Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Sütés-Főzés Rejtelmei oldalán!
Csatlakozz te is hozzánk!
Innentől kezdve hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltöltheted fényképpel leírással ételeid, vagy csak recepted. Sok jó sütik, torták, ételek, videók, egy oldalon ahol az egyszerű is érdekes, és a nagyik receptjeit is szeretjük.
Várunk!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Sütés-főzés fortélyai-receptjei vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
kevés liszt és olaj a rántáshoz
paradicsomsűrítmény
füstölt szalonna
só
ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A zöldbabot sós vízben felteszem főni az egészben hagyott zellerrel. Amikor megpuhult a bab, világos rántást készítek, és beleteszem a paradicsomsűrítményt, annyit, mintha sima paradicsomlevest főznék. Ezután még kicsit főzöm, és ízlés szerint cukrozom.
A szalonnát apró kockákra vágom, megpirítom jó ropogósra.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
2 fej hagyma
1 paradicsom
2-3 dl tejföl
só
törött bors
őrölt majoránna
2 evőkanál zsír vagy olaj.
Elkészítés:
A hagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kis kockára, a húst pörkölt méretű kockára vágom fel. A zsiradékra felteszem párolni a hagymát, sózom, amikor már kezd sárgulni, pici vizet adok hozzá, majd mehet bele a paprika, a paradicsom és a zúzott fokhagyma a fűszerekkel együtt, kivéve a pirospaprikát.
|
|
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kenyérszalonna
20 dkg húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma
25 dkg csuszatészta
50 dkg aprított sárga- vagy zöldbab
bors
Elkészítés:
A füstölt és a húsos szalonnát felkockázom, kiolvasztom, a zsiradék felét egy nagyobb lábosba öntöm át. A szalonnás zsíron megpirítom a hagymákat. Pirospaprikát szórok rá, majd beleöntöm a kockára vágott krumplit és a zöldbabot, kis vízzel összepárolom.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Palócok egyik kedvenc étele
1 kg sertésoldalas
75 dkg friss zöldbab ( Télen konzerv vagy fagyasztott is jó )
1 kis fej hagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 evőkanál pardicsompüré
1-2 dl tejföl
só
Elkészítés:
Az oldalast besózom, borsozom, egy kevés vizet aláöntve, időnként megforgatva puhára párolom, majd sütőbe ropogós pirosra sütöm.
A belőle kisült zsírból 2 evőkanálnyit kiveszek, megpirítom benne az összevagdalt vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával, ízesítem az összezúzott fokhagymával, a paradicsompürével.
Hozzávalók:
( 4 főre, diétázok is fogyszhatják )
3 közepes cukkini
2 pohár natúr yoghurt, vagy teljöl
4-5 tojás
1 púpos evőkanál liszt
zsemlemorzsa
Ráma
ételízesítő
só
bors
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítom, felkarikázom, ételízesítővel ízesített vízben puhára párolom (körülbelül 30 perc). Közben a 20 dkg rizst kb.
Hozzávalók
A tésztához:
4 db tojás
30 dkg porcukor
7 evőkanál presszókávé
20 dkg liszt.
A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dl rum
Elkészítés:
A tésztához 4 db tojássárgáját 30 dkg porcukorral jól kikeverjük, lassan hozzáadunk 7 evőkanál főzött kávét, 10 dkg darált diót, 1 csomag sütőport, 20 dkg lisztet, végül beleforgatjuk a 4 tojás kemény habját.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott sertéskaraj egyben
1 evőkanál őrölt köménymag
só
10 dkg mag nélküli aszalt szílva
15-20 szelet bacon.
Elkészítés:
A karajt gyengén besózzuk, az őrölt köménnyel jól bedörzsöljük. 1-2 napig a hűtőben tároljuk.
Az aszalt szilvát száradni hagyjuk,vékonra vágjuk, és ezzel gazdagon megspékeljük a köményes karajunkat.
A húst bacon szalonnaszeletekkel mindenhol beborítjuk, hústűvel rögzítjük, és óvatosan, és alufóliába csomagoljuk.
Előmelegített sütőben kb.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye felszeletelve
20-25 dkg cukkini
só
bors, kakukkfű.
Elkészítés:
A hússzeletet kiklofoljuk, széleit kicsit bevágjuk, így sütésnél nem pördűl fel. A cukkinit megmossuk, felkarikázzuk kb. fél centis karikákra, majd csíkokra szeljük.
A hússzeleteket megtűzzük a következőképpen: a húson kis késsel 6-8 lyukat vágunk, és 3-4 zöldségcsíkot bújtatunk bele. Sózzuk, borsozzuk,
kakukkfűvel megszórjuk.
Grillsütőn parázson vagy pár kanál olajon
megsütjük.
Köretnek petrezselymes burgonya, főtt burgonya illik hozzá.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 db nagyobb sertéscsülök
1,5 kg burgonya
6 db savanykás alma
bors
fokhagyma
néhány kanál étolaj.
Elkészítés:
A csülköt sós, borsos, fokhagymás, babérleveles vízben előfőzzük. Ha kihűlt, kicsontozzuk, a bőrös felét késsel bevagdossuk.
Néhány kanál étolajat összekeverünk 1 evőkanál mustárral, 1 kávéskanál sóval, őrölt borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 db közepes krumpli
1 zsenge cukkini
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tejföl
reszelt sajt.
Elkészítés:
A krumplikat héjában megfőzöm. Ezalatt a hagymát apró kockára vágom, a cukkinit megmosom, és szintén felkockázom.
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a cukkinit és a fokhagymát. A végefelé teszem rá a gulyáskrémet, összeforgatom, majd lehúzom a tűzről, nehogy leégjen.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1,5 dl narancslé
2 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál balzsamecet
1 kockacukor (nádcukor vagy barnacukor).
Elkészítés:
A hozzávalókat a kockacukor kivételével összekeverem, egy kisebb lábasban, takarék lángon elkezdem melegíteni, majd forralni. Csak ekkor adom hozzá a kockacukrot, és tovább forralom egészen addig, amíg jó sűrű nem lesz.
A sült húsra öntve vagy külön tálkában mellé téve, mártogatni is finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg vaj
35 dkg finomliszt
1 db tojás
só.
A töltelékhez:
45 dkg spenót /friss vagy leveles/
2 x 10 dkg tejszínes krémsajt
20 dkg juhsajt /natúr/
2 dl tejszín
4 db tojás
3 evőkanál búzadara
1 db vöröshagyma
őrölt bors
pár kocka füstölt szalonna
őrölt szerecsendió
A tojásfasírthoz (18 db lesz belőle):
6 + 1 db tojás
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
pirospaprika
2 db zsemle
kevéske tej
olaj.
Hozzávalók:
1 nagy kígyóuborka
1 pohár tejföl
kapor
bors
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Kevés olajon a hosszára felvágott hagymacsíkokat megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott kígyóuborkát és cukkinit. Ügyeljünk rá, hogy az olaj tényleg forró legyen. 15-20 percig sütjük, majd a levét leöntjük, ezután megsózzuk és megborsozzuk, a kaprot pedig apróra vágva hozzáadjuk. 5 percig sütjük.
Hozzávalók:
25 dkg fodros kocka tészta
30-40 dkg spenót (fagyasztott is jó)
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 dkg
2 dl tejföl
20 dkg trappista sajt
só
bors.
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük sós vízben.
A spenótot megpároljuk a margarinon a zúzott fokhagymával, de nem rántjuk be.
Egy jénai tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a kifőtt tészta felét, majd rásimítjuk a spenótot. Meglocsoljuk tejföllel, és beborítjuk a tészta másik felével.
13 éve | Barna Pap Mónika | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
25-30 dkg gomba
2 közepes fej hagyma
2 paprika
2 dl tej
1 pohár tejföl.
Elkészítés:
Kevés olajon hagymát dinsztelünk, majd a gombával, a paprikával és a paradicsommal pörköltet főzünk.
A kifliket karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk. A kifliket belemártjuk a tejbe (nem áztatjuk, csak belemártjuk), és a tál alját kirakjuk velük. Erre gombapörköltet simítunk, és meglocsoljuk tejföllel.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 dl tejszín
1 evőkanál azonnal oldódó (instant) kávépor
2 tojássárgája
1 tojás
7,5 dkg cukor
25 dkg sárgabarackbefőtt
2 zacskó vaníliás cukor
6 evőkanál sárgabaracklé.
Elkészítés:
A tejszínt a kávéporral felforraljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. A sárgabarackokat szitán áttörjük.
A tojássárgájákat a tojással és a cukorral habosra keverjük, majd lassan a kávés tejszínhez öntjük. A folyadékot 4 tűzálló tálkába osztjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
kicsontozott sertéstarja
só
mustár
friss petrezselyem apróra vágva
fogvályó vagy hústű.
Elkészítés:
A kicsontozott sertéstarját vékonyra klopfolom, enyhén besózom, megkenem mustárral, friss, apróra vágott petrezselyemmel bőven meghintem, majd összetekerem, és fogvályóval vagy hústűvel megtűzöm.
Az így kapott tekercseket bő zsiradékban kisütöm. Ki lehet sütni grillen, akkor kevés zsiradékkal kell kenegetni, hogy ne száradjon ki .
Hozzávalók:
5 nagy fej vöröshagyma
4 db paradicsom /vagy paradicsomsűrítményből 2 dl/
2 evőkanál étolaj
10 dkg húsos szalonna
fél fej káposzta
3 pár virsli
só
bors
Elkészítés:
A húsos szalonnát az olajon egyhén megsütjük, majd hozzáadjuk a vékony félkarikára vágott hagymát, és addig üvegesre pároljuk. Ezután hozzadjuk a fokhagymát és a kis kockákra vágott paprikát.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 db citrom
12 db sárgbarack
2,5 dl sárgabarcklé
25 dkg mandula (darált)
1 csomag rétestészta
30 dkg vaj
20 dkg cukor.
Elkészítés:
Hagyjuk az egészet egy napig állni, majd friss sárgabarackkal tálaljuk.
Az előkészített rétestésztát egyesével elhelyezzük egy kivajazott tűzálló edényben, méghozzá úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal és megszórjuk darált mandulával. Ha ezzel készen vagyunk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és közepes fokozaton sütjük.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, vagy aprítógéppel felaprítjuk, ízlés szerint citromlevet facsarunk rá, majd összekeverjük a tejföllel és ugyanannyi majonézzel. Kemény állagú, üveges majonézt célszerű használni, és sózni egyáltalán nem szabad.
13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sajtot apró kockákra vágom, a tejföllel
és az apró karikákra vágott újhagymával egy tálban jól összekeverem.
Fóliával letakarva fél napig a hűtőben hagyom.
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, felkarikázom. Egy tűzálló
tálat margarinnak kikenek, belesorakoztatok egy sor burgonyát, rákenek
ez újhagymás-tejfölös keverékből, s mindaddig folytatom, a rétegezést,
amíg a hozzávalóból tart.
A karfiolt megtisztítom, és sós vízben roppanósra főzöm. A megfőtt karfiolt lecsöpögtetem, és margarinnal kikent tűzálló tálba /jénaiba/ teszem. A tejfölbe belekeverem a tojássárgáját, a reszelt sajtot, sóval és reszelt szerecsendióval ízesítem. Ezután a tojásos-sajtos keverékkel leöntöm a karfiolrózsákat.
A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk,
és kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés vízben (csak annyiban, hogy ne
égjen le, amíg levet ereszt) fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
A rebarbarát szitán átpasszírozzuk, és összekeverjük 1 evőkanál
cukorral.
Jénaiban az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Közben a zöldségeket és a csirkecombokat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a combokat vágjuk ketté). Ha már megfelelő a hagyma, rárétegezzük a zöldséget, a zöldség tetejére tesszük a combokat (fontos, hogy ne keverjük össze).
Az élesztőt felfuttajuk kevés tejben a cukorral, kb. 15 perc alatt, majd összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel, a vajjal (margarinnal vagy zsírral).
A hozzávalókat (a sör kivételével) az apróra vágott hagymával és ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel összekeverjük. A sört eztán apránként dolgozzuk hozzá, hogy szinte habos legyen.
Megjegyzés:A túlérett camembert sajt egyetlen felhasználási módja.
Személyenként 2 darab nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. A serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk rajta a csirkehúst.
A darált húsból a szokott módon pörköltet készítünk, majd a tejföllel és az étkezési keményítővel behabarjuk. A tésztét kifőzzük, majd összekeverjük a hússal. Tűzálló tálba öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (kb. 30 dkg)
4 evőkanál petrezselyemkrém
kb. 1 teáskanálnyi frissen őrölt színes borskeverék
kb. 4-5 dkg parmezán, illetve parmezánjellegű kemény sajt (pl. Grana padano).
A petrezselyemkrémhez:
3 csokor petrezselyemzöld
kb. 5 dkg blansírozott mandula
4 + 1 evőkanál jó minőségű olívaolaj
1 dundi gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Először a petrezselyemkrémet készítem el, ami nem más, mint petrezselyempesto sajt hozzáadása nélkül.
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors.
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje.
Elkészítés: Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10 púpzott evőkanál liszt
10 csapott evőkanál cukor
3 egész tojás
10 dkb vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál bármilyen lekvár (de ne legyen híg)
10 evőkanál tej
kb. 5 dkg mazsola (el ismaradhat, ha éppen nincs otthon, de vele finomabb)
1 marék durvára vágott dió .
Elkészítés:
Mindent egy keverőtálba teszünk, de a diónak csak a felét. Géppel kikeverjük, és alaposan kivajazott (lisztezni nem kell)
tepsibe öntjük, és a tejejére szórjuk a dió másik felét.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávaló:
3 kg paprika
7 csapott evőkanál só
1 púpos evőkanál cukor
1 liter étolaj.
Elkészítés:
Ledaráljuk a paprikát, a paradicsomot, a hagymát. Hozzáadjuk az oljat, az ételízesítőt, a sót, cukrot. Feltesszük főzni, forrás után 1 órát főzzük. Üvegekbe szedjük, tetejére egy kis olajat öntünk, száraz dunsztba tesszük. Nagyon finom pörköltekhez, gulyásokhoz ízesítésnek.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
2 evőkanál napraforgóolaj
10 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
3 dkg keményítő.
A krémhez:
5 dl tejszín
10 dkg étcsoki
A mázhoz:
10 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tojást és a cukor alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, ezzel is habosra verjük. A lisztet összeszitáljuk a kakaóval, a szódabikarbónával és a keményítővel, majd beleforgatjuk a tojásba.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 dl rétesliszt
2 dl kristálycukor
1 csomag sütőpor.
A töltelékhez:
75 dkg túró
1 üveg őszibarackbefőtt.
Az öntethez:
3 tojás
2 dl kristálycukor
4-6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor.
Valamint:
12,5 dkg rama vagy vaj.
Elkészítés:
A réteslisztet, 2 dl cukrot és a sütőport összekeverjük, 2 részre osztjuk. Az öntet hozzávalóit is összekeverjük. Kivajazott tepsibe beleöntjük a lisztes keverék felét, rámorzsoljuk a túró felét, megszórjuk a felszeletelt barackkal, majd jön a túró másik fele, végüla maradék lisztes keverék.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
13 db almapaprika
5-10 db csípős paprika
őrölt bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és ledaráljuk, feltesszük főni, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Amikor készre főtt, befőttes üvegekbe merjük, és szalicilt teszünk a tetejére.
Hozzávalók:
25 dkg krémsajt
1 db kakaós piskótalap
1 csomag vanília ízű pudingpor
2 evőkanál cukor
3 dl tej
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg ribizli
Elkészítés:
A pudingport a leírás szerint elkészítjük. A krémsajtot a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot és összedolgozzuk. Az elkészült krémhez hozzáadjuk a megtisztított ribizlit.
A piskótát kétfelé vágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a sütemény tetejét és oldalát bevonjuk a másik felével.Tálalás előtt kockákra vágjuk, végül tejszínhabbal díszítjük.
Hozzávalók:
2 db közepes cukkini
2 db paradicsom
10 dkg főtt füstölt császárszalonna
2 tojás
1,5 dl tejföl
reszelt sajt
25 dkg penne tészta.
Elkészítés:
Kakikákra vágom a cukkinit és a fokhagymát, majd olajon megpárolom.
Megfőzöm a tésztát, és a nagy részét üvegtálba teszem. Erre jön a fokhagymás cukkini, majd a karikára vágott paradicsom és a felkockázott császárszalonna. A tetejére teszem a maradék tésztát.
A tojást a tejföllel összekeverem, és ráöntöm a tésztára.
Hozzávalók:
8 vékony szelet kicsontozott karaj
kevés olaj
só
bors
8 szelet sajt
8 szelet ananász.
Elkészítés:
8 vékony szelet kicsontozott karajt kevés olajon mindkét oldalán fehéredésig sütünk.
A megsült szeleteket sózzuk, borsozzuk,
szerecsendióval megszórjuk, és sorban vajjal kikent tepsire tesszük. Minden szeletre rárakunk 1-1 szelet füstölt tarját, majd 1-1 szelet sajtot, arra pedig 1-1 karika ananászt, a közepébe valamilyen savanykás gyömölcsöt
(szeder, meggy, áfonya) tehetünk.
Közép meleg sütőben pirosra sütjük.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
40 dkg gomba
1 dl zsír
2 nagy fej vöröshagyma
só
bors
Elkészítés:
A csirkemellet ledaráljuk, befűszerezzük, beleütjük a tojásokat, és diónyi gombócokat formázunk.
A hagymát apróra vágva üvegesre dinszteljük, beletesszük a felaprózott gombát, ízesítjük. Ha jól felforrt, belerakjuk a már elkészített gombócokat, és 20-25 percig lassú tűzön főzzük. Az elpárolgott lét kevés vízzel pótoljuk úgy, hogy bőven legyen szaftja.
Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10-15 nagy fej fokhagyma
2 dl 10% ecet
15 dkg cukor
3 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1 kávéskanál bors
1-2 csokor friss tárkony
esetleg 1 db cseresznye paprika.
Elkészítés:
A bort, az ecetet és a fűszereket összeöntjük, majd felforraljuk, s fedő alatt kis lángon kb. 3-4 percig főzzük. Utána hozzáadjuk az előre megtisztított fokhagymagerezdeket (könnyebb a fokhagymával elbánni, ha a fejeket egészben előzőleg 1-1,5 órára hideg vízben áztatjuk), s az újraforrástól számítva kb.
Hozzávalók:
20 dkg lencse
20 dkg gomba
20 dkg csirkemell
10 dkg füstölt szalonna
vöröshagyma
só
bors
ételízesítő
babérlevél.
Elkészítés:
A lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük.
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, tátesszük az apróra vágott hagymát, és egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkemellet, és fehéredésig sütjük, majd a felaprított gombával együtt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, hozzáadjuk a megfőtt lencsét, fűszerezzük mustárral, sóval, borssal.Friss kenyérrel,melegen tálaljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
1 nagy fej zeller
olívaolaj
ízlés szerinti fűszerkeverék
tejföl
1 db tojás
reszelt sajt
őrölt bors
snidling.
Elkészítés:
A zellert megtisztítom és karikákra vágom. Olívaolajjal kikent tűzálló tálba teszem, fűszerkeverékkel megszórom, apróra vágott füstölt szalonnával borítom. Forró sütőbe teszem (20 perc alatt megpuhul).
Reszelt sajtot 3 kanál tejföllel, sóval, borssal, 1 tojással és apróra vágott snidlinggel elkeverek.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
kb. 6 db 2 dl-es üveghez:
80 dkg sárgabarack (70 dkg gyümölcshús)
50 dkg sárgadinnye (30 dkg gyümölcshús)
50 dkg befőző cukor 2:1
1 citrom leve
1/2 dl barackpálinka (opcionális).
Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk. A dinnyét kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát kivájjuk, és a barackkal együtt kisebb darabokra vagdaljuk.
A sárgabarackot és a dinnyét összekeverjük a cukorral, a citromlével, és kevergetve felforraljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg görögdinnyehéj
1 citrom
Elkészítés:
Mire jó a görögdinnye héja? Mondhatnánk semmire. Dehogynem jó! Lekvárt lehet főzni belőle.
A görögdinnyehéjról lehámozzuk a külső zöld részét, a világos részét lereszeljük, héjastól hozzáreszeljük a citromot, és fedő alatt kb. 2 órán át puhára főzzük. Kavarni csak ritkán kell rajta egyet-egyet, mert nem ég le. Hozzáadjuk a cukrot, és még fél órát főzzük kevergetve.
Üvegbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 dl víz
7 dkg vaj
17 dkg liszt
5 egész tojás
cukrozott kakaó
olaj.
Elkészítés:
2 dl vizet 7 dkg vajjal felforralunk. Kicsit hűlni hagyva hozzákeverünk 17 dkg lisztet. Addig keverjük, amíg az edénytől és a fakanáltól elválik.
Ha kihűlt, egyenként hozzákeverünk 5 egész tojást.
2 mokkáskanál segítségével kis fánkokat
szaggatunk forró olajba.
Sütéskor a fánkok kis pukkanás kíséretében maguktól megfordulnak az olajban.
Ha elkészültünk vele, cukrozott kakaóban vagy reszelt csokiban megforgatjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg lapocka
50 dkg sertésszív
25 dkg sertésmáj
20 dkg tüdő
1 evőkanál zsír
2 fej vöröshagyma
1-2 db szárított ceruzapaprika
ízlés szerint só és ecet.
Elkészítés:
Megmossuk és apró kockára vágjuk a húsokat és belsőségeket. A felaprított hagymát a zsírban megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd az apró kockákra vágott húsokat.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg gomba (nagyobb fejek)
50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke, pulyka)
1 db zsemle
1 db kis fej vöröshagyma
bors
majoranna
1 db tojás
ételízesítő.
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A gombafejeket megtisztítom, a szárukat mélyen kivágom.
A darált húst a tejben áztatott zsemlével, a vöröshagymával és fokhagymával, a tojással, ízlés szerint fűszerekkel összedolgozom.
A gombafejeket enyhén sózom, és a töltelékkel bőven megtöltöm.
Hozzávalók:
1 kg rövidkaraj
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
4 dl tej
4 evőkanál liszt
4 dkg vaj
4 tojás
5 dkg reszelt sajt
só
reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
Kicsontozunk, lezsírozunk 1 kiló rövidkarajt, és egészben, 1 evőkanál olajon, sóval bedörzsölve
átsütjük. Kevés vizet öntünk alá, mellédobunk 1 fej felszeletelt vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2 szem borókabogyót, a hús minden oldalát megkenjük paprikakrémmel.
Fedő alatt, időnként megforgatva puhára pároljuk, majd levéből kiszedve a húst, deszkán pihentetés után felszeleteljük.
A visszamaradt olajban addig párolunk 25 dkg megtisztított, felszeletelt gombát, míg saját levét el nem főtte.
Ekkor a gombát mély tűzálló edény aljára terítjük, félig egymást fedve ráfektetjük a hússzeleteket.
A mártáshoz 4 evőkanál lisztet simára keverünk 4 dl hideg tejjel, beledobunk 4
deka vajat, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.Kissé kihűtjük, majd belekeverünk 4 tojás sárgáját, a tojások kemény habbá vert fehérjét, csipet sót, kevés reszelt szerencsendiót, meg 5 deka reszelt sajtot.
Ezt a lerakott pecsenyére öntjük, és a sütőben addig sütjük, míg a teteje szép rózsaszínű nem lesz.
Petrezselymes rizzsel tálaljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 db egész csirkecomb
1 kis fej hagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
kevés cukor
erős paprika
Elkészítés:
A kis fej hagymát megpirítjuk, a megsózott csirkecombokat kettéválasztva rátesszük. Állandó forgatás mellett enyhén pirosra sütögetjük, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd ízlés szerint csöpp cukrot teszünk hozzá, a paradicsom
savanykás ízének oldására.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg burgonya
1 evőkanál búzadara
1 tojás
1 evőkanál olaj
só.
A töltelékhez:
20 dkg szárnyasmáj
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
őrölt bors
majoránna
2 dkg vaj
1 csokor petrezselyem.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük, kissé sózzuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és zsiradékon megfonnyasztjuk. A kis darabokra vágott szárnyasmájat hozzáadjuk, és sóval, majorannával meghintve néhány perc alatt megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
Az áttört burgonyát a liszttel, a grízzel, a tojással és az olajjal közepes keménységű rugalmas tésztává gyúrjuk, és meglisztezett deszkán hengerré formáljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
1 dl olaj
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó.
A krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
5 dl tej
15 dkg étcsokis tortabevonó
2 csomag tejszín ízű pudingpor
2 evőkanál kávépor
2 evőkanál capuccino por.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk nagy tepsiben, 180 fokon 17 perc alatt.
A krémhez 5 dl tejben megfőzzük a pudingport.
13 éve | Barna Pap Mónika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
4 evőkanál instant cappuccino por
2 teáskanál fahéj
22 dkg liszt
20 dkg vaj
22 dkg cukor
4 tojás
2 evőkanál instant kávé.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A tojássárgákat a cukorral és a vajjal együtt habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.Összekeverjük a száraz anyagokat. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a felvert tojáshabot.
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg kerekszemű rizs
bors
3 dkg finom liszt
3 dl tej
1 tojás
3 + 2 dkg vaj
10 dkg reszelt füstölt sajt
szerecsendió
1 db zöldpaprika
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, megfonnyasztjuk a felhevített olajban. Rádobjuk a rizst, felöntjük 4 dl vízzel (vagy húslevessel), kissé megsózzuk, majd félig lefedjük, és gyakran megkeverve 10 percig főzzük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60-70 dkg pulykamell.
A páchoz:
5 tojás
5 evőkanál olaj
5 evőkanál liszt
1-2 evőkanál mustár
1-2 evőkanál ketchup
só
bors
szárnyas fűszerkeverék
ételízesítő,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A pác hozzávalóit simára keverjük, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, szárnyas fűszerkeverékkel.
A pulykamellet vékonyra szeljük,beleforgatjuk a pácba, és 3-4 napig érleljük a hűtőben letakarva.
A húst együtt süssük a rátapadt páccal.
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 kis fej hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra zúzva
só
bors
ecet.
Elkészítés:
A paprikákat,padlizsánt sütőben megsütjük, a héját lehúzzuk, botmixerrel pürésítjük,aki szereti nagyobb darabokat is hagyhat benne.Összekeverjük a többi hozzávalóval, friss kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg apró krumpli (én újkrumpliból csináltam)
3 szál sárgarépa
1 csirkemell kicsontozva és ledarálva
1 marék rizs
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
1 kanál liszt
só
1 csokor friss lestyán (telen fagyasztott, esetleg helyette 4 szál babérlevél).
Elkészítés:
A megtisztított burgonyákat kivájjuk karalábévájóval, a répát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel és az egész tojással, sózzuk, borsozzuk, és beletöltjük a krumplikba.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 dl liszt,
4 db tojás,
csipet só,
fél cs. sütőpor,
1 ek rum,
A sütéshez olaj.
A forgatáshoz:porcukor,kakaópor.
Elkészítés:
Felverjük a tojásokat a rummal,sütőporral.
Fél liter vizet felforralunk és mikor lobogva felforrt beleöntjük a lisztet.A tűzről azonnal lehúzzuk,és gyorsan összekeverjük.
Majd a forró liszt masszába beleöntjük a felvert tojásokat és azzal is összekeverjük.
Olajat forrósítunk és két kanál segítségével gombócokat formázunk.Forgatva rózsaszínűre sütjük.
Hozzávalók:
6 db kovászos uborka
2 dl uborkalé
1 dl tejföl
0,5 dl főzőtejszín
petrezselyemzöld
rozmaring
őrölt feketebors
fokhagymás-petrezselyem fűszerkeverék
kenyér
olívaolaj.
Elkészítés:
A hűtőből kivett uborkákat a botmixer keverőtáljába karikázom, hozzáadom az apróra vágott fűszernövényeket és a fűszereket, s ráöntöm az uborkalevet. Botmixerrel pürésítem. Hozzáadom a tejfölt és a tejszínt, újra keverem.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 púpos evőkanál porcukor
vanília aroma.
A gyümölcsszószhoz:
30 dkg friss vagy fagyasztott szeder
1 dl 80%-os rum
3 evőkanál nádcukor
2 teáskanál kukoricakeményítő 1 dl vízben feloldva.
A grillázshoz:
3 dkg vaj
4 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
A krémhez a tejszínt fölverjük, a mascarponéhez adjuk a porcukorral és a vanília aromával együtt.
A szószhoz a cukrot a vajjal karamellizájuk, beletesszük a kiolvadt szedret és egy feles rumot.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 szelet rozskenyér
1 kis pohár tejföl
4 gerezd fokhagyma
gyros fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj
só.
Elkészítés:
A cukkinit kockázzuk, gyros fűszerkeverékkel bőven meghintjük, és kevés olívaolajon nyeles serpenyőben megsütjük, kicsit meg is pirítjuk a végén.
A kenyérszeleteket kettévágjuk, megkenjük tejföllel, a zúzott fokhagymát elosztjuk a tetejükön, sózzuk, és a sült cukkinit rákanalazzuk.
Hozzávalók:
1 nagy fagyasztott tengeri halfilé
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
A kukoricasalátához:
1 konzerv kukorica
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
só
pár csepp citromlé.
Valamint:
burgonya.
Elkészítés:
A halat kissé kiengedjük, de még fagyosan ujjnyi csíkokra szeleteljük. Sózzuk, megforgatjuk lisztben.
Hozzávalók:
1 csésze rizs
15 dkg füstölt kolbász
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré
só ízlés szerint
0,5 dl étolaj.
Elkészítés:
A rizst kevés sóval hagyományos módon megpároljuk.
A keménytojásokat és a füstölt kolbászt
felkarikázzuk.
A vöröshagymát finom reszelőn lereszeljük, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a tejfölt és
a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk.
Hőálló sütőtál aljára öntjük a rizs felét, majd a tejfölös mártás felét, erre helyezzük a felkarikázott kolbászt és tojást.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg körüli fejes káposzta
15 dkg gomba
10 dkg rizs
5 dkg füstölt szalonna
1-2 gerezd fokhagyma
só
1 csokor kapor
Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd beletesszük a feldarabolt hagymát és gombát is. Sóval, borssal ízesítjük, kihűtjük, és belekeverjük a rizst és a tojást is. Ezzel töltjük meg a káposztaleveleket.
A maradék káposztát felvágjuk, felét a fazék aljára helyezzük, és megszórjuk kaporral, rátesszük a gombócokat, újra kaporral ízesítjük, majd befedjük a maradék káposztával.
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
120 g vaj
60 g cukor
1 csipet só
2 tojássárgája.
Ezen kívül:
liszt a kidolgozáshoz
sütőpapír.
A töltelékhez:
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 liter tej
2 doboz sárgabarack konzerv
8 levél fehér zselatin
60 dkg habtejszín
7 evőkanál nutella
2-3 evőkanál tej.
Díszítésnek:
nutella.
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Ha szükséges, gyúrás közben egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk.) A tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30 percre.
2.) Egy magasabb peremű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Hozzávalók:
3 közepes méretű padlizsán (kb. 75 dkg)
1 mozzarella golyó (12,5 dkg)
2 meghámozott, felszeletelt paradicsom
A paradicsomszószhoz:
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
75 dkg friss paradicsom hámozva, felkockázva (szezonon kívül egy nagy doboz jó minőségű) hámozott paradicsomkonzerv
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 kisebb sárgarépa apróra reszelve
1 szál szárzeller
1 evőkanál olivaolaj + kb.
Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini kockára vágva
1 közepes padlizsán kockára vágva
2 nagy krumpli kisebb kockákra vágva
3 nagyobb paradicsom kockára vágva (hámozva vagy anélkül) vagy 1 doboz darabolt paradicsom
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 nagy hagyma felszeletelve
1,5 dl olívaolaj
só
10 dkg morzsolt feta sajt.
Elkészítés:
Egy széles, laposabb lábosban felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát.
Hozzávalók:
egy 32 x 35 cm-es tepsihez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál olaj
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
25 dkg magozott meggy
1 evőkanál tej.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és egy kevés cukorral kemény habbá verem, majd ebbe keverem bele rögtön a búzadarát, hogy megszívja magát.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
0,5 kg liszt,
3 db tojás, só,
7 dl tej,
2 evőkanál olaj,
5 db nagy húsos paprika,
7 db nagyobb paradicsom,
10 dkg reszelt sajt,
1 nagy fej hagyma,
35 dkg darált pulykahús,
2 evőkanál tejföl,
kevés olaj,
4 nagy levél bazsalikom.
Elkészítés:
1.) Az apróra felvágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, rászeletelem a paradicsomokat , belefőzöm a darálthúst, és a bazsalikomot.Ha félig megfőttl , adom hozzá a felszeletelt paprikákat.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő instant élesztő)
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt oregano
1 evőkanál vöröshagyma finomra vágva
késhegynyi őrölt bors
9 db roppanós virsli, hosszában félbevágva.
A tetejére:
1 tojás sárgája
kevés tej.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 db paradicsom
2 db zöldpaprika
1 db vöröshagyma
10 dkg apró tarhonya
1 dl aludttej
pirospaprika.
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük. A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd a tisztított, feldarabolt zöldbabot. Megszórjuk zöldpetrezselyemmel, és körülbelül 1 liter vizet öntünk rá.
A metéltre vágott sonkát, zöldpaprikát és a tarhonyát hozzátesszük, és lassú forralással, időnként megkavarva puhára főzzük.
Közben szájízünk szerint sózzuk, paprikázzuk.
A végén hozzáteszük a felszelt paradicsomot, valamint az aludtejet, és egyet forralunk rajta.
A szalonnapörcöt a tetejére szórva tálaljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
öreg krumpli
só.
Elkészítés:
Végy 1 nagy uborkás üveget. Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad, és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./ Erre pakolom a megmosott és felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /!/ szedek le, mert csak akkor lesz ropogós.
13 éve | Melicher Dezsőné | 0 hozzászólás
Almás vagy meggyes pite / illeszkrisz
Hozzávalók: 40-45 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek. cukor, pici só, 25 dkg ráma, 1 pohár tejföl. Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz.
Töltelék variációk :
Almás : 1 1/2 kg alma, 7 ek cukor, vaniliáscukor, fahéj. Én nem szoktam párolni az almát, egyszerűen lereszelem, megcukrozom, jól kinyomkodva.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg apró újburgonya
3 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál pirospaprika
1 dl étolaj
só
1 evőkanál ecet.
Elkészítés:
Forró sós vízben 1 evőkanál ecettel héjastul megfőzzük az apró burgonyákat (naz ecettől em esik szét
a burgonya). Félig kihűlt állapotban tisztítjuk.
A lisztből és a tojásokból csipetketésztát készítünk, sós vízben kifőzzük.
A tejfölt az olajjal, 1 csapott kávéskanál sóval összekeverjük.
A zsemlemorzsát megpirítjuk, a végén
pirospaprikával ízesítjük.
Joghurtos meggyfagylalt recept
4 egész tojást kikeverünk 20 dkg cukorral, hozzáadunk 1 dl vizet, 1 dl olajat, 25 dkg lisztet, 1 sütőport, 1 vaníliás cukrot és 4 evőkanál darálatlan mákot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk meggyel.
A tököt a nagylyukú reszelőn lereszeljuk, besozzuk, pár percig állni hagyjuk, utána alaposan kicsavarjuk. Összekeverjük a tojással, a fűszerekkel és kb.
A vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, egy tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kisütjük.
Vegyünk 12 kis méretű jégkrémgombócot (dinnyés vagy kávéskanál segítségével), tegyük egy tálba, és helyezzük a mélyhűtőbe legalább 1 órára.
Egy tálban keverd össze a joghurtot az almalével és a mézzel. Keverd hozzá az apróra tört kekszet és a reszelt almát. Töltsd ki a keveréket a poharakba, mindegyiket zárd le alufóliával. Minden pohárba szúrj egy pálcikát a fólián keresztül.
A dagadót a szokásos módon felszúrjuk, kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük, majd félretesszük. Borsónkat enyhén sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy kedves kis serpenyőben a kockákra vágott májat az olvasztott vajon megpirítjuk.
1. A répát megpucolom, és vékony karikákra
vágom. A póréhagymát megmosom, és 2-3 mm-es karikákra vágom. A dagadót
körülbelül 2 cm széles csíkokra vágom. A füstölt sonkát apróra kockázom.
2. A tepsi alját enyhén megolajozom, belefektetem a dagadócsíkokat.
Megsózom, megborsozom. rászórom a póréhagymát, aztán a répát, végül
meghintem a sonkakockákkal.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál hideg zsír
1 csapott kávéskanál só
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl.
A tészta megkenéséhez:
2 kanál lekvár.
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
2 kanál kakaó
1/2 csomag sütőpor.
A töltelékhez:
50 dkg meggy
4 közepes alma
3-4 kanál zsemlemorzsa.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
olívaolaj
3 szál újhagyma
1 nagy padlizsán
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kurkuma
csipet cukor
1 kávéskanál őrölt gyömbér
korianderlevél.
Elkészítés:
Az újhagymát forró olíván megfuttatjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot. Néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a héjastól felkockázott padlizsánt, a sót, borsot, kurkumát, chiliport. Megsózzuk, megborsozzuk, és egy pici vízzel együtt pároljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom konzerv
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
Elkészítés:
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt).
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg csirkehús
50 dkg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
1 dl száraz fehér bor
1 babérlevél.
Elkészítés:
A csirkehúst (mellet, combot vegyesen) megmossuk, feldaraboljuk és leszárítjuk. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját, húsát apró kockákra vágjuk, mint a padlizsánt.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
4 egész tojás
8 dkg puha vaj
1 dl tej
10 dkg őrölt mák
kevés reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál házi sárgabarack lekvár
1 teáskanál sütőpor
csipet só
45-50 dkg sárgabarack, kimagozva, szeletelve, 1 evőkanál porcukorral meghintve.
A tálaláshoz:
porcukorba kevert kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
házi sárgabaracklekvár.
Elkészítés:
A barackot megmossuk, kimagozzuk, szeleteljük és meghintjük porcukorral.
Hozzávalók:
1 fehér karfiol
1 pagoda karfiol
2 dl rizs
3 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 csokor friss kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
kevés cayenne bors
3,75 dl tejföl
1 tojás.
Elkészítés:
A karfiolokat megtisztítom, megmosom, rózsáira vágom, és bő sós vízben 10-15 percet forralom.
Egy közepes méretű edényben szintén sós vizet forralok, ebbe öntöm a 2 dl-es pohárnyi rizst, és 10 perc alatt megfőzöm.
Hozzávalók:
1 fej káposzta
1 nagyobb sárgarépa
5 púpozott evőkanál majonéz
6 evőkanál cukor
Elkészítés:
A káposztát, a répát és a hagymát sajtreszelőn lereszelem, majd összeforgatom a többi hozzávalóval. 1 éjszakán át pihentetem a hűtőben. Grillezett húsok mellé a legjobb.
A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
10 dkg puha vaj
2 keménytojás villával összetörve
kb. 1 evőkanál mustár
kb. 1 mokkáskanál őrölt kömény
1 kisebb vöröshagyma finomra vágva
kevés zöldhagyma szára felaprítva (elhagyható)
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál csípős piros arany
kevés őrölt bors
Elkészítés:
A fenti alapanyagokat habosra kikeverjük, majd a hűtőben érleljük a fogyasztás előtt legalább 1 órát.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A cantuccinihez:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 tojás
5 dkg vaj
15 dkg cukor
2 cl rum
20 dkg finomra vágott dióbél.
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál instant kávé
1 dl tejszín
1 kávéskanál étkezési keményítő.
Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral szitáljuk át, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vajat, a cukrot és a rumot, végül dolgozzuk bele a diót. Pihentessük 1 órát.
2. A tésztát osszuk 3 részre, mindegyikből formáljunk 2 cm széles, 1 cm magas rudat, és sütőpapírral bélelt tepsin, 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük világosra.
3.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 rozscipó
2 dl tej
10 dkg vaj
2 dkg liszt
20 dkg főtt füstölt sonka
só
őrölt fehérbors
piros retek
petrezselyemzöld
zöldpaprika.
Elkészítés:
2 dkg vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk.
A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a ledarált főtt sonkát, és a besamellel összedolgozzuk.
A rozscipót éles késsel három lapra vágjuk, a sonkakrémmel megtöltjük és
bevonjuk.
Hozzávalók:
8 db fehérhúsú paprika
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 szál újhagyma zöldje
só
cukor
Elkészítés:
A paprikákat alaposan átmosom, papírtörlőn teljesen leszárítom. Amíg szárad, a petrezselyem zöldjét ledarálom, az újhagyma zöldjét vékonyra karikázom.
A paprikákat a tűzhely legnagyobb platniján (én gáztűzhelyen, gázelosztót használva) folyamatosan forgatva nagyon lassú tűzön barnulásig sütöm.
Hozzávalók:
50 dkg csirkezúza
1 fej vöröshagyma
2 szál kisebb sárgarépa
1 db kisebb karalábé
10-15 dkg zöldborsó
só
2-3 evőkanál tárkonyecet.
40 dkg burgonya
só
liszt.
Elkészítés:
Apróra vágjuk a hagymát és az olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a megmosott, megtisztított zúzát. Lassú tűzön kb
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
15 dkg háztartási keksz,
10 dkg vaj,
10 dkg étcsoki,
1 db tojás,
1 ek étkezési keményítő,
1 csipet só.
Elkészítés:
15 deka zabkekszet ledarálunk, és összekeverjük 4 dkg olvasztott vajjal. 6 db muffinformát kibélelünk a kekszmorzsával. Közben 10 deka étcsokit 6 deka vajjal vízfürdő felett megolvasztunk. Hagyjuk pár percig hűlni, majd belekeverünk 1 felvert tojást, 2 deka étkezési keményítőt, valamint egy csipetnyi sót. Tetszés szerint ízesíthetjük még különböző fűszerekkel.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 db őszibarack,
néhány szem eper,
babapiskóta,
8 dkg cukor,
baracklé,
1 vaníliarúd,
1 dl tejszín,
3 db tojás.
Elkészítés:
Egy lábosban vizet, cukrot és zöldcitrom levet melegítek. A babapiskótát baracklébe áztatom, mint a tiramisu esetében a kávéba, vagyis néhány másodperc után kiveszem, amikor már megszívta magát. Szép sorban körberakom a piskótával a süteményformát, és félreteszem. Az egész barackokat a bugyogó szirupba helyezem, hogy puhává és édessé főjön.
Egy lábos gyöngyöző vízre egy fém tálat teszek, hogy jól illeszkedjen, majd belecsúsztatom az előzőleg elválasztott három tojás sárgáját.
Hozzávalók:
2 dl rizs
50 dkg túró
3 tojás
8 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag tejszín ízű pudingpor (főzős)
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
25 dkg eper
25 dkg eperlekvár
10 dkg aszalt gyümölcs (mediterrán mix)
1/2 csomag sütőpor.
Elkészítés:
Legelőször a rizst főzöm meg. Kimérem a rizst 2 dl-es pohárban. Egy kisebb edényben sós vizet teszek fel forrni, majd amikor felforrt, beleszórom a rizst, néha megkeverem, hogy ne ragadjon le.
13 éve | Barna Pap Mónika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
5 dkg
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojássárgája
1 evőkanál rum.
1 l tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
3 tojássárgája
15 dkg cukor
20 dkg
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor.
A habhoz:
5 dl tejszín
1 csomag habfixáló.
A tetejére:
15 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2 lapot sütünk belőle egy nagy gáztepsi hátulján.
Hozzávalók:
25 db előzetesen kisütött sós palacsinta
instant kakaópor a palacsinták töltésére
14 db babapiskóta
30 ml rum
A krémhez:
6 evőkanál cukor
1 csomag vanilíás pudingpor
1 csomag vanilíás cukor
1 csomag csokoládés pudingpor
1 l tej
1 csomag puncs pudingpor
1 üveg meggybefőtt
1 db 26 cm-es kapcsos tortaforma.
Elkészítés:
A tortaforma alját folpackkal kibéleljük, a kapcsos rész rácsatolásával rögzítjük.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Egy kissebb cukkinit lereszelünk, belekeverünk egy tojást, fehérborssal, sóval, ételízesítővel ízesítjük, és annyi lisztet teszünk hozzá (lehet burgonyaliszt is), hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk, majd palacsintasütőben kevés olajjal (olíva), kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vastag, mert nem sül át... A receptet Dana küldte. Köszönjük!
Hozzávalók:
4 kg marhalábszár (egészben megvéve)
2 kg sertéscsülök (kérjük kicsontozva)
2 kg krumpli
50 dkg füstölt szalonna
1 kg vöröshagyma
2 zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika (csípős+édes)
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
őrölt kömény (késhegynyi)
2 babérlevél
majoranna (csipetnyi)
3-4 dl száraz, testes vörösbor.
Elkészítés:
Minden igazi bográcsolás részletes receptleírása ott kezdődik, hogy rakj tüzet.
Hozzávalók:
2,5 dl liszt
1 tojás
kevés szódavíz
10 dkg fagyasztott szemes csemegekukorica
4 dl tejföl
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál finomra vágott zellerzöld
25 dkg apróra vágott pulykasonka vagy más felvágott
10 dkg reszelt sajt
olaj
só
őrölt bors.
Elkészítés:
A tojásból, szódavízből és lisztből sűrű palacsintatésztát készítünk, majd belekeverjük a kukoricát, és sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Kiolajozott, tapadásmentes palacsintasütőbe adagolunk a masszából egy-egy merőkanálnyit, és szép pirosra sütjük mindkét oldalát.
Hozzávalók:
5-6 evőkanál libazsír
kb. 40 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
3-4 kávéskanál színes, házi paprika
kb. 7 dl lehetőleg házi főzésű paradicsom
15 dkg füstölt kolbász
25 dkg lecsókolbász
1 kávéskanál frissen órölt köménymag
1 csapott evőkanál tört kapor
2 csapott evőkanál tárkony
kb. 70 dkg üveges zöldbab (fagyasztottal is jól sikerült)
1 evőkanál darált cseresznyepaprika krém
só ízlés szerint
1 kupica pálinka
1-2 doboz sör.
Hozzávalók:
8 szelet sonka
60 dkg kicsontozott sertéstarja
2 fej hagyma
3 dl sör
4 nagy gombafej
1 dl olaj
só
bors.
Elkészítés:
A sertéstarját 8 szeletre vágom, kissé kiklopfolom, széleit pár helyen bevagdosom, borona tárcsán forró olajban átsütöm, sózom és borsozom, majd sörben átpárolom.
A hagymát közepes kockára felvágom, és megpirítom a visszamaradt olajon, a gombafejeket a parázson megsütöm.
Megfelelő nagyságú alufólia darabokat tépek, amiket megkenek olajjal, ráhelyezem a sonkaszeleteket, a tarját, a megpirított hagymát, végül a gombafejet.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók 7 dl leveshez: Elkészítés: A kovászos uborkát, az alaplevet és a joghurtot felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A petrezselymet durvára vágom, a rozmaringágakról eltávolítom a leveleket, melyeket szintén felaprítok.
35 dkg kovászos uborka
1,5 dl az uborka levéből
2,5 dl hideg zöldségalaplé
2 evőkanál görög joghurt (tejföllel is helyettesíthető)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, ha szükséges: kevés só
Hozzávalók:
2 kg kicsontozott, húsos hátsócsülök kockára vágva
1 sertésköröm darabolva
20 dkg füstölt sertéstarja csíkokra vágva
15 dkg kissé húsos szalonna apróra kockázva
2 nagyobb lecsópaprika csíkokra vágva
1 közepes paradicsom darabolva
2 fej vöröshagyma apróra vágva
7-8 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 chilipaprika behasítva
só
őrölt pirospaprika
kb. 1 dl étolaj.
Elkészítés:
A szalonnát étolajjal együtt a bográcsba betesz, kisüt, kiszedeget, félretesz.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg sertésvese
10 dkg sertésvelő
20 dkg virsli
2 tojás
5 dkg hagyma
5 dkg szalonna
olaj
só
késhegynyi törött bors
pirospaprika
kis csokor finomra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. A virslikről lehúzzuk a bőrt, karikákra vágjuk, a szalonnához adjuk, kissé együtt pirítjuk, majd félretesszük.
A megtisztított sertésveséket leforrázzuk, és kisebb darabokra
vágjuk, ugyanezt tesszük a velővel is.
Olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzátesszük a vesét, és félig puhára pároljuk.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
5 dkg puha vaj
6-7 cl langyos tej
2 dkg élesztő
csipet só
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros túró
2,5 dl tej
5 dkg búzadara
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
40-45 dkg meggy (kimagozva).
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatajuk. A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 üveg lecsó /vagy frissen készített/
3-4 gerezd fokhagyma /lehet kevesebb/
1 fej hagyma
2-3 csirkecomb
ételízesítő
só
pirospaprika /szeretjük csípősen/
pici kakukfű vagy rozmaring /nem muszáj/.
Elkészítés:
A krumplit meghámozom, kb. 8 mm vastag karikákat vágok, és teljesen ropogosra megsütöm olajban /papirtörlőre teszem/. A csirkecombokat kifilézem /lehet melle is/ fűszerezem. A lecsóba belenyomom a fokagymákat, összefőzöm, végül hozzáadom a pirospaprikát.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojássárgája.
A töltelékhez:
35 dkg cseresznye
75 dkg túró
10 dkg vaj
3,5 dl tej
2 tojás
18 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dkg vaníliás pudingpor.
A takaróhoz:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot a vajjal, kevés sóval, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tojássárgájával.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10 dkg füstölt kenyérszalonna
6 nagy fej vöröshagyma
3-4 paradicsom
1 kis paradicsomkonzerv
8-10 paprika
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál méz (vagy cukor, édesítő).
Elkészítés:
A szalonnát felkockázom. 2 vöröshagymát felkockázok, a többit felkarikázom. A paradicsomok alját keresztben bevágom, fél percre forró, lobogó, majd azonnal hideg vízbe dobom, (így könnyen lejön a héja), apró kockákra vágom.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
2 db tojás
2 dkg élesztő
1 kanál cukor
kevés tej
tejföl.
A töltelékhez:
12 db tojás
10 kanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
12 kanál tejföl
5 kanál liszt
5 kanál leszemezett ribizli.
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukors tejben. A lisztet összegyúrjuk 1 egész tojással és 1 sárgájával, a felfutott élesztővel, a cukorral és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk.
Vékonyra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy tepsit, és addig pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
13 éve | Barna Pap Mónika | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg fejtőbab (télen száraz tarkabab)
1 kg paprika
4-5 paradicsom
2 pár debreceni kolbász
Elkészítés:
A babot rövid lével megfőzöm, és fokhagymás rántással berántom. A lecsót elkészítem a szokásos módon, és mikor már majdnem kész, hozzáöntöm a babot, összerottyantom, és kész. Lehet még hozzá apró nokedlit főzni. Akik fogyóznak, ne próbálkozzanak vele...
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás