Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Kalória (+/- 5%): 546 kcal,
fehérje 37 g, zsír 19 g, szénhidrát 54 g/ 1 adag
Hozzávalók:
12 dkg sertéscomb
6 dkg tarhonya
10 dkg fejes káposzta
2 dkg lecsó
2 dkg vöröshagyma
1 teáskanál olaj
fűszerezés:
só, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
Tedd pörkölt alapra (a pörköltöt így készítsd: kevés olajon futtasd meg a felaprított hagymát, szórd meg fűszerpaprikával, és add hozzá a lecsót) a felkockázott húst.
|
|
Receptek |
|||
A dietetikus ajánlása cukorbetegeknek: |
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Kalória(+/-5%): 575 kcal, fehérje 33 g, zsír 20 g, szénhidrát 44 g/ 1 adag
Hozzávalók:
6 dkg sertéscomb
6 dkg marhacomb
10 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldbab
5 dkg lecsó
2 dkg zeller
3 dkg vöröshagyma
1 dkg füstölt szalonna
Fűszerezés:
só, őrölt bors, fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
A füstölt szalonnából olvaszd ki a zsírt. A szalonnát hagyd az edényben, dobd rá a vékony laskára vágott marhahúst, majd félóra párolás után add hozzá a sertéshúst is.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Kalória (+/-5%): 315 kcal,
fehérje 29 g, zsír 19 g, szénhidrát 6 g/ 1 adag
Hozzávalók:
12 dkg sertés karaj(csont nélkül)
1 teáskanál olaj
1 dl sovány kefir
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
fűszerezés:
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, vágott zöld petrezselyem – ízlés szerint
Elkészítés:
A serpenyőben tedd forró olajra a kivert, fűszerezett karajt. Mindkét oldalát kissé pirítsd meg, és kevés víz aláöntéssel (szükség szerint többször is) párold majdnem készre.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Kalória(+/-5%): 538 kcal,
fehérje 35 g, zsír 31 g, szénhidrát 38 g/ 1 adag
Hozzávalók:
35 dkg kelkáposzta
1 tk. olaj
1 dl tej 2,8%-s,
1 tk. liszt
1 kk. zsemlemorzsa
1 kk. búzakorpa
2 dkg reszelt trappista sajt
fűszerezés:
só,
őrölt bors,
kömény, ízlés szerint
Elkészítés:
A kelkáposztát vágd szélesebb metéltre, öntsd le forró, fűszerezett vízzel öntsd le. Kb. 10 percig álljon a káposzta a forró vízben. Ha elkészült, alaposan szűrd le.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 marék dió,
2 marék mogyoró,
2 marék mandula,
1 marék aszalt barack,
1 marék aszalt szilva,
1 marék mazsola,
1 citrom,
6 tojás,
6 ek. édesítőszer,
1 tk. szódabikarbóna,
kevés fahéj,
Elkészítés:
Az anyagokat daráld össze, gyümölcsöket aprítsd össze, a citrom héját reszeld rá, kis fahéjjal ízesítsd. Sütőt béleld sütőpapírral. A 6 tojást válaszd szét, a sárgájához tegyél 6 ek. édesítőt, 1 tk. szódabikarbónát és a citrom levét.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1,10 dl keserű-csokoládé (pl diétás) apróra törve,
8 evőkanál sótlan vaj,
2 evőkanál víz,
126 ml édesítőpor (ízlés szerint variálható),
2 teáskanál kakaópor (nem az édesített),
1 teáskanál folyékony vanília-aroma,
6 nagy tojás,
díszítéshez:
tejszínhab
kakaópor
Elkészítés:
A sütöt előmelegítjük 160 fokra (középmelegre), egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A csokoládét, a vajjal és a vízzel felmelegítjük, miközben kevergetjük.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csésze édesítetlen kókuszreszelék édesítőszer
2 tojás fehérje
1/2 csésze tejszín
1/4 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál mandula kivonat
Elkészítés:
Keverd össze a tejszínt az édesítővel és a kivonatokkal. Add hozzá a kókuszt és keverd jól össze. Hagyd 1 órán át állni. Ha a keverék az 1 óra elmúltával száraznak látszik, akkor adj hozzá még egy kis tejszínt. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Verd fel a tojásfehérjéket, és óvatosan keverd bele a kókuszos tejszínbe.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg eper,
20 dkg túró,
1 dl tejszín,
vanilia-aroma
édesitő ízlés szerint.
Elkészítés:
A megtisztított epret az édesitővel, a vanília-aromaval és a túróval összeturmixoljuk. A habbá vert tejszínt az epres krémbe keverjük, majd behöntjük tálkába, tetejét eperszemekkel díszítjük .
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
250 g mascarpone,
2 tojás,
2 ek cukor helyett édesítő,
3 ek nescafé koffeinmentes pici vízben feloldva,
1/4 l tejszín,
vanília (ajánlom a valódit, lehet kapni azt is),
3ek rum,
kakaópor (nem neskakaó)
Elkészítés:
Tojássárgáját felverni cukorral vaníliával, rumot hozzáadni. feléhez kávét adni. Tojásfehérjét habbá verni. Mascarponét, fehérjehabot, sárgájahabot lazán összeforgatni. A kávés és a sima rétegeket egymásra simítani.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók és elkészítés:
Robotgéppel le kell félig darálni kb. 2,5 dl mandulát, 2 nagy tojás fehérjét fel kell verni. A mandulát óvatosan bele kell forgatni a habba, hozzáadni az édesítőszert és a mandula aromát. Sütőpapírra kicsi halmokat kell csinálni teáskanállal és 1 órán át pihentetni. 190 C-os fokos sütőben 12-15 percig kell sütni, amíg a teteje picit meg nem barnul. Kihűtés után fogyasztható.
Hozzávalók:
20 dkg rizs,
1 szál sárgarépa,
10 dkg mélyhűtött zöldborsó,
só,
cukor,
1 zeller,
10 dkg darabolt konzerv ananász,
2 alma
Elkészítés:
A rizst és a megtisztított, apróra vágott sárgarépát és a zöldborsót külön-külön (utóbbiakat enyhén sós-cukros vízben) megfőzzük. A rizst és a sárgarépát összekeverjük. Közben a zellert megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk, és sós vízben roppanósra főzzük. Az ananászt és az almát felkockázzuk.
Hozzávalók 12 darabhoz:
12,5 dkg vaj
3 savanykás alma
12,5 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
fél dl tej
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet.
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta,
50 dkg szárzeller,
20 dkg főtt, füstölt sonka,
1,5 dl tejföl,
1 tojássárgája,
só,
őrölt bors,
mustár,
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán).
A tészta nyújtásához:
liszt,
a tetejére:
tojás
Elkészítés:
A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy ráma sütőmargarin,
2 dl cukor,
3 tojás,
1,5 kiskanál sütőpor,
4 dl finomliszt,
1 dl tejszín
A töltelékhez:
10 dkg dió
1,5 dl barna cukor (kristálycukor is lehet),
1,5 kiskanál őrölt fahéj,
2 evőkanál finomliszt,
2 evőkanál erős fekete kávé,
5 dkg vaj
A forma kikenéséhez:
vaj,
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor teljesen föloldódik benne. A tojásokat egyesével beledolgozzuk.
Hozzávalók:
15 dkg enyhén sós vaj,
2 csomag 6 lapos réteslap
A töltelékhez:
25-25 dkg mandula és dió
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
késhegynyi őrölt szegfűszeg
A sziruphoz:
25 dkg cukor,
2,5 dl víz,
3 szegfűszeg,
1 kis darabka fahéj,
2,5 dl citromlé,
25 dkg méz
Elkészítés:
A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így az alja, a zavaros része nem kerül az édességbe. 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Hozzávalók és elkészítés:
1,2 kiló nem szétfövő burgonyát megmosunk, meghámozunk és almareszelőn lereszelünk. 3 tojást felverünk, a reszelt burgonyával alaposan összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a burgonyamassza feléből evőkanállal 8 egyforma vastag lepénykét rakosgatunk. 8 szelet lapkasajtot hosszában összehajtunk, és egy-egy szelet gépsonkába tekerünk. Ezeket a burgonyahalmokra fektetjük, és a maradék masszával befedjük.
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
só,
10 dkg vaj,
1 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
20 dkg fagyasztott zöldborsó,
20 dkg leveles paraj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, földaraboljuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük; de a levét megőrizzük. A puha burgonyát összetörjük, és a fele vajjal, a tejföllel meg egy kevés főzőlével pürévé keverjük, majd lefödve melegen tartjuk. A maradék főzőlevet elfelezzük, külön-külön tűzre tesszük, és az egyikben a parajt, a másikban a borsót főzzük meg.
Hozzávalók és elkészítés:
A fűszeres hagymafejekhez a megtisztított vöröshagymákat hosszában és keresztben félig bevagdaljuk, de nem hasítjuk át teljesen. Egy tepsit vagy tűzálló tálat megtöltünk velük, mindegyik tetejére késhegynyi vajat morzsolunk, megsózzuk, megborsozzuk. Kedvünk szerint fűszerezzük, és egy kevés vizet (még jobb, ha húslevest) öntünk alá. Közepesen meleg sütőben, 45 perc alatt finoman megsül. Nagyszerű köret lesz belőle.
Mindmegette
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
15 dkg vaj,
1 tojás sárgája,
4 evõ kanál víz,
1 órát a hűtőben pihentetjük.
Töltelék:
40 dkg darált mák,
35 dkg cukor,
1 pohár víz (2-3 dl),
vanília,
ezt összefőzni, amikor langyos, belekeverni
3 tojás sárgáját.
Ha kihült, belekeverünk
1 citrom levét és
5 dkg olvasztott vajat,
valamint 4 tojás habját.
Elkészítés:
Két lapot nyújtunk, az alsóra kenjük a tölteléket, a másikkal befedjük, tojással megkenjük, villával megszúrkáljuk.
2 db filézett csirkemell
2 dl száraz fehérbor
3 dl tejszín
2 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
só
ételízesítő
bors
szárított tárkony
A csirkemellet csíkokra vágjuk, ételízesítős vajon megpároljuk, majd ráöntjük a fehérbort.
Egy másik edényben a tejszínt a liszttel összekeverjük, felforraljuk, majd beletesszük a csirkemellet, fűszerezzük, és együtt még rövid ideig forraljuk. A megtisztított dióbelet durvára törjük, megszórjuk vele a kész ételünket.
14 éve | Kiss Judith | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
10 dkg darált dió,
1 evőkanál búzadara,
kb. 15 dkg főtt burgonya,
10 dkg porcukor,
két evőkanál rum,
reszelt csokoládé
Elkészítés:
A búzadarát 1/2 dl vízben megfőzzük, néhány percig állni hagyjuk. A héjában főtt burgonyát melegen meghámozzuk, áttörjük, hozzákeverjük a diót, porcukrot, darát és a rumot. A masszából diónyi gombócokat formálunk és reszelt csokoládéban meghempergetjük.
14 éve | Pánczél Miklósné | 3 hozzászólás
Hozzávalók a piskótához: 10 tojás 10 ek. cukor 5 ek.rétesliszt 5 ek. finomliszt késhegynyi sütőpor Krémhez: 1 l tej 3 vanília ízű pudingpor 6 ek.cukor 1 l cukrászati habalap (krém+díszítés) 1 cs habpor őszibarack befőtt Díszítéshez: piros ételfesték kakaópor 321 sablon Elkészítés: 10 tojásból piskótát sütünk. A pudingot megfőzzük. A habot a habporral felverjük. Ha a puding kihűlt ízlés szerinti mennyiségű habot és apróra vágott őszibarackot adunk hozzá. |
14 éve | Pánczél Miklósné | 2 hozzászólás
Hamubansült pogácsa helyett csomagolhatjuk csemeténknek a nyári táborba. Mezei Katalin különlegesen finom pogácsa receptje. Mellesleg, Benkő Dániel kutyája ezt csente le az asztalról, amíg szorgos gazdija a takarítást gyakorolta (2010. június 1.-i Csak csajokban).
Hozzávalók: 30 dkg liszt
|
14 éve | Pánczél Miklósné | 2 hozzászólás
* 30 dkg liszt |
Ez a lágy, bársonyos friss ízű krém a skótok nemzeti eledele. Egész Nagy-Britániában és Skóciában még a múzeumokban is kapható. . |
14 éve | Pánczél Miklósné | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 pohár natúr joghurt
3 dl tejszín
2 evőkanál zselatin
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg eper
fél citrom leve
3 evőkanál eperdzsem
3 szál friss citromfű
Elkészítés:
Szórjuk a zselatint egy kis tálkába, öntsünk rá 3-4 evőkanál hideg vizet és hagyjuk állni pár percig. A joghurtot szintén öntsük egy nagyobb fém tálba, tegyük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és a beáztatott zselatint. Tegyük vízgőz fölé és langyosítsuk meg, utána vegyük le a tűzről és kevergessük addig, míg a zselatin teljesen elolvadt.
Hozzávalók:
1 pohár rizs
1 citrom leve
1 dl joghurt
1 kanál Graham-liszt
2 dl tej
csipet só
Elkészítés:
A rizst mossuk tisztára, és tegyük fel annyi vízbe főzni, hogy ellepje a rizst. Amikor forr, csavarjuk bele 1 citrom levét. Ha megfőtt a rizs, 2 dl tejbe belehabarunk 1 kanál lisztet. Ezzel a levest feleresztjük tetszés
szerint, összeforraljuk, és tálaláskor joghurtot öntünk rá.
(rtlklub.hu)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2 kávéskanál só
2 tojás sárgája
20 dkg Pannónia sajt reszelve
2,5 dkg élesztő nem kell felfuttatni, elég szétmorzsolni
Elkészítés:
Összegyúrni, egy éjszakán át pihentetni (nem hűtőben). Másnap vékonyra kinyújtani, tojásfehérjével megkenni, sajtot reszelni a tetejére, derelyeszaggatóval minél apróbb négyszögekre vágni, elég lassú tűzön sütni (8 fokozatú gáztűzhelyen 3-as 4-es közt szoktam), megkelnek, mint a kis párnácskák, ne süsd nagyon sötétre, mert megkeseredik a sajt.
Hozzávalók:
45 dkg sajt krém
2 db tojás
3/4 bögre cukor
2 evőkanál citromlé
reszelt citromhéj
2 kávéskanál vanília aroma
10 dkg édes keksz
10 dkg margarin
kevés gyömbér
Elkészítés:
A margarint megolvasztom, és az előre ledarált kekszet belekeverem, majd egy kb. 24 cm átmérőjű tortaforma alját egyenletesen beterítem az így készült masszával. A többi hozzávalót egy nagyobb tálban összevegyítem, és robotgéppel kb. 3-4 percig nagy fokozaton keverem. Az elkészült krémet a tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben közepesnél gyengébb lángnál kb.
1 fej saláta
20 dkg füstölt szalonna
2 tojás
tejföl
liszt
só
vegeta ételízesítő
Elkészítés:
A salátát összetépkedjük, ételízesítős vízben odatesszük főni. A szalonnát kisütjük, hozzátesszük a salátához a zsírja nélkül. Ha még szükséges, teszünk bele sót. A visszamaradt zsírban a tojásokból rántottát sütünk, majd apróra darabolva a kész levesbe tesszük, amit tejfölös habarással besűrítettünk.
A receptet Illesem küldte.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 közepessárgarápa
2-3 bögre (maradék) főtt rizs
2 tojás
olaj
só
bors
kömény
víz
Elkészítés:
A hagymát elkezdem olajon dinsztelni, 1-2 perc múlva hozzáadom az apró kockákra vágott sárgarépát. Összeforgatom, pici sót teszek rá, majd apránként adok hozzá kevés vizet, hogy a répa megpuhuljon. Ha puha a répa, hozzáadom a főtt rizst, borsot, köményt, esetleg pici sót is teszek bele. 1-2 perc pirítás után ráütöm a tojást, és gyorsan kevergetem az egészet addig, amíg a tojás megszilárdul.
Vinettat(padlizsánt) kavarok
Egyszerű a recept.
4 érett vinettat sütni teszek, van egy kopott palacsintasütőm, kibélelem alumínium fóliával és abba sütöm.
Közben egy nagy hagymát apróra vágok
A majonézhez én használok egy nyers tojássárgáját és egy főtt tojássárgáját.
Simára töröm és adagolom az olajat, ha véletlenül összemegy a majonéz kiskanál mustárral hozom helyre.
Jártam már úgy is, hogy mikor utoljára tettem az olajat, akkor ment össze.
14 éve | Kiss Judith | 2 hozzászólás
5 tojás,
18 dkg Koronás Aranybarna cukor,
5 dkg liszt,
5 dkg étkezési (búza)keményítő,
2 evőkanál kakaópor,
1 teáskanál sütőpor,
1 üveg (720 ml) meggybefőtt,
15 g (5 lap) zselatin,
15 dkg fehér csokoládé,
3 evőkanál cseresznyepálinka,
4 dl tejszín
Elkészítés:
Forró vízfürdőben 3 tojást 10 dkg cukorral a cukor feloldódásáig verünk. Hidegen sűrű, fehér krémmé keverjük. Beleszitáljuk a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet, és sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
4 tojás,
Hozzávalók:
25 dkg porcukor,
1 dl olaj,
1 dl tej,
20 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
1 evőkanál kakaópor.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a habot.
Vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük a massza kétharmad részét,a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és a tetejére kanalazzuk.
14 éve | Pánczél Miklósné | 1 hozzászólás
A cseresznye a csonthéjasok családjába tartozó közkedvelt gyümölcs.
A vadcseresznye, vagy népies nevén madárcseresznye szinte egész Európában eltejedt növény. Nagyon sok helyen díszfaként is telepítik.
A nemesítés során nagyon változatos fajtakínálatot sikerült kialakítani ez egész korai fajtáktól kezdve a nagyszemű, ropogós cseresznyéig. A megvásárolt gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak. A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak.
Mazsola? Ne aggódjanak, ebben a receptben nincsen! A túrós morzsa a császármorzsa kevésbé édes változata, amelynek fő alkotóeleme a friss túró. A nagymama receptje – az unoka diétájához igazítva!
Hozzávalók:
30 dkg friss túró
4 tojás
6 ek. liszt
só
3 ek. vaj
A megszóráshoz:
porcukor
Elkészítés:
Az áttört túrót a tojássárgájával habosra keverjük, a lisztet, meg egy csipetnyi sót hozzáadunk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
Sokan Önök közül elkeseredve vallják be, hogy nem tudják elképzelni a napi táplálkozást hús és burgonya nélkül. A wok serpenyőben elkészített csípős burgonya bizonyára meghódítja majd a család szívét, és egyben egy teljesen más ételt fognak megismerni.
Hozzávalók:
4 szál újhagyma
1 piros húsú paprika
1 sárga húsú paprika
2 közepes burgonya (kb. 30 dkg)
0,5 dl olaj
1 tk. reszelt gyömbér
1 csípős paprika
4 ek. szójaszósz
1 tk. Vegeta
2 ek. fehérbor
1 tk. szezámolaj
Elkészítés:
A megtisztított hagymát és a kicsumázott paprika húsát vékonyra felszeleteljük.
Ez az alacsony kalóriatartalmú gyümölcssaláta frissítő és könnyű tízórai és uzsonna lehet a főétkezések között. Ha követik a “napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás” elvét, ezzel a salátával napi három adagot máris teljesítettek. Vacsorára pedig egy szelet rostonsült sovány hús mellé finom köretként is megteszi.
Hozzávalók:
30 dkg | körte |
---|---|
40 dkg | alma |
30 dkg | narancs |
20 dkg | kivi |
0,5 dl | frissen facsart narancslé |
30 dkg | ananász (befőtt is jó) |
1 ek. |
Ha az ételeket emberi tulajdonságokkal ruháznánk fel, akkor a gyorsaság és a vidámság lennének a legjellemzőbbek erre a rizottóra. Nos, hogyha így lenne, a gyorsaság és a vidámság mellett még más tulajdonságok is ékesítenék, amelyek újra és újra asztalhoz terelnék a rizs- és zöldségkedvelőket.
Hozzávalók:
1 kicsi | hagyma |
---|---|
3 gerezd | fokhagyma |
0,5 dl | olívaolaj |
25 dkg | rizs |
20 dkg | sárgarépa |
1 ek. | Vegeta |
1 nagy | piros húsú paprika |
10 dkg | csemegekukorica |
20 dkg | friss káposzta |
Elkészítés:
A megtisztított hagymát és a fokhagymát 1 deci hideg vízzel elektromos aprítógépben durvára pépesítjük.
A kitűnő csicseriborsó-krém olyan étel, amelybe egyszerűen bele lehet szeretni. A friss, laktató és fűszeres hummusz az arab konyha jellegzetessége, amelyet forró pogácsával tálalnak. Mindenféleképpen próbálják ki!
Hozzávalók:
2 ek. | szezámmag |
---|---|
1 dl | csicseriborsó főzőlevéből |
1 tk. | Vegeta |
20 dkg | főtt csicseriborsó |
2-3 ek. | citromhéj |
2 gerezd | fokhagyma |
0,5 dl | olívaolaj |
1 ek. | apró vágott petrezselyem |
½ tk. |
Hozzávalók:
maradék nokedli
tojás
tejszín
császárszalonna
kapor
Elkészítés:
A nokedlit a szalonna zsírján átmelegítem, ráöntöm a tejszínes tojást, majd a tepertővel és a friss kaporral megszórom.
Friss salátával a legfinomabb!
A receptet Szakné Kovács Krisztina küldte. Köszönjük!
Mindmegette
Hozzávalók:
500 g cseresznye
750 g sovány tehéntúró
1/8 l tej
1 csomag pudingpor (vanília)
1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
3 evőkanál citromlé
2 tojás
1 evőkanál vaj
50 g mazsola
kevés liszt
125 g cukor
Elkészítés:
Megmossuk a cseresznyét, megszárítjuk és kimagozzuk. A túrót, tejet, pudingport, vaníliáscukrot, citromhéjat, citromlét és két tojássárgáját egy tálba tesszük és sima krémmé keverjük. Egy 24 cm átmérõjű tortaformát kivajazunk.
Hozzávalók:
14 dkg sütőporos liszt
fél teáskanás őrölt fahéj
5 dkg kristálycukor
1 tojás
4 evőkanál tej
8,5 dkg vaj - megolvasztva
35 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva
A tetejére:
2,5 dkg finomliszt
negyed teáskanál őrölt fahéj
2,5 dkg kristálycukor
2,5 dkg vaj, kockákra vágva és megpuhítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki - vagy béleljünk ki sütőpapírral - egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát.
Hozzávalók:
60 dkg cseresznye
1/2 vaníliarúd (vagy 2. cs. vaníliás cukor)
10 dkg vaj
15 dkg cukor
25 dkg túró
2 evőkanál tej
1 evőkanál méz
12,5 dkg búzadara
8 dkg rétesliszt
1 dl tejföl
1 kk. sütőpor
6 szelet kétszersült
a sütőforma kenéséhez:
zsiradék
Elkészítés:
A cseresznyét megmossuk, szárát leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, a belét kikaparjuk.
A vajat 10 deka cukorral és a vanília belével (vagy a vaníliás cukorral) krémesre kikeverjük.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Eper, Tabasco, és karamellizált karalábé: elég bizarrul hangzik. Fennakadt a szemem, amikor a barátnőm mesélte a legújabb New York-i salátaélményét. Aztán kipróbáltam.
Tegnap sikerült bevásárolnom egy félkilónyi savanykás epret. Állítólag szabadföldi, lehet, hogy pont ez a baja, de salátának tökéletesen megfelel.
Hozzávalók 6 főre:
3 zsenge karalábé
zöld Tabasco
50 dkg eper
1 nagy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
2 ek cukor
só ízlés szerint
1 ek fekete szezámmag
Elkészítés:
Mivel a saláta ötlethez receptet nem kaptam, improvizáltam: előbb apró kockákra vágtam a karalábét, majd vajon kevés sóval és cukorral megpirítottam.
Hozzávalók:
80 dkg sárgarépa
húsleveskocka
2 evőkanál olaj
2 dkg liszt
só
2-3 dkg cukor
tej
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A sárgarépát nagyon vékonyra szeleteljük, és a forró olajban kevés húslével, sóval, cukorral fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, még egy keveset piritjuk, meghintjük liszttel, majd felengedjük a tejjel. Zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Megjegyzés:
A recept Horváth Ilona szakácskönyvében megtalálható. Én még főtt burgonyát is szoktam bele tenni, úgy még finomabb.
Hozzávalók:
1 kg újburgonya
20 dkg szeletelt sonka
8 szál újhagyma
5 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Az újburgonyát megtisztítjuk és megmossuk, ha nagyobbak, kettévágjuk. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
Serpenyőben előbb szárazon kicsit megpirítjuk a sonkát, majd rátesszük a vajat. Amikor megolvadt, beletesszük a burgonyát, sózzuk, és letakarva pirítjuk, pároljuk. Amikor a burgonya majdnem puha, rászórjuk az újhagymát.
Hozzávalók:
2 pohár liszt (1 pohár=2,5 dl)
3 teáskanál sütőpor
fél teáskanál só
1/4 teáskanál fehérbors
1 pohár főtt kukorica
6 dkg sajt
1 tojás
4 dkg olvasztott Ráma sütőmargarin
1 pohár tej
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és kivajazott muffin-sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. (Ha ennél tovább sütjük, kemény lesz.)
Ha kész, kettévágjuk, megvajazzuk, vagy tojással, szalonnával fogyasztjuk, de önmagában is finom.
2 db csirkemell kicsontozva és felszeletelve
2 db húsleves kocka
1 db póréhagyma
20-25 dkg szeletelt gomba konzerv
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál paprikakrém (pl. Erős Pista)
2 mokkáskanál almaecet
1 mokkáskanál cukor
só, ízlés szerint
3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Úgy 2 liter vízbe beledobjuk a leveskockát, a 2 centis csíkokra vágott póréhagymát (csak a fehér részét), a leszűrt gombát.
Hozzávalók:
50 dkg szilva
4 tojás
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 rúd vanília pépje
8 dkg liszt
2,5 dl tej
a formához:
vaj
a szóráshoz:
kekszmorzsa vagy darált dió
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, negyedeljük, kimagozzuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet és simára keverjük.
zöldborsó (tisztítva 40 dkg)
2 húsleveskocka
15 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
4 szelet szendvicskenyér
Elkészítés:
A zöldborsót szűrőtálban leöblítjük, lecsepegtetjük. A burgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
Felforrósítunk 1 liter vizet, feloldjuk benne a húsleveskockákat. Beleszórjuk a borsót és a krumplit, és puhára főzzük (kb. 20 perc). Botmixerrel péppé zúzzuk. A vaj felét kis darabokban a levesbe szórjuk. A tejfölt elkeverjük 3-4 evőkanál levessel, és az egészet a leveshez öntjük.
40 dkg tengeri halfilé
25 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
fél fej hagyma
1 csokor snidling
2 gerezd fokhagyma
kakukkfű
bors
fél csomag sütőpor
A sütéshez:
olaj
só
Elkészítés:
A halat apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd a halat is beletesszük. Ha túl sűrű lenne a massza, kis tejet adhatunk hozzá. 1 órát hűtőben állni hagyjuk. Olajat hevítünk, majd teáskanállal beleszaggatjuk a tésztát, aranyszínűre sütjük.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg görögdinnye
30 dkg citromszörbet
1 dl száraz pezsgő - Gyerek pezsgővel is jó!
4 citromkarika
folpack
Elkészítés:
4 vékony szelet dinnyét folpackkal letakarunk. A maradékot felkockázzuk,
a magokat eltávolítjuk.
A dinnyekockákat a szörbettel pépesítjük, és belekeverjük a pezsgőt.
Fémtálban, 3-4 órára mélyhűtőbe tesszük, közben habverővel többször
megkeverjük. A talpas poharakba elosztott szörbetet a dinnyeszeletekkel
és a citromkarikákkal díszítjük.
Nagyon finom illatos gyors vacsora recept.
Az olvadó sajt és a ropogós sonka teszi különlegessé.
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya,
15 dkg sonka,
20 dkg sajt,
1 csomó újhagyma,
1 paradicsom,
olaj, só, bors,
3 dl joghurt,
2 gerezd foghagyma,
1 csomó metélőhagyma,
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és jó alaposan megsikáljuk, de nem hámozzuk meg.
Hosszában kettévágjuk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk.
A sonkát és a sajtot kis kockára vágjuk, az hagymát is megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Gyorsan elkészíthető finom tejszínes gomba leves, amely diétához is ideális.
Hozzávalók:
20 dkg gomba,
5 kanál olaj,
5 dkg liszt,
1 fej vöröshagyma,
1 cs. friss petrezselyem,
só, bors,
2 dl tejszín.
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk és felvágjuk. A hagymát felaprítjuk és olajon megfonnyasszuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpirítjuk. Felöntjük vízzel vagy húsleves lével, amelyet kockából főzünk, sózzuk, borsozzuk, és fél óráig főzzük.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
30 dkg túró
2 teáskanál sütőpor
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
8 dkg mazsola
1 tojás
tej
Elkészítés: A lisztet a sütőporral összekeverem. A túrót, a tojást, a vajat és a cukrot simára robotolom, majd hozzáadom a sütőporos lisztet és mazsolát, összegyúrom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejüket megkenem tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.
Borsa
Elkészítés:
Ezt a finom receptet reggelire vagy vacsorára is kínálhatjuk a családnak, hidegen vagy melegen.
Hozzávalók:
1 csomag édes kétszersült,
3 tojás,
4 evőkanál cukor,
1 vaníliás cukor,
fél liter tej,
mazsola,
rum,
2 evőkanál baracklekvár,
5 evőkanál tej,
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A kétszersültet egy kb. 3 cm magas jénai tálba tördeljük, meglocsoljuk 2 evőkanál rum és 5 evőkanál tej keverékével. Alufóliával befedjük, amíg a krémet elkészítjük.
Nem mindennapi étel, de a gyerekek imádni fogják,és bármilyen töltelékkel gazdagítható.
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
3 tojás,
5 dkg mascarpone,
4 dkg porcukor,
só,
4 dkg vaj,
3 kanál cukor,
8 dkg kakaó.
Elkészítés:
A lisztből a tojásokkal, a cukorral, kakaóval a mascarponéval egy tésztát gyúrunk, pihentetjük, majd két lappá nyújtjuk. A lapokat felvágjuk 10*10 cm.-es kockákra majd ízlés szerint tölthetjük meg. A végén sós vajas forró vízben kifőzzük, és leszűrjük
Receptbarlang
Írta: Erika
Tésztához:
20 dkg finomliszt,
csipet só,
1 csomag sütőpor,
1 tojássárgája,
1 kiskanál porcukor,
12 dkg vaj.
Töltelékhez:
3 kanál rumos mazsola,
50 dkg savanykás alma,
citromlé,
kevés narancslé,
fahéj,
2 kanál cukor,
40 dkg tehéntúró,
1 csomag vaníliás pudingpor,
2 dl tejszín,
vaj, porcukor.
Elkészítés:
A lisztet a sóval, a sütőporral, a tojássárgájával, és az elmorzsolt vajjal jó alaposan összedolgozzuk.
25 dkg friss vagy felolvasztott fagyasztott málna
1 nagy pohár natúr joghurt
1 dl habtejszín
5 evőkanál cukor vagy méz
Elkészítés:
A joghurtot belekanalazzuk a turmixgépbe, hozzáadjuk a cukrot (vagy a mézet), a tejszínt és a málnát. Alaposan összeturmixoljuk az alapanyagokat, aztán lezárható műanyag dobozokba öntjük, és fél napot fagyasztjuk. Ha kész, kelyhekbe vagy poharakba rakjuk, málnával és tejszínhabbal díszítjük.
Megjegyzés:
Gyorsan elkészül és nagyon finom.
Hozzávalók:
10-15 dkg jó minőségű écsokoládé(az eredeti receptben 20-25 dkg van, de én inkább veszek 10 dkg drága afrikai csokit)
10-15 dkg mandula (elhagyható, de finomabb vele)
30 dkg málna
6 tojás
20 dkg vaj
kb 10 dkg cukor
Elkészítés:
Kirakom a hozzávalókat a pultra kb. fél órával a műveletek megkezdése előtt. Első lépésben mindig felrakok egy kis lábosban vizet, rá egy fémtálkát, beletöröm a csokit, és hagyom, hogy olvadjon szépen.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg főtt burgonya
25 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál tej
só
bors
A póréhagymás öntethez:
1 szál póréhagyma
kevés vaj
besamel
só
bors
szerecsendió
ételízesítő
A gnocchi tetejére:
15 dkg reszelt sajt
1/2 csomag apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
1.) A burgonyát megmossuk, kockákra vágjuk, és forró, sós vízben megfőzzük. A burgonyát picit lecsepegtetjük, és áttörjük. Megvárjuk, míg kihűl, és összekeverjük a többi hozzávalóval és gombóccá gyúrjuk.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
20 dkg ráma,
1 egész tojás,
1 kis poharas tejföl,
kevés só.
( Ha másfél az adag, tehát 45 dkg. lisztről készítjük, 1 csapott evőkanál sót kell beletenni!)
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, és 1 órát pihentetjük.
A pihentetett tésztát ceruzavastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel keskeny csíkokra vágjuk, majd megkenjük tojássárgájával, jó rá az őrölt kömény , végül szezámmagba, vagy reszelt sajtba mártjuk , vagy rászórjuk.
Virágzik a bodza,gondoltam,hogy egy jó receptet megosztok veletek.
Hozzávalók:
40 db bodzavirág
3 l víz
5 dkg citromsav
1 kk. szalicil
Elkészítés:
2 nap állni hagyjuk, közben kevergetjük.
2 nap után leszűrjük, hozzáadunk 15 szem citrompótlót, 3 kg kristálycukrot, még egy kevés szalicilt.
Egy nap még kevergetjük és üvegekbe töltjük.
Üvegbe töltése után 2. nap után zárjuk le az üveg tetejét, pici szalicilt teszünk minden üveg tetejére.
Hozzávalók:
6 kicsontozott csirkemellszelet,
30 deka juhtúró,
3 szál metélőhagyma,
1 negyed piros kaliforniai paprika,
ízlés szerint só, őrölt bors,
a panírozáshoz:
tojás, liszt zsemlemorzsa,
a sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A juhtúrót összekeverjük az apróra vágott metélőhagymával, belereszeljük a paprikát, és jól összedolgozzuk. A csirkemellszeleteken zsebeket vágunk, és megtöltjük a hagymás-paprikás túróval, majd a nyílásokat fogpiszkálóval összetűzzük.
Hozzávalók:
egy fej 1 kilós karfiol,
egy fej hasonló súlyú kelkáposzta,
40 deka darált pulykahús,
10 deka reszelt sajt,
1 fej vöröshagyma,
5 deka füstölt szalonna,
2 deci tejföl,
2 tojás,
fél ek. apróra vágott friss petrezselyemzöld,
ízlés szerint só, őrölt bors,
kakukkfű, zsálya.
Elkészítés:
Sós vízben ropogósra előfőzzük a rózsáira szedett karfiolt és a leveleire szedett kelt. Egy edényben kisütjük a felkockázott szalonnát, majd a pörcöket kiszedve a zsírján megfuttatjuk az összevágott hagymát.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 csirkecomb,
20 dkg sárgarépa,
20 dkg karalábé,
20 dkg zeller,
20 dkg gomba,
20 dkg kelbimbó,
15 deka petrezselyemgyökér,
1 zöldpaprika,
3 szál újhagyma,
8 dkg vaj,
1 csomag friss finomra vágott petrezselyemzöld,
majoránna, kömény,
só és bors
Elkészítés:
A csirkecombokat sózzuk, és beszórjuk a fűszerekkel. A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, majd összekeverjük a felszeletelt újhagymával és a felaprított petrezselyemmel.
Hozzávalók:
6 kicsontozott csirkemellszelet,
20 dkg földieper,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál olívaolaj,
1 kiskanál mustár,
ízlés szerint borecet,
só, őrölt bors.
Elkészítés:
A csirkemelleket kissé megborsozzuk, majd mustáros-mézes pácba tesszük két óra hosszára. Utána az olívaolajon mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve a visszamaradt olajhoz adunk egy kevés mézet, és 1-2 percre rátesszük a félbevágott epreket, majd ráöntünk egy pici borecetet.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg. újburgonya
4 közepes méretű fej hagyma
0,5 kg cukkini
0,5 kg paradicsom
15-20 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
A tisztított újburgonyát alaposan átmossuk, és cikkekre, vagy legalább fél centi vastag karikákra vágjuk. A zsenge cukkinit alaposan megmossuk, nem muszáj meghámozni, elég a két végét levágni, majd kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk.
Egy tűzálló tálba egyenletesen beleszórjuk a burgonya felét, majd rá a cukkini és a paradicsom karikákat.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg újburgonya
20-25 dkg szeletelt bacon
10-15 dkg reszelt sajt
kevés só
Elkészítés:
Az újburgonyát szétterítjük egy megfelelő méretű tepsibe. Tetejét teljesen beborítjuk a bacon szalonnával, és forró sütőbe dugjuk. A burgonyát csak kicsit kell megsózni, mert a bacon sós, és a sütés közben kisülő zsiradéka a sót is kioldja. Mikor a szalonna megpirult (kb. 20-25 perc), kivesszük a tepsit, rászórjuk a reszelt sajtot, s visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 tojás sárgája,
20 dkg 40-50% os kakaót tartalmazó étcsokoládé,
1 dl sűrű tejszín,
finomított cukor (ízlés szerint),
1 kupica jófajta konyak,
Elkészítés:
A vízgőz felett felverjük a tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt, adjunk hozzá a tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés cukrot! A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá konyakot!
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg porcukor,
3 tojás,
2 kanál kakaó,
1 kocka margarin,
10 dkg dió,
10 dkg mazsola,
1 csomag gumimacis cukor,
1/2 tortalap
Elkészítés:
Gőz felett sűrűre főzzük a margarinos-tojásos-porcukros-kakaós egyveleget. Belerakunk 1 fél tortalapot összetörve, a diót, a mazsolát, a gumimacis cukrot, és jól összekeverjük. 1 órára hűtőbe rakjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg darált dió,
25 dkg porcukor,
2 tojásfehérje;
a krémhez:
14 dkg vaj,
12 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
4 szelet csokoládé vagy kakaó,
2 kanál méz
Elkészítés:
A diót, a porcukrot, a tojásfehérjét összegyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A krémet jól kikeverjük, a tésztára kenjük, és feltekerjük, mint a kalácsot.
Porcukorral beszórt őzgerincformába tesszük, és 1 napra a hűtőben tartjuk. Csokoládémázzal bevonjuk, mandulával megszurkáljuk.
14 éve | Kiss Judith | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
( nád ) cukor
citromlé,1 db citrom felkarikázva,
kb. 4 liter víz,
8-10 bodzavirág
Elkészítés:
Intenzív ízű limonádét készítünk, egy nagy fazékba öntjük (vagy már eleve ott keverjük be), és a bodzavirágokat fejjel lefelé a lébe nyomkodjuk úgy, hogy a szárai kilógjanak. Egy napon át hűtőben tároljuk.
Ha lejárt a 24 óra, a virágokat és a citromkarikákat a fazékból kihalásszuk, és a levet üvegekbe szűrjük. Azonnal fogyasztjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10-12 tenyérnyi bodzavirág,
2 kg cukor,
1,5 dkg borkősav (vagy ugyanennyi citromsav),
1 kávéskanál szalicil
Elkészítés:
Mártsd a bodzavirágokat egyenként vízbe, majd csepegtesd le. Egy nagy edényben főzd fel a cukrot 6 liter vízben, majd ha kihűlt keverd bele a borkősavat vagy citromsavat és öntsd a bodzavirágokra.
Hűvös helyen hagyd állni 3-4 napig, majd szűrd le és keverd bele a szalicilt. Töltsd a szörpöt üvegekbe és tedd hűvös helyre.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6db zsemle (de a szeletekre vágott kenyér is jó)
1cs.vaníliáscukor
3 db tojás
3 ek. kristálycukor
0.5 l tej
3 szelet vaj + a kikenéshez
kakaópor
Elkészítés:
Egy közepes jénai tálat kikenünk vajjal. Az egész tojásokat a cukorral, vaníliával kikeverjük, hozzáadjuk a tejet. Ebben a keverékben megforgatjuk a három-négy szeletbe vágott zsemléket. Sorban szorosan egymásmellé lerakjuk a tál aljára. A sor tetejét megszórjuk cukrozott kakaóporral. Még egy sor mártott zsemleszeletet helyezünk a tetejére, ismét kakaózunk.
|
|||||
|
|||||
|
|||||
|
Hozzávalók:
35 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 kisebb fej saláta,
2 újhagyma,
4 dkg vaj,
só,
őrölt bors,
néhány friss mentalevél,
1-1,5 dl tejszín,
1 liter szűrt húsleves (tyúkhúsleveskockából is készülhet)
Elkészítés:
A salátát megmossuk, leveleire tépkedjük és metéltre vágjuk. Az újhagymát tisztítás után vékonyan fölszeleteljük, a vajon megfuttatjuk, majd a borsót meg a salátát is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a menta felét finomra aprítjuk, a zöldséget ezzel fűszerezzük, és 1 deci vizet aláöntve, lefödve puhára pároljuk.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás