Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Barna Pap Mónika | 8 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
15 dkg margarin,
20 dkg cukor,
3 tojás,
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna,
10 dkg kókuszreszelék,
15 dkg porcukor,
baracklekvár.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját és a szódabikarbónát. Jól kidolgozzuk. A tésztát tepsibe téve megkenjük baracklekvárral, majd a három tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral és a kókuszreszelékkel együtt. A tészta tetejére kenjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
80 dkg friss, vegyes gyümölcs (eper, őszibarack, sárgabarack, meggy stb.),
vagy mirelit vagy befőtt,
2 dl tejföl,
1 citrom leve,
2-3 evőkanál méz,
4 evőkanál rum, esetleg likőr (triple sec vagy sherry brandy, vagy 1 teáskanál likőraroma).
Elkészítés:
A gyümölcsöket a fogyasztást megelőző nap megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk, és nagyon vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. A rummal (likőrrel), valamint a mézzel elkevert citromlével lelocsoljuk, és jól zárható edénybe rakjuk.
|
|
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg finom liszt,
13 dkg margarin,
1 tojás,
1 dl sűrű tejföl,
1 evőkanál porcukor,
1 teáskanál sütőpor,
1 mokkáskanál só;
a töltelékhez :
kb 1 üveg körtebefőtt,
2 dl tejföl,
2 tojás,
1 teáskanál őrölt fahéj,
ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A tésztához valókat mély tálba rakjuk (a margarint megreszeljük, vagy egy kis szitán átnyomjuk), majd gyorsan összegyúrjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
20 dkg tepertő,
2 tojás,
2 dl kefir,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál mustár.
1 evőkanál vegeta,
1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág,
1 késhegynyi törött fekete bors,
kevés só;
a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A tálaláshoz 1 csokor snidling (de ez el is hagyható).
Elkészítés:
Közepes tepsit kikenünk az olajjal, meghintjük a zsemlemorzsával.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 főtt, nem túl zsíros füstölt csülök,
1 evőkanál olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
1 tojás,
3-4 evőkanál liszt,
1 dl csülök főzőlé (ha nincs, a tej is megfelel),
2 nagy gerezd friss fokhagyma,
késhegynyi őrölt csípős paprika,
ízlés szerint törött fekete bors és só,
a sütéshez olaj.
Elkészítés:
A csülköt, az ételkészítést megelőző nap reggelén annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Este új, tiszta vízben - nem kuktában!
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg sovány sertéshús,
5 dkg füstölt szalonna,
15 dkg rizs,
2 dl tejföl,
6 db zöldpaprika,
2 db nagyobb paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 evőkanál vegeta (vagy 2 húsleveskocka),
fél mokkáskanál törött fekete bors,
kevés só.
Elkészítés:
A megmosott rizst szűrőkanálba öntjük, és fél órára vízbe áztatjuk.
Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, majd a zsírját kisütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
3 db egész tojás,
25 dkg félzsíros tehéntúró,
1 kis fej vöröshagyma,
2,5 dl tej,
2 evőkanál búzadara,
1 csokor kapor,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 mokkáskanál törött fehér bors,
késhegynyi őrölt szerecsendió virág,
1 teáskanál só.
Elkészítés:
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy lapos, nagyobb tepsibe. Megsózom.
A tojássárgákat kikeverem az olvasztott, de már hideg vajjal, és apránként hozzáadom a tejet, a búzadarát, a nagyon finomra aprított kaprot és az összes fűszert.
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
25 dkg párizsi vagy krinolin,
2 nagy fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
2 dl tejföl,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanál só.
Elkészítés:
A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom, majd egy közepes nagyságú tepsin úgy terítem szét, hogy közben jól megsózom. Félreteszem.
A megtisztított vöröshagymát karikákra vágom, majd a felforrósított olajon, fedő alatt üvegesre párolom.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg darált, sovány sertéshús,
2 tojás,
1 dl paradicsomlé (ketchup vagy ivólé),
1 fej vöröshagyma,
1 kis zellercikk,
csipetnyi porcukor,
ízlés szerint só,
a forma kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
Mindenekelőtt válasszunk ki egy lehetőleg hosszúkás, szögletes formát, mert a szögletes hús jól szeletelhető. Az olajjal kenjük ki a forma belsejét, majd hintsük be a zsemlemorzsával.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg darált, sovány sertéshús,
3 evőkanál olaj,
2 tojás,
25 dkg sárgarépa,
1 kicsi karalábé,
1 fej vöröshagyma,
1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
2 késhegynyi törött fekete bors,
1 teáskanál só.
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és a meghámozott karalábét kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd tálba tesszük. Hozzárakjuk a darált húst, a felütött tojásokat, a sót és a borsot.
2 evőkanál, forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd ha már nem nagyon forró, hozzáadjuk a húshoz.
Hozzávalók:
4 csirkemáj (szív nélkül),
1 tojás,
2 dl tej,
13-15 dkg liszt,
1 közepes fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
1 teáskanál majoránna,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só;
a sütéshez bő olaj.
Elkészítés:
A csirkemájakat szétszedjük, az ereket letisztítjuk, és megmossuk. Beletesszük a tejbe. Legalább fél órán át, áztatjuk. A májdarabokat időnként megfordítjuk, hogy a tej mindenütt érje.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
4 dl sűrű tejföl,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt,
4 dkg vaj vagy margarin,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 gerezd fokhagyma,
1 púpozott teáskanál vegeta,
1 késhegynyi törött fehér bors,
ízlés szerint kevés só.
Elkészítés:
Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat vajjal vastagon kikenünk. A tejföl savóját leöntjük. A visszamaradt sűrű tejfölhöz adjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a vegetát és a törött borsot.
Hozzávalók:
Kakaós tészta:
40 dkg liszt,
10 dkg cukor,
15 dkg zsír,
½ cs. sütőpor,
2 tojás,
1 ek szerencsi kakaó por,
kevés tej, jól összeálljon,
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát ketté osztjuk kinyújtjuk, és tepsi hátán kisütjük őket.
Piskóta:
30 dkg cukor,
6 tojás,
6 evőkanál víz,
24 dkg liszt,
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákanalazzuk a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját.
Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a lisztet.
Hozzávalók:
Tészta:
45 dkg liszt,
30 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
6 tojás,
1 üveg meggy befőtt
1 citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
margarin a tepsi kikenéséhez,
zsemlemorzsa a szóráshoz,
Krém:
25 dkg puha margarin,
1 l tej,
8 ek. porcukor,
2 cs. puding por,
Máz:
2 tasak piros tortazselé por,
kevés meggy befőtt lé,
Elkészítés:
A meggyet lecsepegtetjük, a levéből később használunk.
A margarint kikeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal, végül egyenként belekeverjük a tojásokat.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, (ebből 3 lapot sütünk)
4 dl tejföl,
15 dkg margarin,
2 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 csomag szalakálé,
6 evőkanál rum a tészta locsolásához, vagy két üveg rumaaroma.
Krém:
3 cs.vaníliás puding por,
9 dl tej,
40 dkg porcukor,
35 dkg darált dió,
35 dkg margarin,
4 csomag vaníliás cukor,
Máz:
20 dkg étcsolokádé,
2 evőkanál olaj,
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három felé osztjuk és tepsi hátán szép világosra sütjük, rácson hagyjuk hűlni.
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg rétes liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
3 tojás,
kk. szódabikarbóna,
1,5 dl tejszín,
1 üveg magozott meggybefőtt,
2-3 db alma,
3 kk. őrölt fahéj,
Máz:
1,5 dl tejszín,
3 tojás,
2 cs. vaníliás cukor,
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal összekeverjük, majd a margarinhoz adjuk felváltva a tejszínnel.
Végül belekeverjük a lecsepegtetett meggyet kivajazott, kilisztezett, tepsibe öntjük.
Hozzávalók
4 személyre:
4 tojás,
5 dkg vaj,
10-15 dkg liszt,
só,
kevés reszelt szerecsendió,
a sütéshez olaj,
15 dkg trappista sajt,
15 dkg füstölt sajt,
2 dl tejföl
A tojások sárgáját a vajjal habosra keverjük, majd sorra hozzáadjuk a tejet és lisztet. Simára keverjük, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A kétféle sajtot megreszeljük és összekeverjük.
Hozzávalók:
4 személyre:
8 db sós palacsinta,
5 dkg vaj,
5 dl tej,
25 dkg ementáli sajt,
só,
őrölt feketebors,
1 kiskanál szárított bazsalikom vagy egy maréknyi friss levél
A vajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a tisztet és világosra pirítjuk. A tejjel fölöntjük és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belereszeljük a sajt felét, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, végül az apróra vágott bazsalikomot is hozzáadjuk.
Hozzávalók:
4 személyre:
8 db édes palacsinta,
1 doboz ananászkonzerv (kb. 50 dkg),
1 citrom,
2 evőkanál búzakeményítő,
2 dl tejföl
Az ananászkonzervet- leszűrjük, a gyümölcsöt apróra vágjuk. A levébe belecsavarjuk a citrom levét, a citrom reszelt héjával ízesítjük, majd a búzakeményítővel simára keverjük Lassú tűzön kevergetve besűrítjük, majd hozzákeverjük a; apróra vágott ananász felét. Az ananászos tölteléket a palacsintákra simítjuk, majd felgöngyöljük.
Mexikói bab darált hússal.
Hozzávalók:
30 dkg vörös bab,
3 fej hagyma,
2 evőkanál olaj,
40 dkg
darált marha hús,sertés vagy baromfi is is nagyon jó.
2 db kis csípős paprika,
3 dl csirkeleves, (leveskockából)
1 doboz (40 dkg) mexikói zöldparadicsom,
1 pirospaprika,
2 gerezd fokhagyma,
fél kanál oregánó,
fél kávéskanál kurkuma,
fél kávéskanál chilipor,
só.
Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap áztató vízzel együtt feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük.
Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús,
20 dkg tarhonya,
50 dkg karfiol,
1 nagy fej vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
A tarhonyát a jól felforrósított olajon barnára pirítjuk, majd térfogatához képest másfélszeres mennyiségű vízzel feltöltve megsózzuk és lefedjük. Addig főzzük, amíg az összes folyadékot felszívja.
Közben a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, a füstölt szalonnát apró kockára metéljük, majd zsírját kiolvasztva megfuttatjuk rajta a hagymát.
12 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg tarhonya,
kevés libazsír,
1 fej vöröshagyma,
só,
4 dkg vaj,
5-6 karalábé,
2-3 dl tejföl,
1 evőkanál morzsa,
1 csokor petrezselyem,
1 csupor (3 dl) csirkehúsleves.
Elkészítés:
A tarhonyát libazsírban rózsaszínűre pirítjuk, felengedjük húslevessel (vagy hideg vízben feloldott húsleveskockával), sózzuk, és lassú tűznél puhára főzzük.
Közben hozzákeverünk 1 fej apróra vágott, vajban pirított vöröshagymát és petrezselymet.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A nyers burgonyát durva lyukú reszelőn lereszeljük. A kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára olvasztjuk, eldolgozzuk a kinyomkodott burgonyával, a darált hússal, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, reszelt vöröshagymával, 1 evőkanál Piros arannyal. Cipó alakúra formázzuk, egész kevés zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben olajozott tepsiben megsütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
A finomra vágott vöröshagymát zúzott fokhagymával, kevés szójamártással eldolgozzuk, és a csirkét kívül-belül bekenjük. 12 órán át így pihentetjük, majd másnap tűzálló tálba téve, 1 dl fehérbort aláöntve, időnként saját levével locsolva majdnem puhára sütjük. Ekkor kevés pecsenyelevet pár evőkanál mézzel összedolgozunk, megkenjük a mézes mártással a csirkét és néhány percig tovább sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg nagyszemü száraz bab,
1 csirke,
1 dl rizs,
4 evőkanál olaj,
1 csokor kapor,
1 csokor petrezselyem,
4 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanálnyi törött fehér bors,
1 teáskanálnyi pirospaprika,
só (ízlés szerint).
Elkészítés:
Egy jókora cserépedényt hideg vízbe áztatunk. Az előző nap beáztatott és lecsurgatott babot beleöntjük az edénybe, és az egészet félretesszük. A csirke aprólékát levágjuk, ráterítjük a babra.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 vékony szelet sertéscomb,
2 apró fej vöröshagyma,
só, őrölt bors,
10 dkg füstölt szalonna,
1 ág friss, 1 mk. szárított kakukkfű,
4 ek. lecsó (konzerv is jó),
40-50 dkg zöldbab,
2 dl tejföl,
2 szál sárgarépa.
Elkészítés:
A húst kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a kakukkfűvel jól bedörzsölve félrerakjuk.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a babot kétcentis darabokra, a répát meg a hagymát karikákra vágjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg bármilyen felvágottféle,
4 evőkanál búzadara,
4 dl tej vagy húsleves,
1 egész tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika,
1 csapott teáskanál só.
a bundázáshoz: 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A felvágottat ledarálom. A búzadarát a tejben hidegen elkeverem, majd kis lángon, folytonosan kevergetve sűrűre főzöm.
Hozzávalók:
20 dkg darált sertéshús,
2 egész tojás,
1 dl tej,
2 púpozott evőkanál búzadara,
1 kis fej vöröshagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 teáskanál só;
a mártáshoz:
2 dkg margarin,
2 dl tej,
2 dl tejföl,
1 evőkanál finomliszt,
1 mokkáskanál majoranna,
1 púpozott teáskanál vegeta,
2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:
A gombócokhoz a tojást habosra verem, összekeverem a tejjel és a sóval, borssal. Ezután belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd hozzáadom a búzadarát és a darált húst.
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os),
20 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja,
1 csirkemáj,
15 dkg gomba,
2 db paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított paradicsompaprika-kocka),
1 tojás,
2 evőkanál reszelt sajt,
2 evőkanál liszt,
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A csirkét tisztítás után kis darabokra vágom és a tisztított, szeletelt gombával, a megmosott, kicsumázott, kockákra vágott paradicsompaprikával, a sóval, a borssal együtt fazékba teszem.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kisebb csirkeaprólék,
15 dkg spárga,
3 dkg vaj,
1 púpozott evőkanál liszt,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
1 dl tejföl,
1 kockacukor,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, megsózom, majd a jelzéstől számított 20 percig főzöm.
Ezután leszűröm, a húst kicsontozom, és apróra vágom. Közben az egy centis darabkákra vagdalt tisztított spárgát és a csirkehúst beleteszem az átszűrt csirkelébe.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 40 dkg),
15 dkg sóska,
1 1/2 dl tejszín,
1 evőkanál liszt,
ízlés szerint cukor és só.
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megmosom, feldarabolom és egy liter vízben puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm és kicsontozom.
Turmixgépbe öntöm a tejszínt, hozzáteszem a főtt csirkehúst és a megmosott, lecsöpögtetett, csíkokra metélt nyers sóskát. Miután teljesen pépesre zúztam, hozzátöltök még egy deci vizet és a lisztet. Ezzel is forgatom egy-két percig, majd a sóskás húspépet állandó keverés közben az átszűrt húslébe csorgatom.
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os),
1 kisebb citrom,
2 dl tejföl,
1 1/2 dl rizs,
2 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál liszt,
kevés cukor,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só,
késhegynyi őrölt gyömbér.
Elkészítés:
A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. (Minél kisebbre, annál jobb.) Erős tűz fölött a forró olajon hirtelen lepirítom, majd 2 liter vízzel felöntöm. Megsózom, megfűszerezem és felforralom.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet),
25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
10 dkg reszelt füstölt sajt,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
5 dkg vaj,
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi őrölt borókabogyó,
só ízlés szerint.
Elkészítés:
A brokkolit kuktában puhára pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
9 nagyon vékony téglalap alakú szelet prágai sonka,
3 karika ananászbefőtt (ha friss ananászhoz hozzájutok, akkor azzal készítem),
1 teáskanál frissen reszelt torma,
3 dkg vaj vagy margarin,
4 evőkanál tejszín,
5 dkg tehéntúró,
ízlés szerint só és törött fehér bors,
csipetnyi porcukor,
és a díszítéshez salátalevelek, ananászkarikák és reszelt torma.
Elkészítés:
A megpuhított vajat a tejszínnel, a túróval, a sóval, a borssal és a tormával habosra keverem, majd hozzáadom 1 szelet sonka nagyon apróra vágott darabkáit.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Három recept következik, mivel az alapeljárás ugyanaz, ezért kicsit összevonom ezeket.
1. Mustáros rántott borda
Hozzávalók: (a rántott húshoz valókat ugrom) 2 tojás, 2 ek tej, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek csípős mustár
2. Paradicsomos rántott borda
Hozzávalók: (rántott hús...) 2 tojás, 2 ek. tej, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 ek paradicsompüré és tejföl, 1-1 mokkáskanál ételízesítő, rozmaring és bazsalikom
3. Fokhagymás - tejfölös borda
Hozzávalók: (...) 2 tojás, 2 ek tej, 1 dl sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkásk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tészta: 35 dkg túró, 35 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 dkg só, 1 db tojás.
Töltelék: 20 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só.
Elkészítése:
A túróból, vajból és a lisztből, kevés sóval tésztát gyúrunk. Pogácsaszaggatóval formázzuk, sütjük. A megsült pogácsákat áttört túróból, vajból, metélőhagymával készített töltelékkel úgy töltjük, hogy késsel minden pogácsát kettévágunk, és a töltelékkel ragasztjuk össze.
Hozzávalók:
50 dkg tepertő,
1 tojás,
2.5 dl tej,
1 dl tejföl,
1 cs. sütőpor,
1 púpozott tk. só,
1 kk. őrölt bors,
annyi liszt amennyit felvesz,
tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
A darált tepertőt, tojást, tejet, tejfölt, fűszereket, sütőport, annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy jól nyújtható, rugalmas tészta legyen, összegyúrunk. 1 órát pihentetve, lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk közepes pogácsaszaggatóval.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
40 dkg tepertő,
3 dkg élesztő,
1 dl tejföl,
fél dl bor,
10 dkg vaj,
2-3 dl tej,
teáskanál cukor,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 púpozott teáskanál só
a tetejére 1 tojás.
Elkészítése:
1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
45 dkg liszt,
25 dkg kolozsvári füstölt szalonna,
3 tojássárga,
3 evőkanál tejföl,
2 dkg élesztő,
1 egész tojás a tészta megkenéséhez,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál köménymag és törött fekete bors.
Elkészítése:
A füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd jól összedolgozzuk a liszttel, az elmorzsolt élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal.
Ha a tészta már teljesen sima, tetejét belisztezzük, és mély tálba téve tiszta konyharuhával letakarjuk.
Hozzávalók:
8 húsos zöldpaprika (jó, ha többszínű),
8 dkg juhtúró,
5 dkg vaj (vagy margarin),
5 evőkanál világos sör,
1 csokor zöldhagyma szárával együtt,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 púpozott teáskanál mustár,
1 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
1 késhegynyi currypor és törött köménymag,
ízlés szerint só.
A zöldpaprikákat töltésre előkészítjük, vagyis megmossuk, szárazra töröljük, a száránál egy vékony lapot levágva kicsumázzuk, és az ereket is eltávolítjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg túró,
25 dkg vaj,
5 dkg vöröshagyma,
5 g fűszerpaprika,
1 csomó metélőhagyma,
1 dkg só,
egy csipet őrölt kömény,
35 dkg trappista sajt,
1 csomó petrezselyemzöld,
1 csomag Ropi.
A trappista sajtból négy szeletet vágunk. A túrót áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, majd elosztjuk háromfelé.
Az egyik részt fűszerpaprikával, a másodikat finomra vágott metélőhagymával, a harmadikat őrölt köménymaggal és reszelt vöröshagymával ízesítjük, mindhárom tölteléket ízlés szerint sózzuk.
Hozzávalók:
45 dkg túró,
8 dkg vaj,
5 dkg vöröshagyma,
egy csipet őrölt köménymag,
1 cs. metélőhagyma,
1 dkg só,
1 cs. retek,
1 cs. újhagyma,
pirospaprika.
A túrót áttörve körözöttet készítünk, 3 részre osztjuk. Paprikával, finomra vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba 3 színűre osztjuk el. Tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.
1 rész, túrót (eredetileg juh, de lehet tehén is) 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók:
1 kg nyers füstölt sonka (vagy tarja),
50 dkg disznóbőrke,
5 dl vörös bor,
2 dl borecet,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
mokkáskanál őrölt gyömbér,
ízlés szerint törött bors (só nem kell bele, mert a füstölt sonka sós).
Elkészítése:
A kocsonyakészítés előtt való nap reggelén a füstölt sonkát áztassuk hideg vízbe. Néhányszor cseréljük rajta a vizet, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Másnap a vizet leöntve róla az összevágott szalonnabőrkével együtt az ecetes borba tesszük, és annyi vízzel egészítjük ki, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a tisztított, felkarikázott vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerekkel.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg tisztított (mirelit vagy friss) csülkös kocsonyahús (farok,bőrke,köröm,)
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
10 szem egész bors,
1 kis darabka szerecsendió-virág,
1 babérlevél,
1 evőkanál só.
Elkészítés:
Nagy fazekat előkészítünk.
Beletesszük a még fagyos kocsonyahúst, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi.
Beleszórjuk a fűszereket, a megmosott, héjas vöröshagymát, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket.
Hozzávalók:
400 g főtt burgonya,
100 g főtt zöldborsó,
100 g főtt sárgarépa,
400 g puha túró,
300 g féldarás liszt,
2 tojás,
zöldpetrezselyem,
só,
tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
100 g zsír.
A megfőtt és kihűlt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a 2 tojást, a borsót, a megreszelt sárgarépát, a megvágott zöldpetrezselymet, a lisztet, ízlés szerint megsózzuk, és gyúródeszkán összegyúrjuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, megforgatjuk őket felvert tojásban és zsemlemorzsában, és forró zsírban világospirosra sütjük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé,
1 kisebb vöröshagyma,
1 csokor petrezselyem,
2 evőkanál olaj,
2 tojás,
6- 7 evőkanál zsemlemorzsa,
késhegynyi só,
fél mokkáskanál őrölt bors,
1 kiskanál pirospaprika,
a sütéshez: bő olaj.
Elkészítése:
A hal bőrét lehúzzuk, húsát szálkázzuk, majd apró lyukú tárcsán kétszer-háromszor ledaráljuk. A megtisztított hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, és olajon megfuttatjuk.
A tojásokkal és 2-3 evőkanál zsemlemorzsával a halhoz adjuk, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús,
30 dkg friss paraj,
1 dl tej,
2 db zsemle,
2 db tojás,
5 g törött bors,
1 gerezd fokhagyma,
6 dkg vaj,
4 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt,
só.
A sertéshúst a főtt és jól kinyomkodott parajlevéllel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét és a tojást. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük és összedolgozzuk.
Egyforma nagy gombócokat formálunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg darált hús (lehetőleg kétféle: marha és sertés),
2 zsemle,
tej,
1 sárgarépa,
2 teáskanál reszelt citromhéj,
1 közepes fej hagyma,
6-8 szál koriander,
2 teáskanál mustár,
2 teáskanál chilikrém vagy csípős pirosarany,
0,5 csésze joghurt,
só, őrölt bors,
a sütéshez olaj.
Már a hozzávalóknál feltűnhet, de az eredeti recept a magyar szokásokkal ellentétben - a massza megkötéséhez nem használ tojást.
Hozzávalók:
2 db burgonya,
só,
30 dkg darált sertéshús,
2 db tojás,
1 evőkanál mustár,
1 mokkáskanál őrölt bors,
fél csokor petrezselyem,
2 dkg vaj.
A mártáshoz:
6 dkg vaj,
1 púpozott evőkanál liszt,
1 üveg világos sör,
1 evőkanál mustár,
csipetnyi őrölt babérlevél,
1 evőkanál cukor,
csipetnyi reszelt szerecsendió,
só, őrölt bors,
2 dl tejföl,
a tetejére 1 csokor petrezselyem.
A burgonyát alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük.
12 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
500 g főtt burgonya,
500 g maradék főtt vagy sült hús,
100 g zsír,
2 Tojás,
50 g hagyma,
zöldpetrezselyem,
só, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és áttörjük, majd a kihűlt burgonyához hozzáadjuk az összeaprított maradék húst, az apróra vágott hagymát, a megvágott zöldpetrezselymet, a 2 tojást, megsózzuk, és jól összedolgozzuk.
A masszából kis fasírtokat formálunk, és felvert tojásban meg zsemlemorzsában megforgatva mindkét felüket ropogósra sütjük.
4 személyre – előkészítés: 20 perc – főzés: 30 perc
500 g vagdalt bárányhús vagy bírkahús,
2 nagy padlizsán,
1 kiskanál őrölt kömény,
6 evőkanál olívaolaj,
1 csokor petrezselyem,
2 tojássárgája,
só, bors.
Csavarjuk alufóliába a padlizsánokat és süssük 30 percig 180 fokon. Ha megsült, szedjük ki a héjából egy kiskanál segítségével.
Egy tálban keverjük jól össze a padlizsánpürét a vagdalt birkahússal, köménnyel, tojássárgájával, petrezselyemmel, sóval és borssal.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás