Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Történelmi étel, történelmi anekdotával, a recept eredetijét Ízbolygó jegyzi. Az igazi császármorzsa elkészítési módja következik.
Ez a nass ősrégi, a Monarchia idejéből származik. Mindenféle mendemondák terjengnek keletkezésének eredetéről, állítólag például ez az étel Ferenc József találmánya, akit orvosai diétára fogtak, így a szegény császár a konyhába leszökve maga próbált palacsintát készíteni, amit persze elszúrt… Ebből lett a Kaiserschmarren, amit ha kiejtünk, mintha kövek potyognának az arcunkból.
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
4 tojás,
3-4 ek olivaolaj,
50 dkg spenót,
1 fej hagyma,
20 dkg túró,
1 tojásfehérje,
só,bors.
Elkészítés:
Lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat. Hozzáadunk 2 ek. olajat és 1 tk. sót és összegyúrjuk. Ha nem áll össze 1 ek. vizet adunk hozzá. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük..
A felaprított hagymát 2 ek. olajon megpároljuk, hozzáadjuk a spenótot és teljesen megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és 24 db, 6 cm-es kerek lapot szúrunk ki belőle.
|
|
Hozzávalók:
5 dkg mogyoró,
4 ek fehérborecet,
1 ek méz,
4 ek olaj,
1 lila hagyma,
10 dkg túró,
2 ek tejföl,
1 fejes saláta,
4 újhagyma,
1 karalábé,
20 dkg sárgarépa,
só, bors.
Elkészítés:
A felaprított mogyorót a serpenyőben szárazon kb. 3 perc alatt megpirítjuk. Az ecetet a sóval, borssal, mézzel elkeverjük, majd cseppenként beledolgozzuk az olajat, végül hozzáadjuk a felkockázott hagymát.
A mogyorót a tejföllel kikevert túróba dolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
14 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
21 dkg liszt,
3/4 tk sütőpor,
csipet só,
1 1/4 dl joghurt,
3 tojás,
21 dkg cukor,
10 dkg vaj,
10 dkg étcsoki,
3 csepp vanília aroma.
Elkészítés:
Egy tálba kimérem a lisztet,hozzákeverem a sót és a sütőport.Egy másik tálba beleütöm a tojásokat majd a cukorral,vaníliával habosra keverem.Hozzákeverem a langyos vajat és joghurtot.A sütőporos lisztet is beleforgatom.
A tészta felét beleöntöm egy kibélelt formába.A másik felébe belekeverem az olvasztott csokit.És ráöntöm a formában lévő tészta tetejére.Fakanállal márványosra keverem a kétszínű tésztát.Forró sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Hozzávalók:
2 db kicsi tök
60 dkg fekete kenyér
fél l tej
4 tojás
2 fej hagyma
kevés olívaolaj
10 dkg dió
jó marék kakukkfű
25 dkg szeletelt sajt
12 db paradicsom
Elkészítés:
Meghámozzuk a tököt, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk.
Forró sós vízbe dobjuk a fél tököket, 10 percig főzzük (blansírozzuk), lyukas kanállal kiemeljük, hagyjuk kihűlni.
A kenyeret szeletekre vágva a tejbe áztatjuk.
A kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk.
A kihűlt tökhajókat tepsibe helyezzük és töltjük.
Hozzávalók:
4 pohár (175 gr.-s) kefir
1 pohár búzadara
ízlés szerint kristálycukor (2-3 evőkanál)
zsemlemorzsa
olaj
1 pohár (175 gr.) tejföl
porcukor
Elkészítés:
A 4 pohár kefirt felforraljuk, folyamatosan belekeverjük a búzadarát, majd 2-3 evőkanál kristálycukrot, és kb. 5-10 percig főzzük. Amíg hűl, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Majd a kihűlt masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk. Végül a gombócokat meghempergetjük a morzsában. A tejfölt kikeverjük kevés porcukorral, és ezzel tálaljuk.
Nagyon finom, egyszerű, gyors és tényleg olyan, mintha túróból készült volna!:-)
Mindmegette
A receptet Strangee küldte.
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba
1 citrom leve
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olaj
1 tojás + 2 tojássárgája
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
a kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
A vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, megcsepegtetjük a citrom levével. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és hosszában négyfelé vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben néhány percig blansírozzuk, lecsepegtetjük.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
1 csomag réteslap
1-1,5 dl olaj
1 db cukkini (kb. 35-40 dkg)
2 zsenge sárgarépa (kb. 20 dkg)
3 szál újhagyma
1 egész tojás
1 pohár tejföl (175 g)
15 dkg ricotta (vagy sima tehéntúró áttörve)
2 evőkanál zsemlemorzsa
só
bors
kakukkfű
rozmaring
Elkészítés:
A sárgarépát és a hagymát vékony karikákra szeletelem, a cukkinit almareszelőn lereszelem. Az egészet kevés olajon megpárolom (kb. 5 perc). Hagyom kihűlni. Közben kissé felverem a tojást, hozzáadom a ricottát, a tejfölt és a fűszereket.
Gyermekláncfű, pitypang, pongyola pitypang, kutyatej, pimpimpálé és ki tudja más - más vidékeken hogyan nevezik még a tavasz citromsárgán pompázó gyógynövényét. Arról most itt nem fogok írni, hogy milyen kiemelkedő gyógynövény annak ellenére, hogy sokan és sok helyen csak egyszerű gyomnövénynek tartják. Pedig a gyökerétől egészen a virágjáig felhasználható és a népi gyógyászat használja is jótékony tulajdonságait. Zsenge leveleit még a virágzás előtt szedve friss salátának elkészítve értékes, tisztító hatású étel.
A palacsinta az egyik kedvenc édességünk, amelyet számtalan íz világgal tölthetünk meg. Most egy almával töltött palacsinta receptet nyújtunk át olvasóinknak!
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
5 dl tej,
2 tojás,
1 evőkanál cukor,
só,
4 db alma,
fél citrom leve,
4 dkg margarin,
12 dkg cukor,
15 dkg dió,
őrölt fahéj,
2 tojás,
1 cs vaníliás cukor,
a sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészítjük szokásosan a palacsintatésztát, ha sűrű, akkor szódavízzel hígítjuk, majd kisütjük a palacsintákat.
Hozzávalók:
2 nagy piros édes paprika (vagy több)
3-4 enyhén csípős pirospaprika
1 fej közepes lila hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-1 csokor friss petrezselyemzöld és bazsalikom
só
olívaolaj
Elkészítés:
Az édes paprikát rácson vagy sütőlapon (lehet kinn a nyárson is) addig sütjük, míg a héja megfeketedik, majd egy tálba tesszük, kis sót szórunk rá (könnyebben lejön a héja) és lefedjük. Amíg a paprikák hűlnek, a hagymát, a csípős paprikát, a fokhagymát és a zöld fűszereket felaprítjuk, egy tálban összekeverjük.
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú főzőtök
3 darab különböző színű paprika
4 paradicsom
20 dkg vegyes felvágott /cérnakolbász, sonka, szalámi, parizer/
4 tojás
2 kanál liszt
20 dkg sajt vagy sós túró
1 tasak Knorr tejszínes paprikás Rafinéria
1 csésze tejszín
kapor
só
bors
Elkészítés:
A meghámozott tököket kockákra vágjuk, és kaporral ízesített sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kissé ki is nyomkodjuk, hogy ne legyen nedves, hagyjuk szikkadni, amíg a többi zöldséget felaprítjuk.
Hozzávalók:
2 padlizsán
3-4 piros csili
1 kemény paradicsom
3 fokhagymagerezd
1/8 l olívaolaj
só
bors
1-2 evőkanál citromlé
1 csipet cukor
Elkészítés:
A padlizsánt fóliával kibélelt tepsire helyezzük, s előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. A chilit gázláng fölött megpörköljük, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon, a héját lehúzzuk, majd a csilimagot és a szárat eltávolítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a chilivel, a fokhagymával, a padlizsánhússal, sóval, borssal és a citromlével együtt mixeljük a legmagasabb fokozaton, míg sűrű krémet kapunk.
Hozzávalók:
1 kg eper
5-6 evőkanál méz
2 doboz epres joghurt
2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
2 dl tejszín
1-2 dl narancslé
A tetejére:
felvert tejszínhab
citromfű levelek
eper
Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel, mézzel díszítjük.
Midmegette.hu
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Eperkrémleves
Hozzávalók:
1 kg eper
2-3 dl narancslé
2 dl tejszín (én habtejszínt teszek bele)
5 dl eperjoghurt
porcukor - az eper édességétől függően
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk és alaposan megmossuk, majd egy mély tálba tesszük. Ráöntjük a többi hozzávalót, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet. Porcukorral ízesítjük - attól függően, mennyire édes az eper. Mézet is tehetünk bele, pikáns lesz tőle a leves.
Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, majd felvert tejszínhabbal, citromfű levelekkel, eperszemekkel tálaljuk.
Tortillatekercs (25 perc)
Hozzávalók:
4 nagy tortilla-lap, 40 dkg csirkemell, 2 dl joghurt, fél jégsaláta, 2 lila hagyma, 2 paradicsom, római kömény, currypor, só, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj.
A húst csíkokra vágjuk, fűszerezzük római köménnyel, sózzuk és olajjal átforgatjuk. A joghurtot összekeverjük római köménnyel, curryvel, sóval, a citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel. A zöldségeket csíkokra vágjuk. Miután mindennel előkészültünk, a húst forró serpenyőben megpirítjuk.
14 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás
Francia konyha egyszerűen - 3 tavaszi variáció quiche-re
Ami az olaszoknál a pizza, az a franciáknál a quiche: mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel. Készítheted sós és édes változatban is – mindkettőre van tuti receptünk.
Francia szakácskönyveket lapozgatva a quiche (ejtsd: kis)
roppant pepecselős és macerás ételnek tűnik. Nem elég, hogy tésztát kell gyúrni, de „vakon” ki is kell sütni, majd megtölteni, és újra sütni. Pedig lehet ezt egyszerűen és gyorsan is csinálni: mindössze 20 perc gyúrás és keverés az egész, majd a munka nagy részét a sütő elvégzi.
Túróval töltött zsemle
Hozzávalók:
• 8 db zsömle
• 50 dkg túró
• 2 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg kristálycukor
• 3 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 2 tejföl
• mazsola (igény szerint)
• 2 dl tej
• 5 dkg vaj
A túrót áttörjük, összekeverjük a vaníliás cukorral, cukorral, tojások sárgájával, másfél dl tejföllel és a citrom reszelt héjával. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, és apró darabokra tépve a töltelékbe keverjük. A tejet felmelegítjük, a zsemléket egy-egy másodpercre belemártjuk, majd azonnal sütőlapra vagy tepsire tesszük (vigyázzunk: ha túl sokáig áztatjuk, a zsömle szétesik)!
Lepényként elkészítve egyszerű, de nagyon látványos fogást varázsolhatunk a leveles tésztából. Én most egy gyors, húsos feltétet készítettem rá.
Hozzávalók 1 nagy lepényhez:
25 dkg leveles tészta
1 csirkemellfilé
1 közepes cukkini
6 szem koktél paradicsom
3 gerezd fokhagyma
só, bors, olívaolaj
Oregano
Elkészítés:
A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit.
14 éve | Pánczél Miklósné | 0 hozzászólás
|
||||||||||||||
|
Túrógombóc mákbundában
Hozzávalók:
kb. 10 gombóchoz:
50 dkg félzsíros tehéntúró (lehetőleg alufóliás)
8 dkg búzadara
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás szétválasztva
fél citrom héja
A főzéshez:
3 liter víz
só
A mákbundához:
15-20 dkg darált mák
kristálycukor
Az öntethez:
cukrozott, langyos tejföl
Elkészítés:
Egy legalább 3 literes fazekat megtöltünk vízzel, beleszórunk evőkanálnyi sót és tűzre tesszük.
Mély tálba krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a búzadarát.
14 éve | Pánczél Miklósné | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj
1 l lecsó
2 fej vöröshagyma
fél tubus gulyáskrém
pirospaprika
olaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, összekeverjük, ezután tesszük bele a lecsót, majd a gulyáskrémet. Összerottyantjuk, majd beletesszük a májat. Ha a máj megpuhult (6-8 perc), rizzsel tálaljuk.
A párom miskolci nagymamájától tanultam, nekünk nagyon ízlik!
14 éve | Kiss Judith | 2 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
10dkg gomba,
40dkg zöld bab,
fehérrépa,
sárga répa,
tejföl,
2 kanál liszt,
1 pohár víz,
petrezselyem zöld,(fontos!)
só,bors.kevés olaj
1 nagyobb csirkemell,
száraztészta (tollszár,v.csavart cső)
Elkészítés előkészület:
Felteszünk főni vizet, ha forr megsózzuk, beleöntjük a feldarabolt zöldbabot, a répát, és a fehérrépát. Ha megfőtt leszűrjük, de a vízből tegyünk félre hígításnak.
Egy másik fazékban kifőzzük a tésztát.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók és elkészítés:
kb. ½ - ¾ kiló lisztet összekeverünk 30-40 dkg. szobahőmérsékletű margarinnal, ½ sütőporral, picinyke sóval és ezt jól összegyúrjuk. Cipócskává formázzuk, lelapogatjuk, majd rászórjuk a maradék ½ sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéját és megint jól összegyúrjuk. Ebből lesz a mogyorós puffancsunk alapja. Kinyújtjuk és a kinyújtott lapot két fele vágjuk. Az egyik felébe egyenletesen elosztva 1-1 kávéskanálnyi kristálycukros, darált mogyorót teszünk, a nyújtott tésztalap másik felét pedig ráborítjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
1.felvonás:
6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral,12 kanál vízzel jól kikeverünk, hozzáadunk 1 sütőporral elkevert 30 dkg lisztet és szép sárgára sütjük.
2.felvonás:
4 dl tejben 4 kanál lisztet sűrű péppé főzünk, kihülésig keverjük. 20 dkg vajat
20 dkg porcukorral habosra keverünk, adunk hozzá 10 dkg darált diót és a kihült masszával összekeverjük és rákenjük a tészta tetejére.
3.felvonás:
6 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral 1cs. vaniliacukorral gőzön addig verjük míg jó kemény lesz, és a krém tetejére kenjük.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg zsír
½ csomag sütőpor
1 tojás sárgája
½ csomag fahéj
2 kanál tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk a masszát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk és tepsibe terítjük.
Erre bőven szórunk fejtett meggyet.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és a meggyekre terítjük. Tetejét megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távoz-hasson.
Sütés után kockákra vágjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Mérce = 1 tejfölös pohár!
Hozzávalók:
1 pohár tejföl
1 pohár étolaj
2 pohár cukor
4 pohár liszt
6 egész tojás
½ csomag sütőpor
csipet só
Elkészítés:
Habverővel apródonként dolgozzuk finomra a tésztát, aminek felét tegyük margarinnal kikent, belisztezett tepsibe. Tetejét fejtett meggyel szórjuk meg.
A tészta másik felébe egy evőkanál kakaót keverünk el. Habverővel keverjük el a kakaót az egyenletes minőség érdekében. A tészta másik felét a meggy tetejére öntjük, és sütőben átsütjük.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók a fűszeres sziruphoz:
20 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 citrom (leve)
1 késhegynyi reszelt gyömbér
a tésztához
5 tojás
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
20 dkg búzadara
5 dkg liszt
2 citrom (héja)
1-1 tasak vaníliás cukor és sütőpor
Elkészítés:
A sziruphoz a cukrot forraljuk össze a vízzel, kevés reszelt gyömbérrel, a citrom levével és héjával. A tésztához a vajat a porcukorral, a citrom héjával és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, végül szórjuk bele a búzadarával elkevert lisztet és sütőport.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók és elkészítés.
20 deka vajat,
25 deka lisztet,
1/2 citrom reszelt héját,
1/2 csomag sütőport,
18 deka cukrot,
10 deka héjas őrölt mandulát,
1/2 deka tört fahéjat és
2 egész tojást
deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral hintjük meg.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók és elkészítés:
1/2 kg lisztet
1/4 kg zsírral,
1 egész tojással,
20 deka porcukorral,
1 sütőporral,
1 pohárka rummal,
1 deka törött fahéjjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
1 csipetnyi sóval és
annyi tejfellel, amennyit felvesz,
összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.
14 éve | Kiss Judith | 7 hozzászólás
Hozzávalók:
7 tojás
1 vaníliarúd
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
25 dkg cukor
egy nagy ostyalap (az enyém 37x27 cm-es volt)
kb. 2 dl felmelegített tej
kb. 20 dkg háztartási keksz
Díszítéshez:
csokireszelék vagy kakaópor
Elkészítés:
A 7 tojássárgáját a vanília kikapart belsejét, a szobahőmérsékletű puha vajat és a porcukrot mixerrel kikeverjük. A 7 tojásfehérjét gőz felett habbá verjük, hozzáadjunk a cukrot, és azzal is verjük, míg sima nem lesz.
A tálcára rakott ostyalapot megkenjük a sárga krém felével, rárakunk egy sor tejbe áztatott kekszet, majd jön a krém másik fele (lehet dúsítani kakaóval, likőrrel, rummal).
14 éve | Kiss Judith | 2 hozzászólás
Hozzávalók a piskótához:
2tojás,
8 dkg cukor,
2 evőkanál forróvíz,
8 dkg liszt,
1 mokkáskanál sütőpor.
Krémhez:
8 dl gyümölcsjoghurt,
1 csomag zselatin,
2 dl tejszín (Hullala),
néhány kanál porcukor,
esetleg 1 csomag tortazselé,
ha van gyümölcs.
Elkészítés:
Kb. 23 cm-es tortaformában piskótát sütünk a hozzávalókból.Kihűtjük és a forma oldalát kibéleljük magasan papírral.
Krém:
1,5 dl vízben feloldjuk a zselatint, kihűtjük langyosra. A tejszínt keményre verjük, beleforgatjuk a porcukorral összekevert gyümölcsjoghurtot, a langyos zselatint, a piskótára öntjük és hűtőben dermesztjük.
14 éve | Kiss Judith | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
125 g sütőmargarin
1 dl cukor
1 tojas
3dl liszt
1 teáskanál sütőpor
Töltelék:
1 db öszibarack konzerv 400 gr
1 db kajszibarack konzerv 400 gr
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál kajszi konzervlé
70 g szárított cseresznye vagy befött
250 g natur krémtúró
2 dl zsírszegény tejföl
1 dl habtejszín
2 tojas
1 dl cukor
1 evőkanál burgonya keményítő
2 teáskanál vanilias cukor
3-4 csepp keserűmandula olaj
Elkészítés:
Szoba-hőmérsékletű margarint és a cukrot habosra keverjük, hozzákeverjük a tojást.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 22 dkg margarin 50 dkg liszt 1 db tojás 1 dl tej 2 dkg élesztő 1/2 dkg cukor 1/2 kávéskanál köménymag 1 dkg só ( én dupláztam) a tészta megkenéséhez: 1 db tojás Elkészítés: Az élesztőt 1/2 dl langyos cukros tejben felfuttatod. A lisztet a margarinnal, a felfuttatott élesztővel, egy tojásságával, 1/2 dl tejjel és a fele sóval összegyúrod. Egy órán át letakarva pihenteted. 1 cm vastagságúra kisodrod és 8-10 cm hosszú rudakra vágod.
KEDVES KONYHA TÜNDÉREK TAGJAI!
AZ OLDAL VEZETÉSÉT ÁTADTAM BARNA PAP MÓNINAK. FOGADJÁTOK SZERETETTEL
SEGÍTSÉTEK SOK JÓ RECEPTJEITEKKEL.
KÖSZÖNÖM AZOKNAK AKIK SEGÍTETTEK AZ OLDALON AKIK NEM, HANEM ÉPP HÁTRÁLTATTAK AZOKNAK IS MERT ÉPÍTŐ VOLT SZÁMOMRA TANULSÁGOS.
REMÉLEM SOK JÓ RECEPTET TALÁLTATOK ÉS JÓL ÉREZTÉTEK MAGATOKAT. ÉN IGEN JÓ VOLT LÁTNI MENNYIEN AZ OLDALT VÁLASZTOTTÁTOK
LEGYEN EZ TOVÁBBRA IS JÓ SÜTÉST FŐZÉST KÍVÁNOK NEKTEK.
A KÉT MODERÁTOROMNAK ANCIKÁNAK ÉS JUDITNAK KÖSZÖNÖM MUNKÁJUKAT.
14 éve | korzistka gavrila | 14 hozzászólás
Köszönöm Marcsi főnök asszonynak, hogy ide beengedett, nekem is a hobbym a konyha, és a főzőcskézés. Ritkaság ez a férfiak között, de egészséges.
Hát bizony jó volna egy kis versengés, mert itt Erdélyben, még az évszázados hagyományok szerint főzőcskézünk, sokak szerint nagyon pikánsan, és jól. Volt részem meg kostolni az A.O-szág főztjeit is, hisz Édes Apám Magyar állampolgár volt, és S-Tarjánba lakott. Volt sok étel ami nagyon tetszett, de volt olyan ami nem.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzöd (félpuhára), leszűröd, meghámozod, karikára vágod. Vajjal vékonyan kikent tepsibe teríted 2 rétegben, a rétegek közé lapka sajtot teszel. A végén leöntöd a kész besamellel, amit akár ízesíthetsz is petrezselyemmel, kaporral, citrommal, ízlés szerint, és fóliával lefedve sütöd kb. 1/2 óráig, majd fólia nélkül még 10 percig.
Elkészítés:
Az újkrumplikat alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben 8-10 perc alatt majdnem puhára főzzük. Vajjal/margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a majorannát leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk (néhányat félreteszünk a díszítéshez).
14 éve | korzistka gavrila | 0 hozzászólás
Na de a családra is kel gondoljunk, úgy hogy haza érve, a keserü gombáknak le vágjuk a lábát, a kucsmáját úgy két miliméternyire a szélét és hideg vizbe tesszük. Egy órát benne hagyjuk, addig a tőbbi fajta gombát takaritjuk meg és elő készítjuk sütésre vagy főzésre. Mert a keserü gomba, a pulyka gomba, a galamb gomba nagyon finom többek közt panírozva is, úgy hogy a megtakaritott gombákat, a keserüt is bele értve a biztonság kedvéért fövő sós vizbe tesszük egy.
14 éve | korzistka gavrila | 1 hozzászólás
Persze kezdhetjük a legelejével is. Mennyire egészséges a természetbe mászkálás, és a gomba szedés. Persze itt is van egy javaslatom, soha ne menjünk ki a saját feleségünkel gombászni, mindíg a máséval, érdekesebb így. A gombákat ismerni kel, a nagyvárosiak, ellenőriztesse le a szedett gombákat, mert sajnos vannak erősen mérges fajok. Ezeket itt általában az anyosókkal szokták megetetni. Na de ha már ki megyünk a természet lágy ölébe, és szedegessük a gombákat, mindíg kössük össze a kellemest a hasznossal.
14 éve | korzistka gavrila | 4 hozzászólás
Forró kézcsokom Tündérkék!!!
Olvasva, és látva a csodákat amiket meg komponáltok, még Michel Angelo is meg irigyelné.
Na de térjünk a mai témákhoz. Itt az ideje hogy hamvas testünket kissé karban tartsuk a természet adományaival, és azokból is a GOMBÁKKAL.
Tudni kel mindenkinek, hogy a gombák sok ásványi sokat tartalmaznak, nemes fémeket, és ami nagyon fontos oly enzimeket, amely gyógyítoan hat a szivre. Meg akadályozza a koleszterin lerakodását, kalória mentes, és ízekben nagyon gazdag, ilyenkor iktassuk be az étrendünkbe.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
2-3 ek. glukonon
pár csepp citromlé (v. ecet)
50 g kókuszreszelék
2 tk. sütőpor
Krém:
20 g kókuszreszelék
4-5 ek. cukrozatlan kakaópor
4 ek. tejszín
glukonon
Elkészítés:
Verd kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével (v. ecettel), óvatosan keverd bele a kakaóport, a kókuszt és a sütőport. Sütőpapíros tepsiben süsd kb. 15 percig. A sütőből kivéve még melegen tekerd fel a sütőpapírral együtt.
A krémhez:
Keverd össze a felvert tejszínt, a cukrot és a kókuszreszeléket.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1/2 cs. zabpehely
8 dkg vaj v. margarin
kakaó (cica)
12-14 bogyó édesítő
rumaroma
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, ha nem áll össze kis tej, kávéval lehet helyettesíteni, vagy még vaj/margarin. (mancsosnak kell lennie, de ne túlzottam) Ezt hagyjuk 1/2 órát állni, mert a pehely megszívja magát nedvességel és megesik, hogy túl kemény/száraz lesz. Ha szükséges öntsünk hozzá még egy kis folyadékot, ha nem akkor formázzunk golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 tojás
72 g édesítőszer
1 vaníliarúd
40 dkg darált mandula
3/4 dl tejszín
2 tk őrölt fahéj
2 tk kakaópor
1 narancs leve és héja
30 g színtelen zselatin
3 dl joghurt
40 dkg félzsíros tehéntúró
1/2 tk folyékony édesítőszer
5 dkg felaprított mandula
sütőpapír
Elkészítés:
Robotgéppel a tojások sárgáját és az édesítőszert krémesre keverjük. A vaníliarudat felhasítjuk és belét kikaparjuk. A vaníliavelőt, a darált mandulát, a tejszínt, a fahéjat és a kakaóport a tojásos keverékbe dolgozzuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók a tésztához:
1 tejföl
3 egész tojás
12 löttyi süssina
1/2 csomag sütőpor
2 bögre szójatejpor (tejfölös bögre)
1/2 bögre étolaj
Töltelék:
20 dkg vaj
5-6 löttyi süssina
1 ek. kakaópor
rumaroma
Máz:
2-3 ek víz
1 ek kakaópor
3-4 lötty süssina
Ezt felforraljuk,majd teszünk bele 5 dkg vajat.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.
Közepes tepsibe tesszük sütni.
Vigyázat!!!!: Lapos lesz!
Ha kihült, 3 egyenlő részre vágjuk.
Elkészítjük a tölteléket, és betöltjük vele a lapokat.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 db tojás,
15 ml folyékony szaharin,
50 g olvasztott vaj,
200 g kókuszreszelék.
Elkészítés:
A tojásokat jól felvered az édesitövel,
az olvasztrott vaj, és utana belekevered a kókuszreszeléket. Várjál minimum 10 percet. Közben a sütöt elömelegited 175 C-ra, és zsírpapirral bélelt tepsibe teszed. 2 db kiskanál segítségével a halmokat. Kb. 30 db lesz belöle. Isteni !!!
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
17 dkg édesitőszerrel készült meggykompót, 13 dkg darált mák,
10 dkg mandula,
3 tojás,
10 dkg puha vaj,
6 dkg gyümölcscukor!
1 teáskanál reszelt narancshéj,
2 dkg liszt,
1 csipet só,
a formához:
vaj
Elkészítés:
A vajat az édesitővel habosra keverjük, először narancshéjat majd a tojássárgáját adjuk hozzá, ezután a mákot és a mandulát, A sütőporral elvegyitett lisztet a tésztához szitáljuk és belekeverjük. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, majd nagy habverővel óvatosan a tésztához adjuk.
A tésztát beleöntjük a formába és elsimitjuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
250g mascarpone,
2 tojás,
2 ek cukor helyetti édesítő,
3ek nescafé koffeinmentes pici vízben feloldva,
1/4 l tejszín,
vanília (ajánlom a valódit, lehet kapni azt is), 3ek rum,
kakaópor (nem neskakaó)
Elkészítés:
Tojássárgáját felverni cukorral vaníliával, rumot hozzáadni. Feléhez kávét adni. Tojásfehérjét habbá verni. Mascarponét, fehérjehabot, sárgájahabot lazán összeforgatni. A kávés és a sima rétegeket egymásra simítani. Jól kihűteni.
Hozzávalók a kókuszos csókhoz:
2 tojásfehérje,
édesítőszer,
2 evőkanál kókuszreszelék
a krémhez:
1 citrom vagy 2 zöldcitrom,
édesítőszer,
20 dkg natúr krémsajt,
1,5 dl tejszín
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, az édesítőt és a kókuszreszeléket beleforgatjuk. Sütőpapirra teszük és előmelegített sütőben (kb. 140 fokon) 1 órát szikasztjuk. Akkor kész ha kissé ropogos a teteje pedig halványbarna. Amíg kihül a citrom lereszelt héját és kifacsart levét az édesítővel elkeverjük.
Hozzávalók:
7dk liszt,
egy csipet só,
3dkg. vaj,
2 tojás,
2 dl. tejszin,
egy kis vanilia aroma,
1 ek. gyümölcs cukor,
2 ek. diabetikus eperlekvár,
1 dl. krémjoghurt,
1 ek. porcukor
sütőpapir.
Elkészitési idő:5o perc
Sütési idő: 25-3o perc
Darabonként kb. 120 kcal/ 7 gr. /
Elkészítés:
A tepsit sütőpapirral kibéleljük, liszttel megszórjuk.
1/8 l. vizet a sóval és a vjjal felforralunk. Beleöntjük a lisztet és addig keverjük, emig gombóccá áll össze a lábos alján pedig vékony lisztréteg képződik.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
750 g ricotta tipusú túró,
4 db. tojás,
1 csésze író,
édesítószer ízlés szerint,
2 tk. reszelt citromhéj,
2 tk. citromlé.
Elkészítés:
A túrót elektromos keverővel törjük át, hozzáadjuk a tojásokat ( egyszerre csak egyet, minden tojás után jól el kell keverni). Töltsük hozzá az írót, az édesítőt, a citromhéjat és a citromlevet. Keverjük addig amég az egész összeáll. A masszát öntsük bele egy előre kivajazott tortaformába. A formát helyzzük bele egy nagyobb, vízzel teli tálba, úgy hogy a víz a forma feléig érjen.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
5 evőkanál rum (konyak)
1 rúd vanília
1 narancs
3 tojássárgája
5 ek. édesítőpor + a szóráshoz
3 tojásfehérje
1 tk. citromlé
4 dl tejszín
1 csapott evőkanál diabetikus kakaópor
Elkészítés:
A mazsolát megmossuk, a rumba áztatjuk. (Akár egy éjszakán át is állni hagyjuk. ) A vaníliarudat kettévágjuk, a vaníliapépet kikaparjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, és a tojássárgákkal, 3 evőkanál édesítőporral, a vaníliapéppel forró vízfürdőben habosra keverjük.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalól és elkészítés:
Süssünk 5 tojásból piskótát. (5 tojás fehérje felverve, bele folyékony édesítő, az 5 tojássárgája, beleszitálunk 2 evőkanál szójaitalport, 1 kanál keményítőt, 1/2 csomag sütőport - zsírral kikent, megszójatejporozott közepes tepsiben sütjük) Nem baj, ha nem lesz szép, úgyis darabokra kell tépkedni. Ezt a tésztát meglocsoljuk a "piros" öntettel (1 dl víz, piros ételfesték, puncs aroma, édesítő). Állni hagyjuk.
Krém:
15 dkg vaj, 1 dl víz ezt felforraljuk.
14 éve | Kiss Judith | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1/2 kg túró
1citrom
1-2 tojás
édesítő
Diabetikus csoki vagy kakaópor(amelyikből mázt tudsz csinálni)
Elkészítés:
A túrót jól összetöröd, belereszeled a citrom héját, kis édesítő bele (ne sokat mert a csoki miatt amúgy is édes lesz). Bele a nyers tojás először 1 db ezt elkevered ha még megbír a túró mégegy tojást akkor az is mehet bele. Nem kell folyósnak lennie inkább kicsit darabosnak. Tehetsz bele egy kis vaniliát vagy vaniliaaromát is.
14 éve | korzistka gavrila | 7 hozzászólás
Kedves Tündérkék, élek itt vagyok, és forró kézcsókomat küldöm felétek, a Főnőkasszony Marcsi azt hitte hogy nem jövök többet, dehogy!!! Itt vagyok és ragyogok.
Na mindenkinek fejfájást okoz, ha vendégek jönnek nagy számba, azt se tudjuk mit csináljunk meg, hamar, izletes is legyen, és főleg nem mindennapi, megszokott fogás. Na, édeskéim, a ventilátort magatok felé fordítjátok, és meg kezditek a munkát.
Lehet kapni biztos nálatok is, felizgatott makaronét, én így csufolom.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás