Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | kazinczy attila | 0 hozzászólás
A legyalult tököt besózom, egy kicsit. Tengeri sót használok azt is a jód nélkülit.
Amíg áll addig lecsót készítek, úgy mindent felaprítok (hagyma, paprika, paradicsom), teflon edénybe teszem, nagyon kevés vizet öntök alá majdnem készre párolom.
Kicsit sózom, ne legyen íztelen, majd rárakom a tököt, kaprot. Kicsi vízzel felengedem.
Vékony rántást készítek amikor már minden puha belekeverem és készre főzöm.
Tejföllel, joghurttal, tejjel nem tudom megenni.
|
|
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A megtisztított kockára vágott, besózott (kb. 20 percig áll besózva) tököt nem egészen puhára főzöm. A mennyiséget nem tudom, de általában 1 db jó nagy tök. Minél több, annál jobb, mert nagyon összeesik. Lehet kaprot tenni a vízbe, ha szeretik a gyerekek, de nem muszáj.
1 bögrényi rizst a megszokott módon megfőzök.
50-70 dkg darált húst kevés vöröshagymával, ízlés szerint majoránnával, bazsalikommal, kakukkfűvel, stb megdinsztelem, a levét elfőzöm.
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú (kb. 20 centi átmérőjű) csillagtök,
só,
3 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
3 dl tej,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt (legalább a fele füstölt legyen),
csipetnyi reszelt szerecsendió.
A csillagtököt egészben megmossuk. 30 percig sós vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és kissé hűlni hagyjuk. Ezután mindkettőt félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, belsejüket karalábévájóval vagy éles kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy héjuk éppen maradjon.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg fiatal spárgatök,
25 dkg tehéntúró,
1 csokor friss (vagy szárított) kapor,
2 egész tojás,
1 teáskanál só,
2 dl tejföl,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
3 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A tököt meghámozom, és karikákra vágom. A magos belsejét kiszedem. A tökkarikák mindkét oldalát megsózom, és egy evőkanál olajjal kikent, kevés zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tepsibe teszem, egymás mellé. A tejfölben habosra keverem a tojásokat, majd belekeverem a közben villával áttört tehéntúrót. Megsózom, végül hozzákeverek két evőkanál zsemlemorzsát és a vágott kaprot.12 éve | Barna Pap Mónika | 12 hozzászólás
Hozzávalók:
1 db hagyma,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál margarin,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 db kisebb tök,
só, bazsalikom, őrölt bors, vegeta,
makaróni.
Elkészítés:
A hagymát olajba és margarinba pirítsuk meg. A tököt kis kockákra vágjuk, tegyük rá a hagymára. Majd fűszerezzük a fentiekkel. Takaréklángon állandóan kevergetve, amíg a tök, puha nem lesz. Ha a tök már kész, keverjük össze a kifőtt makarónival.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg tök,
4-5 gerezd fokhagyma,
só, bors,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
liszt.
Elkészítés:
A megreszelt tököt sózzuk, borsozzuk, az elkapart fokhagymával meg a tojásokkal összedolgozzuk. A sütőport két ek. liszttel elkeverjük és a tökhöz adjuk. Ezután már csak annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza megsűrűsödjék, de ne legyen kemény.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk és a tökös masszát evőkanállal beleszaggatjuk. Minden adagot egy- egy kis lepénnyé formálunk, és mindkét oldalán pirosra sütjük.
Hozzávalók:
1 1/2 kg-os gyöngytyúk vagy csirke,
25 dkg paradicsom,
1 csokor petrezselyem,
1 nagy fej vöröshagyma,
25 dkg fiatal tök,
25 dkg padlizsán,
3 kemény tojás,
5 evőkanál olaj,
só, törött bors,
1 babérlevél,
2 dl száraz fehérbor.
Elkészítés:
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és darabjaira vágva megsózzuk. 3 evőkanál forró olajon átsütjük a húsdarabok mindkét oldalát, majd 2 dl bort aláöntve, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csomag réteslap,
50 dkg gyalult tök,
50 dkg burgonya,
2 db tojás,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál vegeta,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
kevés só.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a gyalult tökkel, a felvert nyers tojással, a vegetával, a törött borssal és egy kevés sóval. Közepes méretű tepsit kikenünk olajjal, liszttel megszórjuk, majd a réteslapot beleterítjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Összedarabolok egy jó nagy hagymát meg egy kis fokhagymát, megpirítom vajban, dobok rá néhány fűszerfajtát (kedvtől és ízléstől függően, pl.: só, bors, majoránna, stb.), aztán jöhet a kis kockákra feldarabolt tök. Ezeket együtt sütögetem, amíg a tök megpuhul. Átteszem egy keverőtálba, jó alaposan összeturmixolom és lehűtöm. Kész, lehet enni. A hozzávalók mennyisége ízlés dolga. Válogatós csemetéknek és férjeknek is elkészíthető, tuti, hogy nem fogják megérezni mi az alapanyag.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök,
25 dkg paradicsom,
1 gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
só és csipetnyi cukor .
Elkészítés:
A tököt besózom, és 20 percig hagyom a sóban, majd gyengén kicsavarom. A felhevített olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd a tököt ráteszem. Hozzáadom még a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, az egészet jól átkeverem, és fedő alatt puhára párolom. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverem, és vele a főzeléket besűrítem.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök,
25 dkg friss, kemény paradicsom,
3 evőkanál olaj,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
só, csipet cukor (ízlés szerint).
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg patisszon,
50 dkg vöröshagyma,
50 dkg sárgarépa,
fél-fél teáskanál koriander és mustármag,
5 szem fekete bors,
1 csokor friss kaporzöld,
1 szál tormagyökér,
ecet, cukor és só ízlés szerint.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A patisszont és a sárgarépát legyaluljuk, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk. A zöldségeket mély porcelán, vagy üvegtálban sóval jól összekeverjük.
Savanyúságnak a kisebb, 2,5 - 4 cm átmérőjű darabokat válogassuk ki. Ezek színe még halványzöld illetve zöldes-fehér, héjuk egészen vékony, magkezdeményeik még lágyak. Alaposan mossuk meg, a rajta maradt kocsányt vagy rászáradt virág maradványt távolítsuk el.
Forrásban levő vízben szűrőkanállal vagy szitával merítve egy percig előfőzzük, majd hűtjük.
Az üvegek aljára tegyünk megmosott, 3-5 cm-esre aprított fűszereket, ízlés szerint petrezselyem- és zellerlevelet, kaprot, tárkonyt, fokhagymát, kis szelet fűszerpaprikát, babérlevelet, néhány szem fekete borsot, esetleg 1-2 szem szegfűborsot és szegfűszeget, 1-2 karika tormát.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók: patisszon, kapor, fokhagyma, pirított kenyérkockák, víz, só.
Elkészítése:
Tetszés szerinti mennyiségben patisszont megmosunk. A kisebb, 5-6 cm átmérőjű patisszonokat egészben, a nagyobbakat viszont meghámozva, belsejétől megtisztítva, 1-2 cm-es kockákra vágva tesszük el.
Az üveg aljára néhány szál megmosott kaprot teszünk, erre rakjuk a patisszont és közé 2-3 gerezd fokhagymát. A tetejére egy szál kapor és pirított kenyérkockák kerülnek.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A csillagtököket félbevágjuk, kimagozzuk, húsukból karalábévájóval kis gömböket formálunk. Sós vízben két percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, és üvegbe rakjuk.
A tartósító léhez:
2,5 deci borecetet vagy gyümölcsecetet,
2,5 dl száraz fehérbort,
2 babérlevelet,
2 szegfűszeget,
mokkáskanálnyi szemes borsot,
egy darabka gyömbért,
30-40 dkg cukrot felforralunk, kihűtjük, és csillagtök golyókra öntjük úgy, hogy ellepje.
Szobahőmérsékleten lefödve, egy napig állni hagyjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
1 kg érett, kimagozott meggyre 17 dkg kristálycukrot számítunk. Ezeket jól összekeverjük, s megvárjuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Utána lecsorgatjuk.
Az így nyert levet üvegekbe töltjük, a meggyet üvegekbe rakjuk, és az utóbbit megszórjuk annyi kristálycukorral, hogy a tetejét teljesen befedje. Forró vízben kigőzöljük.
Az így tartósított meggy megőrzi eredeti ízét és zamatát, több évig is eltartható.
12 éve | Barna Pap Mónika | 5 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg meggy,
30 dkg cukor,
0,2 dkg tartósítószer.
Elkészítése:
A megtisztított meggyet kimagozzuk, és kilónként 30 dkg cukorral és a tartósítóval összekeverjük. Üvegekbe töltjük és lezárjuk. Azonnal mehet a végleges helyére. Levesnek, mártásnak, tölteléknek, de nasizásra is kiváló.
12 éve | Barna Pap Mónika | 4 hozzászólás
Hozzávalók: kb. 2 liter:
1.5 kg jó érett málna,
1 kg kristálycukor,
1/2 dkg citromsav.
Elkészítése:
A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se kerülhessen bele. Apránként, szűrőbe rakva, gyenge vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük.
Egy gondosan kimosott, háromliteres uborkás üvegbe beletöltjük a gyümölcsöt. Egészen lazán befedjük (nem kötjük le), és napos konyhaablakban 8 napig érleljük. Az egész zavarossá válik, apró hólyagok keletkeznek benne és a tetején is.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Egy kg cukorra öntsünk fél liter vizet, 3 dl borecetet, és 3-4 szegfűszeget meg egy darab fahéjat hozzátéve pár percig forraljuk.
Tegyünk bele annyi kockára vágott, vékonyan hámozott sárgadinnyehéjat, amennyit ellep az ecetes-cukros lé.
A héjon hagyhatunk egy ujjnyi dinnyehúst is, ha az nem túl puha, azaz a dinnye nem nagyon érett.
Két-három percig főzzük, közben többször megkeverjük, hogy a dinnyehéj jól átforrósodjon, majd a tűzről levéve és befödve másnapig állni hagyjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Egyszerűen elkészíthető. Különlegesség.
Hozzávalók:
2 kg nem túl érett, nagyszemű üvegmeggy,
50 dkg kristálycukor,
20 dkg enyhe mustár,
5 dkg csípős mustár,
10 dkg frissen reszelt torma,
1 mokkáskanál mustármag,
1 mokkáskanál koriander,
1 mokkáskanál nátrium-benzoikum.
Elkészítés:
A meggyet jól megmossuk, szárát leszedjük, ismét megmossuk, és szitán lecsöpögtetjük. Amíg a meggy szikkad, a cukrot 6 dl vízzel felforraljuk, és a fűszereket a mustár meg a torma kivételével belekeverjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Éretlen, apró görögdinnye, tetszés szerinti mennyiségben,
alma- vagy gyümölcsecet,
só, cukor, ízlés szerint,
l-enként 1 szál torma,
2-3 szál kapor,
1 mokkáskanál szemes bors.
Elkészítése:
A dinnyét alaposan megmosom, és vékony gerezdekre vágom. (Ha a dinnye érett, ügyelek arra, hogy a piros bele ne kerüljön a savanyúságba, mert megromolhat tőle az egész üveg.) Üveg- vagy műanyag edénybe teszem, ráöntök annyi ecetet (esetleg hígított natúr ecetet), amennyi ellepi.
12 éve | Lippertné Mária | 1 hozzászólás
Nagyon finom gyümölcsös sütemény receptet kaptam. Már kipróbáltam és a családnak is ízlett.
6 tojás fehérjét 10 dkg porcukorral felverjük.
6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral és 10 dkg vajjal, margarinnal kikeverjük. Ebbe teszünk 12 kdg zsemlemorzsát és 1 citrom reszelt héját, valamint a felvert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és a tetejét megszórjuk kb. fél kg. gyümölccsel. 160 fokon előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 5 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg tök, 1 zöldségleveszöldség, só, bors.
A tök vattás belét a magokkal együtt 1 l vízben feltesszük főni. Tíz perc elteltével leszűrjük, a levéhez leveszöldséget adunk és puhára főzzük. Sózzuk, ízlés szerint borssal ízesítjük. Kellemes ízű, aranysárga levest kapunk. Csigatésztával vagy metélttel tálaljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 4 hozzászólás
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú, zsenge karalábé,
2 dl tejföl,
2-3 evőkanál liszt,
2 tyúkhúsleves-kocka,
1 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál cukor,
ízlés szerint, só.
A meghámozott karalábét az almareszelőn lereszeljük. A tojást habosra verjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és annyi lisztet, hogy a szokásos galuskamassza legyen belőle. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. 1 liternyi vizet forralunk, beletesszük a húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet, majd a galuskamasszát egy mokkáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 csokor friss lestyánlevél,
2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl,
3 evőkanál korpás liszt,
1 evőkanál vegeta,
1 evőkanál olaj,
1 db tojás,
1 mokkáskanál törött bors,
ízlés szerint só.
Egy púpozott teáskanálnyi lisztet simára keverünk a tejfölben és 2 dl vízben, majd fazékba öntjük. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ha már sűrű, felöntjük még 5 dl vízzel, beleszórjuk a vegetát, és megborsozzuk, majd 5 percig főzzük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Fél evőkanál zsirban egy tetejes evőkanál lisztet halványsárgára pirítunk, ehhez egy csapott kávéskanál köménymagot teszünk és pirítjuk tovább a rántást, míg szép világosbarna lesz, ügyelve, hogy oda ne égjen, egy késhegynyi pirospaprikát és annyi vizet öntünk hozzá, hogy hat-hét tányér levesre elég legyen.
Most egy-egy nagy szál sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, fél tisztított karalábét, egy kisebb vöröshagymának a felét héjával együtt, néhányszál zöldpetrezselymet, egy nagy paradicsomot feldarabolva, három tisztított és reszelt burgonyát, sót és 4-5 szem borsot teszünk belé és 2 1/2-3 órai főzés után leszűrve tálaljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
kis olaj,
1 ek. liszt,
só,
20 dkg lecsókolbász,
1 dl tejföl.
A hagymát olajon megdinszteljük, fakanálnyi liszttel rántást készítünk, késhegynyi paprikát szórunk rá. Feleresztjük vízzel, simára keverjük, sózzuk, felfőzzük. Belekarikázzuk a kolbászt, főzzük még egy darabig, kevés ecetet és tejfölt vagy kefirt keverünk hozzá. Zsemlekockákkal tálaljuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 fácán,
50 dkg vaddisznó vagy marhahús,
2-2 sárgarépa,
petrezselyemgyökér,
fél fej kelkáposzta,
1-1 zöldpaprika, paradicsom,
1 vöröshagyma,
zöldborsó,
sampinyon gomba,
fokhagyma,
só, szemes feketebors,
metélt tészta vagy májgombóc.
A megtisztított, megmosott fácánt és a vaddisznóhúst fazékba tesszük, és 2,5 liter vízzel felöntve kb. fél óráig főzzük, miközben a levét többször lehabozzuk.
Belerakjuk a kelkáposztát, zöldpaprikát, a paradicsomot - ha nincs zöldpaprikánk és paradicsomunk, akkor két evőkanál lecsót - a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a gombát, zöldborsót, a vöröshagymát, a feketeborsot, és ízlés szerint sózzuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 egész fácán,
2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 kis fej vöröshagyma,
egy evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
5 dkg vaj,
őrölt feketebors,
csipetke.
A megtisztított fácánt jól megmossuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük, és 1,5 liter vízzel felöntjük, megsózzuk, puhára főzzük. Egy lábasban kevés vajon a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg a kis kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, őrölt borssal meghintjük, és a liszttel elkeverjük, majd a húslével felöntjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Annyi sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzünk egy csirkeaprólékot.
Egy másik edényben két evőkanál olajon néhány percig sütünk egy csomó megtisztított karikára vágott sárgarépát, majd beleforgatunk 60 deka megtisztított zöldborsót. Egy kissé megsózzuk, és együtt, saját levében öt percig pároljuk.
Hozzáadjuk levével együtt az aprólékot, és addig főzzük, amíg a borsó meg a répa meg nem puhul.
Közben egy kis lábasban, annyi vízben.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 közepes méretű csirke,
1 nagy fej vöröshagyma,
60 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér),
3 evőkanál olaj,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika,
késhegynyi törött köménymag,
ízlés szerint só.
A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1-1.5 kg bőrös malac,
30-40 dkg sóskapüré ( jó a fagyasztott is),
só, ételízesítő,
0.5 l. tejföl.
Az újnyi csíkokra (kb. 2 cm) vágott húst (oldalas, comb) kb. 3 l. vízben felteszem főni. Sóval, vegetával ízesítem. Ha a hús már félpuha, beleöntöm a sóskapürét. Ha kell, sózom és citromlével, vagy citromsavval savanyítom. Akkor az igazi, ha kellemesen savanykás íze van. Ha a hús teljesen megfőtt, a tejfölben elkeverek egy evőkanálnyi lisztet, és ezzel behabarom a levest.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
DARAGALUSKA:
Elkészítés:
egy egész tojást egy csipet sóval felverünk, és annyi darát öntünk bele, hogy jó sűrű
masszát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd a levesbe mártott kiskanállal
kis galuskákat szaggatunk belőle a fővő levesbe. 4-5 percig főzzük, míg duplájukra
nem nőttek, és egyet megkóstolunk, hogy átfőtt-e. Ha a kettévágott galuska közepe is
üveges, jó a galuskánk.
SOMOGYI GALUSKA:
Elkészítés:
Úgy készül, akár a daragaluska, de fele darával, fele liszttel állítjuk össze.
Szeretem az ízeket keverni és újakat kialakítani.
Egy kanál zsir,
egy fej hagyma,
egy kanál apróra vágott medvehagyma,
kolbász kissebb darabokra vágva,
kapor,
két közepes méretű sárgarépa.
Ezeket oda tesszük a kályhára,hogy egy kicsit a zsirral dinszteljük azután felöntjük vizzel és ízesítjük vegetával.
Amikor ezek megföttek, azután tesszük bele a zöldborsót.
Amikor ez is megfött teszünk bele egy kis paradicsom pürét, és eresztékeljük. A leves tetejére teszünk pár szál petrezselyem zöldet.
Hozzávalók :
(18 cm-es tortaformához):
4 tojás
10 dkg g kókuszreszelék
4 ek kristálycukor
1 mk sütőpor
2 ek liszt
10 dkg porcukor
8 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
csipet só
Elkészítés:
A tojásokat szét választjuk
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
Majd kanalanként beletesszük a kristálycukrot.
A végeredmény kemény fényes hab, amibe óvatosan bele kell keverjük a kókuszreszeléket, a lisztet és a sütőport.
Alaposan kivajazott tortaformában addig kell sütni, amíg a teteje picit megpirul.
Mefőzök jó puhára 1 kg spenotot azután megvágom apróra vagy leörölöm.Ezt bele teszem egy lábasba öntök rá egy kis olajat azután medvehagymát vágok bele vagy fokhagymát sózom, borsozom ízlés szerint ,összefőzöm majd a végén eresztéket készitek amibe paprikát is teszek.Jól belekavarom és még hagyom egy kicsit főni,persze közben kavargatjuk.Miután elkészült félre vesszük és elkészítjük a tojás rántottát.Jó étvágyat.Sok a vas a spenotban,a gyerekeim nagyon szeretik.
12 éve | Barna Pap Mónika | 3 hozzászólás
Alapadag:
1,5 kg hámozott, kimagozott alma,
1 l. meggyszörp,
15 dkg cukor,
csapott kávés-kanélnyi citromsav,
2-3 csomag zselatin.
Elkészítése: Az almát és az összes többi hozzávalót pépesítjük, felfőzzük, a habját leszedjük, kb. 20 percig takarékon főzzük. Elvégezzük a tányérpróbát, ha kell, még adunk hozzá zselatint, kis üvegekbe töltjük, és a végleges helyére rakjuk
Az édességét, vagy savanyúságát cukorral ill. citromsavval mindenki a saját szájíze szerint alakítja ki.
Hozzávalók (8-10 személy részére):
38 dkg liszt,
27 dkg vaj,
12 dkg cukor,
10 dkg mandula,
4 db tojássárga,
12 dkg piskótamorzsa,
1,50 kg cseresznye,
5 dkg vaníliás cukor,
fél citrom reszelt héja.
A krémhez:
22 dkg cukor,
8 dkg liszt,
5 db tojássárga,
7 dl tej,
8 dkg porcukor,
3 db tojásfehérje,
1 db vaníliarúd.
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a ledarált fehér mandulát és a tojássárgáját.
Hozzávalók:
Kemény, ropogós, hibátlan germensdorfi cseresznye, tetszés szerinti mennyiségben,
ecet,
cukor,
só ízlés szerint,
l-es üvegenként 2 szegfűszeg,
kis darabka fahéj,
1 darabka torma,
1 meggyfalevél,
1 mokkáskanál koriander,
2 evőkanál cseresznyepálinka,
késhegynyi benzoesavas nátrium.
Először a páclevet készítem el. (A lé szükséges mennyiségét úgy mérem ki, hogy egy edénybe teszem az összes cseresznyét, ráöntök annyi vizet, amennyi ellepi és még 2-3 dl-t, majd a gyümölcsöt leszűröm.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Tészta:
125 g vaj vagy margarin,
75 g cukor (=1 lapos evőkanál),
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
25 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg kétszersült,
125 g őrölt mogyoró vagy dió,
2 teáskanál fahéj,
1 kg gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye, málna, szeder, feketeribizli stb.) Főleg édesebb-savanykásabb gyümölcsök vegyesen, így a legfinomabb.
Krém:
3 tojás,
1 tejföl,
125 g cukor,
1 púpozott teáskanál fahéj.
Elkészítés:
Krémesre keverjük a zsiradékot a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
350 g liszt,
250 g margarin,
1 ek. tejföl,
3 tojássárgája.
Töltelék:
1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt.
A tetejére:
3 tojásfehérjét,
150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2-3 cipóba osztjuk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk, a szélükre hosszában kimagozott gyümölcsöt halmozunk, majd a két oldalát óvatosan középre feltekerjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10 dkg margarin,
1 egész tojás,
10 dkg cukor,
1 evõkanál
kakaó,
1 dl tejeskávé,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
20 dkg liszt,
lekvár.
Elkészítése: A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a
tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert
lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük és elõmelegített
sütõben lassú tûznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére dagad.
Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát és ha
már nem ragad rá a tészta, valóban megsült.
Hozzávalók:
1 1/2 l tej,
2 evõkanál citromlé,
kb. 30 dkg búzadara,
1 teáskanál só,
4 evõkanál cukor,
3 evõkanál liszt,
2 db tojás,
1 kg friss málna vagy házi málnaszörp.
Elkészítése:
1 l tejet aludni teszünk el a citromlével (kb. 1 nap).
Ha megkocsonyásodott, leöntjük róla a savót és feltesszük fõni.
Lassú kevergetés közben beleszórjuk a darát, felfõzzük vele,
hozzáadjuk a sót, 1 evõkanál cukrot, majd a tûzrõl lehúzva, fedõ
alatt pihentetjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Fél kg lisztet 1 csomag sütõporral, 3 egész tojással, 25 deka
zsírral és 10 deka cukorral egyenletesen összegyúrunk. A tésztát
ujjnyi vastag lepénnyé nyújtjuk s vajazott tepsibe téve a következõ
tejfölös keverékkel bekenjük: 1 liter tejfelt 3 egész tojással,
20 deka liszttel, 5 deka cukorral és kevés sóval jól elhabarunk.
A tejfölös rétegre tisztított mazsolát szórva, forró sütõben sütjük
meg.
10 deka vajat (zsírt),
6-8 deka cukrot,
késhegynyi sót,
2 egész tojást
1 kg lisztet elkeverünk
és fél liter (vagy amennyit kíván) langyos
tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és
kevés liszttel kevert 1 csomag sütõport jól belekeverünk. Azután
fonjuk, a tetejét pedig tojással kenjük. Mindjárt sütõbe rakva, szép
pirosasbarnára sütjük.
12 éve | Albert Zsuzsánna | 10 hozzászólás
A krumplis házikenyér hozzávalói:
3 kg liszthez kell 5-6 darab meleg krumpli,
egy egész élesztő(5dkg-os),
ezt az élesztőt felfutatjuk sóval,cukorral és langyos vizzel.
Amikor az élesztő kész hozzáadjuk a liszthez a krumplihoz, jól összegyurjuk.
A lényeg az,hogy langyos viz legyen egy kis tálba és annyi langyos vizet öntünk , gyurás közben az adaghoz amennyi csak szükséges.
Én kézzel gyurom és addig amíg nem kezd a kezem között holyagosódni.
Azután letakarom konyhai kendővel és hagyom kelni másfél órát.
12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
Ccsak érzés alapján fél kiló darált hús,
1fej vörös hagyma.
1paradicsom.
1paprika.
durvára darált kukorica dara} bió boltban kapható} belátás szerint.
Vedd figyelembe a dara jobban megdagad mint a rizs.
A hagymából, paradicsomból, paprikából, bő zsirral lecsót készítek jó szaftosan.
Hozzá keverem a darált húshoz a kukorica darával , kevés só és őrölt bors kiséretében, ha nem elég szaftos kevés olvasztott zsirral pótolom.
Egy nagyobb fej kelkáposztát leveleire szedek és leforrázom hogy meg puhuljon kissé.
12 éve | Barna Pap Mónika | 4 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg burgonya,
fél fej zúzott vöröshagyma,
20 dkg darált marhahús,
20 dkg darált sertéshús,
2 kk őrölt koriandermag,
1/4 kk reszelt szerecsendió,
1 tojás,
fél dl tej,
só,bors.
Mártáshoz:
2 ek szójaszósz,
2 dl tejszín,
1 ek liszt,
bors.
Tálaláshoz:áfonyalekvár.
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük,meghámozzuk,burgonyanyomóval összetörjük.
Kihűtjük,a többi hozzávalóval alaposan eldolgozzuk.Apró golyókat formázunk belőle és kevés olajban megsütjük őket.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
75 dkg sertéscomb,
só bors,
Pácléhez:
4 gerezd zúzott fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
2 szál friss tárkony felaprítva,
2 ek sűrített paradicsom,
2 kk csípős pirospaprika,
fél deci balzsamecet,
1 dl olaj.
Mártáshoz:
2 dl tejszín,
1 ek étkezési keményítő,
2 szál friss tárkony,
só,bors.
Elkészítés:
A húst apróra kockázzuk,sózzuk,borsozzuk.
A pácléhez valókat összekeverjük és belekeverjük a hús kockákat majd 1 északára hűtőbe tesszük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell,
só bors,
4 ek olaj,
10 dkg vaj,
3 ek mustár,
3 ek tejszín,
10 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg reszelt sajt,
1 citrom,
5 gerezd fokhagyma,
4 dkg petrezselyem.
Elkészítés:
A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk,belekeverjük a zúzott fokhagymát,majd átöntjük egy tálba.Belekeverjük a reszelt sajtot,reszelt citromhéjat,összedarabolt petrezselymet,sózzuk,borsozzuk.
A húst 8 szeletre vágjuk,kilopfoljuk,sózzuk,borsozzuk.
Olajon és vaj keverékén oldalanként megsütjük a szeleteket.
1,5 kg újburgonya alaposan megmosva,
2 ek só,
20 ml tejföl,
10 ml majonéz,
4 szál felkarikázott zöldhagyma,
2 ek méz,
2 marék bazsalikom.
Sós vízben héjjastól főzzük meg a burgonyát,de ne főzzük túl.Leszűrjük vágjuk félbe,tegyük tálba hűlni.Keverjük össze a tejfölt,majonézt,mézet,sót,borsot,
zöldfűszereket,majd öntsük rá a burgonyára.Tegyük hűtőbe.
12 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás
Talán elsőnek a tejfölös lecsót írnám le mivel most ez aktuális.
A családom nagyon szereti.
2nagyobb fej vöröshagymát üvegesre dinsztelek, majd ráteszek 2 közepes
paradicsomot ezzel főzöm tovább fedő alatt.
Mikor a paradicsom kezd el főni rá teszem a karikára vágott 2 paprikát, ezután addig főzöm hogy a paprika kicsit ropogós maradjon.
Felverek 2 tojást és ráteszem mikor
megsül a tojás, belekeverek 3 evőkanál tejfölt és kész.
Húsfélét nem teszek bele a család így szereti.
Gyümölcsös mascarpone-krémdesszert
Hozzávalók:
40 dkg bogyós gyümölcs
(télen fagyasztott,ilyenkor eper) vagy az idénynek megfelel gyümölcs,
25 dkg mascarpone,
2 dl tejföl,
4 db müzlis keksz
Elkészítés:
a mascarponét keverjük habosra a tejföllel.
Az epret szeleteljük fel.
A kekszet törjük össze morzsa állagúra.
Készítsük elő az üvegtálkákat, mindegyik aljába fektessünk eperszeleteket.
Rá egy réteg krém jön, majd a kekszmorzsa.
Banános túrótorta
Hozzávalók:
fél kg túró,
egy csomag zabpelyhes keksz,
2 evőkanál margarin,
4 tojás,
1 kiskanál étkezési keményítő,
1 kis doboz tejföl.
4 banán
Elkészítés:
a túrót keverjük el a tejföllel, az étkezési keményítővel és a tojásokkal.
Esetleg adhatunk hozzá egy kevés édesítőszert is.
A kekeszet daráljuk le, keverjük el a margarinnal, majd nyomkodjuk a tortaforma aljába. Öntsük rá a túrós masszát, és közepesen forró sütőben süssük dermedésig, ha kész, hűtsük ki teljesen, majd a tetejét rakjuk ki a felkarikázott banánnal.
Csípős káposztasaláta (Kínai saláták egyike)
Hozzávalók :
1 kis fej káposzta,
1 db sárgarépa,
2 dl almalé,
2 evőkanál méz,
2 db friss vagy szárított chili, esetleg Erős Pista,
ecet,
ízlés szerint 1 teáskanál őrölt római kömény, só
Elkészítése:
a répát és a káposztát reszeljük le egészen vékony csíkokra.
Keverjük össze az almalevet, az ecetet, a mézet, az apróra vágott chilit, a köményt és a sót, majd ezzel az öntettel forgassuk össze a salátát.
Csípős-savanyú leves
Hozzávalók:
4 tojás,
chili vagy Erős Pista,
4 gerezd fokhagyma,
napraforgóolaj,
1 tojás,
3-4 sárgarépa,
20 dkg gomba,
20 dkg tofu,
1 főtt csirkemell,
ecet,
étkezési keményítő.
Elkészítése:
A sárgarépát, a tofut, a csirkemellet és a gombát aprítsuk fel egészen kicsi, gyufaszálnyi darabokra.
A tojásokat egy kis tálkában verjük fel.
Egy serpenyőbe öntsünk olajat, és az áttört fokhagymát a chilivel gyorsan pirítsuk át benne, majd öntsük ki egy kistányérba, és tegyük félre.
Ananászos csirkesaláta
Hozzávalók:
friss ananász , konzervből nem jó!
1fej jégsaláta,
fél kg csirkemell,
1 evőkanál curry,
só, bors,
1 kis pohár joghurt.
Elkészítése:
A csirkét vágjuk vékony csíkokra, s keverjük el a curryporral és 2 evőkanál joghurttal.
A salátát egy nagy tálba tépkedjük össze.
Az ananászt pucoljuk és kockázzuk fel.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, és hirtelen át süssük a csirkemellcsíkokat.
A legvégén hozzáadjuk a maradék joghurtot, és átmelegítjük a csirkével.
Citrommal és fokhagymával sült csirkecomb
Hozzávalók:
4 nagy csirkecomb,
1 nagyfej fokhagyma,olívaolaj
zsálya,
kakukkfű,
2-3 citrom,
só, bors
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk alaposan, majd tűzálló tálba rakjuk. Locsojuk meg olívaolajjal,(síma is jó) szórjuk meg a zöldfűszerekkel.
A citromokat vágjuk negyedekre, és a combok közé rakosgatjuk.
A fokhagymát gerezdjeire szeddjük, és távolítsuk el róla a könnyenlejövő héját, ne pucoljuk meg teljesen.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás