Sütés főzés Blog: 2011. május

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!

Csatlakozz te is hozzánk! Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5823 fő
  • Képek - 5277 db
  • Videók - 853 db
  • Blogbejegyzések - 2989 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 605 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

Sütés-főzés fortélyai-receptjei hírei - 2011. május

Csirkemell muffinformában sütve


 Hozzávalók:


1 nagyobb filézett csirkemell
25 dkg szeletelt bacon
1/2 csokor petrezselyem
1 szál póréhagyma
50 dkg gomba
zöldhagyma
25 dkg füstölt sajt
olaj

bors
ételízesítő



Elkészítés:

A hagymát olajon üvegesre párolod, majd hozzáadod az összeaprított gombát, a petrezselymet, a zöldhagymát, sót és borsot. Amint a gomba leve elpárolgott, leveheted a tűzről. A csirkemellet kb. 2-3 centisre kockázod, fűszerezed sóval, borssal, ételízesítővel.

Utolsó hozzászólás

Forgács Erzsébet üzente 13 éve

én is kipróbálom köszike

Tovább 

Hozzávalók:

600-700 g akácfavirág,

4 liter víz,

2-3 db citrom,

8 dkg citromsav vagy borkősav,

1 kk Na-benzoát,

4 kg cukor.

 

 

 

Elkészítés:

4 liter vizet felforraljuk,felolvasztjuk benne a cukrot (szirup lessz belőle)majd beletesszük a citromsavat is.

Miután kihűlt beletesszük a virágokat (ha bogarat látunk rajta kézzel leszedjük de nem mossuk meg a virágot mert rengeteg aroma veszne kárba!)és  a megmosott,felszeletelt citromkarikákat.

3 napig állni hagyjuk és időnként megkevergetjük.

Utolsó hozzászólás

Kádár Bálintné üzente 13 éve

szia! a bodzát légy szíves írd le.Biztos nagyon finom lehet,az akácot és a bodzát is kipróbálom.Köszi Szép napot.

Tovább 

 

 A nyertes Főétel

13 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

network.hu

 Csirkemájas táskák


Egy csomag friss leveles tásztát nyolc részre osztottam fel.


A töltelék:

25 dkg csirkemájat apróbb darabokra vágtam. 10-15 dkg póréhagymát vékonyan felszeletelve kevés olajon megpároltam, majd a májat rádobva sóval, borssal fűszerezve néhány perc alatt készre pároltam.
Közben egy másik serpenyőben 3 szál felszeletelt újhagymát szintén
kevés olajon átforgattam, hozzáadva 2 nagyobb , szeletelt gombát,
5-10 dkg zöldborsót, fűszerezve megpároltam.

Utolsó hozzászólás

Hegyi Istvánné üzente 13 éve

Kedves Gábor! Újhagymával is nagyon jó lesz. Ha javasolhatom még fűszerezd egy kevés kakukkfűvel és majorannával. A Laptopkonyha felvételén már én is úgy készítettem el. Údv:Anna

Tovább 

 Nyertesünk a Laptop konyhán

13 éve | [Törölt felhasználó] | 8 hozzászólás

network.hu

 Hegyiné Anna aLaptopp konyha első helyezetje lett a főétel kategóriában.

Videó is lesz ahogyan lekészítette az oldalon már fent lévő recetjét, innen választották ki.

A receptet a képpel felteszem, nem mindennap lehet az ember egy ilyen kitüntésnek részese.

Mi meg büszkék vagyunk, mert a mi tagunk.

 

 

Anna sok finomságot kívánunk az oldalra, és gratulálunk.

 

A kép a Laptop konyha oldaláról való ahól Búza Sándor volt a házigazda.

Utolsó hozzászólás

Barna Pap Mónika üzente 13 éve

Köszönöm Anna!Anna nincs lehetetlen,bármi előfordulhat,még találkozhatunk :)Már várom a videódat a laptopkonyha oldalon:)

 Csíkos keksztekercs

13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Csíkos keksztekercs.

 

Hozzávalók:
2 csomag 220 grammos kerek keksz (pl. Albert)
1 tasak csokoládé pudingpor
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor

5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
1 csomag kókuszreszelék

Elkészítés: A pudingport elkeverjük a kakaóporral, majd összefőzzük a tejjel és 10 dkg porcukorral. Félretesszük hűlni. Közben a margarint habosra keverjük 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt pudinghoz keverjük. Egy kókuszreszelékkel megszórt alufólián a kekszeket egyenként összeragasztjuk a krémmel, úgy ahogyan a méteres kalács is készül.

Tovább 

Hozzávalók:

60 dkg friss eper,

50 dkg cukor vagy méz,

5 dl jó minőségű vodka.

 

 

 

Elkészítés:

Az epret alaposan megmossuk,megtisztítjuk,lecsöpögtetjük,

összetörjük.

A cukrot kevés vízzel felfőzzük sziruppá,kihűtjük,majd a vodkához adjuk.

A vodkát és az epret összekeverjük.

Üvegbe töltjük,lezárjuk majd 2 hónapig érleljük (óvatosan rázogatjuk hetente kétszer).


Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál szójaszósz

3 evőkanál chilis ketchup

1 evőkanál étkezési keményítő

1 dl hideg húsleves

fél mokkáskanál kakukkfű

fél mokkáskanál oregánó

fél mokkáskanál bazsalikom

1 evőkanál méz

1 dl étolaj.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk. A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 

A hozzávalókat keverőtálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és 4-5 órára a hűtőbe tesszük.

Tovább 

Hozzávalók:


A fasírthoz:

1,5 kg darált pulykahús

2 evőkanál szezámmag

póréhagyma

3 evőkanál reszelt gyömbér

3 evőkanál zúzott fokhagyma

olaj

szójaszósz

chili

bors

friss coriander vagy petrezselyemzöld.


A szószhoz:

2 dl szójaszósz

1 dl almaecet

0,5 dl olaj

póréhagyma apróra vágva

1 evőkanál zúzott fokhagyma

2 evőkanál szezámmag

2 evőkanál méz

chili.

 

 

 

Elkészítés:

 

A fasírt alapanyagait összedolgozzuk, tepsiben, egyben, sütőben megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny

8 szelet bacon

2 jonatán alma

2 gerezd fokhagyma

25 dkg ketchup

4 dl száraz fehérbor

bors

majoránna.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, káposztareszelőn lereszeljük és a ketchupba keverjük. A szalonnaszeletek felével kibélelünk egy jénai tálat. Lerakunk egy sor csirkeszárnyat és bekenjük az almás ketchuppal. Zúzott fokhagymával, majoránnával meghintjük. Még egy sor hús következik, azt is bekenjük a mártással.

Tovább 

Hozzávalók 6 személyre:
A leveshez:
3 kisebb hagyma
1 fehérrépa
3 sárgarépa
1 zsenge karalábé
10 dkg zellergumó
1 kisebb rózsáira szedett karfiol
6 db csirkeszárny
3,5 l víz
5-6 erőleves kocka
ételízesítő

bors
szerencsendió
fél csokor petrezselyem

A petrezselymes palacsintához:
2 tojás
10 dkg liszt
2 dl tej
fél csokor petrezselyem
csipetnyi só
kevés olaj a sütéshez.

 

Elkészítés: 

A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát negyedekbe, a karalábét kockákra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor.


A forma kikenéséhez: 
vaj és cukor

 

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük.

Tovább 

 Bodza Ital

13 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Bodza ital

 

Hozzávalók:


1/2-kg cukor 

50-db citrompótló 

10-db virág 

szalicil

4-l víz


1-2 citrom levével még kellemesebb frissító italt kapunk.

 

Elkészítés:

 

A bodza virágot  jól megmossuk, majd összekeverjűk a hozzávalókkal.

 3-4 napíg állni hagyjuk leszűrjük és már  fogyasztható is.

Utolsó hozzászólás

Barna Pap Mónika üzente 13 éve

Kádár Bálintnénak itt egy remek bodzaital!:)

 Ordasajt túrós állagú sajt.

13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

ORDA

A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is. Mint azt sokszor halljuk, a sajt táplálkozásunk egyik legfontosabb és legegészségesebb eleme. A sajtok közül is külön kiemelhetőek a SOMA'S ORDASAJT-ok, amelyek rendkívül alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt, kifejezetten könnyű, diétás termékek. Fehérjeállományát a szervezet könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található un. esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért azt készen kell bevinnünk, amire az Ordasajt kiválóan alkalmas.

Tovább 

network.hu

Püspökkenyér (maradék tojásfehérjéből)

 

Hozzávalók:

Ahány tojásfehérje, annyiszor 3 dkg porcukor,

 2 dkg rétesliszt,

 1 dkg margarin,

 mazsola, aszalt gyümölcsök, dióbél.

Elkészítés:

A tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, folytonosan verve belekeverjük a cukrot,a lisztet és végül az olvasztott,langyos vajat (margarint). A diót és az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk. A lisztből mielőtt a habba keverjük, elveszünk egy keveset, és ebben forgatjuk meg az apróra vágott gyümölcsöt, mazsolát és a dióval együtt könnyedén a felvert tésztába tesszük.

Utolsó hozzászólás

Bergendi Ciprián Ferenc üzente 13 éve

Több, hasonló receptet olvastam már...ez a "maradék" tojásfehérjére építi fel a receptet...tehát, ha jól értem, ha 6 maradék tojásfehérjém van, akkor csak 12 dkg lisztre és 18dkg porcukorra, 6 dkg margarinra lesz szükségem a tésztához?!? Király...

Tovább 

Kelt ostoros kalács

Hozzávalók:

Tészta:

60 dkg liszt,

3 tojássárgája,

6 dkg cukor,

3 evőkanál étolaj,

network.hu

csipet só,

4 dl tejben felfuttatott 5 dkg élesztő.
Krém:

25 dkg margarin,

20 dkg cukor,

4 evőkanál kakaó,

2 csomag vaniliás cukor.

Elkészítés:

 


Az összegyúrt tésztából 6 cipót készítünk. Kinyújtjuk, megkenjük a csoki krémmel feltekerjük, majd 3 tekercset összefonunk.
Tejfölös tojássárgájával megkenjük, kelesztjük és sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

5 evőkanál cukor

2 tojás sárgája

csipetnyi só

8 tenyérnyi bodzavirág.


A sütéshez: olaj.

 

 

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt kevés cukorral ízesített meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm a lehetőséget, még sohasem csináltam, de ezt kifogom próbálni és megeszem!!! Erzsike

Tovább 

Hozzávalók:

30 db bodzavirág

1 l víz

75 dkg kristálycukor

citrom leve (vagy citromsav).

 

 

 

Elkészítés:

 

A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük, (fél liter bodzafőzetet kell kapnunk). Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük.

Megjegyzés:

Fontos! A főzési időt tartsuk be. Nagyon finom. Ebből a mennyiségből kb. 5 dl mézet kapunk.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Béla!
Engem nagyon érdekel, hogyan sikerült a bodza méz. Én üdítőt csináltam felteszem a receptet de nagyon édes lett így az 1 kg cukor helyett elég a fél kg.
Kíváncsian várom az eredményt .
Szép napot
Marcsi

Tovább 

Hozzávalók:

6 tojás

35 dkg eper

1/2 l tej

1 rúd vanília

15 dkg cukor

1 narancs leve

citrom leve

1 dkg zselatin.

 

 

 

Elkészítés:

 

A tojásokat óvatosan szétválasztjuk. Az epret-szamócát megmossuk, megtisztítjuk, leszárítjuk, 3-4 szemet félreteszünk a díszítéshez, és a többit összeturmixoljuk. Kör alakúra rögzítünk egy 10 cm magas, 20 cm hosszú kartondarabot. Bevonjuk alufóliával, és egy tálcára (tányérra) helyezzük.
A tejet a vaníliával felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk.

Utolsó hozzászólás

Domján Mária üzente 13 éve

Biztosan tojás habbal is finom
de én tejszínhabbal sokkal finomabnak képzelem
és így is fogom elkészíteni.,tejszínnel.Marcsi

Tovább 

Spárgafelfújt tésztával

 

 

Hozzávalók:

1 kg zöld spárga

4 szál újhagyma

4 dkg vaj

4 dkg liszt

4 dl tej

bors

szerecsendió

7 dkg reszelt parmezán

2 tojás

15 dkg pulykasonka

15 dkg apró durumtészta.

 

 

 

Elkészítés:

 

Először a tésztát al dente megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. 

Közben a spárgasípok fás végeit levágjuk, megtisztítjuk (de nem hámozzuk!), megmossuk, levágjuk a fejét, a szárakat 3 darabra vágjuk. Sóval és 1 teáskanál cukorral ízesített vízben (párolóbetéten) megpároljuk.

Tovább 

Almás rebarbaradzsem:

Hozzávalók 4 db 1/4 literes üveghez: 
1 kg rebarbaraszár
40 dkg alma 
1 db citrom 
50 dkg befőzési cukor 
1/2 teáskanál friss reszelt gyömbér 
4 db 1/4 literes üveg.

 

Előkészítés:

A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát lereszeljük. A citromot megmossuk, héjából levágunk egy körülbelül 5 cm-es darabot, és levét kinyomjuk. Az üvegeket alaposan kimossuk, száradni hagyjuk. 



Elkészítés:

A rebarbarát és az almát a citrom levével, héjával és 2 evőkanál vízzel puhára főzzük.

Tovább 

Gombával és kacsahússal töltött tésztacsigák cukkinilepénnyel

 

Hozzávalók:

2 főre:

1 zöldhagyma

1 bögre szegfűgomba

1/4 kacsacomb

6-7 db körtés pöffeteg gomba

2-3 nagyobb csiperke gomba

2 dl tejszín

sajt

bors

olívaolaj

vaj

óriás csigatészta.


A cukkinilepenyhez:

1 cukkini

4 evőkanál morzsa

1 tojás

bors

zöld pesto.

 

 

 

Elkészítés:

 

Az óriás csigatésztát sós vízben megfőzzük. 

A gombákat előkészítjük, felszeleteljük. A zöldhagymát felszeleteljük, és kevés olaj és vaj keverékén dinsztelni kezdjük egy serpenyőben.

Tovább 

Brokkolis zöldborsófőzelék pirított csirkehússal

 

 

Hozzávalók: 

1 vöröshagyma,

30 dkg brokkoli,

30 dkg zöldborsó,

1 csokor petrezselyem,

liszt,

tej,

bio ételízesítő,

só,

csirkemell,

bio csirkefűszer,

olaj,

nagy csipet kurkuma .

 


Elkészítés:
1.) A zöldborsót megtisztítuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a borsót és a brokkolit, fedő alatt, pici vízzel puhára pároljuk
2.) Sózzuk (pici cukor is mehet bele), megszóruk finomra vágott petrezselyemmel, liszttel meghintjük, majd felöntjük tejjel, és 3-4 percig főzzük.

Tovább 

 

 

 

Hozzávalók:

12 db réteslap,

5 db egész tojás,

5 dl tej,

10 dkg cukor,

10 dkg búzadara,

1 vaníliarúd,

4 dkg vaj + 10 dkg a kenéshez.


Sziruphoz:

4 dl víz,

25 dkg cukor,

1 citrom leve és reszelt héja.

 

 

 

Elkészítés:

5 dl tejet 1 rúd vanília kikapart magjaival felmelegítünk. Közben 5 egész tojást 10 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 10 dkg búzadarát is. A meleg vaníliás tejet kis adagokban a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet lassú tűzön sűrűre főzzük.

Utolsó hozzászólás

Pongrácz Lászlóné üzente 13 éve

Biztos megcsinálom, nagyon jól néz ki.

Tovább 

Rebarbarapite vaníliamártással

 

Hozzávalók:

kb. 12 szelethez:

15 dkg liszt

10 dkg 

1 tojás.


A töltelékhez:

30 dkg rebarbara

2 evőkanál kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

8 dkg porcukor

2 dkg étkezési keményítő

3 tojás

2 dl tejszín

citrom reszelt héja.


A vaníliamártáshoz:

2 dl tej

8 dkg cukor

1 tojás

3 tojássárgája

1 rúd vanília

20 dkg eper a díszítéshez.


 

 

Elkészítés:

 

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a tojással és egy csipet sóval összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Utolsó hozzászólás

Domján Mária üzente 13 éve

Nó! Ezt aztán tényleg elfogom készíteni.A rebarbarát nagyon szeretem.És hát a többi hozzávalókat is ,úgy hogy viszem a receptet Marcsi.

Tovább 

Hozzávalók:

kb. 4 db 2 dl-es üveghez:

20 dkg eper

50 dkg rebarbara

40 dkg hagyma

80 dkg (barna) cukor

fél l fehérborecet

1 teáskanál őrölt koriander

fél teáskanál őrölt szegfűszeg.

 

 

 

Elkészítés:

 

Az epret, és a rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az üvegeket kimossuk, hagyjuk lecsepegni.

Az epret, a rebarbarát, a hagymát nagy lábosban összekeverjük a cukorral, az ecettel, egy csipet sóval, a korianderrel és a szegfűszeggel.

Utolsó hozzászólás

Domján Mária üzente 13 éve

Ez rossz nem lehet mivel a barbarát is nagyon szeretem és készítem is főleg mártásnak .Mivel mindegyik van a kis telkemen ezt is elkészítem.Marcsi

Tovább 

Hozzávalók:

10 dkg friss spenót

1 fej lilahagyma

25 dkg koktélparadicsom (lehet sima is)

sárgarépa

citrom leve

extra szűz olívaolaj

1 csirkemellfilé.

 

 

 

Elkészítés:

 

A csirkemellfilét megtisztítjuk, kisebb csíkokra vágjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd serpenyőben kevés olajon megsütjük.

A spenótot leöblítjük és megszárítjuk. A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk és kis hasábokra vágjuk.

Utolsó hozzászólás

Domján Mária üzente 13 éve

Ez a csirke saláta finom lehet hasonló képen szoktam én is a salátámat készíteni .Spenóttal azonban még nem készítettem ,de megfogom csinálni ,mivel spenótom is van.Marcsi

Tovább 

Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkal

 

 

 

Hozzávalók:

A salátához:

kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta)

1/2 cékla vékonyra csíkozva

4 db paradicsom

20 dkg párolt zöldspárga.


Az omletthez:

4 egész tojás

1/2 dl tej

2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva

2 dkg vaj

frissen őrölt bors.


Az öntethez:

2 evőkanál vörösborecet

2 evőkanál dió- vagy olívaolaj

1 teáskanál jó minőségű mustár

nagy csipet só.

 

 

 

Elkészítés:

 

Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.

Tovább 

Hozzávalók:

2 Erzsébet-kenyér vagy ami van otthon,

25 dkg 

1-2 gerezd fokhagyma

majonéz

mustár

20 dkg trappista sajt

friss petrezselyem

bors

őrölt édes pirospaprika.

 

 

 

Elkészítés:

 

A margarint jó kikeverjük a majonézzel, beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Teszünk bele ízlés szerint mustárt, sót, borsot és pirospaprikát. Az Erzsébet-kenyeret vékonyan felszeleteljük, megkenjük a szeleteket, és kettesével összefordítjuk szendvicsként.

Tovább 

Sajttal töltött grillezett csirkemell

 

 

Hozzávalók:

6 csirkemell filé

20 dkg camembert

25 dkg szeletelt bacon.

 

 

 

Elkészítés:

 

1.) A csirkemelleket megmossuk, és hosszában bevágjuk, majd ezekbe egy-egy vastagabb rúd camembert-t teszünk. A húst összezárjuk, 2 szelet baconbe betekerjük, és a grillrácson mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük. (Sütőben kicsit több időbe telik, de ott is nagyon szépen megsül.) Fokhagymás kenyérrel és töltött paradicsommal nagyon finom!


 

Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom:

 

Hozzávalók:

6-7 nagyobb paradicsom

25 dkg rizs

3 szál újhagyma

erőleveskocka

bors

grillfűszer

olívaolaj.

Tovább 

Metéltnek való tésztát gyúrunk 50 dkg liszből,1 egész tojásból és 2 db tojássárgájából.

Szélesmetéltre vágjuk fel és 1 liter forró tejben addig főzzük,míg a tej egészen elfő.Közben belevegyítünk 10 dkg őrölt mandulát,10 dkg cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot.

Ha kész van,kevés vajjal összekeverjük,meglisztezett deszkára borítjuk,pogácsaszúróval kis fánkokat szaggatunk belőle,tojásban,morzsában bundázzuk és forró zsírban megsütjük.

Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Utolsó hozzászólás

Barna Pap Mónika üzente 13 éve

Erzsike örülök hogy tetszik:)

Tovább 

Karalábéleves vajgaluskával

 

 

Hozzávalók:

2 nagy karalábé felkockázva

sárgarépa felkockázva

1 kisebb vöröshagyma finomra vágva

1 gerezd fokhagyma összezúzva

1 csokor petrezselyem felaprítva

1 evőkanál liszt

2-3 evőkanál olaj

pirospaprika

bors

kevés ételízesítő.


A vajgaluskához:

1 tojás

1 teáskanál tejföl

1 bő teáskanál puha vaj

2-3 evőkanál liszt

bors.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Forró zsiradékon a karalábét és a sárgarépát megdinsztelem, majd rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.

Utolsó hozzászólás

Bergendi Ciprián Ferenc üzente 13 éve

Imádom az ilyen tavaszias leveseket !!! Meg is osztottam...köszike...

Tovább 

Távol-keleti csirkenyárs:

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma

kis darab gyömbér

2 hegyes erős paprika

3 evőkanál citrom

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál szezámolaj

1 teáskanál cukor

csipetnyi só.

 


 

Elkészítés:

 

Fogjuk a húst, és a rostok irányában centiméter vastag csíkokra vágjuk. Elővesszük kedvenc NDK turmixunkat, belehajigáljuk a tisztított fokhagymát, a gyömbért, a kimagozott, darabolt paprikát, a szintén tisztított, darabolt vöröshagymát.

Tovább 

Mártogatós grillcsirke:

Hozzávalók: 2 db grillcsirke,2 evőkanál olaj, sült csirke fűszerkeverék, só, őrölt feketebors

A mártogatóhoz: fél csokor friss petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl ketchup, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál paprikakrém, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, só

Elkészítés módja: csirkéinket kettőbe hasítjuk, hogy négy éhes gyomor is jóllakhasson. Összekeverjük az olajat a szárnyas fűszerrel, sóval, borssal.

Tovább 

Bergendi Ciprián Ferenc receptje.

 

 

Húsgombócos kukoricaleves:
1 db vöröshagyma,

egy ek olívaolaj,

egy doboz édes kukorica konzerv (330 gr)

0,75 liter zöldség vagy húsleves alaplé,

1/4 tk örölt kömény,

1/2 tk őrölt pirospaprika,

só, izlés szerint,

1/4 kg darált marhahús,

fekete bors,

1 dl. tejföl,

1 db kápia vagy piros kaliforniai paprika díszítésnek...

 

 


A hagymát felkockázva az olajon üvegesre pároljuk, tésztaszűrőn leszűrjük a kukoricát, és a levessel együtt öntsük a hagymára.

Tovább 

Furdu Tiborné receptje.

 

Régi magyar recept.Gyerekkoromban gyakran készítettük otthon. Körmösbableves csipetkével.


Hozzávalók:
60 dkg sertésköröm
25 dkg szárazbab
10 dkg gyökér
10 dkg sárgarépa
1 fej hagyma
2 evőkanál lecsó
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika

1 kávéskanál Vegeta
babérlevél
1 dl olaj
Csipetkéhez
10 dkg zabpehelyliszt
1 db tojás.



Elkészítése:

A sertéskörmöt megtisztítjuk és feldaraboljuk.
A hagymát apró kockára vágjuk,olajon megpároljuk,beletesszük a pirospaprikát és a feldarabolt sertéskörmöt.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

2 fej hagyma

szalonna

kolbász,vagy füstölt hús.


A gombóchoz:

20 dkg liszt

4 dkg élesztő

víz.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Hagymát apróra vágom, kevés olajon párolom, majd hozzáadom ízlés szerint a felszeletelt szalonnát, kolbászt. Kicsit pirítom, beleteszem a savanyúkáposztát, és puhulásig főzöm (víz mindig legyen alatta 3-4 dl). A gombócnak valókat összeállítom, dagasztom, kelni hagyom. Mikor már a duplájára nő, evőkanállal beleszaggatom a káposztába, és 20 percig takaréklángon, fedő alatt párolom.

Tovább 

Hozzávalók:

A kovászhoz:

3 dkg friss élesztő

1 kávéskanál cukor

2 kávéskanál liszt

3 evőkanál tej.


A tésztához:

7 dkg 

7 dkg cukor

2x1/8 l tej

1 tojássárgája

1 tojás

(1 citrom héja és leve)

1 csomag vaníliás cukor

50 dkg liszt

csipet só.


A töltelékhez:

30 dkg szilvalekvár

1 evőkanál rum

15 dkg mák és porcukor a tetejére

Az öntethez:

olvasztott vaj vagy vaníliasodó

 

 

 

Elkészítés:

 

.A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot és a tejet.

Tovább 

Pácolt kakasmell pirított tésztával

 

Hozzávalók:

1 kakas melle (kb. 80 dkg).


A páchoz:

olaj

bors

fokhagyma

mustár.


Valamint:

5 dkg füstölt szalonna felkockázva

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pirospaprika

bors

majoranna

házi lecsó vagy 1 paprika és 1 paradicsom

1 kávéskanál liszt

1 dl tejföl

30 dkg tészta.

 

 

Elkészítés:

 

A csontról a húst lefejtem, 4 szeletre vágom, mustárral bekenem, jól záródó dobozban a pácban 5-6 napig érlelem, néha átforgatom.

Tovább 

Hozzávalók:

30 dkg tölcsérgomba

50 dkg zöldspárga

1 kisebb fej hagyma

1 nagyobb sárgarépa

bors

ételízesítő

tárkony

2 dl tejföl

liszt.

 

 

 

Elkészítés:

 

A hagymát apróra vágom, kevés olívaolajon megpárolom. Hozzáadom az apróra vágott gombát, a spárgát, a csíkokra vágott sárgarépát. Megszórom ételízesítővel, és együtt pirítom egy kicsit. Felöntöm kb. 2-2,5 liter vízzel, kb. 20-25 percig főzöm, amíg minden megpuhul. Elkészítem a tejfölös habarást, behabarom, megszórom tárkonnyal, és ízesítem sóval, borssal.

Tovább 

Hozzávalók:

1 l tej

10 dkg mogyorókrém

10 dkg pirított mandula

tejcsoki (akár csokimikulást is használhatsz!)

2 csomag vaníliás pudingpor

cukor tetszés szerint

2 dl tejszínből tejszínhab.

 

 

 

Elkészítés:

 

Az előírás szerint elkészítjük a vaníliás pudingot, majd a feléhez hozzákeverjük a mogyorókrémet. Miután kihűlt, a tejszínhab felét óvatosan beleforgatjuk, és a manduladarabkákat az összetört csokival együtt rászórjuk. A tejszínhab másik felét a vaníliás pudinghoz keverjük, és a kétféle krémet rétegezve poharakba töltjük.

Tovább 

A dekoráció legyen különleges

Epres trifle:

Hozzávalók:
3 szelet eperlekváros piskótatekercs 
5 dl vaníliapuding
6 evőkanál eper vagy málnalikőr, esetleg cassis (francia feketeribizli likőr)
40 dkg eper
3 dl tejszínhab.

 

Elkészítés:

 Mossuk meg az epret, 3 szemet tegyünk félre díszítésnek, a maradékot kockázzuk fel, majd szórjuk meg és forgassuk össze 3 evőkanál porcukorral. Vegyünk elő hat poharat. A poharak aljára tegyünk fél-fél szelet felkockázott piskótatekercset, locsoljuk meg egy-egy evőkanál likőrrel.

Tovább 

Hozzávalók:

60 dkg csirkeaprólék

1 kisebb fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

2 zsenge karalábé

1 csokor újrépa

20 dkg spárga

1 evőkanál liszt

1 dl tejföl

citrom leve

1 evőkanál vágott petrezselyem.

 

 

 

Elkészítés:

 

A csirkeaprólékot megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy lereszeljük. 

Az olajat felforrósítjuk, megforgatjuk benne a csirkeaprólékot. Megsózzuk, rászórjuk a vöröshagymát, kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg spárga

1/2 citrom

1 kk. cukor.


A sajtkrémmártáshoz:

12,5 dkg natúr tejszínes krémsajt

4 evőkanál tejföl

1 evőkanál liszt

1/2 citrom leve.


A körethez (8 palacsintához):

18 dkg liszt

2 tojás

3,5 dl tej

2 dl ásvány- vagy szódavíz.


A sütéshez:

olaj

8 szelet gépsonka.


A díszítéshez: kapor.

 

 

 

Elkészítés:

 

A palacsintához a lisztet simára keverjük a tojással, a tejjel és egy csipet sóval, amíg a spárgát megtisztítjuk, pihenni hagyjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

2 db tisztított, grillezni való csirke.


Az első 5 ízesítő:

6 gerezd zúzott fokhagyma

1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér

2 mokkáskanál őrölt kömény

késhegynyi reszelt szerecsendió

2 teáskanál só.


A második 7 ízesítő:

6 evőkanál joghurt

1 evőkanál paradicsompüré

1 evőkanál olaj

2 teáskanál pirospaprika

2 evőkanál borecet

késhegynyi őrölt kurkuma

fél teáskanál só.


A harmadik 4 ízesítő:

2 evőkanál olaj

1 evőkanál citrom

2 mokkáskanál őrölt bors

1 teáskanál kardamom.

Tovább 

Hozzávalók:

12 dkg puha vaj

2 bögre cukor

2 tojás

2 teáskanál vaníliaaroma

1 3/4 bögre liszt

3/4 bögre kakaópor

1 bögre tej

3/4 bögre lekvár.


Krémhez:

17 dkg félédes tejcsokoládé (étcsoki is jó)

12 dkg vaj

3 1/4 bögre átszitált porcukor

1/2 tejföl

1 evőkanál rum.

 

 

 

Elkészítés:

 

A vajat, cukrot, vaníliaaromát és a tojást keverjük habosra. A kakaós, sütőporos lisztet és a tejet felváltva adagoljuk a masszához. Osszuk el a masszát 4 kivajazott és sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába, és 25 percig süssük, vagy tűzpróbáig (4-es fokozat).

Tovább 

Erdei gyümölcsös-vaníliás túróhab

 

 

Hozzávalók:

(4 kehelybe):

1 csomag (25 dkg) túró

(1 csomag vaníliás pudingpor+5 dl tej+4 evőkanál cukor)

2 evőkanál eperlekvár

1 doboz (30 dkg) fagyasztott erdei gyümölcs

méz

4 szem kókuszcsók.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

1.) A kókuszcsókokat apróra törjük, és a kelyhek aljába szórjuk. Meglocsoljuk a kiolvadt és lecsöpögtetett erdei gyümölcsök levével, majd rácsurgatunk egy kis mézet.
2.) Elkészítjük és kihűtjük a pudingot, majd összekeverjük a túróval, és hozzákeverünk 2 evőkanál eperlekvárt.

Tovább 

Női szeszély II.

 

 

Hozzávalók:


A tésztához:

6 db tojás

12 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

12 dkg liszt

fél citrom reszelt héja.


A krémhez:

25 dkg 

30 dkg porcukor

25 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

1 doboz barackbefőtt.


A díszítéshez:

porcukor.

 

 

 

 

Elkészítés:


A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a citrom héját is hozzáadjuk, kikeverjük, majd fakanállal óvatosan hozzákeverjük a lisztet.

Tovább 

Újhagymás kukoricatócsni

 

 

Hozzávalók:

40 dkg kukorica konzerv

3 tojás

2 db közepes méretű burgonya

15 dkg liszt

cayenne bors (őrölt chili)

őrölt feketebors

1 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma

olaj.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A kukorica levét leöntjük, majd egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt burgonyát, fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott újhagymát, fűszerezzük, sózzuk, majd a lisztet is belekeverjük.

Olajat hevítünk egy szélesebb serpenyőben, és adagonként belekanalazzuk a masszát, egy kicsit ellapogatjuk, majd pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

annyi fej zsenge karalábé, ahány személyre főzünk

1 fej hagyma

1 szál sárgarépa

3 evőkanál rizs

2 evőkanál liszt

kb. 25 dkg darált hús (a karalábék számától függ a mennyiség)

1 evőkanál ecet

1 csokor petrezselyemzöld

olaj.

 

 

Elkészítés:

 

A felaprózott hagymát és a lereszelt sárgarépát egy kevéske olajon megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel. Pár kavarás után felöntjük a kívánt vízmennyiséggel. Ezután az előzőleg kikapart karalábékat megtöltjük a sóval, borssal ízesített hússal, majd beletesszük a lébe.

Tovább 

Epres sajttorta

 

 

Hozzávalók:


A tésztához:

2 db tojá

1 evőkanál kakaópor

2 evőkanál cukor

3 evőkanál liszt

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál olaj

1/2 csomag sütőpor.


A krémhez:

25 dkg mascarpone sajtkrém

25 dkg 20%-os tejföl

1 csomag főzős vaníliás pudingpor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál cukor

1 narancs reszelt héja


Valamint:

25 dkg eper.

 

 

 

Elkészítés:

 

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a kakaóporral és az olajjal jól kikeverjük géppel, majd mehet bele a tejföl, a fehérjehab és a beleszitált liszt a sütőporral.

Tovább 

Hozzávalók:

25 dkg túró

16 dkg sima liszt

6 dkg 

1 tojás

1 tojássárgája

reszelt citromhéj

egy csipetnyi só

3 cl rum

10-12 szem friss eper.


A prézlihez:

vaj

zsemlemorzsa

vaníliás cukor.


A tetejére:

porcukor.

 

 

 

Elkészítés:

 

A túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citrom héjat, a rumot, egy csipetnyi sót és a lisztet. Egy órát pihentetjük a hűtőben.

Tovább 

Hozzávalók:

30-40 dkg csirkemell (felkockázva)

20 dkg szalonna (húsos)

15 dkg gomba

1 közepes vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma (lehet több is, ha valaki nagyon szereti)

2 evőkanal liszt

1 pohár leves leveskockából (1 pohár=2,5 dl)

fél pohár tej

fehérbors

olaj

1 pohár főtt kukorica

1 tojássárga (tetejére)

kakukkfű

rozmaring

bazsalikom

oregano

Tésztához:

2 pohár liszt

1 teáskanál só

20 dkg 

kb. 6 evőkanál csapvíz.

 


 

 

Elkészítés:


Főzőedenybe olajat öntünk, beletesszük a hagymákat, szalonnát, gombát.

Tovább 

Hozzávalók:

0,5 l tej,

fél db. vaníliarúd,

25 dkg liszt,

4 db tojás,

1 ek porcukor,

1 ek kakaópor,

1 liter étolaj,

só.

 

 


Elkészítés:

A tejet felmelegítjük a vaníliával és a liszttel.Jól elkeverjük,csipetnyi sóval,lehűtjük.

Hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját és 2 egész tojást habosra keverve a két fehérjével.

A tésztából közepesen forró olajba burgonyaformákat szaggatunk,megsütjük,lecsöpögtetjük,kakaóporba forgatjuk,melegen,porcukorral megszórva tálaljuk.

Tovább 

 

Hozzávalók:

20 dkg darált marhahús,

25 dkg spenót,

10 dkg zsemlemorzsa,

5 dkg parmezán,

1 cs. petrezselyem,

1 db tojás,

4-5 levél bazsalikom,

1 liter húsalaplé,

1 dl tejszín,

2-3 gerzd fokhagyma,

só,bors.

 

 


Elkészítés:

Pár csepp olivaolajon az aprított fokhagymát,megtisztított spenótot,bazsalikomleveleket lepirítjuk együtt.

Ez idő alatt a húsalaplét felforraljuk,sózzuk,borsozzuk.

A darált húst összekeverjük a tojással,reszelt parmezánnal,zsemlemorzsával,sóval,borssal.

Tovább 

 

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt,

2 tk. sütőpor,

1/2 tk. szódabikarbóna,

7,5 dkg cukor,

8 dkg puha vaj,

1 db tojás,

2,5 dl joghurt,

10 dkg dióbél + a díszítéshez,

8-10 dkg méz + 5 dkg a tetejére,

1 tk fahéj.

 

 

 

Elkészítés:

10 dkg diót kisebb darabokra törünk,és száraz serpenyőben megpirítjuk.Hozzáadunk 8-10 dkg mézet,4 dkg vajat majd fahéjjal ízesítjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral.

Másik tálban felverjük az 1 tojást 7 és fél deka cukorral,hozzákeverjük a 4 deka puha vajat,joghurtot.

Tovább 

Kapros-tejfölös spárgatorta

 

Hozzávalók:

50 dkg spárga

40 dkg leveles tészta

2-3 dl tejföl

3 egész tojas

reszelt sajt (emmentáli, füstölt, trappista, ami van...)

friss vagy szárított kapor

bors

ételízesítő.

 

 

Elkészítés:

 

A spárgát megpucolom és megfőzöm, majd a szűrőben hagyom kihűlni és jól lecsepegni.

A leveles tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tortaformába teszem (ez nálam 3cm magas és 30cm átmérőjű), villával megszurkálom, és előmelegített sütőben picit elősütöm.

Tovább 

Bazsalikomos almás spárgasaláta

 

 

Hozzávalók:

40 dkg spárga

1 fej saláta

4 szál bazsalikom

alma

4 kisebb paradicsom

citrom leve és reszelt héja

1 dl olívaolaj

2 dkg tisztított, pirított tökmag.

 

 

 

Elkészítés:

 

A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, a fejüket levágjuk 10 cm hosszan (a végeket félretesszük, mert remek levesalapanyag). A salátát és a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, a levelekeket összetépkedjük. Az almát megmossuk, húsát felszeleteljük.

Tovább 

Hozzávalók:


2 db nyers csülök

3 fej fokhagyma

4 fej hagyma

őrölt kömény

őrölt feketebors

majoránna

rozmaring

30 dkg füstölt szalonna (a kenegetéshez)

2 dl olaj

1-2 evőkanál zsír

1 liter sör.

 

 

Elkészítés:

 

A fűszereket (só, bors, kömény, majoránna, 1 fej zúzott fokhagyma) összekeverem az olajjal, és jó alaposan bedörzsölöm ezzel a keverékkel a csülköket, majd 2-3 órát állni hagyom, hogy az ízek jól átjárják a húst, addig egy hűvös sör kíséretében lenyírom a füvet. 

Előkapok egy méretes, mély tepsit, kikenem a zsírral, belerakom a csülköket, mellédobom a felnegyedelt hagymákat és 1 fej gerezdjeire bontott fokhagymát.

Utolsó hozzászólás

Bergendi Ciprián Ferenc üzente 13 éve

Nagyon jó recept !!! Az előfőzést én is csak javasolni tudom, mert időt takarítunk meg vele a tűz mellett !!!

Tovább 

Frissítő tavaszi spárgás metélt

 

 

Hozzávalók:


50 dkg liszt

2 tojás

citrom

30 dkg sonka

50 dkg zöldspárga

20 dkg sajt

2 szál menta

cukor

fehérbors.

 

 

 

Elkészítés:

 

Először is elkészítünk egy egyszerű gyúrt tésztát a tojás, liszt, kevés só, 1 citrom lereszelt héja és kevés víz segítségével. Nyújtás után vastagmetéltekre vágjuk a tésztát, kevés lisztbe fogatjuk, hogy össze ne ragadjanak.

Feltesszük forrásban lévő vízbe főni, közben a megtisztított, fás szárától megszabadított zöldspárgát megpároljuk kevés vízben, melyet 1 citrom levével, cukorral és kevés sóval ízesítettünk, félpuhulásig.

Tovább 

Tésztát készítünk:

45 dkg lisztből,

15 dkg cukorból,

15 dkg vajból,

1 egész tojásból,

annyi tejjel hogy gyúrható legyen.


3 részre osztjuk.

Az egyikbe 1-2 ek kakaóport gyúrunk.

A lapokat kinyújtjuk.Zsírozott,lisztezett tepsibe nyújtjuk először a sárga tésztát.

Megkenjük lekvárral,meghintjük darált dióval.

Erre borítjuk a kinyújtott kakaóslapot.Szintén megkenjük lekvárral,majdmegszórjuk darált dióval.

Beborítjuk a kinyújtott sárga lappal.

Villával megszúrkáljuk és megsütjük.

Utolsó hozzászólás

Barna Pap Mónika üzente 13 éve

A könyv szerint nem kell bele sütőpor,szódabikarbóna,élesztő se.Nem emlékeztem rá Erzsike,ne haragudj,ezért írtam fel.Beütöm a nevet a keresőbe mindig,de általában úgy járok hogy van másfajta neve is.

Tovább 

Epres-túrós-habos süti

 

 

Hozzávalók:


A tésztához:

12 dkg cukor

25 dkg 

60 dkg liszt

1 tojás

citrom reszlet héja

2 dl tejföl

1 csomag sütőpor.


A túrós krémhez:

5 tojás sárgája

50 dkg tehéntúró

12 dkg cukor

5 dkg mazsola (el is maradhat)

1 csomag vaníliás cukor.


Valamint:

50 dkg eper (lehet fagyasztott is, csak ki kell olvasztani

A habhoz:

5 tojásfehérje

10 dkg cukor.

 

 

 

Elkészítés:

 

A szobahőmérsékletű margarint összekeverjük a többi hozzávalóval.

Tovább 

Hozzávalók:


5 dl tej

1 csomag előfőzött zacskós rizs

cukor

vaníliás cukor

darált dió

olaj a sütéshez

sok szép szemű eper.

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Fél liter tejet lassú tűzön felforralok 2-3 csapott evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, beleteszek 1 csomag előfőzött zacskós rizst, és puhára főzöm, majd kihűtöm. Akkor lesz majd formázható a massza. Ebből kb. 10-12 gombócot lehet készíteni. Mikor kihűlt a tejberizs, kanálnyi adagokat veszek belőle, majd a szép szemű epret vizes kézzel a masszával szépen óvatosan bebugyolálom, gombócot formálok belőle, majd meghempergetem darált dióban.

Utolsó hozzászólás

Bakos Irén üzente 13 éve

Köszönöm a receptet, már nagyon várom, hogy érjen az eper és sok ilyen és ehhez hasonló finomságot tudjak készíteni belőle.

Tovább 

Összetevők
2 db gyöngytyúk
2 szelet szikkadt kenyér, vagy zsemlye
20 deka aszalt gyümölcs (datolya, füge, barack stb)
2 dkg pisztácia
2 dkg fenyőmag
0,5 fej kelkáposzta
2 deci tej
Tokaji szamorodni (száraz, vagy félszáraz)
húsleves
2 tojássárgája

őrölt bors
szerecsendió (ízlés szerint)
4 ek. olívaolaj
burgonya
étolaj a burgonya sütéséhez
1,5 dl tejszín


Elkészítés
A kenyeret és az aszalt gyümölcsöt kockákra, a fenyőmagot és a pisztáciát durvára vágjuk.

Utolsó hozzászólás

Kádár Bálintné üzente 13 éve

Biztos nagyon fincsi lehet.

Tovább 

Hozzávalók:
1 l búza, víz, finomliszt.

Elkészítés:
1 liter búzát deszkán ujjnyi vastagon kiterítünk, naponta nedvesítjük. Közben ronggyal takarjuk le és meleg helyen tartjuk. Ha csírázik és még nem zöld a csíra (kb. 2-3 cm-es), akkor famozsárban apróra törjük, elkeverjük 4 liter vízzel és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük és kinyomkodjuk. A továbbiakban a levét használjuk fel. A lé 1/5-ét félretesszük. A többihez annyi finomlisztet keverünk, hogy sűrű palacsintatészta sűrűségű legyen.
Egy sütőformába beleöntünk egy keveset a megmaradt léből, erre rátesszük a masszát.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

nagyon érdekes süti lehet még nem hallottam róla! köszike

Tovább 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

10 dkg 

10 dkg cukor

1 tojás

1 kávéskanál vaníliaaroma

30 dkg liszt

2 1/2 kávéskanál szódabikarbóna

1/4 kávéskanál só

1 dl tej

2 pohárnyi eper /lehet fagyasztott is/,vagy másfajta gyümölccsel.

 


Tetejéhez:

8 dkg cukor

5 dkg liszt

3 evőkanál 

1/2 kávéskanál fahéj.

 

 

Elkészítés:


Tészta: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A margarint és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát.

Tovább 

Húsgombócok kapros-tejfölös karalábéval

 

 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús

1 bögre rizs

4 nagy karalábé

2 babérlevél

1 nagy pohár tejföl

liszt

3 evőkanál zsiradék

kapor

2 gerezd fokhagyma

bors

pirospaprika

1 evőkanál ételízesítő

1 tojás.

 

 

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük ízlés szerint.

A karalábékat hámozzuk, majd lereszeljük egy fazékba. Zsiradékot teszünk rá, és 10 percig lefedve dinszteljük.

Tovább 

Csokoládés máktorta meggymártással

 

 

Hozzávalók:

20 dkg tejcsoki

5 dkg étcsoki

3/4 bögre cukor

1/2 bögre darált mák

5 tojás

17 dkg vaj

1/3 bögre liszt

1/2 kiskanál szódabikarbóna.

 


meggymártáshoz:

1 üveg meggybefőtt

kevés víz

cukor és fahéj ízlés szerint

kb. 2-3 evőkanál kukoricakeményítő.

 

 

Elkészítés:

Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kristálycukrot. Lehúzzuk tűzről, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és mákot.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Francia_salata_2194937_9150_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu