Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
2 teáskanál só,
1 kávéskanál szerecsendió,
1 mokkáskanál őrölt fehérbors,
20 dkg liszt,
1 egész tojás,
80 dkg sertéskaraj.
A
sütéshez sertészsír, vagy olaj.
A
burgonyát lereszeljük, majd fűszerezzük 1 teáskanál sóval,
szerecsendióval és fehérborssal. Besűrítjük 3 púpos fakanál liszttel, és
1 egész tojással simára keverjük.
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, és kiklopfoljuk.
|
|
Hozzávalók:
fél liter tej,
1 evőkanál cukor,
csipetnyi só,
5 dkg élesztő,
1 kg liszt,
1 tojás,
fél dl étolaj, vagy olvasztott baromfizsír.
A töltelékhez :
10
tojás, egy liter tejföl, 2 púpos kanál porcukor, 12 evőkanál
kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kenéséhez zsír, a rétes
nyújtásához liszt, a tészta locsolásához olvasztott sertészsír.
Egy nagyobb tálba sót, cukrot, morzsolt élesztőt és langyos tejet teszünk. Összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
Hozzávalók:
2 két kg krumpli
3-4 dkg só,
15 dkg sertészsír,
4 tojás,
egy kg liszt.
A tepsi kikenéséhez zsír.
A káposztás töltelékhez:
3 kg káposzta,
10 dkg zsír, só,
ízlés szerint őrölt fekete bors.
A rudak kenéséhez 3 dl
tejföl.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni
hagyjuk. Amikor a levét kiengedte, kinyomkodjuk, majd felolvasztott
zsíron sóval és őrölt feketeborssal megpároljuk.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és krumplinyomón
átnyomjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
Hozzávalók:
3 kisebb fej vöröshagyma,
10 dkg sertészsír,
5 közepes nagyságú krumpli,
2 tojás,
só,
liszt,
tejföl,
túró.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a zsírban szép világosbarnára pirítjuk.
A krumplikat megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Beleütjük a
2 tojást, kissé megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy nokedli
állagú tésztát kapjunk.
Lobogó sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük.
Hozzávalók:
fél liter víz,
4 evőkanál cikória kávé,
fél liter tej,
ízlés szerint méz.
A vizet felforraljuk, habverővel
folyamatosan verve hozzáadjuk a cikóriakávét, majd kicsit állni
hagyjuk, hogy leülepedjen. Egy másik edényben felforraljuk a tejet, és
folytonosan tovább verve, hozzáadjuk a kávét. Habosra verjük,
kávéspoharakba öntjük, és ízlés szerint mézet csurgatunk a tetejére.
Nagyon finom a lábatlannal együtt!
Hozzávalók:
20 dkg porcukor,
2 tojás,
két dl tejföl,
20 dkg liszt,
késhegynyi szódabikarbóna.
A tetejére cukros darált dió.
A tepsi előkészítéséhez
sertészsír, kevés liszt.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat porcukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a tejfölös masszába vegyítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a masszához keverjük.
Hozzávalók
Pite (kb. 25-29 cm átmérőjű formához)
20 dkg őrölt mandula
80 ml szőlőmagolaj
csipet só
1 tk édesítő (méz, xilit, stb) elhagyható
1-2 evőkanál hideg víz
Többi a linknél:
http://alexandragasztroblogja.blogspot.hu/
Hozzávalók:
2,5 dl mandulavaj (elkészítését lásd a magkrémekről szóló bejegyzésemnél)
3 db tojás
100-125 ml sütőtökpüré
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 evőkanál méz
1 evőkanál édesítő (méz is lehet, csak nálam a méz elsősorban fűszer)
1 teáskanál fahéj
1
teáskanál fűszerkeverék (nálam gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió volt
benne, de használhatsz bármilyet kedved szerint. A mézeskalács
fűszerkeverék például tökéletes lehet hozzá)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál citromlé
Tvább kattints a linkre:
http://alexandragasztroblogja.blogspot.hu/search/label/
keny%C3%A9r%20%C3%A9s%20p%C3%A9ks%C3%BCtem%C3%A9ny
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
50 dkg lasagne tészta
20 dkg sajt
10 dkg vaj
9 dl paradicsomszósz
5 dl tej
4 evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bazsalikom,oregánó, só, olaj.
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon pirítsd meg.
Tedd rá a húst, sózd, borsozd, és kifehéredésig pirítsd.
Tegyél rá egy kis pohár vizet, és párold majdnem puhára.
Ekkor add hozzá a paradicsompürét és a bazsalikomot, oregánót , borsot, majd alaposan főzd össze.
Dödölle vagy gánica
Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg vöröshagyma,
20 dkg füstőlt húsos szalonna,
só, őrölt fekete bors,
15 – 20 dkg liszt.
A krumplit kockára vágva annyi sós vízbe, amennyi épp, hogy ellepi puhára főzzük. A szalonnát kiolvasztjuk, a hagymát vékony karikákra vágjuk. A krumpliról leöntjük a nagyja vizet. Belerakjuk a szalonna pörcöt, megszórjuk kevés borssal és fakanállal törni kezdjük.
A kinyújtott tésztára rákenek lehetőleg ízesített krémsajtot, aztán
sonkás szalámit és egy kis reszelt sajtot. A múltkor nagyon vékonyra
szeletelt sovány tarját tettem rá, fincsi volt. Felső részén 2-3 cm-t
kihagyok, hogy a töltelék ne bújjon ki tekerésnél./
Jó szorosan feltekerem és vékony szeleteket vágok, amit rögtön a tepsibe teszek és kisütök.
Utoljára mikor csináltam nem volt otthon sonka, krémsajtot majd piros
aranyat kentem rá, aztán reszelt sajtot most kicsit többet, így is
fincsi rágcsa volt.
30 dkg liszt,
2 tojássárgája,
csipet só,
5 dkg porcukor,
1/2 dl tejföl,
kevés pálinka.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ne legyen se túl puha, se kemény, majd fél órát pihentetjük.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és derelyemetszővel rombuszokat
készítünk, közepén bemetsszük, és forró olajban kisütjük, papírtörlőre
szedjük.
Vaníliás cukorral vagy pikáns lekvárral tálaljuk. Pl rumot vagy aromát keverünk bele
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta,
1 tojás felverve,
kb. 20 dkg reszelt sajt,
kb. 10 dkg húsos füstölt szalonna,
kis csokor snidling apróra vágva,
Elkészítés:
A leveles tésztát kiengedés után kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Kb. 20 cm legyen a hossza.
Megkenjük a felvert tojással,
megszórjuk a nagyon apróra vágott szalonnával, ráreszeljük a
sajtot.
Eztán kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, összehajtjuk (feleződik a 20
cm), a két végét jól összenyomjuk, és gyors, határozott mozdulattal
tekerünk rajtuk egy-két fordulatot.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
csipetnyi só
5-6 ek hideg víz
Töltelék:
1 db póréhagyma
3 dl tejszín
8 szelet húsos bacon szalonna
4 db tojássárgája
őrölt szerecsendió
őrölt bors
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítem el. A lisztet egy tálkába teszem,
hozzáadom a sót és a jéghideg vajat, majd kézzel összemorzsolom.
Hozzáadom a vizet és cipóvá gyúrom. A póréhagyma két végét levágom,
hosszában kétfelé vágom, majd 1 cm-es darabokra kockázom.
Hozzávalók:
3-4 db zsömle vagy 4-5 szelet félbarna kenyér
2-3 dkg reszelt sajt (bármilyen)
1 tojás
1 dl tej
1 csomag petrezselyem
1 szál zellerzöldje
só
ízlés szerint bors
zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj vagy zsír
Elkészítés:
A zsömléket vagy kenyérszeleteket a tejben beáztatjuk, majd a tojást,
apróra vágott petrezselymet és zellerzöldet (ki is hagyható, reszelt
sajtot (ez is elhagyható), sót és ízlés szerinti borsot jól
összedolgozzuk, fasírt formájú darabokat készítünk.
Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban vagy zsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Hozzávalók:
6 szelet csontos karaj
2 nagyobb vörös vagy lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál mustár
1 evőkanál ételízesítő
fél dl olaj
2 dl sör
só, bors,
Elkészítés:
A húsokat picit besózzuk és borsozzuk.
A hagymákat megpucoljuk, karikára vágjuk.
Egy tálba összekeverjük a mustárt az ételízesítőt, olajat, sört, majd belenyomjuk a fokhagymákat.
Egy akkora zárható tárolóba, amiben két sorba elférnek a húsok,
lerakunk 3 karajt, megszórjuk a hagymakarikák felével és meglocsoljuk a
mustáros sörös keverék szintén felével, majd újra ismételjük a
műveletet.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
Vegyünk elő egy fedeles jénait vagy kacsasütőt, de tepsit is használhatunk alufóliával lefedve.
Tehát a sütőedénybe tesszük a húsokat és ráöntjük a páclevet majd befedjük.
Kb.
Hozzávalók:
6 egész tojás
18 dkg cukor
1 dl olaj
1 sütőpor
3 ízű pudingpor, pl.vanília,eper,kakaó
Elkészítés:
A tojás sárgáját a cukorral habosra kikeverjük,lassan hozzáadjuk az olajat,utána a sütőport.
A tojás fehérjéből kemény habot verünk és kanalanként hozzáadagoljuk a sárgájához,tovább habosra keverjük.
utána ezt a masszát 3 részre osztjuk,1 rész vanília,1 rész eper,1 rész kakaó pudingporral.
Kikent kuglóf formába rakjuk rétegenként, előmelegített sütőben 180-fokon sütjük.
Hozzávalók:
1 kg filézett pulyja combm , vagy melle húsa,
füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3 dl vörösbor
pár szem aszalt szilva
Elkésszítés:
A hagymát megpároljuk majd a szalonnával tűzdelt pulykamellet átsütjük rajta.
Kifehéredés után felöntjük a vörösborral és szinte készre pároljuk.
A végén adjuk hozzá az aszalt szilvát , amivel szintén kicsit összeforraljuk.
Köretként burgonyafánkot adjunk hozzá.
½ kg héjába főtt burgonyát átnyomunk, adunk hozzá 20 dkg lisztet,1 tojást,pici élesztőt,
ízlés szerint sót.
Hozzávalók:
1 fej édes káposzta
1/2 liter tejszín
pár szelet bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
6 szelet vastag karaj vagy comb
Elkészítés:
A vastag húst pillangóba bevagdaljuk sózzuk , borsozzuk és kevés olajon fehéredésig sütjük. Ha kész tűzálló tálba tesszük.
A bacon szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, összesütjük, majd a hús tetejére tesszük.
A káposztát csíkokra vágjuk és sós vízben kicsit megfőzzük, majd a húsra tesszük.
Végül az egészet leöntjük tejszínnel és rövid időre a sütőbe tesszük , míg a hús teljesen megpuhul.
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell
2 fej hagyma
2 üveg aprított gomba
só,bors
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk és olajon megpirítjuk majd beletesszük a gombát , sózzuk borsozzuk és puhára pároljuk.
A wook-ba a vékony csíkokra vágott csirkemellet kevés olajon megpirítjuk míg puha nem lesz, majd hozzáöntjük a hagymás gombát és rövid ideig együtt pároljuk őket.
Rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csirkemell
1 fej lilahagyma
5 dkg húsos szalonna
1-1,5 dl tejszín
1 db fokhagymás salátaöntet
Elkészítés:
A csirkemellet és a szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát felkockázzuk.
Megdinszteljük a hagymát egy kevés olajon, hozzáadjuk a szalonnát és a csirkemellet.
Addig sütjük , amíg a hús kifehéredik, ekkor felöntjük a tejszínnel, 1 dl vízzel elkevert salátaöntet és egy picit megsózzuk. Összepároljuk míg sűrű szaftja nem lesz.
Amikor kész akkor frissen őrölünk rá borsot ízlés szerint.
Hozzávalók
20 dkg finomliszt
1,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
2 egész tojás
csipetnyi só
Elkészítés
A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A lisztet és a sót összekeverem, majd hozzáadom a felfutott élesztőt is. A tésztát 2 órán át langyos helyen pihentetem.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verem, és a tojások sárgájával együtt a tésztához keverem. Ha sűrű a tészta, egy kevéske víz hozzáadásával lazítom.
Hozzávalók
50 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
fél dl tejföl
1 ek. ecet
1 tojássárgája
csipetnyi só
csipetnyi cukor
szénsavas ásványvíz
Töltelékhez:
1 fej édes káposzta
só
bors
fél dl olaj
apró darabokra vágott kolbász
Elkészítés
A 40 dkg lisztet összedolgozom az ecettel, tejföllel, tojássárgájával, cukorral, sóval és annyi ásványvízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. A tésztát alaposan összegyúrom, kinyújtom, és megkenem a margarin és a maradék liszt keverékével, majd feltekerem, mint a bejglit.
Hozzávalók
20 g élszető
2 dl langyos tej
fél mokkáskanál cukor
300 g finomliszt
fél mokkáskanál tengeri só
3 evőkanál olaj
Töltelékhez:
1 nagyobb doboz sertésmájkrém
50 g reszelt sajt
10 dkg paradicsomsürítmény
1 fej vöröshagyma felaprítva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
3 ek. olívaolaj
1,5 dl víz
só, oregánó
kevéske cukor
Tetejére:
reszelt sajt
Elkészítés
A langyos tejben elkeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót és az olajat, majd beledolgozom a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidolgozom a tésztát.
Hozzávalók:
5 dkg rétesliszt
5 dkg zsemlemorzsa
50 dkg tehéntúró
3 tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj
csipetnyi só
Sütéshez:
bőséges olaj
Tálaláshoz:
fahéjas porcukor
Elkészítés
Az áttört tehéntúrót összegyúrjuk a tojások sárgájával, a liszttel, a morzsával meg egy csipetnyi sóval, és fél óráig állni hagyjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, a túrós masszához keverjük.
Nedves kézzel kroketteket formázunk belőle, és morzsába forgatva, bő, forró olajban kisütjük.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás