kisebb üvegekbe töltöm, légmentesen lekötöm és nedves gőzben, forrástól számított 20 percig gőzölöm.
A fazékban hagyom kihűlni.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg fokhagyma,
3 kicsi chilipaprika,
2 dl száraz vörösbor,
2 dl vörösborecet,
1 evőkanál só,
4 evőkanál cukor,
2-3 szál friss kakukkfű,
1 kávéskanál fehérbors,
1 dl olívaolaj.
Elkészítés:
A vörösbort a vörösborecettel és 2 dl vízzel felöntjük,beletesszük a sót,cukrot kakukkfüvet,borsot majd felforraljuk.a megtisztított fokhagymákra ráöntjük a forró levet és egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap újból felforraljuk és lassú tűzön 10 percig főzzük.Beletesszük a chilipaprikát is és azon forrón kis üvegekbe merjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg zeller,
6-8 gerezd fokhagyma,
2,5 dl tárkonyecet,6 dkg cukor,
1 kávéskanál só.
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk,megtisztítjuk és káposztareszelőn lereszeljük.
Meglocsoljuk 1/2 dl tárkonyecettel,hogy ne barnuljon meg,majd hozzáadjuk a megtisztított,összezúzott fokhagymát és jól összekeverjük.
A maradék ecetet 3 dl vízzel,sóval,cukorral felforraljuk.
A fokhagymás zellert kisebb üvegekbe töltjük,felöntjük a meleg,ecetes lével és az üvegeket lezárjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók.
50 dkg nagy szemű fehérbab,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 kis chilipaprika,
2-3 babérlevél,
2-3 zsályalevél,
1 kávéskanál só,
1 dl borecet,
0,5 dl olaj.
Elkészítés:
A babot megmossuk és egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk.
Másnap a megtisztított fokhagymagerezdekkel,chilipaparikával váltakozva üvegekbe rakjuk.
Közétesszük a babér és zsályaleveleket.
Megsózzuk,ráöntjük az olajat,ecetet,majd ha szükséges még annyi vizet hogy a babot ellepje.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1,5 kg zsenge cukkini,
5 dl tárkonyecet,
40 dkg cukor,
1 evőkanál só,
1-1 kávéskanál mustármag és fekete bors,
1 csokor kapor.
Elkészítés:
A cukkinit megtisztítjuk és 2×2 cm-es kockákra vágjuk és az előkészítet üvegekbe rakjuk.Az ecetet ugyanannyi vízzel felhígítjuk beletesszük a cukrot,sót,fűszereket és felforraljuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és langyosra hűtve a cukkinire öntjük.
Az üvegeket lezárjuk és vízfűrdőben a forrástól számított 20 percig gőzöljük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1,5 kg cukkini,
2 ek só,
2 csokor kapor,
1 fej fokhagyma,
1 - 1 kávéskanál feketebors és köménymag,
10 dkg cukor,
5 dl borecet,
üvegenként késhegynyi tartósítószer.
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk,a magos részeit kikaparjuk,húsát ujjnyi vastag szeletekre vágva besózzuk.Egy órán át állni hagyjuk majd a sóból kinyomkodva üvegekbe rakjuk.A borecetet ugyanannyi vízzel felhígítjuk,cukorral,borssal,köménymaggal fűszerezzük.Beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket,a finomra vágott kaprot és 3-4 percen át forraljuk.Azonnal forrón az üvegekben lévő cukkinire merjük,a tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk.Az üvegeket lezárjuk és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
12 éve | Barna Pap Mónika | 4 hozzászólás
Hozzávalók:
2 közepes, szeletekre vágott padlizsán, felkarikázva,
1 nagy hagyma,
4 db vastag karikákra vágott krumpli,
olaj a sütéshez,
3 karikára vágott paradicsom,
0,5 dl olaj,
0,5 kg kétszer átdarált hús,
1/4 tk. majoránna,
1/2 mk. őrölt fehér bors,
1 késhegynyi kakukkfű.
só.
Mártás: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tej, só, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Készítsünk világos rántást a lisztből, vajból, kis adagokban öntsük hozzá a tejet.
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemellfilé,
2 db paradicsom,
20 dkg padlizsán,
3 gerezd fokhagyma,
5 dkg mozarella sajt,
egy csokor bazsalikom,
egy kevés ketchup,
só, őrölt bors,
egy evőkanál olaj.
Elkészítése:
A húst daráljuk le, majd keverjük el a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
1 fél kisebb méretű sárgadinnye, 2 gombóc vanília fagylalt, 3 dl tej, 1 kk vaníliás cukor, 2 ek rum (ezt természetesen el lehet hagyni, de sokkal jobb ízt ad az italnak)
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és jól lehűtve, akár tejszínhabbal is szervírozhatjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
A gerezdes kantalup típusú dinnyéből a legjobb. A húsát a magoktól megtisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg-hoz 1 egész megmosott citromot kockára vágunk, és 40 dkg cukorból egy deci vízzel sűrű szirupot főzünk.Beletesszük a dinnyét a citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg lenne, a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, és levét sűrűsödésig forraljuk, forrón az üvegekbe tett gyümölcsre öntjük, lekötjük, és 15 percig gőzöljük
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma,
50 dkg zöldpaprika,
30 dkg héjas,
nyers uborka (vagy cukkíni, vagy patisszon, vagy főzőtök),
2 dl tejföl,
valamint az összes többi hozzávaló, ami a natúr lecsóhoz szükséges.
Ugyanúgy készítjük, mint a natúr lecsót. Amikor a zöldpaprikát hozzáadjuk az ételhez, akkor adjuk bele a kockákra vágott (kimagozott, esetleg meghámozott) zöldséget is. Az étel elkészülte után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós vízben főzzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük.
Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl tejet, 10 dkg füstölt reszelt sajtot, l ek. ételízesítőt, kevés borsot, 2 gerezd összezúzott fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A kisütött cukkíniszeletek felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a túrós keveréket és beborítjuk a maradék cukkíniszeletekkel.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj,
2 dkg liszt,
3 evőkanál étolaj,
5 dkg vöröshagyma,
60 dkg cukkíni,
15 dkg sárgarépa,
só, bazsalikom.
A májat csíkokra vágjuk, lisztben megforgatjuk, két evőkanál olajon erős lángon megsütjük. Egy másik edényben a maradék olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a cukkínit, sárgarépát. Sóval, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk, az olajtól lecsöpögtetett májat.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 db karcsú cukkíni (50-60 dkg),
1 db egész tojás,
1 evőkanál tej,
2 gerezd fokhagyma,
kevés liszt,Hozzávalók:
1 mokkáskanál törött bors,
1 csapott teáskanál só.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csokoládés piskótakarika.
A krémhez:
2 dl tej,
2 púpozott evőkanál búzadara,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3 evőkanál málnadzsem,
1 zacskó vaníliás cukor,
35-40 dkg málna,
csipetnyi só.
A tejet felforralom, beleszórom a búzadarát és állandó keverés közben sűrűre főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrot és a margarint, majd hagyom teljesen kihűlni. Ha már hideg, habosra keverem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a sót, ezután a lekvárral tovább keverem.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 egész tojás,
25 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg porcukor,
17 dkg liszt,
50 dkg kimagozott és lecsöpögtetett meggy,
csipetnyi só,
1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, őrölt fahéj,
1 teáskanál sütőpor.
A kimagozott meggyet egy alufóliával kibélelt tortaformába szórom. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, a fűszerekkel, és belecsöpögtetem az olvasztott, de már nem meleg vajat. Ezután tovább keverem a sütőporral elkevert liszttel.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csomag réteslap,
10 dkg főző- vagy étcsokoládé,
1 csomag ötlapos, száraz piskótalap (vagy ennek megfelelő súlyú megszáradt édes kalács vagy piskótalap),
3 dl tejszín,
2 egész tojás,
6-8 dkg porcukor,
csipetnyi só,
5 dkg vaj.
A száraz piskótát, vagy összetördelem, vagy almareszelőn lereszelem. A tejszínt apránként rálocsolom, időnként pedig átforgatom, hogy mindenütt megázzon. Közben a csokoládét is lereszelem, hozzákeverem a tojássárgáját, a sót és a tejszínes piskótát.
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma,
1 vöröshagyma,
2 evőkanál sótlan vaj,
6-8, szeletekre vágott kis patiszon ,
3 pohár leveskoncentrátum (4 tyúkhúsleveskocka 3 pohár vízben),
1 pohár tej+tejszín fele-fele arányban,
egy csipetnyi szerencsendió,
só meg bors, friss bazsalikomlevél a körítéshez...
A pépesített fokhagymát és az apróra vagdalt vöröshagymát a vajban hirtelen kisütjük, és mikor a hagyma már aranyló sárga, hozzáadjuk a meghámozott és kimagozott, miszlikbe vágott patiszont (minél kisebbek a darabkák, annál jobb lesz a végeredmény).
Hozzávalók:
25 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
20 dkg liszt,
15 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
3 tojás,
3 dkg kakaó,
2 dl tej
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a tejet, a vaníliáscukorral felvert tojásfehérjéket, végül a lisztet, sütőport, kakaót.
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és sütjük .
A tortát úgy kezdjük el készíteni, hogy a formába egy kerek formát vágunk, és kiszedjük belőle a belső részt.
1 db zellergyökér
1 egész csirkemell
1 db sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 dl olíva olaj
2,5 dl tejföl
3 evőkanál vaj
Só, friss bors, őrölt szerecsendió
1,5 liter csirkehús leves
1., Hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra a zellergyökeret. Ha időt és energiát akarunk megtakarítani, akkor rendkívül fontos ez a lépés.
Az aprítási eljárást megtalálhatod itt
2., Egy nagyobb lábasban kezdjük el párolni 3 evőkanálnyi vajon.
70 dg megmosott rebarbaraszár végét metsszük be, vékonyan húzzuk le a héját, majd vastagságától függően vágjuk 1–2 centiméteres darabokra.
Tegyük egy zománcozott edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje.
Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük pár percig, amíg szétfő. Ezután rakjunk bele 20 dg mézet, és habarjuk be. 2 púpozott evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára, engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és lassan öntsük a mártásba.
Hozzávalók:
2 kg rebarbaraszár,
1 kg cukor,
2 citrom,
1 dl konyak,
szalicil.
A rebarbara szárát megmossuk, meghámozzuk, majd 2 cm darabokra felvágjuk.
Fél liter vizet felforralunk adunk hozzá 1 kg cukrot, majd hozzáadjuk a rebarbara szárakat és néhány percig együtt forraljuk. Amikor a színe kezd megváltozni a rebarbarának egy szűrőkanállal, kiszedjük, és tiszta üvegbe töltjük őket. A visszamaradt szirupot átfőzzük és citrommal ízesítjük, majd meglocsoljuk a konyakkal és végül hagyjuk kihűlni.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg sertéspörkölt,
20 dkg rizs,
30 dkg zöldpaprika,
30 dkg paradicsom,
30 dkg padlizsán,
3 dl tejföl,
3 dkg vaj,
só.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os),
4 gerezd fokhagyma,
1 közepes padlizsán,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
5 dkg füstölt szalonna,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágom, a zsírját kiolvasztom, majd lepirítom rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütöm. Aláöntök 3 dl vizet és fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Közben sózom és meghintem borssal.
Hozzávalók:
60 dkg padlizsán,
4 dl tej, bors,
1 gerezd fokhagyma,
citromfű,
bazsalikom,
fél citrom,
2 dl tejszín,
2 dl fehérbor.
A padlizsánt forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Héját lehúzzuk, a tejjel összeturmixoljuk. Sóval, borssal, préselt fokhagymával, finomra vágott citromfűvel, bazsalikommal, citromlével ízesítjük. (Ha éppen hiányos a zöld fűszerkészletem, akkor 1 késhegynyi Provance-i fűszerkeveréket adok hozzá helyettük.)
A tejszínnel, borral finoman elkeverjük, langyosan csészékben tálaljuk.
Hozzávalók:
3 dl tej,
2 dl tejszín,
10 dkg tisztított, natúr (sótlan) pisztácia-mag,
12-14 dkg porcukor,
1 evőkanál citromlé,
1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 dl kefir,
2 kis doboz vaníliás krémtúró,
10 dkg porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só.
A túrókrémet és a porcukrot beleszórjuk a turmixgép poharába. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat, majd az egyik pohár kefirrel habosra keverjük. Ezután a másik pohár kefirrel tovább keverjük, végül a fagylaltmasszát beleöntjük a gép tartályába. Előírás szerint megfagyasztjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 dl tej,
2 dl tejföl,
12-15 dkg porcukor,
30 dkg friss vagy mélyhűtött málna,
csipetnyi só.
A málnát turmixgépben összetörjük, és szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerüljenek bele a fagylaltba. Az így nyert gyümölcspépet visszaöntjük a turmixpohárba, majd rátöltjük a tejet és a tejfölt. Beleszórjuk a cukrot és a sót, végül ezzel is összekeverjük. A habos, egynemű fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és előírás szerint megfagyasztjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dl tej,
4 evőkanál kókuszreszelék,
13-15 dkg porcukor,
1 teáskanál étkezési búzakeményítő,
1 evőkanál rum,
fél citrom leve,
csipetnyi só.
A kókuszreszeléket a tejbe szórjuk, és a sóval meg a cukorral együtt fölforraljuk. Néhány percnyi főzés után a búzakeményítővel simára kevert 0,5 dl vízzel folytonos keverés közben kissé besűrítjük. Belecsorgatjuk a citromlevet, majd a rummal is megöntözzük. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 dl tej,
2 dl tejszín,
0,5 dl rum,
10 dkg sárgabaracklekvár,
10 dkg száraz piskótamorzsa (vagy édes kalácsmorzsa), 1 evőkanál citromlé,
2-3 evőkanál méz,
csipetnyi só.
A sárgabaracklekvárt a mézzel, a rummal, a sóval és a citromlével együtt turmixgép poharába rakjuk. Kevés tejjel összekeverjük, majd az összes tejet és a tejszínt is hozzáöntve, jó habosra keverjük. A fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgépbe, és megfagyasztjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1,25 kg málna,
5 dl tiszta szesz,
50 dkg cukor.
Elkészítése:
A málnát szétnyomkodom, majd nagyon sűrű szitán hagyom lecsurogni. A tiszta málnalevet beleöntöm egy üvegbe, ráöntöm a szeszt, 5 dl vizet felforralok a cukorral, majd ha langyosra hűlt, hozzáöntöm a szeszes málnához. Egy napig hagyom állni, időnként megkeverem, ezután pedig kis üvegekbe töltve jól ledugaszolom. Rögtön fogyasztható.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
3 kg friss érett málnát összezúzunk, 4 napig előerjesztjük, majd kipréseljük. A visszamaradt cefrét 2 l. vízzel leforrázzuk és másodszor is kipréseljük. A két préselésből nyert levet összekeverjük. 1,5 kg. cukorból és 1,5 l szirupot főzünk, hozzátöltjük a kipréselt léhez, fajélesztőt teszünk bele, és kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. Miután jól letisztult, üvegekbe töltjük, és légmentesen dugaszoljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Rézsútosan felszeletelünk 3 cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8 percig pirítjuk 3 ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát. Összekeverjük 250 g felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal és megsütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg cukkíni,
20 dkg sonka,
3 tojás,
3 evőkanál olaj,
2 dl tejföl,
25 dkg sajt,
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld,
1 evőkanál kakukkfű,
1 evőkanál rozmaring,
só, bors.
A cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 nagy cukkíni,
1 adag francia majonéz,
2 dl kefir,
2 kk. cukor,
2 ek. citromlé,
1-1 csokor petrezselyem,
kapor és snidling.
A meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg cukkíni,
35 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
késhegynyi szódabikarbóna,
30 dkg kristálycukor,
10 dkg darált dió,
2 dl étolaj,
3 egész tojás,
10 dkg mazsola.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük.
Hozzávalók:
40 dkg zsenge cukkíni,
10 dkg gomba,
5 dkg csirkemáj,
12 dkg hajdina,
2 evőkanál olaj,
5 dkg hagyma,
só,
petrezselyemzöld,
pirospaprika,
borsikafű.
Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ez után hidegvizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert.
Mimi kűldte, aki elkészíti szeretném, megmutatná. :)
Szabolcsba csak {málés haluskának nevezik}
Két tojással tésztát gyúrunk úgy hogy fele kukorica másik fele finom
liszt,amennyit a tojás fel vesz úgy hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Széles metéltre vágjuk savanyú káposztát piritunk ezt tesszük a kifőtt tésztára.
Lehet megszórni piritott húsos szalonnával ami finomabbá teszi.
A férjem nagyon szerette.
Ha kipróbálod kívánok hozzá nagyon jó étvágyat.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás