Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | [Törölt felhasználó] | 12 hozzászólás
Csirkemell muffinformában sütve
Hozzávalók:
1 nagyobb filézett csirkemell
25 dkg szeletelt bacon
1/2 csokor petrezselyem
1 szál póréhagyma
50 dkg gomba
zöldhagyma
25 dkg füstölt sajt
olaj
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
A hagymát olajon üvegesre párolod, majd hozzáadod az összeaprított gombát, a petrezselymet, a zöldhagymát, sót és borsot. Amint a gomba leve elpárolgott, leveheted a tűzről. A csirkemellet kb. 2-3 centisre kockázod, fűszerezed sóval, borssal, ételízesítővel.
13 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
600-700 g akácfavirág,
4 liter víz,
2-3 db citrom,
8 dkg citromsav vagy borkősav,
1 kk Na-benzoát,
4 kg cukor.
Elkészítés:
4 liter vizet felforraljuk,felolvasztjuk benne a cukrot (szirup lessz belőle)majd beletesszük a citromsavat is.
Miután kihűlt beletesszük a virágokat (ha bogarat látunk rajta kézzel leszedjük de nem mossuk meg a virágot mert rengeteg aroma veszne kárba!)és a megmosott,felszeletelt citromkarikákat.
3 napig állni hagyjuk és időnként megkevergetjük.
|
|
Csirkemájas táskák
Egy csomag friss leveles tásztát nyolc részre osztottam fel.
A töltelék:
25 dkg csirkemájat apróbb darabokra vágtam. 10-15 dkg póréhagymát vékonyan felszeletelve kevés olajon megpároltam, majd a májat rádobva sóval, borssal fűszerezve néhány perc alatt készre pároltam.
Közben egy másik serpenyőben 3 szál felszeletelt újhagymát szintén
kevés olajon átforgattam, hozzáadva 2 nagyobb , szeletelt gombát,
5-10 dkg zöldborsót, fűszerezve megpároltam.
Hegyiné Anna aLaptopp konyha első helyezetje lett a főétel kategóriában.
Videó is lesz ahogyan lekészítette az oldalon már fent lévő recetjét, innen választották ki.
A receptet a képpel felteszem, nem mindennap lehet az ember egy ilyen kitüntésnek részese.
Mi meg büszkék vagyunk, mert a mi tagunk.
Anna sok finomságot kívánunk az oldalra, és gratulálunk.
A kép a Laptop konyha oldaláról való ahól Búza Sándor volt a házigazda.
Csíkos keksztekercs.
Hozzávalók:
2 csomag 220 grammos kerek keksz (pl. Albert)
1 tasak csokoládé pudingpor
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
1 csomag kókuszreszelék
Elkészítés: A pudingport elkeverjük a kakaóporral, majd összefőzzük a tejjel és 10 dkg porcukorral. Félretesszük hűlni. Közben a margarint habosra keverjük 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt pudinghoz keverjük. Egy kókuszreszelékkel megszórt alufólián a kekszeket egyenként összeragasztjuk a krémmel, úgy ahogyan a méteres kalács is készül.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg friss eper,
50 dkg cukor vagy méz,
5 dl jó minőségű vodka.
Elkészítés:
Az epret alaposan megmossuk,megtisztítjuk,lecsöpögtetjük,
összetörjük.
A cukrot kevés vízzel felfőzzük sziruppá,kihűtjük,majd a vodkához adjuk.
A vodkát és az epret összekeverjük.
Üvegbe töltjük,lezárjuk majd 2 hónapig érleljük (óvatosan rázogatjuk hetente kétszer).
Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál chilis ketchup
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl hideg húsleves
fél mokkáskanál kakukkfű
fél mokkáskanál bazsalikom
1 dl étolaj.
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk. A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A hozzávalókat keverőtálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és 4-5 órára a hűtőbe tesszük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A fasírthoz:
1,5 kg darált pulykahús
2 evőkanál szezámmag
3 evőkanál reszelt gyömbér
3 evőkanál zúzott fokhagyma
szójaszósz
chili
friss coriander vagy petrezselyemzöld.
A szószhoz:
2 dl szójaszósz
1 póréhagyma apróra vágva
1 evőkanál zúzott fokhagyma
2 evőkanál szezámmag
chili.
Elkészítés:
A fasírt alapanyagait összedolgozzuk, tepsiben, egyben, sütőben megsütjük.
Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
8 szelet bacon
2 jonatán alma
2 gerezd fokhagyma
4 dl száraz fehérbor
só
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, káposztareszelőn lereszeljük és a ketchupba keverjük. A szalonnaszeletek felével kibélelünk egy jénai tálat. Lerakunk egy sor csirkeszárnyat és bekenjük az almás ketchuppal. Zúzott fokhagymával, majoránnával meghintjük. Még egy sor hús következik, azt is bekenjük a mártással.
Hozzávalók 6 személyre: A petrezselymes palacsintához: Elkészítés: A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát negyedekbe, a karalábét kockákra vágjuk.
A leveshez:
3 kisebb hagyma
1 fehérrépa
3 sárgarépa
1 zsenge karalábé
10 dkg zellergumó
1 kisebb rózsáira szedett karfiol
6 db csirkeszárny
3,5 l víz
5-6 erőleves kocka
ételízesítő
só
bors
szerencsendió
fél csokor petrezselyem
2 tojás
10 dkg liszt
2 dl tej
fél csokor petrezselyem
csipetnyi só
kevés olaj a sütéshez.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók: Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük.
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor.
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor
Bodza ital
Hozzávalók:
1/2-kg cukor
50-db citrompótló
10-db virág
szalicil
4-l víz
1-2 citrom levével még kellemesebb frissító italt kapunk.
Elkészítés:
A bodza virágot jól megmossuk, majd összekeverjűk a hozzávalókkal.
3-4 napíg állni hagyjuk leszűrjük és már fogyasztható is.
ORDA
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is. Mint azt sokszor halljuk, a sajt táplálkozásunk egyik legfontosabb és legegészségesebb eleme. A sajtok közül is külön kiemelhetőek a SOMA'S ORDASAJT-ok, amelyek rendkívül alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt, kifejezetten könnyű, diétás termékek. Fehérjeállományát a szervezet könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található un. esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért azt készen kell bevinnünk, amire az Ordasajt kiválóan alkalmas.
13 éve | Raffai Józsefné | 1 hozzászólás
Püspökkenyér (maradék tojásfehérjéből)
Hozzávalók:
Ahány tojásfehérje, annyiszor 3 dkg porcukor,
2 dkg rétesliszt,
1 dkg margarin,
mazsola, aszalt gyümölcsök, dióbél.
Elkészítés:
A tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, folytonosan verve belekeverjük a cukrot,a lisztet és végül az olvasztott,langyos vajat (margarint). A diót és az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk. A lisztből mielőtt a habba keverjük, elveszünk egy keveset, és ebben forgatjuk meg az apróra vágott gyümölcsöt, mazsolát és a dióval együtt könnyedén a felvert tésztába tesszük.
13 éve | Raffai Józsefné | 0 hozzászólás
Kelt ostoros kalács
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt,
3 tojássárgája,
6 dkg cukor,
csipet só,
4 dl tejben felfuttatott 5
dkg élesztő.
Krém:
25 dkg margarin,
20 dkg cukor,
4 evőkanál kakaó,
2 csomag vaniliás cukor.
Elkészítés:
Az összegyúrt tésztából 6 cipót készítünk. Kinyújtjuk,
megkenjük a csoki krémmel feltekerjük, majd 3 tekercset összefonunk.
Tejfölös tojássárgájával megkenjük, kelesztjük és sütjük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág.
A sütéshez: olaj.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral ízesített meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
30 db bodzavirág
1 l víz
75 dkg kristálycukor
1 citrom leve (vagy citromsav).
Elkészítés:
A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük, (fél liter bodzafőzetet kell kapnunk). Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük. Fontos! A főzési időt tartsuk be. Nagyon finom. Ebből a mennyiségből kb. 5 dl mézet kapunk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
6 tojás
35 dkg eper
1 rúd vanília
1 narancs leve
1 citrom leve
1 dkg zselatin.
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan szétválasztjuk. Az epret-szamócát megmossuk, megtisztítjuk, leszárítjuk, 3-4 szemet félreteszünk a díszítéshez, és a többit összeturmixoljuk. Kör alakúra rögzítünk egy 10 cm magas, 20 cm hosszú kartondarabot. Bevonjuk alufóliával, és egy tálcára (tányérra) helyezzük.
A tejet a vaníliával felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg zöld spárga
4 dkg vaj
4 dkg liszt
4 dl tej
só
szerecsendió
2 tojás
15 dkg pulykasonka
15 dkg apró durumtészta.
Elkészítés:
Először a tésztát al dente megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.
Közben a spárgasípok fás végeit levágjuk, megtisztítjuk (de nem hámozzuk!), megmossuk, levágjuk a fejét, a szárakat 3 darabra vágjuk. Sóval és 1 teáskanál cukorral ízesített vízben (párolóbetéten) megpároljuk.
Almás rebarbaradzsem:
Hozzávalók 4 db 1/4 literes üveghez:
1 kg rebarbaraszár
40 dkg alma
1 db citrom
50 dkg befőzési cukor
1/2 teáskanál friss reszelt gyömbér
4 db 1/4 literes üveg.
Előkészítés:
A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát lereszeljük. A citromot megmossuk, héjából levágunk egy körülbelül 5 cm-es darabot, és levét kinyomjuk. Az üvegeket alaposan kimossuk, száradni hagyjuk.
Elkészítés:
A rebarbarát és az almát a citrom levével, héjával és 2 evőkanál vízzel puhára főzzük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 főre:
1 zöldhagyma
1 bögre szegfűgomba
1/4 kacsacomb
6-7 db körtés pöffeteg gomba
2-3 nagyobb csiperke gomba
2 dl tejszín
sajt
só
vaj
óriás csigatészta.
A cukkinilepenyhez:
1 cukkini
4 evőkanál morzsa
1 tojás
só
zöld pesto.
Elkészítés:
Az óriás csigatésztát sós vízben megfőzzük.
A gombákat előkészítjük, felszeleteljük. A zöldhagymát felszeleteljük, és kevés olaj és vaj keverékén dinsztelni kezdjük egy serpenyőben.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma,
30 dkg brokkoli,
30 dkg zöldborsó,
1 csokor petrezselyem,
liszt,
tej,
bio ételízesítő,
só,
csirkemell,
bio csirkefűszer,
olaj,
nagy csipet kurkuma .
Elkészítés:
1.) A zöldborsót megtisztítuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a borsót és a brokkolit, fedő alatt, pici vízzel puhára pároljuk
2.) Sózzuk (pici cukor is mehet bele), megszóruk finomra vágott petrezselyemmel, liszttel meghintjük, majd felöntjük tejjel, és 3-4 percig főzzük.
Hozzávalók:
12 db réteslap,
5 db egész tojás,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
10 dkg búzadara,
1 vaníliarúd,
4 dkg vaj + 10 dkg a kenéshez.
Sziruphoz:
4 dl víz,
25 dkg cukor,
1 citrom leve és reszelt héja.
Elkészítés:
5 dl tejet 1 rúd vanília kikapart magjaival felmelegítünk. Közben 5 egész tojást 10 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 10 dkg búzadarát is. A meleg vaníliás tejet kis adagokban a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet lassú tűzön sűrűre főzzük.
Hozzávalók:
kb. 12 szelethez:
15 dkg liszt
10 dkg
1 tojás.
A töltelékhez:
30 dkg rebarbara
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
8 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
3 tojás
2 dl tejszín
1 citrom reszelt héja.
A vaníliamártáshoz:
2 dl tej
8 dkg cukor
1 tojás
3 tojássárgája
1 rúd vanília
20 dkg eper a díszítéshez.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a tojással és egy csipet sóval összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
kb. 4 db 2 dl-es üveghez:
20 dkg eper
40 dkg hagyma
80 dkg (barna) cukor
fél l fehérborecet
1 teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
Az epret, és a rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az üvegeket kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Az epret, a rebarbarát, a hagymát nagy lábosban összekeverjük a cukorral, az ecettel, egy csipet sóval, a korianderrel és a szegfűszeggel.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
10 dkg friss spenót
25 dkg koktélparadicsom (lehet sima is)
1 citrom leve
extra szűz olívaolaj
1 csirkemellfilé.
Elkészítés:
A csirkemellfilét megtisztítjuk, kisebb csíkokra vágjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd serpenyőben kevés olajon megsütjük.
A spenótot leöblítjük és megszárítjuk. A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk és kis hasábokra vágjuk.
Hozzávalók:
A salátához:
kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta)
1/2 cékla vékonyra csíkozva
4 db paradicsom
20 dkg párolt zöldspárga.
4 egész tojás
1/2 dl tej
2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva
2 dkg vaj
só
frissen őrölt bors.
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dió- vagy olívaolaj
1 teáskanál jó minőségű mustár
nagy csipet só.
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.
Hozzávalók:
2 Erzsébet-kenyér vagy ami van otthon,
25 dkg
1-2 gerezd fokhagyma
mustár
20 dkg trappista sajt
friss petrezselyem
só
őrölt édes pirospaprika.
Elkészítés:
A margarint jó kikeverjük a majonézzel, beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Teszünk bele ízlés szerint mustárt, sót, borsot és pirospaprikát. Az Erzsébet-kenyeret vékonyan felszeleteljük, megkenjük a szeleteket, és kettesével összefordítjuk szendvicsként.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 csirkemell filé
20 dkg camembert
25 dkg szeletelt bacon.
Elkészítés:
1.) A csirkemelleket megmossuk, és hosszában bevágjuk, majd ezekbe egy-egy vastagabb rúd camembert-t teszünk. A húst összezárjuk, 2 szelet baconbe betekerjük, és a grillrácson mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük. (Sütőben kicsit több időbe telik, de ott is nagyon szépen megsül.) Fokhagymás kenyérrel és töltött paradicsommal nagyon finom! Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom: Hozzávalók: 6-7 nagyobb paradicsom 25 dkg rizs erőleveskocka só olívaolaj.
13 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Metéltnek való tésztát gyúrunk 50 dkg liszből,1 egész tojásból és 2 db tojássárgájából.
Szélesmetéltre vágjuk fel és 1 liter forró tejben addig főzzük,míg a tej egészen elfő.Közben belevegyítünk 10 dkg őrölt mandulát,10 dkg cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot.
Ha kész van,kevés vajjal összekeverjük,meglisztezett deszkára borítjuk,pogácsaszúróval kis fánkokat szaggatunk belőle,tojásban,morzsában bundázzuk és forró zsírban megsütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
2 nagy karalábé felkockázva
2 sárgarépa felkockázva
1 kisebb vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
pirospaprika
kevés ételízesítő.
A vajgaluskához:
1 tojás
1 teáskanál tejföl
1 bő teáskanál puha vaj
2-3 evőkanál liszt
só
bors.
Elkészítés:
Forró zsiradékon a karalábét és a sárgarépát megdinsztelem, majd rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.
Távol-keleti csirkenyárs:
Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
kis darab gyömbér
2 hegyes erős paprika
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál cukor
csipetnyi só.
Elkészítés:
Fogjuk a húst, és a rostok irányában centiméter vastag csíkokra vágjuk. Elővesszük kedvenc NDK turmixunkat, belehajigáljuk a tisztított fokhagymát, a gyömbért, a kimagozott, darabolt paprikát, a szintén tisztított, darabolt vöröshagymát.
Mártogatós grillcsirke:
Hozzávalók: 2 db grillcsirke,2 evőkanál olaj, sült csirke fűszerkeverék, só, őrölt feketebors
A mártogatóhoz: fél csokor friss petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl ketchup, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál paprikakrém, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, só
Elkészítés módja: csirkéinket kettőbe hasítjuk, hogy négy éhes gyomor is jóllakhasson. Összekeverjük az olajat a szárnyas fűszerrel, sóval, borssal.
Bergendi Ciprián Ferenc receptje.
Húsgombócos kukoricaleves:
1 db vöröshagyma,
egy ek olívaolaj,
egy doboz édes kukorica konzerv (330 gr)
0,75 liter zöldség vagy húsleves alaplé,
1/4 tk örölt kömény,
1/2 tk őrölt pirospaprika,
só, izlés szerint,
1/4 kg darált marhahús,
fekete bors,
1 dl. tejföl,
1 db kápia vagy piros kaliforniai paprika díszítésnek...
A hagymát felkockázva az olajon üvegesre pároljuk, tésztaszűrőn leszűrjük a kukoricát, és a levessel együtt öntsük a hagymára.
Furdu Tiborné receptje.
Régi magyar recept.Gyerekkoromban gyakran készítettük otthon. Körmösbableves csipetkével.
Hozzávalók:
60 dkg sertésköröm
25 dkg szárazbab
10 dkg gyökér
10 dkg sárgarépa
1 fej hagyma
2 evőkanál lecsó
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só
1 kávéskanál Vegeta
babérlevél
1 dl olaj
Csipetkéhez
10 dkg zabpehelyliszt
1 db tojás.
Elkészítése:
A sertéskörmöt megtisztítjuk és feldaraboljuk.
A hagymát apró kockára vágjuk,olajon megpároljuk,beletesszük a pirospaprikát és a feldarabolt sertéskörmöt.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
2 fej hagyma
szalonna
kolbász,vagy füstölt hús.
20 dkg liszt
4 dkg élesztő
só
víz.
Elkészítés:
Hagymát apróra vágom, kevés olajon párolom, majd hozzáadom ízlés szerint a felszeletelt szalonnát, kolbászt. Kicsit pirítom, beleteszem a savanyúkáposztát, és puhulásig főzöm (víz mindig legyen alatta 3-4 dl). A gombócnak valókat összeállítom, dagasztom, kelni hagyom. Mikor már a duplájára nő, evőkanállal beleszaggatom a káposztába, és 20 percig takaréklángon, fedő alatt párolom.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál liszt
3 evőkanál tej.
A tésztához:
7 dkg
7 dkg cukor
2x1/8 l tej
1 tojássárgája
1 tojás
(1 citrom héja és leve)
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg liszt
csipet só.
A töltelékhez:
30 dkg szilvalekvár
1 evőkanál rum
15 dkg mák és porcukor a tetejére
Az öntethez:
olvasztott vaj vagy vaníliasodó
Elkészítés:
.A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot és a tejet.
Hozzávalók:
1 kakas melle (kb. 80 dkg).
A páchoz:
olaj
Valamint:
5 dkg füstölt szalonna felkockázva
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
házi lecsó vagy 1 paprika és 1 paradicsom
1 dl tejföl
30 dkg tészta.
Elkészítés:
A csontról a húst lefejtem, 4 szeletre vágom, mustárral bekenem, jól záródó dobozban a pácban 5-6 napig érlelem, néha átforgatom.
Hozzávalók:
30 dkg tölcsérgomba
50 dkg zöldspárga
1 nagyobb sárgarépa
liszt.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, kevés olívaolajon megpárolom. Hozzáadom az apróra vágott gombát, a spárgát, a csíkokra vágott sárgarépát. Megszórom ételízesítővel, és együtt pirítom egy kicsit. Felöntöm kb. 2-2,5 liter vízzel, kb. 20-25 percig főzöm, amíg minden megpuhul. Elkészítem a tejfölös habarást, behabarom, megszórom tárkonnyal, és ízesítem sóval, borssal.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 l tej
10 dkg mogyorókrém
10 dkg pirított mandula
tejcsoki (akár csokimikulást is használhatsz!)
2 csomag vaníliás pudingpor
cukor tetszés szerint
2 dl tejszínből tejszínhab.
Elkészítés:
Az előírás szerint elkészítjük a vaníliás pudingot, majd a feléhez hozzákeverjük a mogyorókrémet. Miután kihűlt, a tejszínhab felét óvatosan beleforgatjuk, és a manduladarabkákat az összetört csokival együtt rászórjuk. A tejszínhab másik felét a vaníliás pudinghoz keverjük, és a kétféle krémet rétegezve poharakba töltjük.
Epres trifle: Hozzávalók: Elkészítés: Mossuk meg az epret, 3 szemet tegyünk félre díszítésnek, a maradékot kockázzuk fel, majd szórjuk meg és forgassuk össze 3 evőkanál porcukorral. Vegyünk elő hat poharat. A poharak aljára tegyünk fél-fél szelet felkockázott piskótatekercset, locsoljuk meg egy-egy evőkanál likőrrel.
3 szelet eperlekváros piskótatekercs
5 dl vaníliapuding
6 evőkanál eper vagy málnalikőr, esetleg cassis (francia feketeribizli likőr)
40 dkg eper
3 dl tejszínhab.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg csirkeaprólék
1 kisebb fej vöröshagyma
2 zsenge karalábé
1 csokor újrépa
20 dkg spárga
1 dl tejföl
1 citrom leve
1 evőkanál vágott petrezselyem.
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megforgatjuk benne a csirkeaprólékot. Megsózzuk, rászórjuk a vöröshagymát, kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.
Hozzávalók:
1 kg spárga
1/2 citrom
A sajtkrémmártáshoz:
12,5 dkg natúr tejszínes krémsajt
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1/2 citrom leve.
A körethez (8 palacsintához):
18 dkg liszt
2 tojás
3,5 dl tej
2 dl ásvány- vagy szódavíz.
A sütéshez:
olaj
8 szelet gépsonka.
A díszítéshez: kapor.
Elkészítés:
A palacsintához a lisztet simára keverjük a tojással, a tejjel és egy csipet sóval, amíg a spárgát megtisztítjuk, pihenni hagyjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 db tisztított, grillezni való csirke.
Az első 5 ízesítő:
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
késhegynyi reszelt szerecsendió
A második 7 ízesítő:
6 evőkanál joghurt
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál olaj
2 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál borecet
késhegynyi őrölt kurkuma
A harmadik 4 ízesítő:
2 evőkanál olaj
1 evőkanál citromlé
2 mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál kardamom.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
12 dkg puha vaj
2 bögre cukor
2 tojás
2 teáskanál vaníliaaroma
1 3/4 bögre liszt
3/4 bögre kakaópor
1 bögre tej
3/4 bögre lekvár.
Krémhez:
17 dkg félédes tejcsokoládé (étcsoki is jó)
12 dkg vaj
3 1/4 bögre átszitált porcukor
1/2 tejföl
1 evőkanál rum.
Elkészítés:
A vajat, cukrot, vaníliaaromát és a tojást keverjük habosra. A kakaós, sütőporos lisztet és a tejet felváltva adagoljuk a masszához. Osszuk el a masszát 4 kivajazott és sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába, és 25 percig süssük, vagy tűzpróbáig (4-es fokozat).
Hozzávalók:
(4 kehelybe):
1 csomag (25 dkg) túró
(1 csomag vaníliás pudingpor+5 dl tej+4 evőkanál cukor)
2 evőkanál eperlekvár
1 doboz (30 dkg) fagyasztott erdei gyümölcs
méz
4 szem kókuszcsók.
Elkészítés:
1.) A kókuszcsókokat apróra törjük, és a kelyhek aljába szórjuk. Meglocsoljuk a kiolvadt és lecsöpögtetett erdei gyümölcsök levével, majd rácsurgatunk egy kis mézet.
2.) Elkészítjük és kihűtjük a pudingot, majd összekeverjük a túróval, és hozzákeverünk 2 evőkanál eperlekvárt.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg liszt
fél citrom reszelt héja.
A krémhez:
25 dkg
30 dkg porcukor
25 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 doboz barackbefőtt.
A díszítéshez:
porcukor.
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a citrom héját is hozzáadjuk, kikeverjük, majd fakanállal óvatosan hozzákeverjük a lisztet.
Hozzávalók:
40 dkg kukorica konzerv
3 tojás
2 db közepes méretű burgonya
cayenne bors (őrölt chili)
őrölt feketebors
1 gerezd fokhagyma
olaj.
Elkészítés:
A kukorica levét leöntjük, majd egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt burgonyát, fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott újhagymát, fűszerezzük, sózzuk, majd a lisztet is belekeverjük.
Olajat hevítünk egy szélesebb serpenyőben, és adagonként belekanalazzuk a masszát, egy kicsit ellapogatjuk, majd pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
Hozzávalók:
annyi fej zsenge karalábé, ahány személyre főzünk
1 fej hagyma
1 szál sárgarépa
3 evőkanál rizs
kb. 25 dkg darált hús (a karalábék számától függ a mennyiség)
1 evőkanál ecet
olaj.
Elkészítés:
A felaprózott hagymát és a lereszelt sárgarépát egy kevéske olajon megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel. Pár kavarás után felöntjük a kívánt vízmennyiséggel. Ezután az előzőleg kikapart karalábékat megtöltjük a sóval, borssal ízesített hússal, majd beletesszük a lébe.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
2 db tojá
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
só
1/2 csomag sütőpor.
A krémhez:
25 dkg mascarpone sajtkrém
25 dkg 20%-os tejföl
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
1 narancs reszelt héja
Valamint:
25 dkg eper.
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a kakaóporral és az olajjal jól kikeverjük géppel, majd mehet bele a tejföl, a fehérjehab és a beleszitált liszt a sütőporral.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg túró
16 dkg sima liszt
6 dkg
1 tojás
1 tojássárgája
reszelt citromhéj
egy csipetnyi só
3 cl rum
10-12 szem friss eper.
vaj
zsemlemorzsa
vaníliás cukor.
A tetejére:
porcukor.
Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citrom héjat, a rumot, egy csipetnyi sót és a lisztet. Egy órát pihentetjük a hűtőben.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
30-40 dkg csirkemell (felkockázva)
20 dkg szalonna (húsos)
15 dkg gomba
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (lehet több is, ha valaki nagyon szereti)
2 evőkanal liszt
1 pohár leves leveskockából (1 pohár=2,5 dl)
fél pohár tej
olaj
1 pohár főtt kukorica
1 tojássárga (tetejére)
Tésztához:
2 pohár liszt
1 teáskanál só
20 dkg
kb. 6 evőkanál csapvíz.
Elkészítés:
Főzőedenybe olajat öntünk, beletesszük a hagymákat, szalonnát, gombát.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
0,5 l tej,
fél db. vaníliarúd,
25 dkg liszt,
4 db tojás,
1 ek porcukor,
1 ek kakaópor,
1 liter étolaj,
só.
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük a vaníliával és a liszttel.Jól elkeverjük,csipetnyi sóval,lehűtjük.
Hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját és 2 egész tojást habosra keverve a két fehérjével.
A tésztából közepesen forró olajba burgonyaformákat szaggatunk,megsütjük,lecsöpögtetjük,kakaóporba forgatjuk,melegen,porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg darált marhahús,
25 dkg spenót,
10 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg parmezán,
1 cs. petrezselyem,
1 db tojás,
4-5 levél bazsalikom,
1 liter húsalaplé,
1 dl tejszín,
2-3 gerzd fokhagyma,
só,bors.
Elkészítés:
Pár csepp olivaolajon az aprított fokhagymát,megtisztított spenótot,bazsalikomleveleket lepirítjuk együtt.
Ez idő alatt a húsalaplét felforraljuk,sózzuk,borsozzuk.
A darált húst összekeverjük a tojással,reszelt parmezánnal,zsemlemorzsával,sóval,borssal.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
2 tk. sütőpor,
1/2 tk. szódabikarbóna,
7,5 dkg cukor,
8 dkg puha vaj,
1 db tojás,
2,5 dl joghurt,
10 dkg dióbél + a díszítéshez,
8-10 dkg méz + 5 dkg a tetejére,
1 tk fahéj.
Elkészítés:
10 dkg diót kisebb darabokra törünk,és száraz serpenyőben megpirítjuk.Hozzáadunk 8-10 dkg mézet,4 dkg vajat majd fahéjjal ízesítjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral.
Másik tálban felverjük az 1 tojást 7 és fél deka cukorral,hozzákeverjük a 4 deka puha vajat,joghurtot.
Hozzávalók:
50 dkg spárga
2-3 dl tejföl
3 egész tojas
reszelt sajt (emmentáli, füstölt, trappista, ami van...)
friss vagy szárított kapor
Elkészítés:
A spárgát megpucolom és megfőzöm, majd a szűrőben hagyom kihűlni és jól lecsepegni.
A leveles tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tortaformába teszem (ez nálam 3cm magas és 30cm átmérőjű), villával megszurkálom, és előmelegített sütőben picit elősütöm.
Hozzávalók:
40 dkg spárga
4 szál bazsalikom
2 alma
4 kisebb paradicsom
1 citrom leve és reszelt héja
1 dl olívaolaj
2 dkg tisztított, pirított tökmag.
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, a fejüket levágjuk 10 cm hosszan (a végeket félretesszük, mert remek levesalapanyag). A salátát és a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, a levelekeket összetépkedjük. Az almát megmossuk, húsát felszeleteljük.
Hozzávalók:
2 db nyers csülök
3 fej fokhagyma
só
őrölt kömény
őrölt feketebors
30 dkg füstölt szalonna (a kenegetéshez)
2 dl olaj
1-2 evőkanál zsír
1 liter sör.
Elkészítés:
A fűszereket (só, bors, kömény, majoránna, 1 fej zúzott fokhagyma) összekeverem az olajjal, és jó alaposan bedörzsölöm ezzel a keverékkel a csülköket, majd 2-3 órát állni hagyom, hogy az ízek jól átjárják a húst, addig egy hűvös sör kíséretében lenyírom a füvet.
Előkapok egy méretes, mély tepsit, kikenem a zsírral, belerakom a csülköket, mellédobom a felnegyedelt hagymákat és 1 fej gerezdjeire bontott fokhagymát.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
2 citrom
50 dkg zöldspárga
2 szál menta
só
Elkészítés:
Először is elkészítünk egy egyszerű gyúrt tésztát a tojás, liszt, kevés só, 1 citrom lereszelt héja és kevés víz segítségével. Nyújtás után vastagmetéltekre vágjuk a tésztát, kevés lisztbe fogatjuk, hogy össze ne ragadjanak.
Feltesszük forrásban lévő vízbe főni, közben a megtisztított, fás szárától megszabadított zöldspárgát megpároljuk kevés vízben, melyet 1 citrom levével, cukorral és kevés sóval ízesítettünk, félpuhulásig.
13 éve | Barna Pap Mónika | 4 hozzászólás
Tésztát készítünk:
45 dkg lisztből,
15 dkg cukorból,
15 dkg vajból,
1 egész tojásból,
annyi tejjel hogy gyúrható legyen.
3 részre osztjuk.
Az egyikbe 1-2 ek kakaóport gyúrunk.
A lapokat kinyújtjuk.Zsírozott,lisztezett tepsibe nyújtjuk először a sárga tésztát.
Megkenjük lekvárral,meghintjük darált dióval.
Erre borítjuk a kinyújtott kakaóslapot.Szintén megkenjük lekvárral,majdmegszórjuk darált dióval.
Beborítjuk a kinyújtott sárga lappal.
Villával megszúrkáljuk és megsütjük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg cukor
25 dkg
60 dkg liszt
1 tojás
1 citrom reszlet héja
2 dl tejföl
1 csomag sütőpor.
A túrós krémhez:
5 tojás sárgája
50 dkg tehéntúró
12 dkg cukor
5 dkg mazsola (el is maradhat)
1 csomag vaníliás cukor.
Valamint:
50 dkg eper (lehet fagyasztott is, csak ki kell olvasztani
A habhoz:
5 tojásfehérje
10 dkg cukor.
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű margarint összekeverjük a többi hozzávalóval.
Hozzávalók:
5 dl tej
1 csomag előfőzött zacskós rizs
vaníliás cukor
darált dió
sok szép szemű eper.
Elkészítés:
Fél liter tejet lassú tűzön felforralok 2-3 csapott evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, beleteszek 1 csomag előfőzött zacskós rizst, és puhára főzöm, majd kihűtöm. Akkor lesz majd formázható a massza. Ebből kb. 10-12 gombócot lehet készíteni. Mikor kihűlt a tejberizs, kanálnyi adagokat veszek belőle, majd a szép szemű epret vizes kézzel a masszával szépen óvatosan bebugyolálom, gombócot formálok belőle, majd meghempergetem darált dióban.
Összetevők
2 db gyöngytyúk
2 szelet szikkadt kenyér, vagy zsemlye 20 deka aszalt gyümölcs (datolya, füge, barack stb) 2 dkg pisztácia 2 dkg fenyőmag 0,5 fej kelkáposzta 2 deci tej Tokaji szamorodni (száraz, vagy félszáraz) húsleves 2 tojássárgája só őrölt bors szerecsendió (ízlés szerint) 4 ek. olívaolaj burgonya étolaj a burgonya sütéséhez 1,5 dl tejszín |
||
Elkészítés A kenyeret és az aszalt gyümölcsöt kockákra, a fenyőmagot és a pisztáciát durvára vágjuk. |
13 éve | Gruber Miklós | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
1 l búza, víz, finomliszt.
Elkészítés:
1 liter búzát deszkán ujjnyi vastagon kiterítünk, naponta nedvesítjük.
Közben ronggyal takarjuk le és meleg helyen tartjuk. Ha csírázik és még
nem zöld a csíra (kb. 2-3 cm-es), akkor famozsárban apróra törjük,
elkeverjük 4 liter vízzel és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk, majd
leszűrjük és kinyomkodjuk. A továbbiakban a levét használjuk fel. A lé
1/5-ét félretesszük. A többihez annyi finomlisztet keverünk, hogy sűrű
palacsintatészta sűrűségű legyen.
Egy sütőformába beleöntünk egy keveset a megmaradt léből, erre
rátesszük a masszát.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg 10 dkg cukor 1 tojás 1 kávéskanál vaníliaaroma 30 dkg liszt 2 1/2 kávéskanál szódabikarbóna 1/4 kávéskanál só 1 dl tej 2 pohárnyi eper /lehet fagyasztott is/,vagy másfajta gyümölccsel. Tetejéhez: 8 dkg cukor 5 dkg liszt 3 evőkanál 1/2 kávéskanál fahéj. Elkészítés:
Tészta: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A margarint és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús 1 bögre rizs 2 babérlevél 1 nagy pohár tejföl liszt 3 evőkanál zsiradék 2 gerezd fokhagyma pirospaprika 1 tojás. Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük ízlés szerint.
A karalábékat hámozzuk, majd lereszeljük egy fazékba. Zsiradékot teszünk rá, és 10 percig lefedve dinszteljük.
Hozzávalók:
20 dkg tejcsoki 5 dkg étcsoki 1/2 bögre darált mák 17 dkg vaj 1/3 bögre liszt 1/2 kiskanál szódabikarbóna. A meggymártáshoz: 1 üveg meggybefőtt kevés víz cukor és fahéj ízlés szerint kb. 2-3 evőkanál kukoricakeményítő. Elkészítés:
Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kristálycukrot. Lehúzzuk tűzről, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és mákot.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás